Vrcholí pardubická dostihová sezona 2009 - blíží se Velká pardubická

Druhý říjnový víkend je každoročně vrcholem nejen pardubické, ale i celé české dostihové sezóny. V sobotu jsou na programu rovinové dostihy, hlavním bodem programu je vytrvalecký Pardubický St.Leger, kde se schází elita našich vytrvalců a program nabízí i další jedničkové dostihy pro mílaře, sprintery a dvouleté. V neděli pak uvidíme již 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny a další tradiční rámcové překážkové dostihy, je to jakási olympiáda našich nejlepších překážkářů všech věkových a distančních skupin a pravidelně jsou tyto dostihy obohaceny o start zahraničních koní, mnohdy velmi zvučných jmen. Detailní informace k Velké pardubické vám s týdenním předstihem přinášejí Dušan Korel a Milan Tůma...

Zdá se, že na startu Velké pardubické uvidíme maximální počet startujících. 25 koní se vydalo na trať naposledy v roce 1989, kdy zvítězil potřetí legendární Železník a o rok později při jubilejním stém ročníku běželo dokonce 29 koní.
Zahraničí je zastoupeno čtveřicí anglických koní, jeden startující je z Irska a jeden z Francie. V sedle domácího Red Dancera pak bude několikanásobný italský šampión a vítěz posledních tří ročník Gran Premio Merano, žokej Raffaele Romano a v sedle Maratha australský žokej Paul Francis Hamblin. Naopak náš žokej Jan Faltejsek bude v sedle anglického Super Lorda.
Z domácích koní bude velkým favoritem dvojnásobná vítězka dostihu, skvělá bělka SIXTEEN(ž.Bartoš), která má koncem sezóny každoročně brilantní formu a v posledních třech letech nebyla v Pardubicích poražena, i když loni byl nešťastník Amant Gris lepší. V roce 2006 zachytila až v cíli Ceny Labe dosud vedoucího Bargiela a stala se vítězkou, v dalších dvou letech se zapsala do předlouhé listiny vítězů Velké pardubické. Pokud vyhraje potřetí, zařadí se po bok BRIGANDA, LADY ANNE, EPIGRAFA, KOROKA, SAGARA a PERUÁNA, mezi legendární trojnásobné vítěze a k vyrovnání rekordního čtvrtého prvenství ŽELEZNÍKA jí bude zbývat již jediný krůček.
K favoritům budou patřit i spolehlivý a věčně druhý MANDARINO(ž.Myška), vítězové jarních kvalifikačních dostihů TOMIS(ž.Kašný) a PROFIL(ž.Köhl) a další v čele s trojicí koní trenéra Josefa Váňi, DEL SOLE(žk.Váňa J.,ml.), POCCI(Korpas) a TIUMEN(ž.Váňa). V sedle posledního jmenovaného uvidíme živoucí legendu Velké pardubické, pětinásobného vítěze, žokeje Josefa Váňu.
Šanci na úspěch budou mít i další, především NUMERO DUE(ž.Kousek) a MR LAND(Složil) mohou být hodně vysoko. Překvapit by mohli LAKREG(Liška), JUNG(ž.Mátl), nebo stejně jako loni HIRSCH(ž.Andrés).
Dalšími domácími účastníky budou DERBY SHARP(Sovka), LIRAIN(Hrudka), MARATH(ž.Hamblin), MONTGOMERY(Petr Tůma), RED DANCER(ž.Romano), ROOSEVELT(ž.Boyer), SHIRLEY(ž.Stromský) a na RUBÍNA(Růžičková) za zbylo pouze místo náhradníka.
Ze zahraničních zástupců by měli být nejlepší MR BIG(ž.Fehily), který letos třikrát zvítězil a třikrát byl druhý, LUCKY LUK(ž.Jason Maguire) a LUCKY NELLERIE(ž.Mercer). Oba poslední jmenovaní letos dokázali zvítězit a několikrát se umístit. Čtvrtým Angličanem je SUPER LORD v sedle s naším žokejem Janem Faltejskem a z Irska přijíždí IL EN REVE(ž.Whelan).
Francouzský JUFUL TENNIS( de Oliveira) byl letos při pěti startech pátý v Listed cross country na dráze v Craonu a v polovině července zvítězil.
Bohužel neuvidíme loňského nejlepšího krosaře, bělouše AMANT GRIS, jehož neúčast byla pro zranění avizována již před několika týdny.
Výborné obsazení má i většina rámcových dostihů, kde uvidíme celou řadu našich nejlepších koní v čele s ROYAL MOUGINSEM. V dostihu přes proutěné překážky uvidíme v sedle naší klisny australského žokeje Paula Francise Hamblina, v klasické steeplechase startuje švédský ORANAIS se žokejem Henrikem Englomem a italský šampión Raffaele Romano se kromě Velké pardubické objeví i v několika rámcových dostizích v sedlech našich koní. V proutkách a v klasice má zastoupení i slovenský turf.
Dvoudennímu mítinku bude v pátek 2. října předcházet na pardubickém závodišti dražba, kde bude předvedeno a nabízeno kolem šedesáti koní, většinou ročků.
Všichni příznivci turfu jsou do Pardubic srdečně zváni.

