Velká Chuchle: 94. ročník Charvát české derby - Cheeky Chappie završil modrobílý hattrick!

Skvělou podívanou nabídl zaplněné tribuně v CONSEQ PARKu Velká Chuchle vrchol první poloviny metropolitní sezóny, Dostihový den Rádia Impuls. Jeho největším lákadlem byl samozřejmě nejprestižnější a také ve Střední Evropě nejbohatěji dotovaný dostih, 94. Charvát České derby (Gd-3, 2400 m, 2,5 mil. Kč), na jehož startu se sešlo patnáct tříletých koní, ale výborní koně se představili i v rámcových položkách nabídky.

Cheeky Chappie završil modrobílý hattrick!

Spolufavority Derby byli v dosavadních dvou startech neporažený Honzik Chipera a stříbrný z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Cheeky Chappie (oba 2,5:1) a tito dva také v závěru svedli strhující duel o vítězství. V první části dostihu se na špici pohybovali zdejší novicka Dekatmie (Lokotrans, ž. Koplík) a vítěz Velké červnové ceny Profireal Group Tannhaeuser, ale v polovině trati posunul pětinásobný slovenský šampión Zdenko Šmida do čela New Attacka (Meridian), a ten přivedl pole do koncovky. Dobrou pozici připravila žokejka Martina Havelková Honziku Chiperovi (Dr. Charvát), jenž se posléze ujal vedení, avšak v závěrečných metrech se na něj silným finišem z konce pole, kde jej v klidu vedl žokej Jiří Chaloupka, dotáhl Cheeky Chappie a v konečném čase 2:33,88 jej o krk porazil.

Stal se tak třetím po sobě jdoucím vítězem stáje Monte Negro majitele Jiřího Posáda, ale na rozdíl od předchozích dvou je v přípravě syna trenérského rekordmana Derby Františka Holčáka Radka, pro kterého šlo o premiérový zisk modré stuhy. Cheeky Chappie však završil nejen unikátní čistý hattrick modrobílých barev v Derby, ale i hattrick rodinné trenérské dvojice z Velkých Karlovic v rámci nedělního derby-dne. Jiří Chaloupka stál u všech tří triumfů stáje Monte Negro v Derby: předloni zahájil sérii v sedle Kadynyho, vloni v Mostě představoval největší nebezpečí pro Mistera Aviation, když mu Talarem podlehl jen o hlavu, a letos završil hattrick, a získal své druhé Derby, v sedle Cheeky Chappieho.

A zatímco o prvenství svedli boj nejvíce tipovaní aktéři, délku a čtvrt za nimi dvojice na třetí a čtvrté příčce byla naprosto nečekaná. Bronzový stupínek obsadil 100:1 startující Vainakh (Ramzan Kadyrov, ž. Havlin), o délku a půl dále si pro čtvrtý honorář a majitelskou prémii docválal zástupce českého chovu, 40:1 odskakující Love Me (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Foret). Nejlepší pětici uzavřela Dekatmie o nos před New Attackem, sedmý se ještě vešel na finančně honorovaná místa druhý z produktů domácího chovu Vajgaros (Patrik ČR, ž. Zatloukal).

 

Další dění:

Slavnostní program otevřela Cena stáje Sokrates (IV. k., 1800 m), zařazená do MS FEGENTRI amatérských jezdkyň, v níž se představily reprezentantky šesti zemí, a vítězství z konce května si zopakoval sázkový favorit Laran (DS MAENTIVA), opět vedený manželkou vítězova trenéra Václava Luky, amatérkou Mertinou Lukovou.

Následná Simsonova cena (II. k., 1200 m) představila dvouletých koní a v tradičním testu dostihových dorostenců si premiérový životní triumf připsal talentovaný svěřenec svého trenéra, majitele i chovatele Milana Picka Qualiflyer (Hřebčín Pavlin Dvůr-Picek) s žokejem Milanem Zatloukalem.

Šokujícím vítězem sprinterské Ceny TRM (I. k., 1200 m) se pak stal Sign of the Zodiac, jenž mezi pěticí účastníků startoval v kurzu 17:1 a jehož prostřednictvím se po třinácti letech na chuchelské dráze opět vítězně prosadily šedo-červené barvy stáje Ray Racing. Trenér František Holčák potřetí v kariéře vítězného čtyřletého bílého valacha nasedlal žokeji Zdenku Šmidovi, jenž s ním vyhrál jistě o půl délky.

