VII. den metropolitní sezony: 63. Velká květnová cena VW WACHAL, a. s.

Po vyřešení tajenek jarních klasických testů dostali v hlavním bodu programu sedmé kapitoly letošní metropolitní sezony v CONSEQ PARKU Velká Chuchle slovo špičkoví čtyřletí a starší mílaři, jimž je určen 63. ročník Velké květnové ceny VW WACHAL, a. s. Dostih, jehož se zúčastnili pět hřebců, dva valaši a dvě klisny, má statut první kategorie, ale jeho celková dotace 300 tisíc korun je oproti většině ostatních "jedničkových" zkoušek více než dvojnásobná a i tento fakt dokládá tradici a význam vrcholu nedělního programu.

Aktualizace 20. 5. 22:30 HOD: Sharpour prvním trojnásobným vítězem VKC!

Vysokým favoritem byl do sezóny vstupující premiant loňské Velké jarní ceny Chardonney Tcheque (Dr. Charvát, ž. Havlík), ale ve strhujícím závěrečném duelu byl o půl délky lepší osmiletý matador a obhájce triumfu ve Velké květnové ceně z let 2009 a 2011 Sharpour, hnědák stáje YOKO s žokejem Petrem Foretem. Svěřenec Zdena Koplíka Sharpour si připsal již třinácté vítězství v dostizích nejvyšší kategorie, které navíc ozdobil novým rekordem dostihu 1:36,75, a stal se prvním trojnásobným vítězem v historii Velké květnové ceny. Vítězný Sharpour i druhý v cíli Chardonney Tcheque se po tomto dostihu v celoživotním výdělku dostali přes hranici dvou miliónů korun. Sedm délek za dvojicí prominentů získal třetí honorář bronzový z loňské Velké jarní ceny Lysyan (Joly, ž. Šafář), pětici doplnili překvapivě při své premiéře na nejvyšší scéně outisder Dublér (K-K Metal, ž. Chaloupka), který v ostrém tempu odvodil první dvě třetiny trati, a vloni dvakrát klasicky umístěná klisna Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov, Verner).

Další dění:

Úvodní Cena prvních nadějí (III. k., 1000 m) letos premiérově patřila dvouletým koním a pětici debutujících dorostenců jistě dominoval favorizovaný Renny Storm (Stáj Monika Agro P.) s žokejem Jaromírem Šafářem, jenž se tak posunul do čela průběžného pořadí šampionátu CK Martin Tour Cup 2012.

Start Ceny Café Imperial (III. k., 1200 m) nejlépe vyšel čtyřleté hnědce Rabbit Medicean (Rabbit Trhový Štěpánov) s jezdcem Janem Vernerem, která v oblouku byla vpředu až o tři délky, v polovině cílové roviny sice o vedení přišla, ale silnou koncovkou se v cíli na nejvyšší příčku vrátila a zaznamenala druhé životní vítězství.

Cenu Derby Klubu (hdcp IV. k., 1400 m) pak po boji o krk přetavila ve druhý životní plný zásah čtyřletá hnědka Agrese (Protendon-Hulínský) vedená žákem Michalem Machem.
Jezdec Jan Verner začal sérii nedělních jezdeckých double (osm dostihů vyhráli pouze čtyři různí jezdci) v Ceně Crystal Glamour (III. k., 1800 m), když se lehce prosadil se šestiletým valachem Pumpkinem (Rabbit Trhový Štěpánov), jenž si po dvouletém čekání zapsal pátý triumf kariéry, pro mladého jezdce šlo o výhru devětačtyřicátou, tudíž příští bud v jeho případě znamenat zisk žokejského titulu.

V Ceně Saty (hdcp II. k., 2400 m) vzešel z dramatického závěrečného duelu vítězně čtyřletý valach Flame Vario (EŽ Praha), zvítězivší potřetí v kariéře, žokej Jaromír Šafář si pak letošním desátým plným zásahem pojistil vedení v šampionátu.

