VI. den metropolitní sezóny: 67. Velká květnová cena VW WACHAL, a. s. - výsledky

Vrcholem šestého pokračování letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle byla, za až letního počasí, 67. Velká květnová cena VW WACHAL (1600 m, 135 tis. Kč), na jejímž startu byl mezi šesti aktéry také osmiletý hnědák Chardonney Tcheque, který vyhrál poslední tři ročníky, a atakoval tak bezprecedentní čtvrtý plný zásah v tomto důležitém mílařském testu jarní části sezóny.

Chardonney to dokázal!

Po startu se na špici ocitl nečekaný vítěz dubového Memoriálu Jaroslava Maška Nyani Tomba, ale prakticky vzápětí se před něj posunul Aldzarb (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, stáj Ramzan Kadyrov, 6:1) a udal svižné tempo. Mírně favorizovaný (2,3:1) Chardonney Tcheque, který tak jako v předchozích letech nastupoval k prvnímu sezónnímu startu, se zpočátku držel třetí, ale v lahovickém oblouku se posunul k lídrovi a ve třetině cílové roviny přešel do čela. Vypracoval si náskok, z nějž v koncovce hodně ukrajoval zdejší novic Father Frost (ž. Rája, tr. J. Váňa, stáj Statek Chyše, 2,5:1), ale šampión jeho tlaku o hlavu odolal, ve druhém nejrychlejším čase historie dostihu 1:36,94.

Chardonney Tcheque zvítězil ve Velké květnové ceně počtvrté za sebou, celkově dosáhl již sedmnáctého životního vítězství (vše v dostizích první kategorie, či v zahraničí) a v kariérním zisku se přiblížil hranici čtyř miliónů korun! Žokej Jiří Chaloupka, jenž jej vedl i při loňském triumfu, vyhrál tento dostih potřetí, trenér Tomáš Šatra již poosmé a majitel Jiří Charvát v něm získal dokonce jubilejní desáté prvenství.

Délku a čtvrt zpět vytrval Aldzarb na třetí příčce o hlavu před čtvrtým Master of Gold (ž. Šafář, tr. Wroblewski, TVD, 20:1), pětici doplnil vítězův stájový kolega Honzik Chipera (ž. Havelková, 8:1).

 

Další dění:

V úvodní Ceně Fitmin & TURF Magazínu (III. k., 1200 m) si při druhém letošním vystoupení druhý (v kariéře pátý) triumf připsal pětiletý sázkový druhý favorit Dixon (J+J Votava, 4:1), v sedle svěřence trenéra Blechy se v tomto roce popáté naplno prosadila Jiřina Andrésová.

Mezi nezvítězivšími tříletými v Ceně společnosti S.A.T.Y. (IV. k., 1200 m) předvedla drtivý finiš ze středu pole ryzka stáje Stanislav Chudáček Madam Percy (4,5:1), po jejímž vítězství posílili vedení v šampionátech trenérka Helena Vocásková a letos podvanácté vítězný žokej Jan Rája.

Nečekaným start-cíl vítězem Ceny Café Imperial (hdcp V. k., 1200 m) se stal čtyřletý valach Sorraho (tr. Brož, stáj Ladies Racing, 12:1), který při šestém životním vystoupení vůbec poprvé dokončil na dotované pozici, amatérská jezdkyně Radka Hradcová docílila šestého triumfu kariéry.

Cenu Pražského kulinářského institutu (hdcp IV. k., 1600 m) pak dokázal v jisté vítězství proměnit tříletý svěřenec Zdeňka Seménky Sirius (stáj Euroframe-Váňová, 6:1), premiant dubnového dostihu debutantů z Karlových Varů tak udržel čisté konto, v sedle měl i tentokrát pátou ženu historického žebříčku českých žokejek Vendulu Korečkovou.

