XII. den metropolitní sezony: 67. St. Leger s Prahou 5

Druhou polovinu letošní sezony v CONSEQ PARKU Velká Chuchle odstartuje poslední srpnovou neděli Dostihový den s  Městskou částí Praha 5, obsahující celkem osm dostihů. Vrcholem programu bude nejdelší klasický test, 67. St. Leger s Prahou 5 (listed kat., 2800 m, 500 tis. Kč, 3l.), na jehož startu se sejde rekordní počet šestnácti kandidátů, včetně šesti ze sedmi umístěných aktérů v červnovém Českém derby Rádia Impuls.

Aktualizace 22. 8. 22:10 HOD: Atack obhájil pro svůj tým

Favoritem byl vítěz červnového Českého derby Rádia Impuls Kadyny (Monte Negro, ž. Chaloupka), který většinu trati absolvoval v zadní části pole, zatímco tempo dostihu v prvních dvou třetinách trati soupeři nechali diktovat outsiderku Samanthine. Kilometr před cílem upadl jeden z často tipovaných aktérů Trip to Rhodos a jeho žokej Pavlíček musel být převezen do nemocnice, naštěstí ve stabilizovaném stavu. Nejúčinnější finiš předvedl slovenský host Atack, který po čtvrtém místě z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ, pátém z Českého derby Rádia Impuls a druhém ze Slovenského derby na čtvrtý pokus dosáhl klasického triumfu. V jeho sedle byl jeho stálý jezdec, přední slovenský žokej Jaroslav Línek. Rok po vítězství Katelbacha dokázal Atack obhájit nejdelší českou klasiku pro slovenskou trenérku-šampiónku Zuzanu Kubovičovou a také pro svého majitele, stáj EMOP. Vyhrál přitom v kvalitním čase 3:00,37.

Druhým místem potvrdil nárůst formy z letních Karlových Varů, kde byl v silně obsazeném Memoriálu Josefa Dolejšího proti starším koním pátý, český odchovanec Starbuck (Wrbna Racing) vedený vítězem loňského St. Leger Garym Hindem, o necelou délku třetí finišoval favorit Kadyny. Úspěch trenérky Kubovičové podtrhl čtvrtým místem Elektroschock (OMS, ž. Janáček), pátý skončil Betpak Dala (Dr. Charvát, ž. Havlík) a v těsném boji s ním si nejnižší dotace za šesté a sedmé místo rozdělili Mazhilis (Köi Den, žk. Laube) a Desson (Agrolipt ČR, ž. Rája).

Další dění:

Otevírací Cenou Elektrizace železnic Praha (prout. př. III. k., 3300 m) zároveň začal osmý ročník podzimního metropolitního seriálu překážkových dostihů o Pohár EŽ Praha a jejím vítězem se po boji stal šestiletý valach Dekolt (Gabriela-Trachtová) s jezdcem Vladimírem Vernerem.

Následná Cena výživových programů Fitmin (III. k., 1400 m) byla zase druhou kapitolou jedenácté edice celoročního pražského seriálu pro dvouleté koně českého chovu Fitmin Cup a lehce o čtyři délky v ní po dvou třetích místech zaznamenal premiérový triumf kariéry ryzák Asharon (Stáj Hacur) s žokejem Milanem Zatloukalem.

V Ceně Dino Toys (hdcp II. k., 2400 m) zopakovala týden staré karlovarské vítězství i na domácí dráze šestiletá hnědka Irish Fire (Stall Amor), jíž k jistému triumfu opět dovedla jezdkyně Linda Fedorowiczová, trojnásobná amatérská šampiónka od letošního roku jezdící s profesionální licencí se dočkala první pražské výhry v této sezóně.

Druhý test nejmladšího ročníku, Cenu EBF (III. k., 1200 m) pro sebe jistě rozhodla spolufavoritka Filadelfia (Zeas Staré Hradiště) s žokejem Janem Rájou a kromě dotace za vítězství získala také lukrativní bonus Racing Postu 10 tisíc liber.