Tipy:    
I.    GRAINNIE KELLY – TRINITY – MOJA SLODYCZ
II.    CHENONCEAU – MIRAINO – CABERNET
III.    IGNACIO – MASTMAN – TEVIOT
IV.    LIFE IS LIFE – KYSHANTY – MAGIC SLIPPER
V.    O´KEY – NEPAL – GERNIA
VI.    ROYAL MOUGINS – KAMIENCZYK – AMBER HILL
VII.    GAWAIN – BREMEN PLAN – TERESINA
VIII.    SIXTEEN – MANDARINO – TOMIS – PROFIL – DEL SOLE

Připravil: Milan Tůma


Startovní listina 119. Velké pardubické ČP: 26 koní

26 koní figuruje ve startovní listině 119. Velké pardubické České pojišťovny, která se poběží v neděli 11. října. S číslem 26 figuruje pod čarou Rubín s Martinou Růžičkovou.
Za poslední roky se jedná o rekordní startovní pole. Přes dvacet koní se na startu objevilo na startu naposledy v roce 2001. Tehdy jich bylo 21. Vloni startovalo 16 koní.
„Počet koní mě ani tolik nepřekvapil. I když v letošním suchém roce jsem se obával, že přibude zraněných koní a klesne účast. Ale zřejmě jsou koně odolnější,“ řekl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice.
Nebývalý je i zájem ze zahraničí. Ve startovní listině figuruje šest cizinců – Mr Big, Lucky Luk, Lucky Nellerie a Super Lord z Anglie, Il En Reve z Irska a Juful Tennis z Francie. V minulém roce se na startu objevili tři cizinci.
„To svědčí o prestiži našeho dostihu nejen u nás doma, ale i v cizině. Šest zahraničních koní je skvělý počet,“ řekl Petráň. „Překvapilo, že jsou čtyři Angličani. Dříve k nám koně vozili hlavně Charlie Mann a Ferdie Murphy a větší zájem byl z Irska. A zapomenout nelze ani na to, že ve Velké budou startovat žokejové z Austrálie, Itálie a Německa. A celkově bude zastoupeno deset zemí. To je fantastické,“ dodal předseda představenstva Dostihového spolku.
Z trenérů má v překážkovém vrcholu největší zastoupení Josef Váňa, jenž se sám chystá na svůj už 23. start ve Velké pardubické České pojišťovny. Ve startovní listině jsou čtyři jeho svěřenci – vítězka minulých dvou ročníků Sixteen, Del Sole, Pocci a Tiumen, jehož pětinásobný vítěz Velké povede.


