VI. den metropolitní sezóny: 94. Velká jarní cena Holdingu RABBIT CZ

První část letošní dostihové sezóny vyvrcholila v Conseq Parku Velká Chuchle úvodním z trojice dílů tzv. Klasické trojkoruny, 94. Velkou jarní cenou Holdingu Rabbit CZ (listed, 1600 m, 700 tis. Kč), do níž nastoupil maximální možný počet šestnácti tříletých hřebců a valachů, tvořících nejen početně, ale i kvalitou velice silné startovní pole.

Aldar v Praze i nadále neporazitelný!

Roli sázkového favorita jistě splnil hnědák v péči trenéra Arslangireje Šavujeva Aldar, který v Praze startoval počtvrté a počtvrté na centrální české dráze nenašel přemožitele. Žokej Bauyržan Murzabajev s ním z posledního startovního boxu nikam nespěchal a vedl jej vnější stopou ve středu pole, v cílové rovině však zavelel k útoku a reprezentant stáje Ramzana Kadyrova vyrazil na zteč. Sice před chuchelským publikem poprvé nevyhrál „lehce“, nicméně roli favorita 1,8:1 splnil v čase 1:39,35 jistě o délku a čtvrt. Dvojnásobný žokej-šampión v jeho sedle jednak završil nedělní hattrick, jímž si upevnil vedoucí pozici také v aktuálním ročníku CK Martin Tour Cupu, a jednak dosáhl svého vůbec prvního klasického triumfu.

Na druhé místo velmi dobrou koncovkou dosáhl Tamarind Cove (Statek Blata Český Ráj, ž. Šafář, 15:1), letos i v kariéře potřetí nastoupivší svěřenec Josefa Váni. Jen necelou délku za ním při své letošní premiéře finišoval šampión loňských juniorů, vítěz Ceny zimního favorita Sirius Shine (DAR, 7:1), jenž poprvé v sedle žokejem Janem Rájou a poprvé nasedlán dvojnásobným trenérem-šampiónem Allanem Petrlíkem uspěl výslednou třetí příčkou. Tempo dostihu diktoval jeden z místních noviců ve startovním poli, držitel triumfu ze španělské Ceny zimního favorita Ideal Approach (Lokotrans, ž. R. Koplík, tr. Z. Koplík, 11:1) a bral čtvrtý honorář před překvapivě pátým Lorpenem (Jeso, ž. Mach, tr. Myšková, 50:1), odchovancem svého majitele Ladislava Jezdinského. Těsně za ním se k nejnižším dotacím ještě dostali Speed Machine a Bukhari.

Další dění:

V úvodní Ceně Mikrop Čebín (III. k., 1800 m) po boji o krk potvrdil roli favorita pětiletý Talar (GM Electronic, tr. Luka, 1,6:1), vítěz předloňské Velké jarní ceny zaznamenal druhé životní vítězství a žokej Murzabajev odstartoval tažení za nedělním hattrickem.

Následnou Cenu Mydlářky Benešov (hdcp IV. k., 1800 m) proměnila v pátý kariérní zásah letos prvně startující šestiletá Atestace (Protendon-Hulínský, tr. Hulínský, 7,8:1), v jejímž sedle jezdec Ondřej Velek docílil jubilejního čtyřicátého rovinového triumfu v kariéře.

Sezónní debutantka jistě opanovala i následnou Cenu DUX – Josef Chejn (hdcp IV. k., 1400 m), pětiletá Adrasteia (KI Racing, tr. Horová, 11:1) ve dvacátém životním vystoupení ukončila čekání na první plný zásah, Bauyržan Murzabajev zde přidal svou druhou odpolední výhru.

Vítězná série klisen pokračovala i v Ceně Renomia Agro (hdcp II. k., 1200 m), kde náporu soupeřů odolala nejméně kil nesoucí šestiletá Reggie (Michaela-Hruboš, tr. T. Váňa, 4:1) a vedena loňskou šampiónkou českých žokejek Martinou Havelkovou zaznamenala své čtvrté vítězství.

Roli vysoké favoritky mezi nezvítězivšími tříletými pak v Ceně PRIMO – Josef Chejn (IV. k., 1600 m) jistě splnila potřetí v kariéře nastoupivší Alegoria (Stanislav Chudáček, tr. Vocásková, 1,6:1) s žokejem Janem Rájou, dvojnásobný šampión z let 2004 a 2005 získal již 388. rovinový triumf kariéry.

