Tragédie na závodech v Cagnes-Sur-Mer: Vyšetřování FEI

Irský jezdec Kevin Thornton byl obviněn z týrání koně s fatálními následky při dvoutýdenních závodech CSI2* GPA Jump Festival ve francouzském Cagnes-sur-Mer. Okolnosti případu, který se odehrál ve volný den závodů -  pondělí 10. října, jsou stále velice nejasné. Dokument, který zveřejnili organizátoři, naznačuje, co se mohlo stát. Pořadatelé také hledají svědky celé události. Aktualizace 14. 11. 12:10 HOD: Případem se zabývá FEI. Více uvnitř.

Aktualizace 14. 11. 12:10 HOD: Mezinárodní jezdecká federace zahájila 10. listopadu vlastní vyšetřování případu s podezřením na porušení článku 142 a 163 obecných pravidel. Kevin Thornton má nyní možnost se písemně vyjádřit a poskytnout veškeré dokumenty, výpovědi svědků a další důkazy. Případem se poté bude zabývat FEI Tribunál.

Aktualizace 18. 10. 20:20 HOD: Dnes byly publikovány první výsledky pitvy koně Flogas Sunset Cruise, který zkolaboval na závodech v Cagnes-Sur-Mer. Veterinář zodpovědný za provedení pitvy, Němec Peter Cronau, nezjistil žádné známky týrání, ani stopy po špornách nebo biči.

 

Původní zpráva

V uveřejněném dokumentu stojí: „Já níže podepsaný…….. prohlašuji, že jsem viděl Kevina Thorntona jezdícího na opracovišti společně ještě s jednou stojící osobou s drezurním bičem. Oba koně bičovali, aby nepřestával cválat. Pod tímto tlakem kůň náhle zkolaboval a uhynul.“

Kevin Thornton byl vyloučen ze závodů. Jezdec však odmítá, že by bičoval koně až do jeho zkolabování a vydal prohlášení: „Jsem mezi koňmi celý život. Nikdy bych neubičoval koně k smrti. Nikdy jsem to neudělal a neudělám. Nejsem takový. Také jsem toho koně nejezdil tři hodiny, jak se píše na sociálních sítích. Jezdil jsem ho 15-20 minut předtím, než zkolaboval. Mám další podobné koně, které jsem jezdil předtím, a tak si je mohli lidé splést s tímto.“

Desetiletý Flogas Sunset Cruise patří Vinnie Duffymu a Thornton ho jezdil pět měsíců.

K případu vydala prohlášení také FEI, která je ve spojení s pořadatelem a s policií a až do vyšetření celé kauzy nebude podávat žádné další informace.

PF - 2023

Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.