XIV. den metropolitní sezóny: 72. Nikon St Leger - výsledky

Vrcholem čtrnáctého pokračování letošního sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle byl nejdelší a závěrečný klasický dostih, 72. Nikon St Leger (2800 m, 550 tis. Kč), na jehož startu se sešlo dvanáct tříletých hřebců, mezi nimi i prvních sedm z letošního Českého derby. Ale nakonec se, a to velmi lehce, prosadil ten, jemuž červnový dostih „o modrou stuhu“ nevyšel.

V nejdelší klasice zlatý Nagano 

Na čele sázkové nabídky stáli druhý, třetí a první z Derby Felix (2,7:1), George Boole (3:1) a Joseph (4:1). V prvních stovkách metrů se nikomu do čela nechtělo, nakonec se stupňovaného tempa musel ujmout Landaron, avšak ještě před závěrečným bojem se z dění vytratil. V rychlé koncovce nejvýbušněji akceleroval Nagano Gold, který v Derby patřil k favoritům, ale po nepříznivém průběhu se neumístil, kdežto zde jej žákovský jezdec David Liška dokázal schovat mezi soupeře a reprezentant stáje Syndikát V3J předvedl nechytatelný finiš, v cíli měl za 3:04,52 náskok velmi lehkých čtyř a půl délky! Po nevydařeném Derby, šestém místě z EJC Long – Velké ceny českého turfu a s žákem, jenž na klasické scéně debutoval, měl startovní kurz 15:1, který jej řadil spíš k outsiderům, ale hnědák, pojmenovaný na počest devatenáct let starého olympijského úspěchu českých hokejistů všem vypálil rybník. Deset let existující stáj Syndikát V3J se dočkala prvního klasického triumfu, trenér Václav Luka se pak do listin klasických vítězů zapsal posedmé, potřetí v ČR a poprvé v případě tuzemského St Leger. David Liška prožil víkend snů, v sobotu v Brně dosáhl premiérového kariérního hattricku a nyní se stal nejmladším vítězným jezdcem v dlouhé historii St Leger, když v sedmnácti letech a čtyřiasedmdesáti dnech o necelý týden předstihl Jiřího Chaloupku, jenž vyhrál, také jako žák, přesně před dvaceti lety s klisnou Librillou.

Druhé místo obsadil šestý z Českého, třetí ze Slovenského derby a čtvrtý ze Slovenského St Leger Aeneas (ž. Lukášek, tr. J. Váňa, Statek Blata Český ráj, 7:1), dvě a půl délky za ním finišoval třetí z Českého derby i Slovenského St Leger, vítěz bratislavské Velké jarní ceny a sázkový druhý favorit George Boole (ž. Zatloukal, tr. F. Holčák, AGA-Vlachovice, 3:1). O půl délky zdolal první sázkovou šanci, stříbrného z Českého derby Felixe (ž. Foret, tr. Török, DS Pegas, 2,7:1), za nímž si pátý až sedmý honorář rozebrali Fighting Lips (ž. Rája, tr. Tůma, Dr. Charvát, 20:1), Silver Ball (ž. Korečková, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 20:1) a Polish Pearl (ž. Šafář, tr. Wroblewski, Stáj Marcelewo, 9:1).

 

Další dostihy: 

Jeden z nejúspěšnějších dnů kariéry odstartovala hned v úvodní Ceně sázek Betino (hdcp III. k., 1200 m) žokejka Martina Havelková, když pod jejím vedením třetího životního vítězství jistě docílila pětiletá svěřenkyně Kateřiny Berthier Parketa (Stáj Filip, 5,5:1).

Cenou Fitmin Lifetime Nutritional Programme (III. k., 1600 m) pokračoval chuchelský seriál pro dvouleté nezvítězivší české odchovance Fitmin Cup a roli favorita zde splnil třetí z Gerschova memoriálu Finios (ž. Palík, tr. Haris, DAR, 2,3:1).