V sedmičlenné sestavě Ceny DZS Struhařov (III. k., 2400 m) se představilo několik adeptů letních klasických dostihů a suverénní mezi nimi byl teprve podruhé startující Touch of Genius (Statek Blata Český Ráj, tr. J. Váňa, 2,2:1), jenž s podporou dalšího dvojnásobného žokeje-šampióna (2010 a 2011) Jaromíra Šafáře zvítězil velmi lehce o pět délek.

Tentýž jezdec přidal prvenství i v závěrečné Ceně Jatek Český Brod (III. k., 2400 m), když pozici sázkové favoritky potvrdila šestiletá Airfare (J.T.K.-Bečková-Germič, tr. Germič, 2,5:1), jež týden po návratu z roční zdravotní přestávky o krk vybojovala pátý životní plný zásah.

Výsledky

 

Původní zpráva

Druhou květnovou neděli vyvrcholí úvodní třetina sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle. Hlavním bodem programu šestého pokračování letošního metropolitního dění je první díl Klasické trojkoruny, 94. Velká jarní cena Holdingu RABBIT CZ (listed, 1600 m, 700 tis. Kč) s kvantitou i kvalitou plnými startovními boxy. Celkem se uskuteční osm dostihů, v nichž startuje 91 koní a 27 jezdců, a pozor - začátek programu je tentokrát již ve 13 hodin.

Ubrání Aldar zdejší čistý štít?

Hnědák ALDAR v žádném z dosavadních tří pražských startů nebyl přinucen k boji, všechny vyhrál lehce. 

Jarní klasický vrchol má skutečně špičkové a především mezinárodní obsazení, jak jezdecké, tak koňské – zástupce tuzemské elity letošního tříletého ročníku přicestují prověřit adepti přímo z německého a francouzského tréninku a proti české žokejské špičce nastoupí dvojnásobný španělský šampión původem z Francie a další zkušený francouzský žokej.

Roli favorita ponese svěřenec Arslangireje Šavujeva s dvojnásobným a úřadujícím českým šampiónem Bauyržanem Murzabajevem Aldar (Ramzan Kadyrov), který ze dvou cest do Francie vybojoval jedno páté místo, nicméně všechna tři dosavadní pražská vystoupení lehce vyhrál. Postupně se prosadil vloni mezi nezvítězivšími, v Gerschově memoriálu a letos v dubnu nepřipustil spekulace v Memoriálu profesora Michala.

Kromě něj však ještě jeden aktér v tuzemsku dosud neprohrál, a to ústřední protagonista druhé z pražských juniorských jedniček, Ceny zimního favorita a šampión loňských dvouletých hřebců Sirius Shine (DAR), jenž se předtím umístil v Itálii i Francii. Poprvé vyběhne jako svěřenec dvojnásobného a úřadujícího trenéra-šampióna Allana Petrlíka a pod žokejem-šampiónem z let 2004 a 2005, minulou neděli třikrát vítězným Janem Rájou. Je také jediným koněm na startu, jenž v tomto roce podstoupí premiéru, což však, jak ukázala před pár dny Dumnonia, a priori nemusí vadit.

Hned pět účastníků se na chuchelské dráze představí premiérově, což je samo o sobě záležitost výjimečná. Z Berlína dorazí respektu hodný Stafettino (Stall Svenja), suverénní v podzimním Lipsku a v dubnovém Berlíně těsně třetí za dvojicí, mířící do německých klasických zkoušek. Německý trenér-šampión z roku 2012 Roland Dzubasz dává v jeho sedle životní šanci letos na jaře úspěšně jezdícímu mladému Čechovi Ondřeji Velkovi. Dokonce z francouzské přípravy Jeane Michela Lefebvreho bude klasický vrchol atakovat Peintre Elusif (Charvat Group), únorového vítěze ze Seiches-sur-le-Loir povede jednačtyřicetiletý rutinér ze země galského kohouta Frédéric Spanu, mající na kariérním kontě zhruba čtyři stovky triumfů. Trojice zdejších noviců pak hájí barvy tuzemských stájí: handicapový vítěz z irského Dundalku Dalewari, který načal sezónu před dvěma nedělemi bronzem v bratislavské Ceně trojročných žrebcov, je další klasickou zbraní trenéra Radka Holčáka a stáje Monte Negro, již třikrát v řadě zvítězivší v Českém derby, stáj Lokotrans posílila ve snaze o zopakování výhry zpřed tří sezón zakoupením vítěze španělské Ceny zimního favorita, přičemž v Madridu završil hattrick s předchozími zásahy ve Fontainebleau a Paříži, Ideal Approach (tr. Z. Koplík, ž. R. Koplík) a s jeho novým tréninkovým kolegou, vítězem z Deauville Speed Machine (v sedle jediná žena na startu, žokejka Martina Havelková) jde do boje stáj Václav Slovák.