119. Velká pardubická České pojišťovny – vizitky koní

DEL SOLE (POL) - Velice nadějný překážkář. Loni nejprve v Pardubicích zvítězil ve dvou menších dostizích, v září byl pátý v malém „Popleráčku“ a nedokončil Cenu Vltavy. Koncem sezóny pak zvítězil v Závěrečné steeplechase. Letošní vítěz Úvodní cross country začátkem května na pardubické dráze. V červnovém kvalifikačním dostihu byl druhý za Profilem a o krk před Sixteen, v srpnu v Pardubicích nedokončil dostih II.kategorie, když uklouzl před Irskou lavicí a upadl.
Žák Josef Váňa mladší startoval ve Velké pardubické již dvakrát a vždy se umístil jako pátý, jednou s Juventusem a loni s Decent Fellow.

DERBY SHARP – spolehlivý skokan a tempař. Loni všechny dostihy dokončil, nejlepšími výsledky bylo třetí místo v Albertovské cross country a čtvrté v Ceně Labe. Letos byl pátý v Úvodní cross country, nedokončil květnovou kvalifikaci a v červnové byl osmý. Cílem Albertovské cross country pak proběhl jako šestý a v srpnu byl v Pardubicích sedmý v dostihu IV.kategorie. V polovině září v Pardubicích suverénně vyhrál kvalitativně slabě obeslaný dostih IV.kategorie.
Jezdec Josef Sovka startoval poprvé loni a dostih nedokončil.

HIRSCH – poctivý a nenápadný steepler, který v minulosti běhal většinou dostihy nižších kategorií, občas i zvítězil. Loňská sezóna byla jeho nejúspěšnější. Startoval pouze v Pardubicích, nejprve byl druhý v Úvodní cross country za Mr Landem, potom třetí v květnové kvalifikaci za Amant Grisem a Numero Due, koncem června nedokončil dostih II. kategorie a v srpnu byl ve stejném pátý, zářijový kvalifikační dostih nedokončil a nakonec vybojoval překvapivě senzační druhé místo ve Velké pardubické, za vítěznou Sixteen a nechal za sebou favorizované Juventus, Numero Due, Decent Fellow a další. Letos nedokončil červnovou kvalifikaci a v srpnové proběhl cílem jako osmý.
Žokej Dušan Andrés startoval již čtrnáctkrát a každé umístění včetně vítězství získal jednou. Je předloňským vítězem v sedle Sixteen.

JUNG (POL) - Loni bylo jeho největším úspěchem páté místo v Závěrečné steeplechase, když předtím nedokončil Velkou pardubickou. Předloni ale dokázal vybojovat dtuhé místo v prestižní Ceně Labe. Letos zvítězil v Pardubicích začátkem května v dostihu III.kategorie, potom proběhl cílem červnové kvalifikace jako sedmý a v září byl pátý v dostihu III.kategorie.
Žokej Bohuslav Mátl startoval dvakrát a ani jednou dostih nedokončil.

LAKREG – loni v Pardubicích zvítězil v dostihu II.kategorie a získal ještě další dvě umístění. Letos byl na pardubické dráze druhý v Úvodní cross country a čtvrtý v květnovém kvalifikačním dostihu. Patří mezi výborné steeplery, má třídu. Zářijovou kvalifikaci však po chybě na Irské lavici nedokončil.
Jezdec Martin Liška jednou nedokončil a v roce 2006 byl čtvrtý s Icare Du Renom.

LIRAIN – bratr slavného Lisharpa se zatím výrazněji neprosazoval. Loni vůbec neběhal. Letos byl druhý v Radslavicích v dostihu II.kategorie, potom nedokončil květnovou kvalifikaci a v červnové byl třináctý. O prázdninách své dostihy v Kolesách a koncem srpna v Pardubicích nedokončil. V zářijové kvalifikaci běžel výborně, i když závěr dostihu vypustil a cílem proběhl jako sedmý.
Jezdec Jaromír Hrudka mladší byl při dvou startech v roce 2001 desátý a předloni devátý.