Triumf z poloviny září dokázala v Memoriálu Josefa Šacha (hdcp IV. k., 1800 m) zopakovat sázková druhá favoritka Determis (tr. Horáková, EŽ Praha, 3:1), v sedle podruhé v kariéře vítězné čtyřloeté dcery dvojnásobné klasické vítězky Determinacje byla jezdkyně Jiřina Andrésová, která tu zkompletovala padesátku vyhraných dostihů a stala se osmnáctou rovinovou žokejkou české či československé historie.

Nejúspěšnější tuzemská rovinová žokejka posledních sezón Martina Havelková přidala druhý nedělní plný zásah v Ceně Nikon Ladies Cupu 2017 (III. k., 1800 m), když jí vedený sedmiletý valach Charles Quatrieme (tr. Záhorová, DS Dolní Moravice, 3,5:1) dostál roli favorita a zaznamenal třetí triumf kariéry.

Stejný tým (jezdkyně, trenérka i stáj) se prosadil i v následující Ceně značky Fitmin (hdcp II. k., 2600 m), v níž si čtvrté životní prvenství připsala čtyřletá Raviella (5,5:1), která pro svou trenérku i stáj završila jejich první double, žokejka Martina Havelková pak podruhé v kariéře dosáhla hattricku, tedy tří výher v jednom dni.

Memoriál Františka Huleše (hdcp IV. k., 1400 m) se stal kořistí podruhé v řadě i v životě vítězné tříleté klisny Turengo (tr. a chov. Jaroslav Kroutilík, stáj Horse Farm Kroutilík, 4,5:1), v sedle sázkové druhé šance vyhrál žokej Jan Rája dvoustý rovinový dostih na pražské dráze a stal se devátým žokejem, jemuž se v celé 111leté historii centrálního českého závodiště podařilo této mety dosáhnout.

Závěrečnou Cenu Fotosoutěže Nikon 2017 (hdcp V. k., 1400 m) v premiérový plný zásah proměnil tříletý Lysyanargent (tr. Blažková, Joly, 12:1) a jeho žokej Jaromír Šafář v čele průběžného pořadí šampionátu udržel dvoubodový náskok právě před Janem Rájou.

 

Výsledky

 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Závěrečný měsíc letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle odstartuje nejdelší a poslední z pětice klasických dostihů, 72. Nikon St Leger (2800 m, 550 tis. Kč), v němž se představí dvanáct tříletých hřebců.

Půjde o dokonalou revanš za České derby, jež skončilo jedním z nejpřekvapivějších doběhů své historie, neboť na startu se objeví všichni koně, kteří na konci června v „modré stuze“ obsadili dotované pozice. Celkem bude připraveno osm rovinových dostihů, představí se 94 koní a 22 jezdců,úvodní dostih startuje již ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.

 

Odveta za Derby 

 Jedno z mnoha dostihových rčení (neberoucí v potaz moderní distanční specializace) praví, že ‚Derby vyhrává nejšťastnější, a St Leger ten nejlepší‘. Okřídlená fráze se opírá o přirovnání, že Derby je pro tříleté koně jakousi maturitou, kdežto St Leger by se ve školní terminologii dal označit za státnice. Jak tomu bude letos, uvidíme v neděli krátce po půl čtvrté odpoledne, nicméně faktem je, že červnový dostih o modrou stuhu postavil na hlavu všechny předstartovní prognózy, když mezi umístěnými na dotovaných příčkách byl pouze jediný zástupce okruhu favoritů, zatímco všichni další měli sázkový kurz 20:1 nebo vyšší a na vítěze se vyplácelo v poměru 50:1! A právě kompletní sedmička držitelů honorářů v závěrečné klasické zkoušce změří síly, spolu s dalšími pěti adepty, z nichž dva se v Derby neumístili, dva v něm byli náhradníky a ke slovu se nedostali a jeden v den Derby teprve debutoval.