Nejúčinnější finiš v Ceně InBody Czech Republic (hdcp III. k., 1600 m) předvedla pětiletá svěřenkyně a reprezentantka Pavla Vrby (stáj Rokytnice Slavičín) Detekce (6:1), jíž k páté kariérní výhře dovedl trojnásobný a úřadující český žokej-šampión Bauyržan Murzabajev, pro kterého to zároveň bylo jubilejní 150. životní vítězství.

Druhý šampiónův triumf se zrodil v Ceně Znovínu Classic (hdcp V. k., 1800 m), kde šestiletý druhý favorit Portugal (tr. Pejšková, Hippolit Star Pejšková, 4:1) vstoupil do sezóny, po boji o krk, třetím plným zásahem kariéry, Bauyržan Murzabajev letošní desátou výhrou pojistil průběžnou druhou příčku v šampionátu.

V závěrečné Ceně Sharpoura (hdcp IV. k., 2230 m) dosáhl zdejšího premiérového (v kariéře druhého) triumfu pětiletý srbský rodák Quest Royal (tr. Neuberg, 10:1), jediný reprezentant poprvé vítězné stáje Flash – Neuberg měl v sedle letos počtvrté vítěznou jezdkyni Kateřinu Hlubučkovou.

Výsledky

 

 

 

Původní zpráva

V neděli 22. května se v Conseq Parku Velká Chuchle odehraje šestý díl letošní sezóny, jehož vrcholem je každoroční důležitý jarní dostih pro starší mílaře 67. Velká květnová cena VW WACHAL, a. s. (1600 m, 135 tis. Kč, start v 16.30 hodin). Celkem je na programu osm dostihů, na startovních listinách je 85 koní a 23 jezdců, úvodní dostih startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.

Chardonney pro čtvrtý triumf?

Už hattrick v jakémkoliv tradičním dostihu výmluvně dokladuje výjimečnost svého držitele, nicméně pouze jediný kůň je v listinách vítězů pražských dostihů zapsán více než třikrát: čtyř prvenství v Ceně prezidenta dosáhl ve čtyřicátých letech minulého století Lionel. Od této neděle, po jednašedesáti letech, nemusí být bravurní vytrvalec z těžkých válečných časů na piedestalu osamocen, protože se poběží Velká květnová cena VW WACHAL, a. s. a stejně jako v minulých čtyřech ročnících jejím prostřednictvím vstoupí do sezóny letos osmiletý hnědák Chardonney Tcheque (ž. Chaloupka, tr. Šatra, Dr. Charvát). Při své premiéře v tomto dostihu skončil druhý, když jej, ve stále platném rekordu, o půl délky zdolal tehdy potřetí triumfující Sharpour, v dalších třech letech už ale před sebe v cíli nikoho nepustil a v loňské sezóně ukázal, že zcela v duchu svého jména „zraje jako víno“. Vedle třetího prvenství ve Velké květnové zdecimoval konkurenci červnové Tattersalls Mile, napotřetí se konečně prosadil v červencové Bratislavské míli, nezklamal čtvrtou příčkou v silně obsazené Velké ceně Prahy CK Martin Tour, blýskl se druhým místem v ještě silnější premiérové edici EJC Million a kampaň završil pohodlným vítězstvím v Českomoravské ceně, svým prvním na mosteckém Hipodromu. Jeho naprosto obdivuhodná kariéra sestává z dvaatřiceti startů pouze v nejvyšší kategorii či v zahraničí, šestnácti vítězství (tedy plné poloviny!!), dalších dvanácti dotovaných umístění a zisku nedaleko od hranice čtyř miliónů korun.

Majitel Jiří Charvát navíc v tomto dostihu atakuje jubilejní desáté vítězství (za posledních čtrnáct let) a ambice žluto-modrých barev posiluje svou přítomností další svěřenec Tomáše Šatry Honzik Chipera. Pětiletého valacha, předloni těsně druhého v Českém derby a v témže roce vítěze pardubické Ceny mílařů, před měsícem rozcvičeného bronzem na dvojkové scéně, kde jej však porazili pouze hmotnostně zvýhodněná Dally Hit, která před osmi dny jistě opanovala delší sprint druhé kategorie v Mostě, a Shaywan, jenž tamtéž exceloval v Memoriálu Vlastimila Smolíka, povede nejúspěšnější tuzemská žokejka posledních dvou sezón Martina Havelková.

