Vrcholem sobotního Ruského dne bude příprava na Zlatý pohár

V sobotu 29. května se od 13.00 hodin na závodišti v Pardubicích uskuteční již třetí letošní dostihový mítink. V rámci Ruského dne uvidíme devět překážkových dostihů, hlavním bude první ze dvou příprav na červnový Zlatý pohár. Bude jím klasická steeplechase I. kategorie na 3900 metrů o celkovou dotaci 120 000 Kč, která se poběží jako Cena Správy a údržby silnic Pardubického kraje (Steeplechase Kolorada). Na startovní listině je sedm koní a jezdců.

Pardubice

 

Trojice favoritů zde třídou převyšuje ostatní. Jsou to AMBER HIL (žk.Váňa J.,ml.), BABIE LATO (ž.Myška) a JAM-BELLA (ž.Faltejsek).
První jmenovaný AMBER HILL dnešní dostih vyhrál před rokem, kdy stejně jako letos zahajoval své působení v aktuální sezóně. V polovině září pak vyhrál jedničkové proutky ve Velké Chuchli, při dalších startech se mu již tolik nedařilo.
BABIE LATO loni vyhrál dvě dvojkové steeplechase, ale ve slabší společnosti. Letos již jednou startoval v italském Meranu, kde byl třetí za vítězným naším Budapestem a italským Irčanem Auronzem.
JAM-BELLA zde byla před rokem o krátkou hlavu druhá za Amber Hillem a potom v Graded dostihu v Meranu čtvrtá, v srpnu na stejné dráze pod Alpami zvítězila.
Překvapit by mohli loni dvojnásobný mostecký vítěz HETMAN POLNY (Sedlář), KASIM (ž.Novák) a DYKTANDO (ž.Mátl). Polka KSIEŽNA VEGAS (ž.Kašný) loni startovala ve Varšavě čtyřikrát v proutkách, zvítězila a dvakrát se umístila.
Zajímavá bude také Cena společnosti COLOR CAR, s.r.o. (Cross country Sagara), dostih II. kategorie na 4500 metrů. V poli jedenácti zkušených steeplerů budou favority MASTMAN (žk.Váňa J.,ml.), TRESH (Dušek), MONTGOMERY (ž.Mátl) a POLAR POND (ž.Myška), šanci mají i výborní AQUAREL (ž.Novák), BRICASSAR (ž.Szikora), KARLSBAD (Sovka), ale i další.
V rámcových dostizích uvidíme i další skvělé překážkáře, jakými jsou již letos v Pardubicích vítězní SOROS, PARTOUTATOU, READY FOR LIFE a LUCULUS.
Úvod dostihové odpoledne obstará dostih přes proutěné překážky pro začínající tříleté koně, který bude odstartován ve 13.00 hodin, hlavní dostih je naplánován na 16.30 hodin a hned po něm uvidíme v 17.15 hodin cross country II. kategorie.

Tipy:    
I. QUANTERA – BEAU – PERLA
II. LUCULUS – PARTOUTATOU – READY FOR LIFE
III. SEŠLOST – LIRAIN – ROOSEVELT
IV. MAGIC BLADE – TREDIT – GRIZLI
V. CYRIL – SHAMAN – SON OF SUN
VI. SOROS – MAKLER – SORBETIERE
VII. JAM-BELLA – AMBER HILL – BABIE LATO
VIII. MASTMAN – TRESH – POLAR POND
IX. MARQUIS – BE JAPE – SABRET

Připravil: Milan Tůma

 

Ruský den: vizitky startujících v hlavním dostihu Ceně Správy a údržby silnic Pardubického kraje

1 AMBER HILL(GER)
7 let - hnědák, valach
Jezdec: žk. Josef Váňa ml.
Trenér: Josef Váňa st.
Stáj: Hexion-Váňa
Vloni startoval sedmkrát. Zvítězil v dnešním dostihu, ve Zlatém poháru pak byl čtvrtý a v srpnu na mostecké dráze až sedmý. Potom v září ve Velké Chuchli zvítězil v dostihu přes proutěné překážky I. kategorie, když obhájil prvenství z předchozího roku a v říjnu v Pardubicích nedokončil Cenu Paramo. V Itálii byl potom sedmý a pátý, letos ještě nestartoval.



2 HETMAN POLNY(POL)
6 let - ryzák, valach
Jezdec: Libor Sedlář
Trenérka: Ing. Pavlína Baštová
Stáj: Jan Červenka
Vloni měl velmi dobrou sezónu, ze čtyř startů na mostecké dráze dvakrát zvítězil, ve IV. a potom ve II. kategorii, jednou byl druhý a jeden dostih nedokončil. Sezónu uzavřel pátým místem v německém Baden-Badenu, letos ještě nestartoval.