Top-favorit se naopak prosadil v následné Tattersalls Mile (I. k., 1600 m), hvězdný šestiletý hnědák pražského kouče Tomáše Šatry Chardonney Tcheque (Dr. Charvát) si zapsal již třetí hattrick a celkově dvanácté vítězství kariéry, ke kterému jej dovedla žokejka Martina Havelková.

Svou roli splnila i favoritka Ceny WAGO (I. k., 2200 m) pro tříleté klisny, hnědka trenérky Heleny Vocáskové Francie (Zeas Staré Hradiště) osvědčila velkou výkonnostní konzistenci, když v osmém životním vystoupení, s podporou žokeje Jana Ráji, vybojovala čtvrtý plný zásah.

Jediným nedělním angažmá žokejky Zuzany Vokálkové byl ve Zlatém poháru Rádia Impuls (I. k., 2400 m) čtyřletý valach Always on Sunday a vítěz loňského St. Leger svým výkonem i výsledkem předznamenal dění v chronologicky následujícím Derby: v pozici sázkové druhé šance reprezentant stáje Monte Negro, chystaný Radkem Holčákem zvítězil jistě o tři čtvrtiny délky.

Závěrečnou Cenu EBF (III. k., 1800 m) zvládl na vítězné vlně z Derby žokej Jiří Chaloupka, když si v sedle spolufavoritky Basic Bary (Syndikát V3J) připsal druhé nedělní vítězství, stejně jako její trenér, trojnásobný šampión Václav Luka.

 

Startovní listiny

Sázky

 

XI. den metropolitní sezóny: 94. CHARVÁT ČESKÉ DERBY – Dostihový den Rádia Impuls

Sváteční odpoledne v CONSEQ PARKu Velká Chuchle nabídne osm špičkových dostihů o souhrn cen a prémií přesahující tři a půl miliónu korun. Na startovních listinách je 81 koní, kteří byli odchováni v osmi různých zemích (Anglie, Francie, Irsko, Německo, Polsko, Španělsko, USA a ČR). V jejich sedlech se představí 31 jezdců a jezdkyň pocházejících z deseti zemí (Francie, Irsko, Itálie, Kazachstán, Maďarsko, Německo, Severní Irsko, Slovensko, Španělsko a ČR). První dostih programu odstartuje ve 14 hodin. Samotné 94. Charvát České derby, konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky , si s celkovou dotací 2,500.000 Kč (vítěz získá jeden milión korun) již několik let drží primát nejbohatšího rovinového dostihu střední Evropy a odstartováno bude v 17.30 hodin.

 

„Čipera“ nebo „rošťák“?

Pondělní los si trochu zalaškoval a dvěma hlavním favoritům přisoudil nejvyšší startovní čísla, což může, ale taky nemusí, hrát v konečném účtování roli. Každopádně, jak se říká (a často nejde o prázdné klišé), než je dobojováno, šanci mají všichni zúčastění:

 

1 - Navika: v sedle první z dvojice klisen na startu se pražskému publiku premiérově představí jeden z nejúspěšnějších středoevropských žokejů současnosti, maďarský stratég Károly Kerekes. Na kontě má na pět stovek vítězství, včetně např. německého Oaks z doby jeho působení u našich západních sousedů.

2 a 3 - Le Conte Noire a Jambul: jedinou dvojici nositelů stejných stájových barev (kazachstánského filmového producenta, v českému turfu velice úspěšného Ardaka Amirkulova) nasedlá v Derby debutující trenér Artur Resulov tandemu nejzkušenějších tuzemských žokejů Dušanu Andrésovi a Janu Rájovi.

4 – New Attack: má-li v Derby koně František Holčák, nikdo ze soupeřů si před ním nemůže být jistý, rekordních sedm triumfů mága z Velkých Karlovic hovoří za všechna slova. Jeho letošní želízko povede pětinásobný a úřadující slovenský šampión Zdenko Šmida, který už v Českém derby skončil třetí i druhý...

5 – Win Front: první z dvojice svěřenců Zdena Koplíka posledních výsledků k favoritům nepatří, ale před šesti lety také s Koplíkovým tandemem také počítal málokdo a nakonec se zrodil doběh „raz-dva“. V sedle navíc bude člen nejužší žokejské elity Tomáš Lukášek, vítěz více než tří desítek jedničkových dostihů v regionu, který uspěl i při angažmá v Malajsii.

