Kamír slaví 25 let na trhu s chovatelskými potřebami

V roce 1991 se tři bratři z rodiny Kamírů rozhodli, že začnou podnikat. Hned po revoluci nasbírali cenné chovatelské zkušenosti v Rakousku a proto jejich první byznys spočíval v dovozu použité zemědělské techniky. Dnes rodinný podnik KAMÍR a Co spol. s r. o. zaměstnává desítky lidí a dodává třeba kompletní zařízení pro chov hospodářských zvířat.

Dováží dojicí zařízení nebo elektrické ohradníky, vyrábí mezi farmáři oblíbenou řadu kovového hrazení. Vlastní několik kamenných prodejen i úspěšný e-shop https://www.kamir.cz

Při příležitosti čtvrtstoletí existence a úspěšného rozvoje jsme poprosili jednoho z jednatelů společnosti, Ing. Vlastimila Kamíra, o krátký rozhovor.

 

Dokázal jste si před 25 lety představit, že bude Kamír a Co dnes tam, kde je? Jaké byly vaše původní představy, sny a cíle?

Nedokázal. Celá léta jsme postupovali po menších krocích a reagovali na poptávku trhu a naše možnosti. Někdy jsou limitující lidské zdroje, někdy prostorové podmínky. V současné době můžeme konstatovat, že jak prostorové a materiální vybavení, tak i kvalita a odborná kvalifikace spolupracovníků jsou na dobré úrovni a umožňují kvalitní rozvoj. Našim cílem není zvyšování obratu za každou cenu.

 

Zažili jste v historii firmy nějaké okamžiky, které vám utkvěly v paměti, ať už v dobrém nebo ve zlém?

Takové okamžiky jsou dnes a denně, zlomových bylo několik. V poslední době (pokud lze rok 2011 označit za poslední dobu) bylo nejdůležitější přestěhování do nových prostor, které nám zabezpečují možnost rozšiřovat sortiment ještě na několik příštích let. I v těchto dnech nově otevřená skladovací hala s více než 600 paletovými místy umožní lépe se předzásobit sezonním zbožím a především zlepšuje pracovní podmínky našich zaměstnanců.

 

Úspěšní podnikatelé dostávají často otázku, jestli se mohou podělit o radu, kterou by dali začínajícím podnikatelům. Máte také nějakou?

Cestujte, dívejte se kolem sebe, nechvátejte.

 

Jak se změnilo chovatelství od té doby, co jste začali podnikat?

Potřebné podmínky pro chov hospodářských zvířat jsou objektivně známy několik set let, samozřejmě nové materiály a vědecké poznatky mění možnosti v našem oboru. Co se mi jeví jako největší změna, a co mohu potvrdit i sám, jako aktivní zemědělec je, že chovatelé se nesnaží provoz vybavovat provizorně, ale požadují kvalitní a dlouhodobé řešení za ekonomickou cenu.

 

Kamír a Co dodává kompletní zařízení pro chov mléčného i masného skotu, vybavení farem a jezdecké potřeby. Která část sortimentu je pro vás klíčová?

Každá naše činnost je důležitá. Samozřejmě technologie dojení – montáže a servis zaměstnává celou polovinu firmy – máme 8 servisních a 2 montážní automobily, zde předchází každý prodej několikaleté jednání se zákazníkem, pak je potřeba technologii namontovat, oživit a nadále servisně zajišťovat. Chov masného skotu a další chovatelské potřeby je zase spíše o „pultovém“ prodeji, i když i zde požaduje zákazník poradenskou činnost. Jezdecké potřeby jsou úplně jiná disciplína, kde se jedná i o módu, sezonní zboží atd. Zde se učíme, ale díky výbornému personálnímu obsazení se učíme rychle.

 

Máte bohatě zásobený e-shop i kamenné prodejny v České republice. Liší se nějak internetoví zákazníci od těch, kteří přijdou na prodejnu?

Nemyslím, jsou i tací, kteří někdy objednají na e-shopu, jindy si zajedou do prodejny. Je to jen jeden ze způsobů, jak věc koupit.

 

Jak bude vypadat Kamír a Co za 25 let?

To si necháme jako překvapení.

 

Kontakt:

KAMÍR a Co. spol. s r. o.

Ferd. Pakosty 1148, 395 01 Pacov

https://www.kamir.cz

info@kamir.cz

 

PF - 2023

Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.