K vůbec prvnímu životnímu vítězství dovedla v Ceně sázek Betino (IV. k., 2400 m) silná koncovka pošesté startujícího pětiletého ryzáka Saracenian (Hřebčín Křenek), druhý triumf dne po tomto dostihu slavil žák Michal Mach.

Roli favorita pak beze zbytku splnil v závěrečné Ceně Kortéše (IV. k., 2220 m) pro tříleté nezvítězivší valach Pierot (DS Pegas), kvartet dvakrát vítězných jezdců zde doplnil žokej Petr Foret a posunul se na druhé místo průběžného pořadí CK Martin Tour Cupu.

Původní článek:

Chardonney Tcheque pro sedmý triumf?

Nejzářivější hvězdou startovního pole je do sezóny vstupující hnědák stáje Dr. Charvát Chardonney Tcheque, jehož dosavadní kariéra má vynikající parametry: svěřenec pražského kouče Tomáše Šatry šest z jedenácti startů proměnil ve vítězství (mj. loňská zdejší Velká jarní cena či Premio Marchese Gius. Ippolito Fassati kategorie listed v Miláně), dále finišoval jednou druhý, třikrát čtvrtý (mj. loňské České derby) a jeho nejhorším výsledkem je páté místo z říjnové Premio del Piazzale (Gr.3, Milán), kde od posledního, čtvrtého honoráře skončil rozdílem krátké hlavy... Necelých jednadvacet tisíc korun (což je zde částka čtvrtému v cíli) mu chybí k završení druhého miliónu životních výher a je krajně nepravděpodobné, že by onu hranici v neděli nepřekročil. Osmým žokejem v jeho sedle přitom bude Ján Havlík, cestující tentokrát do Prahy právě pouze na hlavní dostih.

Reprezentanti modro-žlutých barev ovládali Velkou květnovou cenu nepřetržitě v letech 2003 až 2008 a letošním pojištěním týmových šancí na návrat do listiny vítězů je jeho druhý zástupce a favoritův tréninkový kolega Connex. Stříbrný tempař z rakouské Velké jarní ceny i Derby 2008 byl dohlášen po třetí příčce v mosteckém Memoriálu Vlastimila Smolíka z minulé soboty, a také on bude jezdecky premiérově obsazen, neboť jej doprovodí loňská nejúspěšnější tuzemská žokejka Vendula Korečková.

Sedmičku soupeřů nepovede nikdo menší než dvojnásobný vítěz Velké květnové ceny a obhájce triumfu z posledního ročníku Sharpour (YOKO, ž. Foret), osmiletému dvanáctinásobnému vítězi dostihů nejvyšší kategorie na pěti různých závodištích sice nevyšel dubnový sezónní vstup na kratší trati, ale při předchozích třech účastech v tomto dostihu neskončil hůře než druhý. Udržení této série by tentokrát znamenalo, že i on pokoří hranici dvou miliónů korun životních výher.

Zatím poslední klisnou, která Velkou květnovou cenu vyhrála, byla v roce 1999 Emlah, o to stát se její nástupkyní budou usilovat zdejší novicka, loňská dvojnásobná vítězka z menších francouzských drah, dvojnásobná účastnice tamních listed Signorella (Valentin Bukhtoyarov, ž. Rája) a vloni dvakrát klasicky umístěná (druhá v Jarní ceně klisen a třetí v Oaks) Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov, Verner), před týdnem ve Smolíkově memoriálu sedmá a sem dodatečně dohlášená.