V Ceně Hydro-X (hdcp IV. k., 1400 m) splnil roli favorita teprve potřetí startující tříletý valach Meteorit (DS Pegas) a jeho žokej Petr Foret se třiadvacátým plným zásahem posunul do čela průběžného pořadí jezdeckého rovinového šampionátu CK Martin Tour Cupu.

Také v koncovce Ceny SusPro (III. k., 1600 m) byl k vidění boj až do posledních metrů, z nějž nakonec vytěžil třetí triumf kariéry tříletý hnědák Le Payda (Hřebčín Křenek), v jehož sedle se premiérově na pražské dráze prosadil kazachstánský jezdec, působící v ČR, Bayurzhan Murzabayev.

V závěrečném bodu programu, Ceně Velkého pořadí (IV. k., 1800 m) se dočkali příznivci pětinásobného českého žokeje-šampióna Václava Janáčka, jenž si o posledním srpnovém víkendu odskočil domů z úspěšného španělského angažmá, po strhující bitvě získal čtvrtý životní triumf právě jím důsledně odjetý čtyřletý valach Freddie Merc (Vysmátí a spokojení).

Původní článek:

Další program nabízí mj. úvodní kapitolu osmého ročníku chuchelského seriálu dostihů přes proutěné překážky o Pohár Elektrizace železnic Praha, druhý díl jedenáctého ročníku Fitmin Cupu pro nejmladší české odchovance, či v dalším zápolení dvouletých koní souboj o lukrativní bonus Racingpostu. Po bezmála dvouleté odmlce se na pražské dráze představí pětinásobný český žokej-šampión a momentálně lídr jezdeckého žebříčku ve Španělsku Václav Janáček. Celkem je na osmi startovních listinách 103 koní a 35 jezdců, první dostih startuje ve 14 hodin. Dostihový den se koná pod záštitou MUDr. Radka Klímy, starosty MČ Praha 5.

Rekordní účast v závěrečné klasice

Letošní ročník posledního z pěti klasických dostihů přitahuje pozornost nejen počtem startujících, ale také jejich vysokou kvalitou. Hned dvojice trenérů bude zastoupena trojnásobně: slovenská šampiónka a obhájkyně loňského vítězství s Katelbachem Zuzana Kubovičová pošle na start dvojici stáje OMS, kterou tvoří druhý z Českého derby Rádia Impuls a vítěz slovenské Velké jarní ceny Move Your Vision (ž. Srnec) a sedmý z Derby v Rakousku, poprvé do Prahy cestující Elektroschock (ž. Janáček), a reprezentanta triumf obhajující stáje EMOP, jímž je pátý z českého a druhý ze slovenského Derby Atack (ž. Línek).

Světlohorský kouč Čestmír Olehla nasazuje sedmého z Derby v Praze a čtvrtého z Bratislavy, odchovance svého majitele stáje Dessona (Agrolipt ČR), jehož opět svěří vítěznému žokeji St. Leger z roku 2005 Janu Rájovi, pak dalšího reprezentanta svého chovatele Starbucka (Wrbna Racing), s vítězným žokejem loňského ročníku Garym Hindem) a také jednoho ze tří koní stáje Dr. Charvát Betpaka Dala (ž. Havlík), jenž k němu do tréninku zamířil po šestém místě z červnového Derby.

Dalšími dvěma kandidáty nejúspěšnějšího majitele poslední dekády, který ale na vítězství v českém St. Leger dosud čeká, jsou svěřenec Jaroslava Drlíka a jeden ze dvou účastníků trénovaných přímo ve Velké Chuchli A Gentleman (ž. Zatloukal), vracející se po zranění, kvůli němuž skončil v Derby až jedenáctý, a druhý z tandemu metropolitních debutantů, perspektivní, ale zatím hodně šetřený Trip to Rhodos (ž. Pavlíček), kterému trenér vítěze z roku 2008 Pavel Tůma klasický test nachystal jako teprve třetí start v kariéře a do boje ho pošle i pod stejným obsazením, jako před čtyřmi lety Urodose