Ze čtveřice soupeřů by snahu o historický zápis mohl nejspíše zmrazit zdejší čtyřletý novic stáje Statek Chyše Father Frost. Jeho žokej Jan Rája vede aktuální šampionát, daří se i jeho trenérovi Josefu Váňovi a on sám vloni v Irsku, jako svěřenec multišampióna Aidana O’Briena, na tratích do míle jednou vyhrál, dvakrát se umístil a obsadil i devátou příčku ze šestnácti v Gr.3 Jersey Stakes na mítinku Royal Ascot. Disponuje vysokým britským ratingem přes sto liber (po přepočtu na český handicap více než devadesát kilogramů), avšak od poloviny srpna nestartoval. Druhým výrazným konkurentem by měl být šestiletý Nyani Tomba (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly), držitel řady cenných umístění, který byl překvapivě nejrychlejší v dubnovém Memoriálu Jaroslava Maška. Týden po své letošní ouvertuře, v níž skončil s nejvyšší hmotností těsně druhý na scéně třetí kategorie, nastupuje bronzový z loňské Velké červnové ceny Aldzarb (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Ramzan Kadyrov) a půltucet doplňuje čtvrtý z loňské Velké jarní ceny Master of Gold (ž. Šafář, tr. Wroblewski, TVD, a. s.), na jaře třikrát umístěný ze čtyř výletů do menších německých dostihů.

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program

14.00 – Cena Fitmin & TURF Magazínu (III. k., 1200 m): úvod programu obstará šestice rychlíků, triumfy z posledních startů budou obhajovat Quaff a Dixon.

14.30 – Cena společnosti S.A.T.Y., spol. s r. o. (IV. k., 1200 m): mezi tříletými nezvítězivšími jsou hlavními adepty na premiérový plný zásah minule druzí Viitja a Lutiger.

15.00 – Cena Café Imperial (hdcp V. k., 1200 m): na scéně sprinterského handicapu vybojují odvetu za totožný dostih z letošní první pražské neděle jeho medailisté Kárl, Sangre de Eclipse a Delfina.

15.30 – Cena Pražského kulinářského institutu (hdcp IV. k., 1600 m): úvodní z dvojice mílových handicapů má na startu čtrnáct aktérů, pod vedoucím žokejem šampionátu by vítězným vstupem do sezóny nepřekvapil Alfa Wolf.

16.00 – Cena Biospace (hdcp III. k., 1600 m): vítězka říjnové Ceny běloušů CK Martin Tour Zoraya Luna zahajuje pátou sezónu kariéry s nejvyššími ambicemi, hlavními oponenty jsou spolehlivý Trop a dvakrát v jarních sprintech umístěná Lia Ashamal, jíž by míle měla pasovat lépe.

17.00 – Cena Znovínu Classic (hdcp V. k., 1800 m): handicap na střední distanci obsadilo patnáct účastníků, pod úřadujícím šampiónem by, podobně jako vloni v září, mohl naplno uspět Portugal, nicméně v dubnu zahájil sezónu solidním výsledkem dosud nezvítězivší Wendelínek.

17.30 – Cena Sharpoura (hdcp IV. k., 2200 m): v jediném delším dostihu dne mají navzdory vyšším zátěžím solidní šance tříletí, čtvrtý z kvalitní třetí kategorie Garfield, aktérka Jarní ceny klisen Lorie a premianti mezi nezvítězivšími Frozen Boson a Sara Percy, naopak nejméně kil může zužitkovat druhá z brněnské ročníkové čtyřky Callegra.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.