6 – Buonarroti: mohutný černý hnědák s málo starty, ale velkým potenciálem a nejdražší kůň z dražby mezi patnáctkou aspirantů může připomenout tři roky starý úspěch trenéra Josefa Váni a majitele Miroslava Nesládka. V jeho sedle bude dvojnásobný žokej-šampión (2011, 2012) Jaromír Šafář, stále čekající na premiérový klasický triumf kariéry.

7 – Love Me: první z dvojice domácích odchovanců a svěřenec úřadujícího trenéra-šampióna Allana Petrlíka se v Bratislavě blýskl bronzem v tamní Velké jarní ceně. Jeho stáj Rabbit Trhový Štěpánov gentlemansky uvolnila svého prvního jezdce pro jiného koně a angažovala účelně a v dobrém slova smyslu suverénně jezdícího člena tuzemské špičky Petra Foreta.

8 – Castellon: progresivní ryzák je za čtyři roky trénování již třetím koněm Heleny Blažkové na startu nejvýznamnějšího klasického dostihu. Ta svou letošní naději svěří nejmladšímu jezdci v poli, avšak již úřadujícímu českému šampiónovi, Bayurzhanu Murzabayevovi, jehož (nejen) dostihovou kariéru zdobí především spolehlivost a skromnost.

9 a 11 – Zakhar Star a Vainakh: kouzelník zpod Kavkazu, stojící za nejvýraznějšími mezinárodními úspěchy českého turfu, Arslangirej Šavujev letos pošle do Derby, které v Praze vyhrál již třikrát, dvojici koní, do jejichž sedel angažoval duo rutinovaných ostrovních žokejů Pata Cosgravea a Pata Dobbse, oba s více než pěti stovkami triumfů na kontech.

10 – Tannhaeuser: vítěz nejdůležitější předzkoušky Derby, Velké červnové ceny, je hlavním oponentem dvojice favoritů a největší příležitostí dosavadních kariér majitelů Stáje Englicovi, trenéra Tomáše Váni i druhého nejmladšího žokeje na startu Jana Vernera. Vyhovuje mu cválat v poctivém tempu blízko čela a z této pozice pak dokáže předvést znamenitý finiš.

12 – Dekatmie: druhý kůň Zdena Koplíka a druhá klisna v poli je zároveň největší neznámou sestavy. Stáj Lokotrans ji zakoupila teprve před několika týdny ve Francii, kde ryzka dokázala vyhrát dva dvoukilometrové prodejní dostihy, a do dodatečné nominace investovala dalších 120 tisíc korun. Při její zdejší premiéře ji povede žokej bez nervů Radek Koplík.

13 – Vajgaros: druhý zástupce českého chovu byl dohlášen po květnovém vítězství v menším vytrvaleckém dostihu, ale neztratil se ani ve Velké červnové ceně, kde skončil šestý. V Derby obstará premiérovou účast trenérky Štěpánky Sedláčkové a znovu jej povede stylově výborný vítěz pěti klasických zkoušek Milan Zatloukal.

14 – Cheeky Chappie: majitel Jiří Posád splnil loňský slib, po dvou výhrách svých reprezentantů chystaných Františkem Holčákem angažoval první velkou klasickou šanci rekordmanovu synovi Radkovi a stáj Monte Negro má v podání stříbrného z Velké jarní ceny nakročeno k završení čistého, v novodobé historii Českého derby unikátního hattricku. Aby byly šance co největší, do sedla tmavého hnědáka se vyhoupne mistr tempa Jiří Chaloupka, jenž byl předloni partnerem i prvního Posádova vítěze Kadynyho.

15 – Honzik Chipera: ve dvou dosavadních startech neporažený Honzik Chipera ze stáje sponzora dostihu Jiřího Charváta, pro nějž je vítězství z Derby prakticky posledním úspěchem, který mu z jeho desetiletého dostihového působení ve sbírce chybí. Jediného v Praze chystaného účastníka, jenž do ČR přicestoval s frakturou zadní nohy coby vyřazený kůň z francouzského tréninku, nasedlá nejúspěšnější chuchelský trenér současnosti Tomáš Šatra jediné ženě ve startovním poli Martině Havelkové.

