Charitu při dostihovém vrcholu podpoří i sbírka v areálu

Nejen lité sportovní boje, ale i charita. Víkendový dostihový vrchol na závodišti v Pardubicích podpoří dva charitativní projekty. “Prvním je léčebný program a rehabilitace čtyřnásobného vítěze Velké pardubické České pojišťovny Petera Gehma, který je po těžkém úrazu už tři roky upoután na invalidní vozík. Druhým je projekt Medela Lejly Abbasové a její nadace na pomoc ohroženým dětem v Keni, Guatemale, Čečensku, ale i v Česku,” uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a.s.

Charitativní projekty podpoří hned několik novinek. V areálu závodiště bude o víkendu umístěno sedm kasiček, do nichž mohou návštěvníci přispět na oba projekty. „Čtyři kasičky budou pro Medelu a tři pro Petera Gehma,“ uvedl Miroslav Petráň. „Angličané a Irové se mi už sami ozývají, že přivezou peníze. Tak doufám, že se ukážou i Češi.“
Charitativní podpora však bude ještě výraznější. Během sobotního mítinku se uskuteční dva „dostihy“, jejichž výtěžek půjde na oba projekty.
Novinkou bude ukázková charitativní jízda veteránů, v níž se představí řada výtečných žokejů minulosti i současnosti. Uskuteční se zhruba ve 14.40 hodin a půjde rovinový souboj, jehož délka bude v rozmezí 1100 až 1400 metrů, na koních zapůjčených českými majiteli.
“Idea této akce vznikla v diskusi se dvěma bývalými špičkovými britskými žokeji, kteří jsou pravidelnými a již dlouholetými návštěvníky Velké pardubické a mají zájem tomuto závodu pomoci nejen v jejich vlasti. Jedná se o nejúspěšnějšího překážkového žokeje historie Richarda Dunwoodyho a jednoho z výtečných žokejů šedesátých a sedmdesátých let Stevena Smithe – Ecclese. Všude ve světě jsou podobné dostihy velmi oblíbené,” přiblížil zrod Miroslav Petráň.
A kdo se objeví na startu?
Bohužel bude scházet nejlepší překážkový žokej historie Richard Dunwoody, který přislíbil účast. Musí však z pracovních důvodů zůstat v Anglii. A chybět bude i původně avizovaný Charlie Mann, poslední britský vítěz Velké pardubické České pojišťovny z roku 1995. „Přiletí sice ve čtvrtek, ale v pátek zase musí odletět, protože mu v sobotu v Anglii startuje kůň. Do Pardubic se zase vrátí na Velkou,“ uvedl Miroslav Petráň.
Na start by se tak měla postavit minimálně pětice zahraničních žokejů – Angličané Granville Davies, Steven Smith-Eccles, jenž patřil mezi nejúspěšnější jezdce druhé poloviny dvacátého století , Chris Maude, který se v minulosti také představil v Pardubicích, a Mitchell Barnard. Posledním z pětice zahraničních účastníků je někdejší německý překážkový šampion Reinhard Ording, jenž je v současnosti ředitelem partnerského závodiště v Neussu. „Se švédským koněm, který bude v Pardubicích startovat, přijel i jeho pracovní jezdec. Je to Angličan, který v minulosti vyhrál Švédské derby. Projevil zájem v charitativní jízdě startovat. Myslím si, že mu koně seženeme,“ uvedl Petráň.
Druhá polovina startovní listiny bude tuzemská. Josef Váňa starší je historickým rekordmanem s pěti triumfy, když čtyřikrát vyhrál se Železníkem a jednou s Vronskym. Václav Chaloupka má na svém kontě čtyři výhry – tři s Korokem a jednu s Václavem. A Zdeněk Matysík zvítězil třikrát v sedle Peruána. A doplní je dvě ženy - Martina Růžičková a Lucie Baluchová.
Součástí sobotního programu bude i Medela Cup, „dostih“ osobností na dřevěných koních. Poběží se zhruba ve 14.10. Zúčastní se ho např. herci Ivana Andrlová, Simona Vrbická, Jiří Mádl, moderátoři Lejla Abbasová, jež duší projektu Medela, Ester Janečková, Dalibor Gondík nebo modelka Kateřina Průšová.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.