3 JAM-BELLA(POL)
6 let - bělka, klisna
Jezdec: ž. Jan Faltejsek
Trenér: MVDr. Čestmír Olehla
Stáj: Wrbna Racing
Již předloni měla výborné výsledky v Polsku, když v proutkách dvakrát zvítězila a dvakrát byla druhá. Loni u nás debutovala v dnešním dostihu a po pěkném výkonu těsně o krátkou hlavu podlehla vítěznému Amber Hillovi. Potom startovala dvakrát v italském Meranu, kde byla v červnu čtvrtá a v srpnu zvítězila. Od té doby neběhala.

4 DYKTANDO(POL)
8 let - ryzák, valach
Jezdec: ž. Bohuslav Mátl
Trenérka: Lenka Syslová
Stáj: Gebauer&Syslová-Ostrava
Dva roky neběhal. Je to spolehlivý překážkář, který vždy bojoval o přední místa. V předchozích let vyhrál dvakrát ve Světlé Hoře, proutky a předloni steeplechase. V Pardubicích se dvakrát umístil v dostizích nižší kategorie.



5 KSIEŽNA VEGAS(POL)
5 let – hnědka, klisna
Jezdec: ž. Pavel Kašný
Trenérka: Kamila Zachovalová
Stáj: Stáj Diament
Vloni startovala ve Varšavě čtyřikrát v proutkách, zvítězila, byla šestá, třetí a druhá.

6 BABIE LATO(POL)
7 let – černý hnědák, valach
Jezdec: ž. Jaroslav Myška
Trenér: MVDr. Čestmír Olehla
Stáj: Wrbna Racing
Vloni startoval pouze třikrát. V červenci vyhrál ve Světlé Hoře dostih II. kategorie, potom nedokončil dostih v Itálii a na závěr sezóny zvítězil znovu ve dvojkovém dostihu ve Slušovicích. Na rovině patřil k elitě, když zvítězil ve Velké červnové ceně a v Pardubickém St.Leger, v Českém derby byl pátý. Letos startoval jednou v Itálii, kde byl třetí.

 

7 KASIM
5 let – hnědák, hřebec
Jezdec: ž. Marcel Novák
Trenér: Přemek Kejzlar
Stáj: Stáj Kejzlar
Jako tříletý získal v Pardubicích pěkné třetí místo ve Zlaté sponě tříletých proutěnkářů. Loni zde byl při jediném startu druhý v dostihu IV. kategorie a letos se v Pardubicích uvedl třetím místem za výbornými Nella Bellamy a Vinetem.

Připravil: Milan Tůma


Ruský den: komentáře a tipy

13:00 - Cena www.vsechnoprodite.cz
(proutěné překážky IV. kategorie pro 3leté koně na 2800 m o 50 000 Kč)
QUANTERA byla šestá v Meranu a má jako jediná již start na překážkách, ostatní debutují. Na rovině mají několik dobrých výsledků v nižších kategoriích BEAU, OFICER, PERLA a TAMMYRAY. Je těžké odhadovat, jak kterému startujícímu se nová disciplína bude líbit a kdo prokáže nejlepší připravenost.
Tip: QUANTERA – BEAU – PERLA
Překvapení: všichni jsou nováčky, jakýkoliv výsledek nebude překvapující

13:35 – Cena společnosti INGBAU CZ
(steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 3700 m o 80 000 Kč)
V dostihu se sejdou tři letošní pardubičtí vítězové. Nejsuverénněji si vedl LUCULUS a snad svoji formu potvrdí i dnes. Dalšími jsou atraktivní a perspektivní klisny READY FOR LIFE a Francouzka PARTOUTATOU. Tato trojice by měla bojovat o vítězství, ale jsou zde i další, letos již dvakrát neúspěšný THEODEN, dále VAKACIUS a LUCIJEN. Překvapit mohou OLEANDRO nebo SILVERSTONE.
Tip: LUCULUS – PARTOUTATOU – READY FOR LIFE
Překvapení: OLEANDRO

14:10 - Cena velvyslance Ruské federace A.L.Fedotova
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč)
CUPIDO byl v Pardubicích v předchozích letech velice úspěšný, ale po zdravotních komplikacích minule neuspěl. Vpředu by měli bojovat starší zkušení mazáci ROOSEVELT a KILLWILLIE, ale některý z mladších soupeřů může být v závěru rychlejší. Dobré výsledky má ve své sbírce SEŠLOST. Výborný LIRAIN je často znevýhodněn vysokou hmotností, dobrý výkon se dá očekávat od PONTEHO. Překvapit by mohla ELASIA, která se zatím žádným úspěchem chlubit nemůže, ale koně manželů Řezáčových v Pardubicích minule prokázali výbornou formu.
Tip: SEŠLOST – LIRAIN – ROOSEVELT
Překvapení: ELASIA

