XIV. den metropolitní sezóny: Dostihový den Expa Nails

Mezi devíti dostihy první říjnové neděle v CONEQ PARKU Velká Chuchle byly dvě Velké ceny a obě získal žokej Radek Koplík, který návdavkem přidal třetí triumf v závěrečném dostihu a dosáhl hattricku. V průběhu dne oslavil jubileum dvojnásobný a úřadující žokej-šampión Jaromír Šafář, jemuž se podařilo završit druhou stovku kariérních vítězství.

Kendy obhájil loňský triumf

Favoritem šestičlenné 5. Velké ceny BBAG (I. k., 1600 m, 200 tis. Kč) byl vloni druhý Almond Magic (YOKO, ž. Šafář), avšak cílem procválal na čtvrté příčce, když loňský plný zásah zopakoval pětiletý valach trenéra Zdena Koplíka Kendy (Václav Slovák, ž. Koplík) v čase 1:38,84 o délku a tři čtvrtiny před bojujícím tandemem klisen, z nich byla „na pásce“ o hlavu dříve tříletá Kobi (DS MAENTIVA, ž. Korečková) před Fantaziou Miou (Stáj U krále Matyáše UH, ž. Rája). Do třetice páté dotované místo ve Velké ceně BBAG obsadil devítiletý matador sestavy Lord Silvano (CK Martin Tour, ž. Chaloupka).

Iceni Girl po boji splnila roli favoritky

Nedělní hattrick zahájil Radek Koplík v chronologicky předcházející Velké ceně BBAG (11. Memoriálu Harryho Petrlíka, II. k., 1600 m, 85 tis. Kč) pro tříleté a starší klisny, v níž silným finišem, v kvalitním čase 1:37,77, po tuhém boji o krátkou hlavu zdolala čtyřletá favoritka v péči Grega Wroblewskiho Iceni Girl (DS Pegas) překvapivě silně odolávající o rok starší outsiderku Tapdance (Bartusch-Kovář-Kirschner, ž. Foret). Délku zpět brala třetí honorář tříletá Aurora (Kis-vodomery.cz, ž. Šafář), nejlepší pětici v sedmihlavém poli doplnily druhá sázková šance Old Glory (Zeman-Florian, ž. Zatloukal) a Victory Bond (Buc-Film, ž. Verner).

Další dění:

V úvodní Ceně IDS Praha (Memoriál Františka Huleše, III. k., 1400 m) si první životní vítězství lehce o pět délek zapsal hnědák Nine ou Four (Syndikát V3J) s žokejem Milanem Zatloukalem.

Druhé letošní i životní prvenství pak vybojoval v Ceně společnosti Kovintrade Slovensko (hdcp IV. k., 1400 m) čtyřletý valach Valmont (Challenger Horse) s žokejem Janem Rájou.

Stejně jako vítěz předchozího dostihu, byl i triumfátor Ceny společnosti D&Z (Memoriál Josefa Šacha, III. k., 1400 m) Double Rubble (MUDr. Řežábová Dana) nasedlán trenérem Tomášem Duchoněm, k jisté, šesté životní a druhé letošní podzimní výhře jej dovedl žokej Jaromír Šafář.

A dvojnásobný šampión se radoval i po Ceně společnosti G-servis (Fitmin Cup, III. k., 1600 m) pro dvouleté české odchovance, v níž mu popáté startující a po boji premiérově vítězná Camelai (Sauter) zařídila jubilejní dvoustý kariérní triumf.

Na tři týdny starou výhru dokázala i se zvýšeným handicapem v Ceně společnosti ProTrade (hdcp IV. k., 1800 m) jistě navázat čtyřletá Atestace (Protendun-Hulínský), v jejímž sedle uhájil dvoubodový náskok na čele šampionátu CK Martin Tour Cupu jezdecký objev letošní sezóny Bayurzhan Murzabayev.

Cenu společnosti Elektrotrans (IV. k., 2225 m) pro nezvítězivší koně velmi lehce vyhrál favorit Dilinger (Stáj WTŠH), při jehož start-cíl stylu opět osvědčil výtečný odhad tempa žokej Jiří Chaloupka.

Premiant závěrečné Ceny Event Strike Production (hdcp III. k., 2400 m) se naopak prosadil, pro sebe typickým, útokem z poslední pozice, šesté vítězství kariéry ukořistil pětiletý valach Shadow Moon (Benda, s r. o. Stašková) i pod nejvyšší nesenou hmotností po tuhém boji o krk, a žokej Radek Koplík si tak připsal třetí nedělní a čtvrtý víkendový triumf.

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.