MANDARINO – jeden z nejlepších a nejúspěšnějších koní tuzemského chovu v posledních letech, syn skvělé proutěnkářky. Dvojnásobný vítěz Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, dvakrát byl v Pardubicích druhý ve Zlatém poháru, pokaždé za skvělým Royal Mouginsem. Loni po vítězství v Lysé byl třikrát druhý a v polovině října v Pardubicích čtvrtý v Ceně Paramo. I letos mu jsou druhá místa souzena. V Lysé byl v Prvomájové steeplechase těsně poražen Nergosem, koncem května v kvalifikační Velké ceně města Pardubice Tomisem a ve Zlatém poháru Royal Mouginsem. Druhý byl i v srpnovém kvalifikačním dostihu za Sixteen, když Gawaina předstihl až těsně před cílem. Jsou to jistě skvělá umístění, snad se dočká i velkého vítězství, ve Velké pardubické bude patřit k favoritům.
Žokej Jaroslav Myška startoval ve Velké již šestkrát, jednou byl čtvrtý v sedle polokrevník Torpille a třikrát byl pátý.

MARATH – na rovině to býval průměrný handicapový kůň, výrazněji se neprosazuje ani v překážkových dostizích. Výjimkou byla loňská edice srpnového kvalifikačního dostihu, kde překvapit skvělým závěrem a ziskem druhého místa za vítězným Juventusem, když za sebou nechal několik soupeřů zvučnějších jmen. Letos byl osm koncem května v dostihu II.kategorie a nedokončil červnovou kvalifikaci. Srpnovou pak dokončil jako sedmý a v září proběhl cílem dostihu III.kategorie jako čtvrtý.
Australský žokej Paul Francis Hamblin startuje ve VP poprvé.

MONTGOMERY – před časem velmi úspěšný a nadějný steepler získal několik vítězství a umístění, většinou v sedle se Štěpánkou Sedláčkovou. Po zranění se od loňska postupně dostává do původní výkonnosti. Loni byl v Pardubicích v září pátý ve IV. kategorii a Cenu Labe dokončil jako osmý. Letos byl v polovině května v Pardubicích čtvrtý ve III. kategorii, koncem června zde pak dostih nedokončil a naposledy se představil v Albertovské cross country, kde vybojoval pěkné druhé místo za Valldemosem. Srpnový kvalifikační dostih dokončil po velice dobrém výkonu jako šestý.
Jezdec Petr Tůma ve Velké pardubické startuje poprvé.

MR LAND – loni měl výbornou bilanci. Nejprve v Pardubicích zvítězil v Úvodní cross country, potom zde byl druhý v dostihu II.kategorie a třetí v srpnové kvalifikaci a nakonec proběhl cílem Velké pardubické jako šestý. Letos přešel od trenéra Josefa Váňi k Pavlu Složilovi, v květnu byl v Pardubicích druhý ve II.kategorii, červnovou kvalifikaci dokončil jako čtvrtý a čtvrtý zde byl i v srpnu v dostihu II.kategorie. Zářijovou kvalifikaci dokončil po spolehlivém výkonu jako čtvrtý.
Jezdec Pavel Složil již startoval devětkrát, v roce 1997 byl v sedle Marketplace těsně druhý a má ve své sbírce i třetí, čtvrté a dvě pátá umístění.

NUMERO DUE (POL) – loni běhal velice spolehlivě, naproti tomu letos má smůlu. V loňském roce po třetím umístění v Bratislavě byl druhý v Prvomájové steeplechase v Lysé a druhý v květnové kvalifikaci za Amant Grisem. V srpnu v Pardubicích vyhrál dostih II.kategorie a ve Velké pardubické získal pěkné čtvrté místo. Letos při čtyřech startech tři dostihy nedokončil. Koncem května v Pardubicích ztratil v dostihu II.kategorie jezdce, potom nedokončil červnovou kvalifikaci, v Bratislavě vyhrál Velkou cenu Petržalky a v srpnu opět nedokončil kvalifikační dostih. V zářijové kvalifikaci si počínal velice aktivně a podal výborný výkon. Podlehl až v závěru Gawainovi a získal druhé místo.
Žokej Jiří Kousek ve Velké startoval třikrát, nejlépe byl loni druhý s Hirschem.