 

Předstartovní zajímavosti Derby:

- na start klasického vrcholu sezóny se postaví jedenáct hřebců, dva valaši a dvě klisny

- všichni účastníci letošního Derby již alespoň jednou zvítězili

- tři koně (Buonarroti, Love Me a Win Front) ještě nestartovali nad 1700 metrů

- dohromady zatím účastníci Derby vydělali na cenách v dostizích 2,75 mil. Kč (zahraniční zisk přepočten)

- na startu letos není žádný kůň, který by vyhrál některou z jarních klasických zkoušek

- půltucet adeptů (Castellon, Dekatmie, Honzik Chipera, Tannhaeuser a Zakhra Star) zahájil kariéry až letos

- s pražskou dráhou se dosud neseznámila pouze čerstvě importovaná Dekatmie

- nejdražším koněm z dražby je Buonarroti (85.000 eur - srpen 2012, Baden Baden - Německo)

- nejlevnějším koněm z dražby je Castellon (11.000 eur - srpen 2012, Baden Baden - Německo)

- nejdále do dějiště dostihu cestují Cheeky Chappie a New Attack (381 km z Velkých Karlovic)

- jediným, kdo cestovat nemusí (trénuje v Chuchli) je Honzik Chipera

- z letos startujících žokejů již České derby vyhráli Dušan Andrés (1998), Jan Rája (2011) a Jiří Chaloupka (2012)

- poprvé se Českého derby zúčastní trojice zahraničních žokejů Pat Cosgrave, Pat Dobbs a Károly Kerekes, kteří se zároveň premiérově představí na pražské dráze

- nejmladším žokejem je úřadující český šampión, rodák z Kazachstánu Bauyrzhan  Murzabayev, kterému 17. září bude 22 let

- nejstarším žokejem, majícím za sebou také nejvíc účastí v Českém derby (14), je Dušan Andrés, jenž 23. července oslaví 43. narozeniny

- jedinou ženou ve startovním poli bude žokejka Martina Havelková

- z letos se účastnících trenérů již České derby vyhráli František Holčák (7x), Arslangirej Šavujev (3x), Tomáš Šatra (2x), Josef Váňa (2x) a Zdeno Koplík (1x)

- dva svěřence mají na startu Zdeno Koplík, Arslangirej Šavujev a Artur Resulov

- na start se postaví svěřenci dvou trenérek, Heleny Blažkové a Štěpánky Sedláčkové

- poprvé se Derby účastní trenéři Artur Resulov a Štěpánka Sedláčková

- z letos se účastnících majitelů již České derby vyhráli Jiří Posád (Monte Negro - 2x), Ardak Amirkulov (2x) a Miroslav Nesládek (Jasna - 1x)

- dva reprezentanty má na startu Ardak Amirkulov

- poprvé se Českého derby účastní stáje DAR, Patrik ČR, Ramzan Kadyrov, Stáj Englicovi a Valentin Bukhtoyarov

 

Další program

14:00 – Cena stáje Sokrates (IV. k., 1800 m): odpoledne zahájí dostih Longines MS FEGENTRI amatérských jezdkyň, v němž se představí reprezentantky šesti zemí.

14:30 – Simsonova cena (II. k., 1200 m): první důležitější test dvouletých koní nabídne devět aktérů, včetně vítězek obou dosavadních dorosteneckých dostihů Luxany a Akcelerance.

15:00 – 10. Cena TRM (I. k., 1200 m): po bronzovém výletu do Bratislavy se před své publikum vrací aktuálně nejlepší český sprinter Mikesh, kterého po triumfu v Mostě premiérově vyzve tříletý talent Honzik.

15:35 – 11. Tattersalls Mile (I. k., 1600 m): hvězdný mílař Chardonney Tcheque oba letošní starty (v Praze i Miláně) vyhrál a na domácí dráze může završit již třetí čistý hattrick kariéry, během které dosud vyhrál jedenáctkrát a vydělal přes tři milióny korun.

16:10 – 35. Cena WAGO (I. k., 2200 m): mezi šestnácti tříletými dámami je favoritkou stříbrná z Jarních cen klisen ČR i SR Francie, která dosud třikrát vyhrála a v dalších startech nikdy neskončila mimo medailové příčky.

