Výročí kapitána Rudolfa Poplera

V neděli 16. října si připomeneme smutné výročí. Bude tomu 84 let, kdy zemřela jedna z ikon Velké pardubické – dvojnásobný vítěz tohoto dostihu kpt. Rudolf Popler. Osudným se mu stal pád v Kinského memoriálu, který od roku 1949 nese jeho jméno, stejně jako jedna z překážek pardubického závodiště. O týden později ale vzpomeneme veselejšího výročí – 90 let od jeho prvního vítězství v legendárním dostihu.

Rudolf Popler se narodil 29. května 1899 ve Vysokém Mýtě. Jezdectví a dostihy byly jeho životním osudem. Byl jedním z nejvšestrannějších jezdců meziválečného Československa. Startoval na olympijských hrách v parkurovém skákání v Paříži v roce 1924 a o čtyři roky později v Amsterdamu. Vynikal ale zejména v dostizích. Dvakrát zvítězil ve Velké pardubické. Poprvé 24. října 1926 s klisnou All Right a podruhé 12. října 1930 v sedle Gyi Lovam!, a to dokonce v rekordu dráhy 12 minut. Tento dostih byl poprvé vysílán i v přímém rozhlasovém přenosu. O rok později se pokusil o vítězství ve Velké liverpoolské, ale nedokončil.

Další rok, rok 1932, se mu stal osudným. Ve Velké pardubické startoval naposledy. Po neuvěřitelném finiši se Spanem Rugierem na koni Remus skončil druhý, i když někteří historici tvrdí, že jej dostihová komise poškodila a měl být vítězem. Byl unavený a zklamaný, ale chtěl vyhrát alespoň v následujícím Kinského memoriálu. Jeho kůň Ella však klopýtl už na druhé překážce a dopadl na svého jezdce. Popler po převozu do nemocnice zemřel.

Osudné dvojbradlí dnes nese jméno Poplerův skok. V současné dostihové dráze jsou takové skoky dva v oranicích před lesem, původní překážka je umístěna za stávajícím paddockem. Je zde umístěna i pamětní deska. Zmenšeninu této překážky překonávají také minikoně v rámci Malé Velké pardubické. Další vzpomínka na kapitána Rudolfa Poplera je umístěna na tribuně B. Zrekonstruovaná pamětní deska se sem vrátila teprve nedávno, u té původní se vždy před startem Velké pardubické scházeli jezdci, aby tu složili slavnostní slib.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.