POCCI (GER) – loni v Pardubicích v srpnu vyhrál dostih III.kategorie, potom zářijovou kvalifikaci a v Ceně Labe byl po protestu třetí. Letos startoval pouze dvakrát, v květnové kvalifikaci získal třetí místo a v srpnu v Kolesách dostih nedokončil, když ztratil podkovu a byl zadržen. V zářijovém kvalifikačním dostihu podal spolehlivý výkon a získal třetí místo.
Jezdec Jan Korpas ve Velké pardubické dosud nestartoval.

PROFIL – jeden z nejlepších krosových steeplerů tuzemského chovu. Střídá velké výsledky s neúspěchy. Předloni zvítězil v Závěrečné steeplechase. Loni se šestým místem v květnové kvalifikaci dostal do Velké pardubické, kterou ale nedokončil, stejně jako předtím srpnový kvalifikační dostih, když v obou případech ztratil svého jezdce. Letos byl koncem května v Pardubicích čtvrtý v dostihu II. kategorie a v polovině června pak překvapivě zvítězil v kvalifikačním Memoriálu majora Miloše Svobody a nechal za sebou celou řadu favoritů.
Žokej Michal Köhl startoval již čtyřikrát, v roce 2006 byl šestý s Brambuschem, třikrát nedokončil.

RED DANCER (FR) – veterán s bohatou minulosti, za éry svého působení u nás zvítězil celkem v osmi dostizích. V roce 2001 v Bratislavě zvítězil ve Velké ceně Petržalky a ve Velké jesenné steeplechase. V roce 2005 v Pardubicích vyhrál srpnový kvalifikační dostih a o rok později Cenu Vltavy. Dokázal zvítězit i v Meranu v menším dostihu, v roce 2002 byl osmý v Gran Premio Merano a šestý ve Sporting Index Chase v Cheltenhamu, ve Velké pardubické byl v roce 2005 šestý. Loni startoval dvakrát, byl třetí v zářijové generálce na Poplerův memoriál a druhý v Ceně Vltavy. Letos v Pardubicích v květnu nedokončil dostih II.kategorie, poté ani červnovou kvalifikaci a koncem téhož měsíce se umístil čtvrtý v dostihu II.kategorie. Zářijový kvalifikační dostih dokončil jako poslední, osmý.
Žokej Raffaele Romano startoval loni poprvé v sedle koně Fatal Mac, ale dostih nedokončil.

ROOSEVELT – před léty běhal v Itálii velké dostihy, ale bez výraznějšího úspěchu. Od loňska působí u nás. Loni bylo jeho největším úspěchem vítězství v Albertovské cross country a čtvrté místo v zářijovém kvalifikačním dostihu. Čekalo se od něho asi více, ale změna prostředí a typu dostihů mu zřejmě příliš neprospěly. Letos startoval pouze dvakrát, když byl začátkem května v Pardubicích pátý v dostihu III. kategorie a v srpnovou kvalifikaci dokončil jako poslední, devátý.
Jezdec Thomas Boyer se dostihu účastní poprvé.

RUBÍN - Zatím se výrazněji neprosadil, ale předvedl několik nadějných výkonů a může se ještě zlepšit. Loni byl koncem června třetí v dostihu II.kategorie a pátý v Ceně Labe. Již několikrát sahal po větším úspěchu, ale v cílové rovince se vždy propadl. Specializuje se na Pardubice. Letos byl v polovině května pátý v dostihu III.kategorie, potom dvanáctý v červnové kvalifikaci, v srpnu zde dostih nedokončil a v září proběhl cílem dostihu III.kategorie jako osmý.
Jezdkyně Martina Růžičková startovala čtyřikrát, ani jednou dostih nedokončila.

SHIRLEY (POL) - Klisna výborného původu a vysoké rovinové třídy. Jako čtyřletá dokázala vyhrát v Itálii překážkový dostih kategorie Gd-3. Předloňskou sezónu zakončila pěkným čtvrtým místem v Ceně Labe. Loni pak při dvou startech zvítězila v dostihu III. kategorie na albertovské dráze a potom nedokončila Cenu Labe. Letos v polovině dubna zvítězila v menším dostihu v Bratislavě, potom byla sedmá v květnovém kvalifikačním dostihu a začátkem září nedokončila Velkou starohájskou steeplechase.
Žokej Marek Stromský byl při sedmi startech dvakrát šestý a jednou osmý, třikrát dostih nedokončil, loni sice projel cílem jako první, ale pro nedodržení kurzu byl diskvalifikován.