Také zbylí čtyři adepti na původních přihláškách otevřeného dostihu nefigurovali a dva z nich by měli mít větší šance neodejít s prázdnou. Jsou jimi vítěz loňské Ceny města Karlovy Vary Starfighter (Figaro, žk. Laube), jenž se v Praze naposledy objevil v říjnu roku 2009 a do metropole se nyní vrací k jubilejnímu třicátému startu kariéry, a jediný účastník všech tří dílů loňské Klasické trojkoruny (nejlépe třetí ve Velké jarní ceně) Lysyan (Joly, ž. Šafář), který po zimě přivezl ze dvou výletů do Rakouska triumf mezi nezvítězivšími a minulou neděli druhý honorář z jedničkového C.F. Bauer-Memorial. V předstartovních prognózách pak nejníže stojí vítěz třetí kategorie z prvomájové Lysé nad Labem The Storm (YOKO, ž. Pavlíček) a v nejvyšší lize se premiérově objevující Dublér (K-K Metal, a. s., ž. Chaloupka).
 
Další program:

14:00 - Cena prvních nadějí (III. k., 1000 m): v sezónní premiéře dvouletých koní se představí první pětice zástupců nejmladšího dostihového ročníku.
14:30 - Cena Café Imperial (III. k., 1200 m): favoritem plně obsazeného sprintu je vítěz předloňského Gomba handicapu Heat Set.
15:00 - Cena Derby Klubu (hdcp IV. k., 1400 m): čtrnáct koní se utká také ve vyrovnaném handicapu, poprvé pod žokejem Janem Rájou může čtyřleté čekání na další vítězství ukončit sedmiletý Kevin the Knight.
15:30 - Cena Crystal Glamour  (III. k., 1800 m): početně maximální pole tvoří značně různorodá sestava s tříletými nadějemi, někdejšími jedničkovými aktéry, navrátilci z překážek i dvěma veteránkami.
16:35 - Cena Saty (hdcp II. k., 2400 m): po dvou zásazích v nižších třídách míří poprvé do této kategorie Diamond Race, jeho týmoví kolegové o minulém víkendu potvrdili vzestup stájové formy.
17:05 - Cena sázek Betino (IV. k., 2400 m): bronzový z Českého derby 2008 Duplo se před dvěma týdny vrátil po roční pauze v mílovém testíku a tentokrát nastoupí už na své oblíbenější distanci.
17:35 - Cena Kortéše (IV. k., 2200 m): jasným kandidátem mezi nezvítězivšími tříletými je Pierot, kterého ve dvou dubnových vystoupeních předčili pouze tři adepti startů v letních klasických dostizích.

Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka"!

Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi, hrát si na venkovním hřišti (např. svézt se na tradičním dřevěném kolotoči) a bavit se v krytém dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!

Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky CONSEQ PARKU. Tradičně probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a patronát nad "Hříbátky" převzalo nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti:www.dinotoys.cz.

CONSEQ PARK nabízí řadu suvenýrů a upomínkové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Nabízíme také možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

CONSEQ PARK Vám nabízí i prostor pro firemní akce

Dostihové odpoledne ve Velké Chuchli nabízí ideální prostředí a podmínky k prezentaci Vaši firmy, setkání s obchodními partnery, klienty a zákazníky nebo třeba neformální párty pro zaměstnance. V saloncích Doncaster, Ascot, Epsom nebo ve VIP restauraci PANORAMA s kapacitou od 20 do 400 osob pro Vás připravíme program přímo na míru a ve spolupráci se společností MAXISERVICE i skvělé pohoštění. Všechny salonky mají přímý výstup na zastřešenou terasu s výhledem na cílovou rovinku!

Pro bližší informace využijte tyto kontakty:

Petr Drahoš, ředitel společnosti, 604 298 150, petr.drahos@velka-chuchle.cz
Irena Rychlovská, obchodní oddělení, 604 298 155, irena.rychlovska@velka-chuchle.cz
Držitelům Sphere card je poskytována 10% sleva na pořádání firemních akcí.

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2012:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé kartywww.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka: 900 Kč
Celoroční vstupenka extra (vstup do areálu a parkování): 1300 Kč
Celoroční vstupenka "all in one" (vstup do areálu, parkování, Dostihový program): 1800 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč
Derby klub (celoroční vstup do Derby klubu, občerstvení, Dostihový program, parkování): 8000 Kč

www.velka-chuchle.cz

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.