X. den metropolitní sezóny: Dostihový den CK Venus Trade and Tours

Než se veškerá pozornost začne upírat k derby-odpoledni (21. června), uskuteční se první červnovou neděli v Conseq Parku Velká Chuchle jubilejní desátý dostihový den letošní sezóny s atraktivním doprovodným programem v řeckém stylu. Řadu návštěvníků jistě naladí na dovolenkovou vlnu, což bude jedině správně, protože celý den se odehraje pod taktovkou cestovní kanceláře Venus Trade and Tours, tradičního partnera pražských dostihů. Sportovním vrcholem je 12. Červnový pohár 25 let výročí CK VTT (1800 m, 100 tis. Kč) s devíti aktéry, celkem se uskuteční osm dostihů, v nichž se představí 73 koní a 31 jezdců. Start úvodního dostihu je ve 14 hodin, začátek doprovodného programu již v 11 hodin.

Devět uchazečů o Červnový pohár

Hlavními aspiranty na zisk hlavního dostihu by mělo být kvarteto pětiletých účastníků. Držitel předloňské Velké jarní ceny ( foto vpravo) a těsně druhý z Českého derby 2013 Talar (ž. Chaloupka, tr. Luka, GM Electronic) vloni většinu startů absolvoval v náročné francouzské konkurenci bez finančního efektu, ale důrazně se připomněl říjnovým čtvrtým místem v pardubické Ceně mílařů. Letos ze dvou vystoupení na trojkové úrovni vytěžil dubnové stříbro za Money for Danny, posléze vítěznou v Ceně Nory Jeane, a před měsícem vybojoval své druhé životní vítězství v rychle odběhnutém testu právě na trati 1800 metrů. Předloni čtyřikrát klasicky umístěná (ČR, SR a Rakousko) Sapsiree (ž. Rája, tr. Šatra, Joly) před dvěma týdny ve zmíněné Ceně Nory Jeane obsadila třetí příčku, jíž rozšířila počet kariérních umístění na čtrnáct (z devatenácti pokusů), plný zásah má na kontě zatím jeden. Dosud třikrát vítězný Equestr (Velek, tr. T. Váňa, Stáj Englicovi) se na vyšší úroveň posunul až ve druhé polovině loňské sezóny, kterou završil pátou pozicí v drážďanské Podzimní ceně, letos vydělal pátý honorář ve Velké květnové ceně. A konečně Aurora (ž. Šafář, tr. Germič, DS KIS-vodoměry.cz), která dosáhla čtyř prvenství včetně dvou na dvojkové úrovni a v aktuálním dění už si připsala dvojici druhých míst, rovněž na scéně druhé kategorie.

Dalšími kandidáty na dotovaná místa jsou medailisté z těsného doběhu Ceny Mikrop Čebín, tedy toho dostihu, jejž v polovině května vyhrál Talar. O krk druhý skončil dosud nezvítězivší čtyřletý Wicker Stone (ž. Havelková, tr. Kotáb, Lokotrans) a jen o krátkou hlavu třetí finišoval sedmiletý Gloushek (ž. Korečková, tr. Havlíčková, Stáj Kika), pětinásobný premiant, který před třemi lety šokoval druhým místem v Bratislavské míli za hvězdným Dux Scholarem.

Sestavu dotvářejí jeho vrstevník, vítěz někdejšího brněnského debutu a pak celkem sedmi dostihů výhradně z bratislavského oválu Stinger (ž. Pavlíček, tr. F. Holčák, K-K Metal) a dvojice tříletých vyzyvatelů, první a pátá z dubnového testíku nezvítězivších Fabrisco (Hlubučková, tr. Bartoš, Vocetka) a Jessi (ž. Janáčková-Koplíková, tr. Votava, EKOFARMA Rybár).

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program:

14.00 – Cena na počest řeckým bohům (III. k., 1200 m): program zahájí pětice juniorů, z debutující čtveřice dvě irské rodačky a dva domácí odchovanci.

14.40 – Cena Kyperské organizace turistiky (II. k., 1200 m): na sprinterské trati i pod nejvyšší hmotností s vítěznými ambicemi čtvrtý z Gomba handicapu a bratislavské Prípravné ceny Hello Hobby.

15.20 – Cena letecké společnosti Travel Service a SmartWings (hdcp IV. k., 1800 m): první z dvou dostihů žákovského mezinárodního čtyřutkání (ČR – SR – Maďarsko – Anglie) se šancemi pro sedmileté klisny I Want Dance a Sun for Life.

17.00 – Cena Alexandra Makedonského (IV. k., 1600 m): mezi devítkou nezvítězivších tříletých má po dvou druhých místech vítězné ambice klisna Lia Ashamal.

17.30 – Cena ERV Evropské pojišťovny (hdcp III. k., 1400 m): nejnižší zátěž může při ataku pátého životního vítězství zužitkovat z překážek vrácený, někdejší špičkový junior Hyacint.

18.00 – Kyperský poklad (IV. k., 1400 m): ve druhé části žákovského klání se představí i vítězná dvojice z minulého víkendu Straightwhiskey a Sheik Yerbouti.

18.30 – Cena na počest Kalypso Lambrou (hdcp IV. k., 2400 m): nejpočetněji obsazeným dostihem je závěrečný bod programu, do vytrvaleckého handicapu míří čtrnáct účastníků.

 

Doprovodný program:

11.00 – Zahájení

11.05 – Vystoupení českého dětského folklorního souboru NOTIČKY

11.35 – Vystoupení folklorního souboru řecké obce Praha - AKROPOLIS

12.10 – Vystoupení české folklorní kapely TŘEHUSK

12.40 – Projev ředitele CK VTT

12.50 – Vystoupení kyperského folklorního souboru LAKATAMIAS – kyperské tance

13.30 – Požehnání pravoslavným knězem, předání čestných uznání nejlepším partnerům CK VTT a rozkrojení dortu

14.20 – Vystoupení české folklorní kapely TŘEHUSK

15.00 – Vystoupení kyperského folklorního souboru LAKATAMIAS - řecké lidové tance

15.40 – Vystoupení české folklorní kapely TŘEHUSK

16.20 – Vyhlášení tří hlavních cen tipovací soutěže + uveřejnění výherců ostatních cen, předání výtěžku Obecně prospěšné společnosti ŽIVOT DĚTEM

16.40 – Vystoupení kyperského folklorního souboru LAKATAMIAS - řecké lidové tance

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.