V Pardubicích se v sobotu běžely poslední dostihy roku

Dva týdny po 121. Velké pardubické České pojišťovny byla zakončena letošní dostihová sezona na pardubickém závodišti. V sobotu 22. října se konal poslední desátý mítink tohoto roku. Závěrečné dostihy začaly ve 12.00 hodin. Aktualizace 22. 10. 17:00 HOD: Vrchol závěrečných pardubických dostihů ovládl favorit Ignacio. Aktualizace 22. 10. 21:30 HOD: Vložen odkaz na fotogalerii.

Aktualizace 22. 10. 17:00 HOD:

Vrchol závěrečných pardubických dostihů ovládl favorit Ignacio.

Letošní dostihová sezona na pardubickém závodišti byla dnes zakončena. Završil ji poslední desátý mítink tohoto roku, jehož vrcholem byla Závěrečná steeplechase cross country ČASCH. Už tradičně nesla jméno po aktuálním vítězi Velké pardubické České pojišťovny, tedy potřetí za sebou byla Cenou Tiumena.

Hlavní dostih ovládl největší favorit. Zvítězil sedmiletý hnědý valach Ignacio, v jehož sedle byl žokej Jaroslav Myška. Reprezentant stáje Wrbna Racing, kterého připravuje trenér Čestmír Olehla, vyhrál velmi lehce o pět délek před pětiletou ryzkou Wyonou s žokejem Josefem Bartošem. O půl délky za ní se jako třetí umístila stejně stará tmavá hnědka Cantridara s Jakubem Kocmanem.

„Jsme rádi, že se favorit dostal do cíle jako první. I když je pravda, že mi v dostihu nasekal pár chyb,“ pronesl Jaroslav Myška, jenž při závěrečném pardubickém mítinku vyhrál polovinu vypsaných dostihů a dostal se do čela překážkového šampionátu.

Na start Ceny Tiumena, steeplechase cross country II. kategorie na 4200 metrů o 100 tisíc korun, se postavila osmička koní. Role jasného favorita byla přisuzována Ignaciovi, který se měl snažit navázat na své předloňské vítězství a na loňský triumf svého stájového druha Baggia. Podle papírových prognóz měli být jeho největšími soupeři Wyona, Cupido a Cantridara.

Ignacio šel hned po startu do čela a vedení opustil pouze na krátký okamžik za lesíkem, kdy ho vpředu vystřídali Cantridara a Cupido. Ovšem už po absolvování malých zahrádek byl zpátky na prvním místě. Za Poplerovým skokem zrychlil tempo a v popředí se vytvořila pětičlenná skupina, v níž byli ještě Cantridara, Wyona, Cupido a Rubín. Ignacio však nepřipustil žádné drama. Zavedl pole koní na travnatý ovál a nikoho před sebe už nepustil. Zvítězil zcela přesvědčivě.

„Na Ignaciovi se už projevuje období zimy. Je ospalejší, z toho pramenilo i několik chyb na skocích. Musel jsem být neustále na pozoru. Nebylo to tak jednoduché. Ale ukázal, že si formu stále drží, byť pár chyb nasekal,“ pronesl Jaroslav Myška.

Větší boj byl o další dotovaná umístění. Druhé místo nakonec ve finiši vybojovala nadějná Wyona, která v cílové rovině předstihla Cantridaru. Čtvrtý doběhl Cupido (ž. Andrés) a jako pátý se umístil Rubín (Málková).

Jaroslav Myška byl nejúspěšnějším mužem závěrečného pardubického mítinku. Na své konto si připsal vítězný hattrick, když kromě hlavního vyhrál ještě další dva rámcové dostihy. Na úvod triumfoval s tříletým ryzákem Turf Finchem, jehož si sám připravuje, v Ceně společnosti Jan Hauzr. Poté přidal vítězství v Ceně společnosti Seed Service. Jeho partnerem byl pětiletý hnědý valach Rytmus, svěřenec trenéra Čestmíra Olehly. A nakonec vyhrál hlavní dostih odpoledne.