Protagonisty úchvatného duelu před třemi měsíci byli Joseph (ž. Palík, tr. Tůma, maj. a chov. Dr. Charvát), jenž se stal po dvanácti letech prvním v Českém derby vítězným tuzemským odchovancem, a o krátkou hlavu druhý Felix(tr. Török), do jehož sedla se vyhoupne stájová žokejská jednička DS Pegas Petr Foret. Joseph od té doby startoval pouze koncem srpna ve středotraťařské Velké ceně Ústeckého kraje, ale dva kilometry pro něj byly krátké a navíc tempo vyústilo v nový rekord dráhy, takže docválal až šestý ze sedmi aktérů. To Felix si na distanci 2400 metrů připsal dva těsné cenné bronzy, v červencové Prix Frederic de Lagrange kategorie Listed ve francouzském Vichy a před měsícem ve zdejší Velké ceně českého turfu – EJC Long.

Třetí z Českého derby George Boole (Aga-Vlachovice) se po medailovém umístění ze svého zatím jediného pražského výletu vrátil ke startům v Bratislavě a k triumfu z tamní květnové Velké jarní ceny postupně přidal páté místo ve Slovenském derby, vítězství v Ceně turfu a před třemi týdny i čtvrtou příčku ve Slovenském St Leger. Svěřence Františka Holčáka, jenž v minulosti odsedlával už šest vítězů nedělního vrcholu, poprvé povede žokej Milan Zatloukal.

Jediným z preferovaných kandidátů, který v Českém derby splnil očekávání, byl v cíli čtvrtý Sir Sun (ž. Chaloupka, tr. Urbánek, Lokotrans), předtím vítězný ve zdejší Velké jarní ceně. Jeho forma ale od té doby spíš klesala, když byl čtvrtý i v Ceně města Karlovy Vary a naposledy sedmý v EJC Middle. To Silver Ball, kterému v Derby trenér Šavujev naordinoval novou taktiku a reprezentant i odchovanec Valentina Buhtoyarova nečekaně nevodil, nýbrž útočil koncem, překvapil ziskem pátého místa, a na tento výsledek navázal i ve Francii, byť v mílových dostizích. V nich byl dvakrát znovu pátý a minule dokonce třetí. Při návratu do Prahy jej premiérově povede žokejka Vendula Korečková.

Šestý z Českého derby Aeneas (ž. Lukášek, tr. J. Váňa, Statek Blata Český ráj) je sice jedním ze dvou dosud nezvítězivších uchazečů, avšak ve všech sedmi dosavadních startech se umístil. V létě dvakrát vycestoval do Bratislavy, odkud si přivezl třetí dotaci z Derby a čtvrtou ze St Leger. Nejnižší honorář v české modré stuze vybojoval Irwin Forge (maj. i chov. UTRIN), jenž od června nestartoval a poprvé se představí s podporou žokeje Radka Koplíka i jako svěřenec trenéra Touška.

S dvouciferným výsledkem České derby zakončila dvojice, jež do něj vstupovala s odlišnými předpoklady. Nagano Gold (Syndikát V3J) po demolici květnového trojkového testíku patřil k favoritům, ale i kvůli svému temperamentu měl špatný průběh. Po změně kouče nastoupil před měsícem do Velké ceny českého turfu – EJC Long a obsadil šesté místo, trenér Luka dá jeho prostřednictvím první klasickou šanci lídrovi letošního žákovského šampionátu Davidu Liškovi. Fighting Lips (ž. Rája, tr. Tůma, Dr. Charvát), jehož výkonnost také dokáže podstatně ovlivnit psychické rozpoložení, tolik důvěry neměl a byl řazen k outsiderům, od předposlední příčky v Derby startoval dvakrát, na karlovarské dráze obsadil čtvrté místo na dvojkové scéně a ve Slovenském St Leger docválal poslední.

Letošní České derby mělo dva náhradníky. Kerabush (ž. Havelková, tr. Nieslanik, MUDr. Eva Nieslaniková) během léta skončil osmý ve Vichy (za Felixem), po změně trenéra pak třetí v Karlových Varech (před Fighting Lipsem) a poslední ve Velké ceně českého turfu – EJC Long (za Felixem a Nagano Goldem). Druhý zatím nezvítězivší kandidátLandaron (ž. Verner, tr. Petrlík, Rabbit Trhový Štěpánov) docválal desátý ve Slovenském derby a po změně trenéra šestý ve vytrvalecké třetí kategorii ve Slušovicích.

