Velká národní: Vítezný nakonec Many Clouds

Jak informuje dostihovy-svet.cz, Velká národní steeplechase zná definitivní výčet účastníků, kteří se dnes postaví na start jediné světové steeplechase, dotované milion liber. Mezi startujícími nedošlo k žádným velkým překvapením a tak se vyvrcholení britské překážkové zimy může odehrát se všemi hvězdami, které původně na start směřovaly. 19 HOD: Many Clouds doběhl do cíle jako první, v jeho sedle byl Leighton Aspell, který vyhrál již vloni. Favorit doběhl až pátý (2. Saint Are, 3. Monbeg Dude, 4. Alvarado).


Původní článek:

Posledním koněm, který na start nakonec pro zdravotní potíže nemůže nastoupit, je Carlito Brigante, jenž na dnes vydaných startovních listinách měl předepsané číslo 14 a sázkové společnosti jej řadily mezi outsidery dostihu.

Nejsledovanějším koněm je v souvislosti s Liverpoolem samozřejmě Shutthefrontdoor, jehož si pro letošní Velkou vybral nejúspěšnější překážkový jezdec světové historie, Tony McCoy. Loňský vítěz irské obdoby Velké národní je svěřencem zkušeného Jonjo O´Neilla a jeho majitelem je největší překážkový majitel z ostrovů, J.P. McManus. Realizační tým koně tedy vypadá neprůstřelně, jenže 4 míle, 3furlongy a 110yardů trati v Aintree jsou z historického hlediska zdrojem velké série překvapení, a jen relativně nevelkého počtu vítězných favoritů. 

Právě na tuto skutečnost jistě spoléhají všichni soupeři, jejichž devětatřicítku vede do boje loni v Liverpoolu druhý  Balthazar King. Ten v minulosti vládl krosovým testům na dráze v Cheltenhamu, v aktuální sezóně se však do lázeňského města podíval jen jednou a poslední týdny a měsíce v jeho podání směrovaly právě k Velké národní. Balůthazar King z posledních šesti startů pětkrát vyhrál, a tato statistika jej nepochybně posílá mezi nejžhavější kandidáty vítězství stejně jako kurz 9:1, v kterém se dal dnes vsadit.

Stejné důvěře se u bookmakerů ovšem těší i loni pátý Rocky Creek, jehož přípravu vede další velikán britské scény Paul Nicholls a jehož povede Sam Twiston-Davies. Rocky Creek sice nebyl v posledních startech tak úspěšný jako Balthazar King, ale v posledním přípravném startu v Kemptonu potvrdil velký vzestup formy a pro zítřejší vrchol se dá předpokládat ještě další progres… 

Loňský vítěz Velké, Pineau de Re, je aktuálně nabízen v sázkovém kurzu 22:1 a skutečnost, že ve čtyřech startech aktuální sezóny byl nejlépe osmý a  navíc jeho loňský žokej Leighton Aspell raději zvolil pro jízdu jiného outsidera Many Clouds signalizují, že obhájci dnesna ostrovech věří v souvislosti s Velkou málokdo. Ještě menší důvěře se  těší před startem další loňský obhájce, Lord Windermere, který po loňském zisku Cheltenham Gold Cupu rovněž nepodával přesvědčivé výkony, a v Liverpoolu jej kromě toho zřejmě bude brzdit i skutečnost, že nese nejvyšší váhu ze zúčastněných. Jak se s ní dokáže poprat? To uvidíme zítra v 17.15 středoevropského letního času…

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.