VI. den metropolitní sezóny: 62. Jarní cena klisen JVM Computers

Šest týdnů po zahájení letošní dostihové sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle přichází druhá květnová neděle (9. 5.) a s ní i termín první klasické zkoušky: 62. Jarní ceny klisen JVM Computers (listed kat., 1600 m, 600 tis. Kč, start: 16.45 hod.). Na start se postaví dvanáct uchazeček, nejlepších tříletých zástupkyň předních domácích stájí.

V osmi dostizích nedělního programu se představí celkem 83 koní a 28 jezdců. Start první položky je tradičně ve 14 hodin, ale již od 10 hodin bude v areálu AUTO HASE PARKU Velká Chuchle probíhat soutěž v agility psů „O Pohár Alavis“. Pro nejmenší návštěvníky jsou opět připraveny jízdy na ponících zdarma a bohatý zábavný program v dětském koutku „Hříbátka“ – patronem je společnost Dino Toys, která do soutěží pro děti věnuje ceny.
 
Favoritku Mikrop Fong vyzve loňská šampiónka Linda
Vítězstvím v tradiční předzkoušce, Velké ceně FRBC – Memoriálu Rudolfa Deyla, si roli favoritky pro 62. Jarní cenu klisen JVM Computers přivlastnila hnědka stáje Rabbit Trhový Štěpánov Mikrop Fong (ž. Srnec) - viz foto. Druhé a třetí místo za ní před třemi týdny obsadily tréninkové kolegyně Fione (Luka racing syndicate, ž. Rája) a Serena (DS MAENTIVA, ž. Chaloupka), avšak ztrácely tři a sedm délek, což je poměrně značný odstup. Hlavní oponentkou tak nejspíš bude třetí svěřenkyně Václava Luky ml. na startu, jíž není nikdo jiný, než držitelka titulu Nejlepší dvouletá klisna roku 2009 Linda (Agrolipt ČR, ž. Janáček). Dokázala uspět v duelu o triumf v Ceně zimní královny na mosteckém Hipodromu, kde o krk právě Mikrop Fong zdolala, na druhou stranu, do nedělního boje nastoupí bez předchozí sezónní rozcvičky a půjde zároveň o její první start na pražské dráze.

Ani favorizovaná klisna nebude na startu postrádat tréninkovou partnerku. Tou bude druhá zástupkyně stáje Rabbit Trhový Štěpánov Rabbit Avonbridge (ž. Hind), jež suverénně zvítězila první letošní neděli v Ceně dostihových sázek ve Fortuně, ve Velké ceně FRBC sice skončila čtvrtá, ale nepovedl se jí úvod dostihu a musela pak vše dohánět ve finiši. Přitom o necelou délku odkázala na pátou příčku nenápadnou svěřenkyni Josefa Váni Lymondku (Víktor Komárek), v jejímž sedle absolvuje svůj první klasický dostih nejúspěšnější žákovský jezdec dosavadního průběhu letošní sezóny Tomáš Vraj. Do startovních boxů se postaví i šestá, sedmá a devátá z předzkoušky Siran (Stáj Monika Agro, ž. Šafář), Velká Moje Láska (Big My Love, ž. Resulov) a Kenya Dance (DS Pegas). Především posledně jmenovaná je ale velkým otazníkem, protože jakožto nejvýše hodnocený dvouletý kůň minulého roku v Polsku (kde třikrát vyhrála a dvakrát skončila těsně druhá) byla favoritkou Velké ceny FRBC a její výsledek rozčaroval. Nicméně po jediném výpadku ji rozhodně nelze ignorovat, navíc její nedělní ambice by mělo zvýšit angažování polského žokeje-šampióna, který ji dobře zná právě z úspěšných loňských vystoupení ve Varšavě, Alexandera Reznikova.

Další tři klisny se v předzkoušce neobjevily: bronzová z loňské Ceny zimní královny Vinnah (Orling, ž. Lukášek), jde, podobně jako Linda, letos na start poprvé, Roman Beauty (Jamax, Zatloukal) zahájila tuto sezónu před týdnem v Ceně DP Praha (avšak vzdáleným šestým místem) a Greek Wedding (BORS Břeclav, ž. Giles) oba dosavadní starty absolvovala v Bratislavě, ale může být vážnou kandidátkou na překvapení: vloni totiž, jako jediná z tuctu aktérek, nestartovala, letos nejprve debutovala posledním místem, ale pak se v Ceně trojročných kobýl výrazně zlepšila a ve společnosti nejlepších slovenských vrstevnic obsadila čtvrté místo.

Další program
14.00 - Cena PPM (III. k., 1000 m)
Metropolitní sezónní premiéra dvouletých koní a první díl IX. ročníku seriálu Schaumann na startu s pěti domácími odchovanci.

14.30 - Cena Toyota Auris (III. k., 1400 m)
Osmiletí matadoři Shadow Day a Nezbeda, kteří v minulosti vyhráli i v nejvyšší kategorii, mají na kontě téměř dvakrát tolik startů, než jejich sedm mladších soupeřů.

15.00 - Cena Volvo XC60 R-DESIGN (hdcp II. k., 1000 m)
Na nejkratší trati jedenáct sprinterů, Agromerace v odvetě proti dvojici svých přemožitelů France Extreme a Mr Dario.

15.30 - Cena Renault Laguna Grandtour (III. k., 2400 m)
Po pauze se na dráhu vrací robustní hnědák Ivan Poddubny, tentokrát už ale jako valach a jako svěřenec Josefa Váni.

16.05 - Cena ALAVIS (hdcp II. k., 1800 m)
Ve vyrovnaném poli umístění z nedávné karlovarské Jarní ceny Towah Aspen s Madanpourem i druhý z předloňského Českého derby Vitulus.

17.20 - Cena BETINO (IV. k., 2400 m)
Z jedenácti nezvítězivších tříletých má největší šanci na premiérový triumf Monte Negro.

17.50 - Cena dostihových sázek ve Fortuně (hdcp IV. k., 2200 m)
Závěrečný bod programu, rovněž s jedenácti aktéry, jasného favorita nemá.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.