XV. den metropolitní sezóny: Dostihový festival

Jedním z vrcholů druhé části sezóny je tradiční Dostihový festival, který se pod záštitou primátora hl. m. Prahy Tomáše Hudečka tuto neděli konal v Conseq Parku Velká Chuchle. Nejdůležitějšími položkami jeho programu byly 36. ročníky nejvýznamnějších komparačních zkoušek na mílové (Velká cena hl. m. Prahy CK Martin Tour, 1600 m, 400 tis. Kč) a vytrvalecké (Velká cena českého turfu, 2400 m, 400 tis. Kč) trati, do obou nastoupilo devět aktérů.

Limario stylem start-cíl

Roli favorita VC hl. m. Prahy CK Martin Tour stylem start-cíl splnila největší hvězda sestavy, čtyřletý černý hnědák Limario, kterého stáj Valentin Bukhtoyarov představila českému publiku vůbec poprvé. Limario na jaře startoval v Dubaji a Singapuru, načež během léta jeho přípravu převzal v ČR působící Arslangirej Šavujev. Jeho svěřenec triumfoval na pražské dráze pod žokejem Bauyrzhanem Murzabayevem stylem start-cíl o dvě a čtvrt délky před dobře finišujícím Nyani Tombou (Joly, tr. Blažková, ž. Šafář), který na třetí příčku o krátkou hlavu odsunul spolehlivého šestiletého valacha Kendyho (Václav Slovák, tr. Koplík, ž. Koplík). Pro čtvrtý honorář – další cenné umístění ve své kariéře – si doběhl jediný nezvítězivší kůň v poli Almond Magic (YOKO, tr. Török, Mach), nejlepší pětici uzavřel vítěz předloňské VC Prahy All the Evil (Meridian, tr. F. Holčák, ž. Šmida).

 

Aztek triumfoval lehce

Favoritem VC českého turfu byl mezinárodně ostřílený vytrvalec Donn Halling (DS MAENTIVA, tr. Luka, ž. Korečková), který se na domácí scénu vrátil po více než dvouleté době, během níž dosáhl řady cenných vítězství a umístění v zahraničí. Dva týdny po předchozím startu ve Švýcarsku však utrpěl první tuzemskou porážku, když finišoval druhý, a vítězem se lehce o bezmála čtyři délky stal tříletý valach Aztek (Stáj Englicovi) s žokejem Petrem Foretem. Svěřenec Tomáše Váni, v devadesátých letech dvojnásobně vítězného žokeje VC českého turfu (s fenomenálním Law Sozirim) první vystoupení na nejvyšší scéně absolvoval až před třemi týdny, kdy skončil třetí v St Leger, nyní ušetřené síly zkombinoval se svými schopnostmi a připsal si největší úspěch dosavadní kariéry. Silnou koncovkou se ke třetímu honoráři posunula vítězka loňského Oaks Saltanat (Ardak Amirkulov, tr. Resulov, ž. Koplík), o hlavu čtvrtá velmi překvapivě skončila outsiderka Lust (Diamond-UH, tr. F. Holčák, ž. Zatloukal), která na páté místo odkázala svého tréninkového kolegu, jenž udával tempo dostihu, New Attacka (Meridian, ž. Šmida).

 

Další dění:

Otevíracím bodem programu byla třetí kapitola Fitmin Cupu, celoročního seriálu pro dvouleté nezvítězivší koně českého chovu, Cena Fitmin Solution (III. k., 1400 m), kterou v plný zásah jistě proměnila sázková favoritka Miss Mikrop (Rabbit Trhový Štěpánov, tr. Petrlík) s žokejem Janem Vernerem, smůlu zde měla žokejka Martina Havelková, která se při pádu zranila a s podezřením na zlomenou klíční kost musela odjet do nemocnice.

V Ceně Femat (IV. k., 1400 m) druhým životním vítězstvím splnil roli horkého favorita tříletý valach Quimby (DS Pegas, tr. Wroblewski) a jeho jezdec, žákovský šampión posledních dvou sezón Michal Mach se konečně dočkal padesátého kariérního triumfu, čili žokejského titulu.

V Ceně MČ Praha 1 (III. k., 1400 m) se s dlouhou a bohatou kariérou loučil vítěz Velké jarní ceny z roku 2007 Lord Silvano (CK Martin Tour), který sice cílem proběhl jako druhý, ale protože křižování v koncovce první Fur Coat mělo vliv na výsledek dostihu, rozhodčí klisnu přesunuli na třetí místo a svěřenec Jiřího Chaloupky, jenž byl zároveň v jeho sedle, tak na závěr kariéry získal své sedmé prvenství.

Stáj Swiss Fans-Fedorowicz a trenér Vladislav Fedorowicz, které právě Fur Coat reprezentuje, se nicméně výhry dočkali, a to v Ceně SUSPRO, s r. o. (hdcp III. k., 1800 m), v níž se pod minimální zátěží, zosobněnou jezdkyní Michaelou Musialovou, podruhé v kariéře, tentokrát lehce, prosadil pětiletý valach Victory Missile.

Cenu Nikolase (hdcp IV. k., 1800 m, I. oddělení) pak navzdory nejvyšší zátěži jistě opanoval rovněž podruhé v životě vítězný čtyřletý valach Allegro (Benda s r. o. Stašková, tr. Stašková) s žokejem Radkem Koplíkem.

Talentovaná mladá jezdkyně Michaela Musialová přidala na sklonku odpoledne ještě jedno prvenství a posunula se (šestým letošním zásahem) do boje o medailové pozice v dámském šampionátu NIKON Ladies Cupu, když Cenu Diakowy (hdcp IV. k., 1800 m, II. oddělení), vyhrála stylem start-cíl opět s nízko zatíženou aktérkou, tříletou Step Star (DS Jeníkov), jejíž začínající trenérka Aneta Souchová zaznamenala v krátkém čase již druhý triumf.

 

Výsledky

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.