Zimní královna se vrací na karlovarské závodiště

Sobotní svatováclavskou sváteční náladu podtrhne zajímavá sportovní událost. Za podpory Svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní se na karlovarskou dráhu vrací po mnoha letech Cena zimní královny.  

Jeden z nejvýznamnějších tuzemských dostihů pro dvouleté koně, respektive nejvýznamnější dostih pro dvouleté klisny, vznikl před lety právě v Karlových Varech. Později se dění přesunulo na centrální závodiště ve Velké Chuchli. V posledních desetiletích byl dějištěm výhradně mostecký hipodrom. Výjimkou byl pouze loňský ročník, který se uskutečnil na slušovické dráze.

Prubířský test, který nezřídka poodhalí největší naděje pro klasické dostihy v následující sezóně, se na západ Čech vrací po dvaadvaceti letech. De facto na přání trenérů, protože zdejší dráha je vhodná pro mladé dvouleté koně, kteří ještě nemají ukončený růst a tím šetří jejich pohybový aparát.

Zimní královna 2011 White Angel drží časový rekord dostihu. Foto Marcela Klingorová


Je poslední zářijový den roku 1990. Hodiny ukazují přesně za minutu půl třetí odpoledne. V tento okamžik vyráží ze startovních boxů desítka klisen vstříc titulu Zimní královna. Podle očekávání se prosadila napajedelská Wichita v sedle s žokejem Vlastimilem Smolíkem. Premiantka Simsonovy ceny a Ceny Masise s jistotou délky porazila Christy (V.Haken), Luceru (R.Neslerová), Quintu (K.Šarina) a pátou Estetiku (T.Pechát). Za své výkony byla zvolena Koněm roku. O třináct let později šla v podobných šlépějích báby Wichity klisna Vočko, která skončila v Ceně zimní královny na 3. místě.

Pro další výčet úspěšných klisen, které v Ceně zimní královny naznačily svůj potenciál, nemusíme chodit daleko. Šamorínská Carotida, vítězka CZK 1989, o rok později triumfovala v Memoriálu Deyla, v Jarní ceně klisen i v OAKS. Resita (CZK 1991) ovládla Gerschův memoriál. Půlnoc (1993) byla rok poté třetí v Jarní ceně klisen. Temperamentní ryzka Idylle De La Baare (1995), jedna z nepřehlédnutelných představitelek „boomu francouzských importů“, vyhrála Cenu Fredy v Bratislavě a zkusila štěstí v Českém derby. Sun Shine Clare (1997) vyhrála jak Gerschův memoriál, tak Jarní cenu klisen. Sara (2004), nejlepší dvouletá klisna roku 2004 a dnes chovná klisna napajedelského hřebčína, vyhrála Memoriál R.Deyla a v Jarní ceně klisen doběhla třetí. Magma (2008) si pro třetí honorář docválala jak v Mem.R.Deyla, tak v Oaks a své kvality potvrdila 2. místem v rakouském Oaks. Linda (2009) je vítězkou slovenské Ceny Pat´s Music a druhé místo jí patřilo v pražské Jarní ceně klisen.

Jezdecky se v Ceně zimní královny nejvíce dařilo Radkovi Koplíkovi. Letos je tomu přesně deset let, kdy triumfoval s Cathy Dancer. Další vítězství přidal v roce 2007 s Divokou Orlicí, prozatím poslední vítěznou tuzemskou odchovankyní. Třetí plný zásah zaznamenal v roce 2010 s Rabbit Motivator.

Nejúspěšnějším trenérem v novodobé historii dostihu je Allan Petrlík. Podařilo se mu vyhrát třikrát, kromě již zmiňované Carotidy se prosadil v roli jezdecké a zároveň trenérské ve dvou případech (Sun Shine Clare 1997, Abba 2000). Trenérka Helena Vocásková zaznamenala v roce 2011 mimořádný úspěch, když v cíli Ceny zimní královny měla na prvních dvou místech své svěřenkyně White Angel a Paullinku. Prvně jmenovaná navíc vyběhla nejrychlejší čas (1:40,84min) v posledních dvaceti letech. V loňském roce se na slušovické dráze poměrně nečekaně prosadila slovenská rodačka Purple Rose.

Která z šestice přihlášených klisen má největší šance letos?

Podle prozatím dosažených výsledků mezi nejvážnější kandidátku na vítězství patří dvojnásobná vítězka LUŽNICE (J.Rája). Příznivce českého chovu bude jistě zajímat výkon tuzemských rodaček VADETY (J.Verner) a BAJADÉRY (J.Šafář). Zajímavými účastnicemi, kterým by přední příčky neměly uniknout, jsou MISS KRUG (B.Murzabayev) a YASHADREAM (V.Korečková). Zkušenosti ze dvou již absolvovaných startů v nižších kategoriích by mohly pomoci k umístění mezi nejlepšími POLYANTE (L.Fedorowiczová).

V průběhu proběhne soutěž o zapůjčení špičkového vozu Volkswagen Touareg. Stačí vyplnit anketní lístek s jednoduchou otázkou, který obdrží příchozí společně se vstupenkou. Šťastný výherce bude vylosován přímo na závodišti.

 

Začátek dostihového dne je plánován na 13.30 hodin, startovací boxy pro účastníky prvního dostihu se otevřou o půl hodiny později.

 

Program:

 14.00 Cena hold. Maentiva (IV.kat.,1.400m)

14.30 Cena šlechtitelů spol.Selgen a.s. (IV.kat.,2.400m)

15.00 Cena Jockey Clubu ČR (IV.kat.,1.600m)

15.30 Svatováclavská zimní královna za podpory SCHPMDK (I.kat.,1.600m)

16.00 Cena statku Chyše (steeplechase IV.kat.,3.700m)

16.30 Cena spol.Charvát Group s.r.o. za podpory SCHPMDK (III.kat.,2.000m)

17.00 Cena spol. Karel Holoubek – Trade Group a.s. (V.kat.,2000m)

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.