Velká Chuchle: Suverénní Opasan

V sobotu 18. července proběhlo letošní páté dostihové odpoledne v Chuchle Areně Praha, bohatá nabídka deseti dostihů a pestrý rodínný program přilákaly velmi solidní návštěvu. Na centrální české dostihové dráze se jako vrcholy dne uskutečnily dvě důležité přípravné zkoušky blížících se klasických testů, Cena tříletých klisen a Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera.

V 41. Ceně tříletých klisen (I. kat., 2200 m, 150 tis. Kč) se jistě o tři čtvrtiny délky prosadila dcera vítězky tohoto dostihu z roku 2012 French Quebec Faliraki (7:1), reprezentantka i odchovankyně Dr. Jiřího Charváta. Svěřenkyně Pavla Tůmy startovala teprve potřetí v kariéře a docílila druhého životního triumfu, v sedle měla žokeje Jana Vernera. Ten vyhrál celkem tři dostihy dne a zaznamenal svůj pátý kariérní hattrick. Druhá finišovala Sylviana (11:1) o hlavu třetí skončila slovenská zástupkyně Eyes on You (6:1).

Výprava našich východních sousedů se o půl hodiny později už prosadila naplno, protože sedm týdnů po snadném vítězství v Karlových Varech nenašel přemožitele ani v pražském 34. Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera (I. kat., 2200 m, 150 tis. Kč) favorizovaný svěřenec Jozefa Chodúra Opasan (2,5:1) a stylem ještě impozantnějším, velmi lehce o pět délek v čase 2:19,63 - o dvě setiny sekundy lepším starého rekordu dostihu - přinesl první jedničkový triumf stáji BORMANN. V jeho sedle byl opět žokej Radek Koplík, jenž jej dovedl i k předchozím úspěchům v Karlových Varech i vloni v Bratislavě. Druhé místo získal Rusel (11:1), stejně jako stříbrná mezi klisnami reprezentant stáje MUDr. Evy Nieslanikové, třetí honorář si připsal v Chuchle Areně trénovaný Cote Jardin (3,7:1).

Na programu byla také první významná zkouška nejmladšího ročníku, Simsonova cena (II. kat., 1200 m, 100 tis. Kč) pro dvouleté koně. Premiérový kariérní start proměnila ve vítězství bělka stáje Leram Muguruza (4,5:1), v sedle s žokejskou hvězdou dne, letos poprvé "doma" účinkujícím mnohonásobným šampiónem Španělska a ČR Václavem Janáčkem. Trenér klisny Václav Luka dosáhl během odpoledne dvou plných zásahů.

Výsledky

Původní tisková zpráva

Bez nadsázky nabitý scénář má sobotní odpoledne v Chuchle Areně Praha. Pro velký zájem byly dva dostihy rozděleny, čili se jich uskuteční celkem deset, přičemž se v nich představí 121 koní a 34 jezdců. Dvě zkoušky nejvyšší kategorie jsou vyhrazeny tříletým koním, kteří budou testovat své schopnosti před klasickými dostihy Oaks a Derby.

Doprovodný program "Family day" přinese bohatou zábavu dětem: připravena pro ně bude pohádková stezka se soutěžemi o ceny a spousta dalších atrakcí a aktivit.

První dostih startuje ve 14 hodin (závěrečný v 18.30), areál bude otevřen již od 12 hodin.

Žokejskou hvězdou programu bude šestinásobný španělský a pětinásobný český šampión Václav Janáček. Vítěz 1133 dostihů letos vyhrál ve Španělsku dvě klasické zkoušky (Jarní cenu klisen a Oaks) a vede průběžné pořadí tamního šampionátu. V ČR se v tomto roce představí poprvé a zájem o jeho služby byl podle očekávání vysoký - celkem bude v akci osmkrát!

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.