XIII. den metropolitní sezóny: Dostihový den Jockey Clubu ČR

Předposlední měsíc letošní metropolitní sezóny zakončil program sedmi dostihů s hlavní položkou v podobě 77. Gerschova memoriálu (I. k., 1400 m, 130 tis. Kč), na území ČR nejdéle konané zkoušky pro dvouleté koně.

Buonarrotiho premiérový triumf

V roli favorita nastupoval těsně druhý ze srpnové karlovarské Ceny Masise a následně suverénní vítěz jedné ze zářijových kapitol Fitmin Cupu pro české odchovance Honzik (DS Pegas, žk. Mach), avšak v cílové rovině zůstal za vedoucím tandemem Love Me (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Verner) a Vainakh (Ramzan Kadyrov, Murzabayev), a po nalezení prostoru k útoku již nedostihl vnějškem rozběhnutého pozdějšího vítěze. Tím se, nakonec rozdílem krku, v čase 1:26,14 - jen půl sekundy za rekordem dostihu, stal vysoký tmavý hnědák Buonarroti s žokejem Petrem Foretem. Svěřenec Pavly Váňové hájí barvy pana Miroslava Nesládka, který jej zakoupil na dražbě BBAG za 85 tisíc eur. Reprezentant stáje Jasna debutoval v již zmíněné Ceně Masise čtvrtým místem a o příčku lépe skončil následně v bratislavské Velké ceně BBAG. O délku a čtvrt třetí finišoval Vainakh, délku za ním čtvrtý byl Love Me a o šest délek dále vydělal poslední honorář Mystic Golfer (Hřebčín Křenek, ž. Havelková).

Další dění:

Úvod programu obstarali aktéři Ceny Elektrizace železnic Praha (prout. př. III. k., 3300 m), třetího dílu podzimního seriálu dostihů přes proutěné překážky Pohár EŽ Praha, a své třetí pražské skokanské vítězství v cíli vybojoval pětiletý valach Portengo (Syndikát V3J) s jezdcem Ondřejem Velkem, jenž tak přidal třetí víkendové prvenství, ke dvěma sobotním z Brna.

Také Cenu sbírky na rekonstrukci SŠDSaJ (hdcp IV. k., 1200 m), zároveň třetí pokračování celoroční série žákovských dostihů Hippospol Cup, získal svěřenec kouče Františka Zobala, v sedle podruhé v kariéře triumfujícího čtyřletého valacha Blackandgreen, reprezentujícího stáj čestného prezidenta chuchelského Derby Klubu Václava Neckáře, si při teprve čtvrtém životním startu premiérovou výhru zapsala žákyně Simona Molková.

První ze dvou nedělních výher trenéra Artura Resulova a majitele Ardaka Amirkulova se zrodila v Ceně U.N.U.C.I. Italia (III. k., 1600 m), v níž se v poli deseti nezvítězivších dvouletých, při druhém startu kariéry vítězně prosadil Le Conte Noire s žokejem Milanem Zatloukalem.

Cenu Autodopravy František Vlk (hdcp III. k., 1600 m) proměnil po sérii letošních tří pražských stříbrných umístění ve zisk druhého životního vítězství čtyřletý Trop (Potrebujes-Jelen), kterého v napínavém finiši pěti koní podporoval žokej Jiří Chaloupka.

V Ceně sázek Betino (hdcp IV. k., 1600 m) využila nízké zátěže k jistému dosažení třetí kariérní výhry šestiletá Armea (Nerad-Jana) s žokejkou Martinou Havelkovou, která zaznamenala letošní čtvrtý plný zásah a dva body jí chybějí k medailové pozici v šampionátu rovinových jezdkyň Nikon Ladies Cupu.

Vedoucí post v celkovém rovinovém jezdeckém šampionátu CK Martin Tour Cup si pak na závěr programu pojistil jezdec Bauyrzhan Murzabayev, který k sobotním čtyřem triumfům z Karlových Varů přidal pátý, v Ceně EBF (III. k., 1800 m) pro nezvítězivší koně jistě dominoval s teprve podruhé startujícím tříletým Sholakem, jenž zároveň doplnil nedělní double trenéra Artura Resulova a majitele Ardaka Amirkulova.

Výsledky.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.