16:50 - 55. Zlatý pohár Rádia Impuls (I. k., 2400 m): loňská vítězka Oaks Saltanat znovu změří síly s ostatními špičkovými vytrvalci, jimiž jsou především premiant St. Leger Always on Sunday a hrdina Velké cenu českého turfu i Ceny prezidenta republiky Mister Westminster, nicméně na startu budou např. také těsně druhý z loňského Derby Talar, či skvělá pětiletá klisna českého chovu Airfare.

18:10 – Cena EBF (III. k., 1800 m): na závěr programu bude osm tříletých koní usilovat o premiérový životní triumf, největší šance mají šestá z Jarní ceny klisen Basic Bara a progresivní Wicker Stone.

 

 

ČESKÉ DERBY

Tato sportovní a společenská událost se v Praze-Velké Chuchli koná každoročně v poslední červnové dekádě. Je absolutním vrcholem dostihového kalendáře, má statut zkoušky, významově převyšující nejen ostatní zápolení první kategorie, ale i ostatní čtyři klasické dostihy.

Derby je nejprestižnější dostih, kterého se dostihový kůň může zúčastnit jen jednou v životě. Už samotný start v něm je majitelským a trenérským cílem, jemuž se podřizuje veškeré snažení. Mít koně v Derby je sen. A když se splní, teprve začíná poslední díl cesty na dostihový Olymp. Triumf v Derby je nejvyšší metou, jíž lze v dostihovém světě dosáhnout, a jména vítězů nesmazatelně zapíše do historie.

 

DERBY SE VRACÍ DO CHUCHLE!

Poté, kdy se vloni kvůli povodni muselo Derby narychlo přestěhovat do Mostu, letos se v plném lesku vrací do svého tradičního domova. Charvát České derby je nejbohatší středoevropský rovinový dostih (celková dotace činí 2,5 mil. Kč), jehož vítěz získá rovný jeden milión korun. Na startu se sejde patnáct špičkových koní, jejichž realizační týmy je celé týdny a měsíce připravovaly právě na tento vrchol. Favority letos jsou ve dvou dosavadních startech neporažený HONZIK CHIPERA ze stáje sponzora dostihu Jiřího Charváta, který Derby dosud nevyhrál, a zatím jednou první, ale zároveň nikdy hůře než třetí, CHEEKY CHAPPIE, hájící barvy stáje Monte Negro Jiřího Posáda, jehož reprezentanti opanovali poslední dva ročníky dostihu, tudíž bude útočit na čistý, v novodobé historii Derby zcela ojedinělý hattrick.

 

foto: archiv TMM

 

Samotné Charvát České derby bude odstartováno v 17.30 hodin, nicméně skladba osmi dostihů celého Dostihového dne Rádia Impuls je koncipována tak, aby se během něj představili ti nejlepší ve všech dalších kategoriích. Návštěvníci tedy zhlédnou Zlatý pohár Rádia Impuls pro starší vytrvalce (16.50 hod.), Tattersalls Mile pro mílaře (15.35 hod.), Cenu TRM pro sprintery (15.00 hod.), Cenu WAGO pro tříleté klisny (16.10 hod.), či Simsonovu cenu pro dvouleté koně (14.30 hod.). Program uzavře Cena EBF pro nezvítězivší koně (18.10 hod.) a odstartuje Cena stáje Sokrates, zařazená do celoročního seriálu MS amatérských jezdkyň, v níž nastoupí reprezentantky šesti zemí (Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Španělsko a ČR).

 

Doprovodný program pro děti: jízdy na ponících zdarma, malý zoo-koutek, venkovní hřiště s atrakcemi (trampolíny, kolotoč, ad.), krytý dětský koutek s programem a hrami.

Dále: sázky na dostihy, restaurace, stánkové občerstvení. Vystoupení mažoretek, živá hudba. Hlediště tribuny (kompletně k sezení) je kryté proti nepřízni počasí.

První dostih bude startovat ve 14 hodin, ale pořadatelé doporučují přijít minimálně s 30min. předstihem.

 

Doprava

vlak - linka S7 z Hlavního nádraží či Smíchovského nádraží

BUS - linka 244 ze Smíchovského nádraží

auto - parkoviště u závodiště, kapacita 400 vozů

 

Vstupné

do 15 let, držitel průkazu TP, ZTP, ZTP-P: zdarma

do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty a. s. Pražská plynárenská: 60 Kč

dospělá osoba: 200 Kč (včetně celobarevného Dostihového programu)

Je povolen vstup se psy, avšak pouze na vodítku.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.