SIXTEEN (FR) – jako tříletá byla čtvrtá v Oaks. Na překážkách se jí zvláště na podzim v Pardubicích velice daří. V roce 2005 byla druhá za Ligretou v Ceně Vltavy, o rok později zvítězila v Ceně Labe a v posledních dvou letech zapsala své jméno do listiny vítězů Velké pardubické. Vyniká skvělý závěrečným finišem. Loni byla v Pardubicích pátá v květnové kvalifikaci, potom zvítězila v Itálii, v červenci se umístila druhá ve Velké mostecké steeplechase za skvělým Babie Lato a cílem Velké pardubické proběhla sice jako druhá za Amant Grisem, ale ten byl poté diskvalifikován. Letos startovala pouze dvakrát. V červnovém kvalifikačním dostihu byla po taktické chybě třetí, za Profilem a tréninkovým kolegou Del Sole. Dlouho se držela na konci pole a přišla s finišem pozdě, když ten byl opět drtivý, ale stihla pouze třetí místo. Od vítězství jí dělila necelá délka. Srpnovou kvalifikaci pak vyhrála suverénně a pasovala se do role favorita podzimního vrcholu.
Žokej Josef Bartoš mladší ve Velké startoval již šestkrát, dvakrát zvítězil, nejprve s Decent Fellow a loni se Sixteen, jednou byl druhý, jednou šestý a dvakrát dostih nedokončil.

TIUMEN (POL) – velice kvalitní a stále ještě perspektivní překážkář, který se bohužel čas od času potýká s různými zdravotními problémy. Loni startoval ve druhé polovině sezóny třikrát v Pardubicích, byl čtvrtý a zvítězil ve IV. kategorii a nakonec třetí v Ceně Vltavy. Letos se zde dvakrát představil v dostizích II. kategorie, koncem května byl třetí za Radslavem a Mr Landem, když za sebou nechal Profila a Fiftynine a koncem června byl druhý za Baggiem. V srpnovém kvalifikačním dostihu byl čtvrtý za trojicí v současné době nejlepších krosařů Sixteen, Mandarino a Gawain.
Žokej Josef Váňa je několikanásobným rekordmanem dostihu, pětkrát zvítězil jako jezdec, šestkrát jako trenér a se zatím 22 starty má na svém kontě nejvíce účastí. Navíc jím připravovaná Sixteen vyběhla loni nejlepší čas.

TOMIS - Výborný polokrevník předloni zvítězil v hlavním dostihu II. kategorie ve Světlé Hoře. V Pardubicích toho roku získal druhé a čtvrté místo v cross country II. kategorie a nedokončil Závěrečnou steeplechase. Loni nejprve nedokončil Velkou netolickou a poté získal tři vítězství v řadě. V Brně a v Pardubicích vyhrál dostihy III. kategorie a sezónu korunoval zatím svým největším úspěchem v kariéře, když se na pardubické dráze zapsal do listiny vítězů Ceny Labe. Letos překvapivě vyhrál květnovou kvalifikaci, když porazil Mandarina a Pocciho a v polovině července byl druhý ve Světlé Hoře.
Pochází z úspěšné rodiny polokrevníků, která předtím dala vynikající steeplery Torpille a Tomba Labomba.
Žokej Pavel Kašný startoval ve Velké šestkrát, předloni byl třetí s Eliškou Přemyslovnou, v roce 1997 pátý s Hřivnou, jednou byl šestý a třikrát dostih nedokončil.

JUFUL TENNIS (FR) – za kariéru dokázal ve steeplechase při jedenadvaceti startech dvakrát zvítězit a osmkrát se umístit, v cross country při třiadvaceti startech třikrát zvítězit a patnáctkrát se umístit. Loni startoval třikrát a dvakrát se umístil třetí, letos při pěti startech v cross country zvítězil v polovině července v dostihu na 5200 metrů, byl druhý, třetí, čtvrtý a dvakrát pátý. Naposledy začátkem září získal páté místo v Craonu v Listed cross country na 6000 metrů.
Jezdec Fernand De Oliveira ve Velké pardubické dosud nestartoval.

