VII. den metropolitní sezóny: 62. Velká květnová cena SKANSKA

Sedmým dílem pokračovala v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle letošní metropolitní dostihová sezóna. Na startu vrcholu programu, 62. Velké květnové ceny SKANSKA (I. kat., 1600 m, 300 tis. Kč) pro starší elitní mílaře, se sešlo sedm aktérů.

Sharpour zaskočil mladší soupeře

Favority hlavního dostihu byli první dva z loňské Velké ceny Prahy CK Martin Tour Corcovada (DAR, Vraj) a Malq (Estrella, ž. Lukášek), přičemž bylo spíše tipováno jejich opačné pořadí, jelikož valach měl tentokrát na své straně nižší hmotnost. Právě svěřenec Josefa Váni nadiktoval svižné tempo, zatímco Corcovada se držela ve druhém sledu, ale do boje o první místo nakonec ani jeden z nich nezasáhl.

V polovině cílové roviny totiž razantně nastoupil sedmiletý hnědák Sharpour (YOKO) s žokejem René Koplíkem a zvítězil jistě o délku a čtvrt před bronzovým z loňského derby Miracle Matchem (Dr. Charvát, ž. Minařík), vracejícím se po desetiměsíční zdravotní pauze. Třetí honorář vzal v posledních metrech před cílem Corcovadě Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Chaloupka) a podobně se v boji o pátou dotaci na úkor unaveného Malqa prosadil outsider Mashrai (Stáj Monika Agro P., ž. Šafář).

Sharpour patří už několik sezón k nejužší středoevropské mílařské elitě, v kariéře nasbíral již jedenáct triumfů v dostizích nejvyšší kategorie, ale v posledních startech několikrát narazil na mladší, rychlejší soupeře. Tentokrát ale svěřenec Zdena Koplíka připomněl svá nejlepší léta a připsal si již druhé vítězství v historii Velké květnové ceny, v čase 1:37,34 jen o desetinu sekundy horším, než je rekord dostihu, který z roku 2009 drží právě on sám.

Další dění:
Úvod programu patřil letos premiérově dvouletým koním a v Ceně prvních nadějí (III. k., 1000 m) potvrdila roli favoritky bělka White Angel (Feramo Model Brno) s žokejem Lukáškem, která k triumfu obdržela také bonus Racingpostu 10 tisíc liber.

Cenu 1. ročníku Ladies Cupu (III. k., 1200 m) lehce ovládl teprve podruhé v životě startující tříletý valach Manhattan Sky (Gabriela-Trachtová) s talentovaným mladým jezdcem Vernerem, jenž se dočkal prvního letošního vítězství.

Na scéně Ceny Office Depot (III. k., 1800 m) zopakoval dva týdny starý triumf z vytrvaleckého dostihu čtyřletý valach Innsbruck (Vabank – jezdecké potřeby), v jehož sedle oslavil žokej Radek Koplík 200. triumf kariéry.

Dalším koněm, který navázal na předchozí výhru stejným výsledkem, byla v Ceně Brick & Cotto Experts (hdcp II. k., 1600 m) pětiletá hnědka Apinoa (Euroframe-Váňová) s žokejem Chaloupkou, která v dubnu získala podobný dostih v Bratislavě a navíc zde dokázala obhájit loňské prvenství.

Cena Korbela (hdcp IV. k., 1600 m) přinesla dramatický duel o první místo, který pro sebe i pod nejvyšší zátěží nakonec rozdílem krátké hlavy rozhodl favorizovaný Larizano (Hvozd-Popelka) s podruhé vítězným žokejem Chaloupkou, také on dominoval podruhé za sebou, když předtím v dubnu na brněnské dráze lehce vyhrál testík nezvítězivších tříletých.

Jedinou ženou, která v neděli zvítězila v sedle, byla v Ceně Lyona (IV. k., 2230 m) nejčerstvější česká držitelka žokejského titulu Vendula Korečková, když mezi nezvítězivšími tříletými dovedla k premiérové trefě tmavou hnědku Fantaghiro (EŽ Praha).

V posledním dostihu dne pak splnil svou letošní normu alespoň jedné výhry na každém dostihovém dni (narušenou pouze minulou sobotu v Mostě) vedoucí žokej šampionátu CK Martin Tour Cupu Jaromír Šafář, lehký vítěz Ceny Myjavana (IV. k., 2400 m) Caney (Rokyta advokát Bílovec) byl v neděli čtvrtým koněm, jenž vyhrál podruhé za sebou.


Výsledky


Příští dostihový den: 29.5. – Grand Prix de la Francophonie Economique

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.