Zrod Crystal Cupu vítá irská trenérská hvězda Enda Bolger

V příštím roce se uskuteční premiérový ročník mezinárodního seriálu v cross country dostizích Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge, jehož součástí bude i 120. Velká pardubická České pojišťovny. Zrod soutěže, o níž se z iniciativy Dostihového spolku Pardubice jednalo řadu let, zaujal i irskou trenérskou jedničku Endu Bolgera. „Je to zajímavý projekt pro cross country. Má naši plnou podporu,“ pronesl nejúspěšnější evropský krosový trenér pro webové stránky www.cdhorseracingtours.com. „V příštích týdnech si určitě sedneme nad termínovou listinou a budeme plánovat, jaké starty v Crystal Cupu bychom zvládli.“

Crystal Cup

 

 

Ve stejném duchu se o nově vzniklé soutěži vyjadřuje i J.P. McManus, jenž je nejúspěšnějším majitelem překážkových koní ve Velké Británii a v Irsku. „Rozhodně je to zajímavá myšlenka,“ pronesl McManus.
O starty koní v jeho majetku a v tréninku Endy Bolgera má každoročně velký zájem předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň. Byli by určitě ozdobou startovní listiny Velké pardubické České pojišťovny a řadili by se k favoritům. Zatím však k Taxisově příkopu nedorazili.
„Kdybychom do Pardubic nebo do italského Merana měli jet v listopadu, nebyl by to žádný problém. Ale jet do Merana v září a do Pardubic v říjnu by znamenalo pracovat s koňmi už od června. Byl by to dlouhý a těžký rok, abychom je stále drželi ve formě,“ uvedl Bolger. „Koně chystáme až na listopadové dostihy v Cheltenhamu a v Punchestownu. Museli bychom změnit naše plány. Ale i to je možné, pokud bude zájem majitelů.“
Pro případný start v Pardubicích by už měl dokonce i kandidáta. Byl by jím devítiletý General Striker. „Je to prvotřídní kůň. Jeho majitel měl už dříve zájem o start ve Velké pardubické, ale bohužel si zranil nohu,“ uvedl Bolger.
V Pardubicích by se podle jeho mínění neztratil ani stejně starý Freneys Well, jehož majitelem je J.P. McManus. „Je to kůň vhodný nejen pro La Touche Cup v Punchestownu, ale i pro Velkou pardubickou,“ míní Bolger.
Program premiérového ročníku Crystal Cupu čítá deset dostihů. Pět z nich se uskuteční ve Francii, po jednom v Anglii, v Irsku, v Belgii, v Itálii a v Česku. Soutěž odstartuje v únoru ve francouzském Pau a vyvrcholí v prosinci v anglickém Cheltenhamu. Velká pardubická České pojišťovny, která se poběží 10. října, bude předposledním dílem seriálu.
Celková dotace všech dostihů bude 735 tisíc eur. Nejštědřeji dotovaná bude Velká pardubická České pojišťovny, při níž se bude rozdělovat 178 tisíc eur. Na nejúspěšnější stáj v konečném hodnocení Crystal Cupu čeká prémie 10 tisíc eur a poháry z českého broušeného skla.


Oficiální web Crystal Cupu: www.crystalcup.org

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.