Všichni ostatní vyzyvatelé otestovali formu v Michalově memoriálu: druhý a třetí finišovali reprezentanti stáje dlouholetého sponzora Velké jarní ceny Rabbit Mountnelson (Rabbit Trhový Štěpánov, tr. Juránek, ž. Laube) a Mondego Bay (Demo), které dělil jen rozdíl hlavy, o necelou délku za nimi se v dalším těsném doběhu seřadilo trio Tamarind Cove (Statek Blata Český Ráj, tr. Josef Váňa, ž. Šafář), Qualiflyer (Farma Pavlin Dvůr, tr. Hlavatý, v sedle nově žokej Jiří Palík) a v ČR premiérující dvojnásobný vítěz z Francie Bukhari (TVD, a. s., ž. Lukášek), jenž bude třetím svěřencem Zdena Koplíka v dostihu.

Dále v předzkoušce skončili Duke (EŽ Praha, tr. Votava, zde nově podpořený bulharským jezdeckým objevem letošního jara Beysimem Ferhanovem), Urbi Et Orbi (Jezdecké potřeby Ostrava, tr. Syslová, poprvé angažován vítězný žokej Jarní ceny klisen z minulého týdne Jan Verner), Lorpen (Stáj Jeso, tr. Myšková, minule jezdícího, ale momentálně nemocného žokeje Petra Foreta nahradí jeho stájový kolega ze zhořské centrály Michal Mach) a Red Rebel (Red Rebels, tr. František Holčák), v jehož sedle po nečekaném posledním místě z trialu Jakuba Pavlíčka vystřídá již zmíněný dvojnásobný španělský šampión z "předjanáčkovské" pyrenejské éry (2010 a 2011) Jeremy Crocquevielle.

 

Startovní listiny, sázkové kurzy

Další dostihový program:

13.15 – Cena MIKROP ČEBÍN, a. s. (III. k., 1800 m): v úvodu programu má vítěz předloňské Velké jarní ceny Talar solidní šance na druhý kariérní triumf.

13.45 – Cena MYDLÁŘKY BENEŠOV, a. s. (hdcp IV. k., 1800 m): v prvním z nedělních vyrovnaných handicapů se představí početné pole patnácti aktérů, včetně spolehlivého tandemu Nowitka a Label Five.

14.15 – Cena DUX – JOSEF CHEJN, spol. s r. o. (hdcp IV. k., 1400 m): v dalším handicapovém testu nastoupí třináct účastníků, na dobrý vstup do sezóny může vítězstvím navázat Lay.

14.50 – Cena RENOMIA AGRO (hdcp II. k., 1200 m): na sprinterské trati se proti kompletnímu triumvirátu medailistů z poloviny dubna Charhizard, Traffic Tour a Reggie postaví na triumf stále čekající Iraklin.

15.55 – Cena PRIMO – JOSEF CHEJN, spol. s r. o. (IV. k., 1600 m): mezi nezvítězivšími tříletými bude po dvou těsných umístěních z loňského debutu i letošní premiéry výhru atakovat Alegoria.

16.25 – Cena DZS STRUHAŘOV, a. s. (III. k., 2400 m): na dlouhou distanci míří sice pouze sedmičlenná sestava, ale s vysokým klasickým potenciálem, což platí především o trojici Touch of Gold, Merella a Saint Malo.

16.55 – Cena JATEK ČESKÝ BROD, a. s. (III. k., 2400 m): týden po návratu z roční zdravotní pauzy se bude o prvenství ucházet jedničkově umístěná Airfare, comeback po dokonce dvouleté absenci podstoupí další výborný vytrvalec Bacares.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.