Druhým v Praze trénujícím aspirantem je svěřenec Eduarda Kotába, čtvrtý z červnové modré stuhy Brutal Rocco (YOKO, ž. Šafář), ale mezi největší favority bude patřit samotný vítěz Českého derby Rádia Impuls, svěřenec již pětinásobného vítěze St. Leger Františka Holčáka Kadyny (stáj Monte Negro a vítězný žokej z roku 1997 Jiří Chaloupka), ač se mu poté nezdařilo Slovenské derby, v němž obsadil šestou příčku.

V St. Leger budou mít svá želízka i dosud dvojnásobně vítězní trenéři, Josefa Váňu letos zastupuje Mazhilis (Köi Dent), Arslangireje Šavujeva Green World (Avaz Ismoilov). Ani jeden nepatří mezi hlavní tipovaná jména, a tak zkušení koučové dají v jejich sedlech šanci mladým žákovským jezdcům, Martinovi Laubemu a Michalu Machovi. Stejně tak jsou ve hře i první dva z aktuálního pořadí letošního trenérského šampionátu, Allan Petrlík připravuje Rabbit Hurricana (Rabbit Trhový Štěpánov) a Grzegorz Wroblewski odchovance svého majitele Jiřího Trávníčka Pierota (DS Pegas), které povedou žokejské stájové jedničky Jan Verner a Petr Foret.

Sestavu doplňují další čeští rodáci, syn vítězky St. Leger z roku 2005 Ready for Life, svěřenec Petry Jirátové Robinson zastupuje stáj Buc-Film svého chovatele Jaroslava Boučka a v sedle bude mít jedinou ženu ve startovním poli žokejku Vendulu Korečkovou, Anthon reprezentuje stáj Horse Farm Kroutilík svého nejen chovatele, ale i trenéra Jarosdlava Kroutilíka a povede jej zkušený žokej Dušan Andrés, jehož jedinou tuzemskou klasikou, v níž zatím nevyhrál, je právě St. Leger.
 
Další program:
14:00 - Cena Elektrizace železnic Praha (III. k., 3300 m): v úvodní kapitole seriálu přes proutěné překážky jedenáct aktérů, mezi nimi i účastník německého Derby Mi Senor, či bronzová z Ceny prezidenta republiky Pikardie.
14:30 - Cena Výživových programů Fitmin (III. k., 1400 m): ve druhé kapitole populární série pro dvouleté tuzemské odchovance maximální počet šestnácti startujících.
15:00 - Cena Dino Toys (hdcp II. k., 2400 m): týden po karlovarském snadném triumfu bude o další, tentokrát na své domácí dráze, usilovat klisna Irish Fire.
16:10 - Cena EBF (III. k., 1200 m): čtyři ze sedmi juniorů jsou ve hře o bonus Racing Postu 10 tisíc liber.
16:40 - Cena Hydro-X, s. r. o. (hdcp IV. k., 1400 m): ve druhém nedělním handicapu tucet uchazečů bez jasného favorita.
17:10 - Cena SusPro, s. r. o. (III. k., 1600 m): další dostih s plnými startovními boxy, v poli šestnácti českých odchovanců může ke dvěma loňským vítězstvím přidat třetí výhru tříletý hnědák Le Payda.
17:40 - Cena Velkého pořadí (IV. k., 1800 m): šesté nedělní vystoupení pětinásobného šampióna Václava Janáčka, jeho kůň Freddie Merc sestupuje o dvě kategorie níže a má vítězné ambice.