„Sezonu v Pardubicích jsem zakončil ke spokojenosti i realizačních týmů, kteří koně připravují. Byl to úspěšný den,“ pronesl Myška. „Největší  Radost mi udělal Turf Finch, který vítězně debutoval na překážkách.“

Díky hattricku se Myška posunul do čela šampionátu překážkových jezdců. Na svém kontě má nyní 26 vyhraných dostihů. O dva více než jeho největší konkurent Dušan Andrés, jenž v Pardubicích vyhrál jednou. „Ještě ale není konec sezony. Uvidíme… Ještě se to může změnit,“ upozornil Jaroslav Myška.

Cena Tiumena - závěrečná steeplechase cross country ČASCH (steeplechase cross country II. kategorie pro 5leté a starší koně na  4200 m o  100 000 Kč): IGNACIO (ž. Jaroslav Myška, tr. MVDr. Čestmír Olehla, majitel Wrbna Racing) – WYONA (ž. Josef Bartoš) – CANTRIDARA ( Jakub Kocman) – CUPIDO (ž. Dušan Andrés) – RUBÍN (Barbora Málková). Výrok:  Velmi lehce 5 – ½ - 3 – 18. Čas vítěze: 5:22,50 min.

Rámcové dostihy

Cena společnosti JAN HAUZR (dostih přes proutěné překážky IV. kategorie pro 3leté koně na 3200 m o 50 000 Kč): TURF FINCH (ž. Jaroslav Myška, tr. Jaroslav Myška, majitel FINCH a.s.) - AGE OF LOVE – DOBBY.

Cena "d(art)er - design" (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4100m o 50 000 Kč): OREGONIA (Ondřej Velek, tr. František Zoba, majitel Levín) - CHAT ET CHIEN - READY FOR SMILE.

Cena společnosti AUTO IN s.r.o. (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na  3400 m o 50 000 Kč): NORINO (ž. Josef Bartoš, tr. Josef Váňa st., majitel Jasna) – BRICASSAR - NIGHT KING.

Cena jízdního oddílu městské policie Pardubice (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 3400 m o 50 000 Kč): BARAK (ž. Dušan Andrés, tr. Monika Olehlová, majitel Kentia Racing) – CHELSE - FAIRY WORLD.

Cena společnosti SEED SERVICE (steeplechase cross country III. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900m o 80 000 Kč): RYTMUS (ž. Jaroslav Myška, tr. MVDr. Čestmír Olehla, majitel Wrbna Racing) – AMARAGON - CURATOR(POL).

Původní článek:

Vrcholem odpoledne bude Závěrečná steeplechase ČASCH, která už tradičně nese název po aktuálním vítězi Velké pardubické České pojišťovny. Stejně jako v minulých dvou letech se poběží jako Cena Tiumena. Do steeplechase cross country na 4200 metrů o 100 tisíc korun nastoupí osmička koní.

Před rokem poslední pardubický dostih sezony vyhrál Baggio. Tentokrát se mezi favority řadí Ignacio, jeho druh ze stáje Wrbna Racing. Sedmiletý hnědý valach v letošní sezoně vybojoval dvě vítězství – na začátku května v Pardubicích a v červenci doma ve Světlé Hoře. Svěřenec trenéra Čestmíra Olehly byl kvalifikován i do Velké pardubické, ale nakonec se objevil v Ceně Labe, kterou nedokončil.

Spolu s Ignaciem by do boje o vítězství měli promluvit Cantridara (Kocman), která letos v Pardubicích vybojovala dvě druhá a jedno třetí místo, čtvrtý z nedávného Poplerova memoriálu Cupido (ž. Andrés) či Rubín (Málková), jenž zatím v této sezoně čeká na výraznější úspěch.  Na přední příčky určitě může pomýšlet i Wyona (ž. Bartoš), letošní dvojnásobná vítězka z Koles a z Pardubic. Pole doplňují ještě Far Plan (Benš), Csardás (Bodlák) a Montero (žk. Odložil).

Poslední mítink roku na pardubickém závodišti nabídne celkem šest překážkových dostihů. Úvodní z nich bude startovat ve 12.00 hodin. Závěrečná steeplechase ČASCH – Cena Tiumena se poběží od 15.00 hodin.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.