50 let NRHA

Letos pořádá NRHA od 26.11. do 5.12 již 50. ročník NRHA Futurity jak jinak než v Oklahoma City. Ke svým padesátým narozeninám si asociace mimo jiné „nadělila“ nové sídlo, které bude slavnostně otevřené a přístupné veřejnosti právě během Futurity. V rámci oslav 50. výročí chystá NRHA kromě otevření nové budovy i další doprovodné akce včetně prezentace všech minulých 49 vítězů Futurity, představení budoucích plánů NRHA či velkolepý koncert. Závody bude možné sledovat online na www.nrhafuturity.com. Více v článku.

Letošní rok, respektive přelom roku 2015 a 2016 je klíčovým pro National Reining Horse Association (NRHA). Přesně před padesáti lety byla tato asociace věnující se podpoře a rozvoji reiningového sportu po celém světě založena v americkém státě Ohio. Letošní Futurity, které proběhne v Oklahoma City ve dnech od 26. listopadu do 5. prosince, tedy bude ve znamení oslav výročí asociace.

První Futurity, od kterého se také datuje samotná historie NRHA se konalo v roce 1966 v Columbusu v Ohiu. Právě odsud úřadovala asociace první dvě dekády své existence a její hlavní závody (Futurity, Derby, Maturity) se konaly po celých Spojených státech. V této době také NRHA zavedla většinu programů, které pod její hlavičkou známe i dnes. Již první rok byl zaveden Sire & Dam Program odměňující majitele úspěšných hřebců a nabízející zvýhodněné připouštění majitelům klisen. Potomci rodičů zařazených do programu mají snížené startovné na NRHA Futurity a Derby. Začala se také formovat NRHA Hall of Fame oslavující jak významné jezdce či osoby, které přispěly k rozvoji sportu, tak koně, kteří dosáhli mimořádných výsledků buď sami nebo velká část jejich potomků.

V roce 1985 vychází první vlastní magazín asociace Reiner a ve stejném roce se také ustaluje systém pravidel s bodovým ohodnocením jednotlivých manévrů udávajících celkové skóre pro zajetou úlohu. O rok později se pak na NRHA závodech poprvé objevují třídy Youth věnované mládeži. Koncem 80. let (1987) se konají první závody v Evropě pod hlavičkou NRHA. O rok později následuje první Americana, dnes jedny z největších westernových závodů starého kontinentu.

90. léta přinášejí NRHA první „milionáře“! Hřebci Hollywood Jac 86 byl udělen titul Million Dollar Sire v roce 1994 a o rok později byl titul Million Dollar Rider připsán legendárnímu reinerovi a jednomu ze zakladatelů tohoto sportu Billu Hornovi. Koncem 90. let pak nastává pro NRHA změna zásadní a sice změna sídla asociace. Jelikož většina velkých závodů se již přesunula do Oklahomy, rozhodlo se vedení NRHA natrvalo přesídlit do Oklahoma City a nadále sport rozvíjet právě odtamtud.

Přelom tisíciletí je pro NRHA dalším důležitým mezníkem, jelikož se po dlouhých letech podařilo prosadit reining mezi sporty uznávané FEI, a tak se poprvé v roce 2002 objevuje disciplína na Světových jezdeckých hrách v Jerezu ve Španělsku. Vítězí tým USA následovaný týmy Kanady a Itále. V soutěži jednotlivců si zlato odnáší Shawn Flarida (USA), stříbro Tom McCutcheon (USA) a bronz Shawna Sapergia (Kanada). Doma se mezitím formuje National Reining Horse Youth Association (NRHyA), která má za úkol podporovat reining mezi těmi nejmladšími a Andrea Fappani se stává prvním neamerickým vítězem NRHA Futurity.

V dalších letech NRHA postupně zvyšuje výhry, a tak začíná přibývat NRHA milionářů z řad koní, jezdců, ale také majitelů. Rozrůstá se i členská základna asociace, která v roce 2000 přesáhla 10 000 členů. V roce 2006 se konají NRHA uznané závody hned na dvou pro tento sport nových kontinentech – v Jižní Americe a Africe. Začínají se formovat pobočky NRHA jednotlivých států mimo USA – např. Austrian RHA (ARHA) v Rakousku, Italian RHA (IRHA) v Itálii, UK Reining v Anglii či NRHA of Australia v Austrálii a také česká pobočka NRHA Czech.

Konec roku 2007 je zlomovým pro jednoho z nejznámějších a nejúspěšnějších jezdců reiningu Shawna Flaridu, který vyhrává Futurity s legendární klisnou Wimpys Little Chic, se kterou v následujícím roce vítězí na National Reining Breeders Classic (NRBC) a také NRHA Derby a odnáší si tak pomyslní titul vítěze reiningové trojkoruny. Na jaře roku 2009 pořádá evropská pobočka NRHA první evropské Futurity v německém Kreuthu a o dva roky později první evropské Derby v italském Meneribu. V roce 2011 asociace čítá již přes 70 000 členů a na konci roku se během Futurity v Oklahoma City oslavuje první neamerický Million Dollar Rider Rakušan Rudi Kronsteiner.

Ani v posledních letech NRHA neupustila od svého původního záměru – podpory a rozvoje této westernové disciplíny. Díky své neziskové organizaci Reining Horse Sports Foundation (RHSF) pořádá NRHA kurzy s významnými trenéry nejen po Spojených státech ale také ve světě. RHSF také podporuje jezdce z řad mládeže, kteří díky svým výsledkům na kolbišti mohou získat stipendia podporující jejich vysokoškolské studium. V neposlední řadě se NRHA díky svým sponzorům snaží neustále zvyšovat výhry a přilákat tak více závodníků, což dokládá i letošní Futurity, na kterém se bude soutěžit dohromady o více než 2 miliony dolarů.


Adresa nového sídla:

National Reining Horse Association

3021 West Reno Avenue

Oklahoma City, OK 37107
USA

 

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.