Nikon Ladies Cup 2012

Celorepublikový šampionát rovinových jezdkyň získal nového generálního partnera. Stala se jím firma Nikon, která mj. věnuje třem nejlépe umístěným jezdkyním v konečném pořadí fotoaparáty Nikon 1 V1. Soutěž, vypsaná pro držitelky všech licencí (žokejské, jezdecké, amatérské i žákovské) si již získala značnou popularitu a její existence je pro ženy v sedlech další motivací při leckdy nelehké snaze prosadit se v dostizích proti většinové konkurenci mužských soupeřů. Pořadí jezdkyň v Nikon Ladies Cupu určuje počet vítězství, případně druhých a dalších míst (pokud by ani tato kritéria nerozhodla, rozhoduje vyšší zisk, a dále vyšší úspěšnost (poměr vítězství k celkovému počtu startů). Vítězka obdrží finanční bonus 15 tisíc Kč, druhá v pořadí 10 tisíc Kč a třetí 5 tisíc Kč. Všechny tři dále získají od generálního partnera soutěže fotoaparát Nikon 1 V1.

Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka"!

Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi, hrát si na venkovním hřišti (např. svézt se na tradičním dřevěném kolotoči) a bavit se v krytém dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!

Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky CONSEQ PARKU. Tradičně probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a patronát nad "Hříbátky" převzalo nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti: www.dinotoys.cz.

CONSEQ PARK nabízí řadu suvenýrů a upomínkové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, či ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Nabízíme také možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

CONSEQ PARK Vám nabízí i prostor pro firemní akce

Dostihové odpoledne ve Velké Chuchli nabízí ideální prostředí a podmínky k prezentaci Vaši firmy, setkání s obchodními partnery, klienty a zákazníky nebo třeba neformální párty pro zaměstnance. V saloncích Doncaster, Ascot, Epsom nebo ve VIP restauraci PANORAMA s kapacitou od 20 do 400 osob pro Vás připravíme program přímo na míru a ve spolupráci se společností MAXISERVICE i skvělé pohoštění. Všechny salonky mají přímý výstup na zastřešenou terasu s výhledem na cílovou rovinku!

Pro bližší informace využijte tyto kontakty:

Petr Drahoš, ředitel společnosti, 604 298 150, petr.drahos@velka-chuchle.cz
Tereza Trníková, obchodní oddělení, 604 298 155, tereza.trnikova@velka-chuchle.cz

Držitelům Sphere card je poskytována 10% sleva na pořádání firemních akcí.
Prožijte dostihy jinak, navštivte DERBY KLUB

Derby klub nabízí:
příjemné prostředí, ideální výhled na dostihovou dráhu,
pohodlný přístup k paddocku, možnost uzavírání sázek přímo v prostorách klubu.
Denní klubové vstupné 600 Kč zahrnuje:
vstup do areálu závodiště a Derby klubu, Dostihový program, servírované menu
 
Menu na 26. srpna:
Krémová zelná polévka s pikantní klobáskou
Vepřová kotleta na černém pivě se šťouchanými brambory a pažitkou
Svijanský máz 11% 0,5 l
Vanilková zmrzlina s lesním ovocem a domácí šlehačkou
Portské ruby 0,04 l
 
Degustační menu za 90 Kč:
Chardonay 2010, Misioness de Rengo, Chille
Bordeaux 2010, Francie
Belvoair Lemonade s plátkem citrónu
 
Vstupenky jsou k dostání v den konání dostihů na pokladně CONSEQ PARKU,
nebo při objednávce míst pro pět a více osob kontaktujte předem (v pracovním týdnu před dostihovým dnem)
obchodní oddělení: tereza.trnikova@velka-chuchle.cz, tel.: 242 447 031.

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2012:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod):zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem:zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu:120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská,
držitelé karty www.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka 2012:nyní jen za 500 Kč
Celoroční vstupenka extra (vstup do areálu a parkování) 2012:nyní jen za 800 Kč
Celoroční vstupenka "all in one" (vstup do areálu, parkování, Dostihový program) 2012:nyní jen za 1000 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let):250 Kč
Derby klub (celoroční vstup do Derby klubu, občerstvení, Dostihový program, parkování):8000 Kč

www.velka-chuchle.cz

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.