Velká pardubická bude pro zahraniční účastníky atraktivnější

Velká pardubická je jedním z deseti dílů mezinárodního seriálu Crystal Cup. Ten se běhá v šesti evropských zemích s dlouhou dostihovou tradicí. Aby byl „Křištálový pohár“ skutečně mezinárodním podnikem, schválila valná hromada Crystal Cupu systém podpory startujících koní ze zahraničí. Návrh předložil pardubický Dostihový spolek.

Systém podpory schválila valná hromada Crystal Cupu na svém nedávném jednání v Paříži. Českou republiku, resp. Velkou pardubickou tu zastupoval místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Martin Korba. „Mám radost z toho, že valná hromada přijala naše návrhy a bude podporovat výjezdy koní do zahraničí. Je za tím snaha přilákat více zahraničních a kvalitních koní do Pardubic. Nicméně tato podpora by měla pomoci i dalším evropským závodištím, které se – jak jsem zjistil – také potýkají s menší účastí ze zahraničí,“ říká Martin Korba a nastiňuje pravidla podpory. Novou podmínkou pro hodnocení v seriálu je minimálně dvakrát startovat na závodišti v zahraničí. „Crystal Cup bude zpětně ze společné pokladny poskytovat dotaci 1000 euro na koně, který podmínky splní a bude startovat za hranicemi své země. Přesná pravidla zveřejní prezidium Crystal Cupu v nejbližších dnech.“

Dostihový spolek chce také vyjít vstříc zájemcům o start ve Velké pardubické novým systémem přihlášek. Doposud platilo, že první termín pro přihlášky byl v květnu za poplatek 10 tisíc korun, s každým dalším termínem dodatečné přihlášky se částka zvyšovala až na 100 tisíc korun v posledním termínu dva týdny před samotným startem Velké pardubické.

„První termín přihlášek za stejnou částku necháme v květnu, další systém se už ale mění. Dodatečná přihláška bude pouze v jednom zářijovém termínu a to za mnohem nižší poplatek ve výši 30 tisíc korun,“ dodává Martin Korba s tím, že by to mělo nalákat především zahraniční účastníky. „Většina trenérů v zahraničí se o tom, jestli do Pardubic na náročný dostih pojede nebo nepojede, rozhoduje právě až na podzim. Nižší poplatek jim toto rozhodování jistě ulehčí,“ domnívá se Martin Korba.

Stejný systém přihlášek samozřejmě platí i pro tuzemské dostihové stáje. „Forma každého koně se vyvíjí a může se stát, že v květnu to ještě na start ve Velké pardubické nevypadá. Jenže na podzim už může být vše jinak, když kůň v sezoně předvádí skvělé výkony. Ale majitelé pak váhají, zda koně do dostihu za tak velké peníze dohlásit. Od příští sezony už to bude jinak,“ uzavírá místopředseda představenstva Dostihového spolku Martin Korba.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.