14:45 - Cena společnosti České přístavy, a.s.
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 50 000 Kč)
V této sešlosti je těžké hledat favorita. Spolehlivě v Pardubicích běhá MAGIC BLADE, takže tato role zřejmě připadne jemu. BORNESIA již několikrát zvítězila, ale v jiném typu dostihu na závodištích v Brně a ve Slušovicích. TREDIT je pravým bratrem skvělého Teviota, ale dva roky neběhal. Vpředu možno očekávat GRIZLIHO, PARABELLU, RENESHE nebo SUN COURTA, který má třídu, ale také měl zdravotní problémy a dlouho neběhal. BRAMANTE je ze stejné matky jako skvělý Baggio, ale zatím nestartoval.
Tip: MAGIC BLADE – TREDIT – GRIZLI
Překvapení: BRAMANTE

15:20 - Cena společnosti HOKR, spol. s r.o.
(steeplechase IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 50 000 Kč)
Klasická  steeplechase je hodně otevřená. Již tři vítězství má ve své sbírce z předchozích let CYRIL, bylo to v Brně, Slušovicích a v Albertovci, což mu dává šance na úspěch i nyní, neboť se v prvních případech jednalo o rychlostní typy dostihů a o tom to bude i dnes. K favoritům by měli patřit CHERI POND, SHAMAN a SON OF SUN. Překvapit by mohli ZANUSSY a debutující ARABIAN GEM.
Tip: CYRIL – SHAMAN – SON OF SUN
Překvapení: ARABIAN GEM

15:55 - Cena Dostihového spolku, a.s.
(steeplechase IV.kategorie pro 4leté koně na 3900 m o 50 000 Kč)
Loňský vítěz Derby v Polsku SOROS zde vyhrál suverénně proutky začátkem května a bude velkým favoritem dostihu. VELBERT zvítězil v proutkách v Lysé a BORDERLAND v Bratislavě. Místa mají ve své sbírce MAKLER a SORBETIERE. Loni běhala na proutkách velmi dobře MARCANTA. HONOUR OF GRACIE má dobrou rovinovou třídu a může překvapit. Dostih je kvalitativně velice dobře obsazen.
Tip: SOROS – MAKLER – SORBETIERE
Překvapení: HONOUR OF GRACIE

16:30 - Cena Správy a údržby silnic Pardubického kraje - VII.ročník
(steeplechase I. kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 120 000 Kč)
Trojice koní zde třídou převyšuje ostatní. Jsou to AMBER HILL, BABIE LATO a JAM-BELLA.
První jmenovaný AMBER HILL dnešní dostih vyhrál před rokem, kdy stejně jako letos zahajoval své působení v aktuální sezóně. V polovině září pak vyhrál jedničkové proutky ve Velké Chuchli, při dalších startech se mu již tolik nedařilo.
BABIE LATO loni vyhrál dvě dvojkové steeplechase, ale ve slabší společnosti. Letos již jednou startoval v italském Meranu, kde byl třetí za vítězným naším Budapestem a italským Irčanem Auronzem.
JAM-BELLA zde byla před rokem o krátkou hlavu druhá za Amber Hillem a potom v Graded dostihu v Meranu čtvrtá, v srpnu na stejné dráze pod Alpami zvítězila.
Překvapit by mohl loni dvojnásobný mostecký vítěz HETMAN POLNY. Ostatní se budou v této společnosti jen těžko prosazovat. Polka KSIEŹNA VEGAS loni startovala ve Varšavě čtyřikrát v proutkách, zvítězila a dvakrát se umístila.
Tip: JAM-BELLA – AMBER HILL – BABIE LATO
Překvapení: HETMAN POLNY

17:15 - Cena společnosti COLOR CAR, s.r.o.
(steeplechase cross country II. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 100 000 Kč)
Favority budou MASTMAN a TRESH. První jmenovaný loni v Pardubicích vyhrál dva menší dostihy a v Ceně Vltavy byl čtvrtý, letošní Úvodní cross country nedokončil. TRESH běhá velice spolehlivě, v Ceně Vltavy byl pátý a letos v Úvodní cross country třetí za Mr Landem a Aspirantem. Vpředu by měli bojovat KARLSBAD, KASJER, MONTGOMERY a POLAR POND a také UNIVERSE OF GRACIE by mohl zamíchat pořadím na předních místech. O překvapení by se měli pokusit ostatní, především AQUAREL, který běhá výborně na brněnské dráze.
Tip: MASTMAN – TRESH – POLAR POND   
Překvapení: AQUAREL

17:50 - Cena Lenky Zajícové - úklidové práce
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 4leté koně na 4300 m o 50 000 Kč)
BE JAPE zde byl minule třetí a SABRET čtvrtý a dnes by mohli pomýšlet na vítězství. Nyní slovenský MARQUIS vyhrál začátkem května v Bratislavě. ČESÍLKO běhal při posledních startech vždy v Itálii a dokázal se i umístit. Vpředu by měli bojovat HELLFIRE a WARTHOG.
Tip: MARQUIS – BE JAPE – SABRET
Překvapení: NEW WAVE

Připravil: Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.