Roli černého koně dostihu by mohl sehrát stájový kolega vítěze Slovenského St Leger Passepartouta Polish Pearl(Stáj Marcelewo). Právě o něm už na jaře trenér Greg Wroblewski řekl, že z jeho letošních tříletých je největší nadějí, ale že mu bohužel vstup do dostihů bude nejdéle trvat. Nemýlil se a nositel vynikajícího původu debutoval až v době, kdy většina jeho nedělních soupeřů měla čerstvě v nohou start v Derby. Onu premiéru mezi nezvítězivšími vrstevníky lehce vyhrál a po pátém místě z dvojkového handicapu v Mostě a jisté další výhře v Karlových Varech (tam pod žokejem Jaromírem Šafářem, který bude v jeho sedle i tentokrát) zamířil do Baden Badenu, odkud se vrátil s třetím honorářem z vytrvaleckého handicapu. S žádným z jedenácti čekajících oponentů se dosud nestřetl.

Z letos startujících jezdců /rekord drží Karol Šarina se sedmi vítězstvími/ již St Leger v minulosti vyhráli: dvakrát Jiří Chaloupka (1997, 2014) a Tomáš Lukášek (2007, 2010), jednou Jan Rája (2005), Milan Zatloukal (2013) a Jiří Palík (2016). Mezi trenéry /rekord drží František Vítek a Jaroslav Houra se sedmi triumfy/ se prosadili šestkrát František Holčák (1992, 1993, 1996, 2001, 2009, 2013), dvakrát Arslangirej Šavujev (1991, 2004) a Josef Váňa (2005, 2010), jednou Pavel Tůma (2008) a Greg Worblewski (2015). Ze zúčastněných majitelů zatím žádný v listině vítězů tohoto dostihu nefiguruje.


Startovní listiny

 

Další program: 

13.00 – Cena sázek Betino (hdcp III. k., 1200 m): úvod programu obstará sprinterský handicap s osmi aktéry, v němž po minulém druhém místě může na letošní premiérový triumf zaútočit Monte Christo.

 

13.30 – Cena Fitmin Lifetime Nutritional Programme (III. k., 1600 m): v předposledním pokračování seriálu Fitmin Cup pro dvouleté české odchovance je favoritem bronzový z Gerschova memoriálu Finios.

 

14.00 – Memoriál Josefa Šacha (hdcp IV. k., 1800 m): v nejpočetněji obsazené položce nabídky se představí patnáct koní, na snadnou výhru o kategorii níže z poloviny září bude navazovat Determis, dcera dvojnásobné klasické vítězky Determinacje.

 

14.30 – Cena Nikon Ladies Cupu 2017 (III. k., 1800 m): pátý z EJC Middle 2016 Charles Quatrieme se po roce vrací na pražskou dráhu, s výhodnou zátěží by letošní výsledkovou smůlu mohla prolomit vítězka loňské Velké letní ceny z Mostu Sapsiree, na startu bude i účastník letošního EJC Middle Facts and Figures, bratr držitelky anglické a irské Jarní ceny klisen Winter.

 

15.00 – Cena značky Fitmin (hdcp II. k., 2600 m): ve vytrvaleckém handicapu absolvuje první vystoupení od červnového triumfu v Karlovarské dvojnásobné míli Solini, ponese však vyšší hmotnost, než s jakou zvítězil na západě Čech.

 

16.05 – Memoriál Františka Huleše (hdcp IV. k., 1400 m): před dvěma týdny předvedla tříletá Lady Hortenzie zlepšený výkon a opět s nízkou zátěží nyní aspiruje na zisk prvního kariérního vítězství.

 

16.35 – Cena Fotosoutěže Nikon 2017 (hdcp V. k., 1400 m): v minulém startu skončil Lakar druhý pouze o nos a zde má šanci své těsné přemožitelce Viktorii Vally porážku vrátit, přičemž do hry se může zapojit také Raylene, která za nimi finišovala na třetím místě.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.