Odešel jeden z nejlepších jezdců všestrannosti pan Jiří Cipra: Poslední rozloučení

Východočeská oblast ČJF dnes zveřejnila velmi smutnou zprávu, že nás v sobotu 7. dubna navždy opustil vynikající jezdec a reprezentant ve všestrannosti pan Jiří Cipra.

Jméno Jiřího Cipry, dlouholetého českého reprezentanta ve všestrannosti, bylo mnoho let spjato se Státním plemenářským podnikem ve Slatiňanech. Zde působil nejen jako jezdec, ale zejména se odborně vzdělával v oblasti reprodukce a stal se uznávaným odborníkem na inseminaci klisen. Tomuto oboru se věnoval i po svém odchodu ze Slatiňan, kdy začal společně s manželkou hospodařit na rodinné farmě v Pilníkově. Tehdy zahájil spolupráci se Zemským hřebčincem v Písku a v jeho hřebčí stanici v Pilníkově se vystřídala celá řada plemeníků. Společně s manželkou založil Jezdeckou školu Pastviny zaměřenou na výcvik jezdců a koní.

Jiří Cipra patřil řadu let k oporám české reprezentace, v letech 1996 a 1999 se stal Mistrem ČR ve všestrannosti a účastnil se i ME. Jeho manželka Vlaďka obsadila stříbrnou příčku v mistrovství žen v roce 2001.

Bohužel, v roce 2008 utrpěl na závodech v polské Strzegomi velmi vážný úraz páteře, který ho doživotně upoutal na invalidní vozík. Jiří se ale nevzdal a prokázal neskutečnou vitalitu a sílu. Bojoval s osudem a zůstal i nadále svým srdcem u koní. Řídil výcvik koní a jezdců ve své rodinné stáji v Pilníkově u Trutnova a sledoval novinky na naší i zahraniční jezdecké scéně.

Českému jezdeckému sportu tak odchází další významná a vážená osobnost, která přispěla k rozvoji jezdectví u nás a mnohým z nás i velký kamarád. Všem příznivcům koní bude Jiří chybět.

Čest jeho památce.

 

Rozloučení proběhne 14. dubna 2018 v 10.30 ve Smuteční obřadní síni v Trutnově.

 

Místo rozloučení - Kaple sv. Kříže - https://mapy.cz/s/2xeSB , vedle čerpací stanice Shell

Po obřadu jsou všichni jeho přátelé a příznivci zváni k posezení v areálu JŠ Pastviny v Pilníkově.

Místo posezení – JŠ Pastviny Pilníkov - https://mapy.cz/s/2xeXj , parkování v areálu.

 

 

PF - 2023

Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.