2. Mistrovství ČR WE (CSWE) a 1. Lusitano festival

Ve dnech 15. - 16.9. se konalo 2. Mistrovství ČR WE (CSWE) na výstavišti v Českých Budějovicích. Ač nám počasí zprvu vůbec nepřálo nakonec se umoudřilo a vše proběhlo ke spokojenosti všech. Na start se postavilo 17 jezdeckých dvojic se svými koňmi různých plemen, počínaje kříženci, přes teplokrevníky až po koně ušlechtilých plemen jako PRE a Lusitano.

Jezdci se utkali ve třech kategoriích a to v soutěži třídy Z Budweis Open - otevřená soutěž bez rozdílu úrovně zkušeností nebo omezení kvůli předešlým dosaženým výsledkům. Nebyla ani nutná předešlá registrace v CSWE spolku a nebyla ani nutná splněná kvalifikace na MČR. Jezdci si zde mohli vyzkoušet soutěžní atmosféru a zazávodit si ve Working equitation. Přemožitele nenašla Nikola Márová s koněm Zippo Firelight, kteří získali první příčku. Jako druhá se umístila Vondroušová Barbora s koněm Silver Cool Duck, třetí místo patřilo Kolářová Martina s koněm Holly Golly Boogie, čtvrtá příčka patří Hoštičková Lucie s koněm Adonis a krásné páté místo Lavičková Aneta s koněm Hero.

Další kategorie byla již mistrovská třída Z. Z této třídy vzešla juniorská mistryně Olga Maria Folkmanová na plemenném lusitánském hřebci Quiosque. Stříbrnou medaili si vyjela Veronika Srbová na koni Carrera, bronzová skončila Štefková Ivana a Mercy a čtvrtou příčku Alena Herkusová a Kirby.

V poslední mistrovské kategorii třídy S obhájila mistrovský titul Stanislava Kindková s lusitánským hřebcem Fausto, stříbrnou medaili vybojovala Pitrová Jitka a Neapolitano, bronz připadl Kristové Pavlíně na koní Carbonero XXXVI, čtvrtá příčka pro Bogusch Richard s klisnou Aroma a páté místo Sůvová Vladimíra s koněm Hidalgo.

Tato, u nás mladá a rozvíjející se sportovní disciplína, se setkala s velkým ohlasem jak ze strany koňské tak i laické veřejnosti. Bylo velmi pěkné, že mnozí diváci chodili za jezdci a obdivolali náročnou, ale krásnou práci dvojic a chtěli se dozvědět více o této disciplíně. Chtěli bychom všem poděkovat za prezentaci, spolupráci a podporu.

 

1. Lusitano festival

Výstaviště v Českých Budějovicích se stalo v sobotu 15.9.2018 dějištěm historicky prvního Lusitáno festivalu v České republice. Ještě před začátkem akce jsme měli možnost se v pátek účastnit přednášky o lusitánských koních z úst pana komisaře Mr. João Ralão Duarte zakončené rautem. Z celkového počtu 65 čistých lusitánských koní v ČR se na přehlídce předvedla téměř polovina z nich. Předvedeni mohli být pouze koně, kteří jsou řádně registrovaní v APSL ( Associação portuguesa de criadores do cavalo puro sangue lusitano).

Svodu se účastnilo 13 klisen a 2 hřebci, z nichž dvěma nejmladším klisnám bylo doporučeno, z důvodu nízkého věku nechat uchovnění na později a 1 hřebec uchovněn nebyl.

Koně hodnotil generální sekretář APSL a sekretář asociace chovatelů lusitánů pan João Ralão Duarte, který se s našimi koňmi setkal již v pátek při měření a pak v sobotu při samotné výstavě. Největší zastoupení byli koně z portugalského chovu ACM chovatele Antonio Correia de Mendonça, který byl přítomen osobně. Šampionem hřebců se stal 3 letý Lidador D Pardinhos z již ze zmiňovaného chovu, kterému byla udělena tzv. stříbrná medaile (jedná se o zvláštní ocenění APSL udělované koním s výjimečným exteriérem). Hřebec je v majetku známé české drezurní jezdkyně Pavly Rubíčkové,. Šampionkou klisen a zároveň titul Best Lusitano in show s nejvyšším bodovým ohodnocením 73b. si odnesla 5 letá klisna Iva z chovu Manuela Vieiry da Silva v majetku Petry Škrabalové, které byla taktéž udělena stříbrná medaile za exteriér a výborný pohyb. Celkem byly uděleny 3 stříbrné medaile, což svědčí o vzrůstající kvalitě koní tohoto plemene v českém chovu. Třetí oceněnou byla 12l. klisna Badiana v majetku Marka Citrona. Jako nejlepší předvaděč celého dne se stal Jaroslav Brabenec.

Na festivalu byli předvedeni koně v několika kategoriích a to jak na ruce nebo pod sedlem a taktéž v doprovodném programu, kde zájemci o chov mohli shlédnout krásnou práci plemenného hřebce Fantastico při předvedení drezurních cviků piaffe a pasáž na ruce s majitelkou Pavlou Rubíčkovou. Druhým předvedeným plemenným hřebcem byl 22 letý Quiosque, který ukázal, že i koně jeho věku jsou schopni předvádět nejtěžší drezurní cviky. Hřebec je v majetku Pavlíny Folkman. Další ukázka byla úkázka Portuguesa - typický oděv a sedla v podání Marek Citrón a Badiana, Petra Škrabalová a Enfatica. Za zmíňku stojí krásné vystoupení České Baroko v podání Anna Brtničková a Amor, Nikol Němečková jako taneční doprovod.

Díky tomu, že lusitáni v ČR září, což uvidíte i při nadcházející výstavě v Lysé, byl založen klub chovatelů Lusitano s cílem sdružovat chovatele a přenést sem částečně působnost portugalské asociace APSL. Za celou touto aktivitou stojí Pavla Rubíčková, která lusitány v ČR reprezentuje ve sportu, která stojí také v čele nově vzniklého chovatelského klubu. Jsme velmi rádi, že tato akce se setkala s velkým ohlasem všech zúčastněných a to nejen skrze laickou veřejnost. Chtěli bychom všem poděkovat za prezentaci, spolupráci a podporu.

 

FOTOGALERIE

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.