Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha

Patnáctá kapitola letošní sezóny v Praze-Velké Chuchli nabídla divákům kombinovaný program se šesti rovinovými a dvěma překážkovými dostihy. Vrcholem odpoledne byl bohatě dotovaný Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha, a. s. (proutěné překážky I. kategorie, 4200 m, 400.000 Kč, 4l. a st.), rovinová část programu kulminovala Zářijovým handicapem KPM Consult, a. s. (I. kategorie, 1200 m, 100.000 Kč, 3l. a st.).

Hlavní body ovládli žákovští šampióni
Do Zlatého poháru Elektrizace železnic Praha nastoupila pětice aktérů a sázející poslali na trať jako mírného favorita osmiletého valacha Kelva (2,4:1) s žokejem Andrésem, dvojnásobného vítěze letních proutěnkových dostihů z Koles. Premiant loňského ročníku Amber Hill (2,8:1) nastoupil jako druhá sázková šance, ale v cílové rovině neměl s obhajobou žádný problém. Šestiletý valach stáje Hexion-Váňa triumfoval o osm délek v čase 5:09,87 (o pět sekund pomalejším než před rokem), na druhé místo dovedl žokej Myška pětiletého zástupce sponzora dostihu Kyshantyho (7,7:1, stáj EŽ Praha), o nesčetné délky za ním získal třetí honorář, po duelu s favoritem, další pětiletý valach Terebesz (3,2:1, Bača Palkovice, ž. Stromský). Amber Hill získal čtvrtý triumf v kariéře a pod tréninkem Josefa Váni se přehoupl přes půl miliónu korun získaných dotací. V jeho sedle byl Josef Váňa mladší, letos vedoucí žebříčku překážkových jezdců a loňský překážkový žákovský šampión navíc tento dostih vyhrál již potřetí v řadě.
V Zářijovém handicapu KPM Consult se utkalo deset sprinterů a předstartovní situace byla velmi vyrovnaná. S nejnižším kurzem na vítězství (4:1) nakonec odstartovali bratři El Hadji a Ediggio, kteří obsadili první dvě příčky v červencovém Poháru Filmového festivalu na karlovarské dráze, avšak tentokrát oba shodně nesli nejvyšší zátěž 62 kilogramů a nakonec finišovali na čtvrtém a pátém místě. Podle svého zvyku dostih ostře rozběhl tříletý Golden Eagle (12:1, Stáj Turan, jezdec Foret), v cílové rovině pak sice nezrychlil, ale v tempu o délku a půl uhlídal druhou příčku před útočícím vrstevníkem Heat Setem (6:1, Martin Wolf-Clint, ž. Lukášek). Nicméně jistě o délku a čtvrt se v dobrém čase 1:12,84 prosadil šestiletý hnědák stáje Hrubý Terssio (6:1). Stabilní člen letounské špičky naposledy vyhrál v červnu na své oblíbené dráze v Mostě Cenu Jezdectví a tehdy jej poprvé vedl rovinový žákovský šampión Jan Verner. Podruhé se tato dvojice sešla právě v neděli a její kooperace opět vyústila ve vítězství. Verner letos dosáhl už šestnáctého triumfu (dvojnásobku svého loňského konečného účtu), Terssio zvítězil v kariéře posedmé a k tomu překonal hranici jednoho miliónu korun zisku.

Chuchle

Terssio (č. 6) s žákem Janem vernerem poráří v Zářijovém handicapu KPM Consult Golden Eaglea (č. 2). Foto Jiří Kurzweil

Chuchle

Amber Hill s žákem Josefem Váňou ml. lehce obhajuje Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha. Foto Jiří Kurzweil

 

 
Další dění:
Úvodní položka programu Cena společnosti Monzas (IV. k., 1400 m) byla zároveň čtvrtým dílem série o Pohár Pražské energetiky - Hippospol Cupu 2009 pro žákovské jezdce a svého prvního životního triumfu v ní, poměrně nečekaně, dosáhly jak čtyřletá hnědka stáje KUFR Roseburn (7,7:1), tak jezdkyně Prenerová v jejím sedle. Cenou Horsal Super Extrém (III. k., 1400 m) zase pokračoval seriál Schaumann 2009 pro dvouleté koně českého chovu a tady se o délku prosadila přes léto odpočinutá ryzka Letní Hvězda (4,5:1) s žokejem Chaloupkou, která přinesla první triumf nejen sobě, ale v letošní sezóně i stáji MHM. Cena Autocentra Boura (III. k., 1600 m) byla letošním prvním mílovým dostihem pro dvouleté koně na pražské dráze a prakticky stylem start-cíl ji jistě získal podruhé v kariéře nastoupivší hnědák Sunkar (4:1) pod letos poprvé jezdícím žokejem Resulovem, třetím rokem existující Stáj Zhomart se dočkala svého prvního triumfu. V Ceně společnosti Sudop Brno (proutěné překážky III. k., 3300 m) se podle předpokladů prosadil vysoký favorit Charccari (1,6:1) s žokejem Andrésem, šestiletý valach stáje Quartis sice rok nestartoval, přesto potvrdil svou třídu a poprvé jako svěřenec Hany Kabelkové dominoval zadrženě o devatenáct délek. Naopak Cena společnosti Chládek a Tintěra (III. k., 1800 m) skončila překvapivě, jelikož před trojicí hlavních kandidátů na medailové pozice vyhrál zlepšený tříletý bělouš Turzo (12:1) s jezdcem Foretem a stáji Hrubý zařídil druhé vítězství během odpoledne. V závěrečné Ceně Skanska (hdcp IV. k., 2400 m) po sérii umístění poprvé vítězně zabodoval tříletý hnědák stáje Hippolit Star Pejšková Honey Bunny (7,7:1) s žokejem Šafářem.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.