IL EN REVE (FR) – za kariéru má třicet dva startů v proutkách, z toho dvakrát zvítězil a jedenáctkrát se umístil a ve steeplechase startoval třicetosmkrát, čtyřikrát zvítězil a šestnáctkrát se umístil. Loni startoval dvanáctkrát, čtyřikrát se umístil. Letos startoval dvakrát v proutkách bez umístění a ve steeplechase třikrát, koncem května byl v Carmellu druhý v dostihu na 6000 metrů.
Žokej Ken Whelan ve Velké pardubické startoval již pětkrát, v roce 1999 byl druhý s Risk Of Thunder, jednou byl osmý a třikrát nedokončil.

LUCKY LUK (FR) – za kariéru startoval jedenadvacetkrát ve steeplechase, čtyřikrát zvítězil a dvanáctkrát se umístil. Loni zvítězil dvakrát  a letos při dvou startech získal začátkem května třetí místo a koncem května zvítězil, oba dostihy na 4900 metrů na dráze v Towcesteru.
Žokej Jason Maguire startoval dvakrát, dostih ani jednou nedokončil.

LUCKY NELLERIE (FR) – za kariéru v dostizích přes proutěné překážky vytěžil ze tří startů jedno druhé místo, ve steeplechase při dvaceti startech pětkrát zvítězil a dvakrát byl druhý. Loni zvítězil v Yorkshirské Velké národní na 6000 metrů na dráze v Cattericku. Letos startoval šestkrát, zvítězil, byl čtvrtý a pátý. V dubnu byl na dráze v Sedgefieldu čtvrtý v dostihu na 5400 metrů a koncem téhož měsíce zde zvítězil v dostihu na 5600 metrů. Naposledy startoval 23.září v Perthu, kde pod žokejem Mercerem získal páté místo v dostihu na 4800 metrů.
Žokej Keith Mercer ve Velké startoval třikrát, napoprvé nedokončil, předloni byl čtvrtý s Ivoire De Beaulieu a loni byl se stejným koněm diskvalifikován z pátého místa pro nedodržení kurzu dostihy.

MR BIG (IRE) – výborný překážkář. Na proutkách při jediném startu neuspěl, ale ve steeplechase byl ve své kariéře při dvanácti startech čtyřikrát první, pětkrát druhý a dvakrát třetí. Loni startoval čtyřikrát ve steeplechase a získal dvě druhá umístění. Letos proměnil z osmi startů tři ve vítězství, třikrát byl druhý a dvakrát třetí. Hned první dva letošní lednové starty byly vítězné, byly to však menší dostihy ve Folkestone a v Uttoxeteru. Začátkem března byl v dostihu III.kategorie na 4900 metrů v Sandownu třetí, v polovině dubna vyhrál v Chepstow dostih na 4800 metrů a na 1. máje byl ve Fontwellu třetí v dostihu na 4400m. V obdobném dostihu startoval na stejné dráze začátkem září a byl druhý. Podle raitingu převyšuje naše nejlepší.
Žokej Noel Fehily byl při třech startech ve Velké v roce 2003 čtvrtý s Falcon Du Cotteau a dvakrát nedokončil.

SUPER LORD (IRE) – podle raitingu by měl být velice dobrým koněm, ale podle výsledků by našim nejlepším neměl být vážnějším soupeřem. Za kariéru startoval dvakrát v proutkách a jednou zvítězil a třináctkrát ve steeplechase, kde získal dvě vítězství. Naposledy zvítězil v prosinci roku 2007. Loni startoval čtyřikrát, ve Warwicku byl čtvrtý, ale daleko poslední v dostihu na 5800 metrů, v Bangoru byl osmý a dva dostihy nedokončil. Letos startoval třikrát, dva dostihy nedokončil a koncem března byl v Kemptonu třetí v dostihu IV. kategorie.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.