Aktuálně ze zahraničí

Meredith Michaels Beerbaum vítězkou Velké ceny v kalifornském Thermalu, ukončení dlouholeté spolupráce mezi majitelem stáje La Silla, A. Romem a R.-G. Bengtssonem, Delaveau absolutním králem v Hongkongu a dortmundská senzace jménem Angelina - to jsou ve zkratce aktuální novinky ze zahraničí. Podrobněji o nich píše uvnitř článku Kateřina Hanušová.

Meredith Michaels Beerbaum vyhrála v neděli 18. března v sedle Bella Donny (Baldini II) Velkou cenu dotovanou milionem dolarů v kalifornském Thermalu. Vítězka si odvezla 350 tisíc eur.

 
Alfonso Romo, majitel stáje La Silla, a Rolf-Göran Bengtsson se vzájemně dohodli na ukončení dlouholeté spolupráce. Ninja la Silla odchází do důchodu a jeho oficiální rozlučka proběhne při finále SP v Göteborgu. Bengtssonovi zůstanou hřebci Casall a Quintero, protože ti navzdory přídomku La Sila patří Holštýnskému svazu, ale ostatními koňmi hodlá Alfonso Romo podpořit své mexické krajany v mezinárodním sportu.


Delaveau kraloval Hongkongu

Velmi bohatě, rovným milionem USD dotované CSI5* přilákalo do letadel a k cestě na východní pobřeží Asie celou řadu pozvaných špičkových jezdců, přestože probíhalo současně s CSIO ve Wellingtonu a závody v Brémách. Tyto závody jsou součástí tzv. Grand Slamu, který se skládá ze závodů v Paříži, New Yorku a právě Hongkongu. Absolutním králem se tady stal Patrice Delaveau s Lacrimosem HDC, holštýnským valachem, kterého v loňském roce zakoupil jeho sponzor Haras des Coudrettes od Kathariny Offel. Tento potomek Landjungeho je mimochodem z matčiny strany polobratrem nadějného mohutného skokana Janne-Friederike Meyer, valacha Holiday by Solitour (Contendro I). Delauveau s Lacrimosem HDC nejprve vyhrál zahajovací Prix Artemide, kde na druhou příčku odkázal Piuse Schwizera s Verdim III, aby se o dva dny později prosadil mezi 12 účastníky druhého kola Velké ceny, dotované bezmála 700 tisíci USD, a ukrojil z ní největší část ve výši téměř 230 tisíc dolarů. Druhého Michaela Whitakera (GBR) s Vikingem (Jacomar), kterého jistě nepodezíráme z pomalosti, překonal Delaveau téměř o tři sekundy! Pěknou dotaci za třetí příčku si z Asie odvezl také jeho krajan Kevin Staut s devítiletou Estoy Aquide de Muze HDC (Malito de Reves), dcerou známé Boyante de Muze, úspěšné pod Philippem le Jeunem.
 
 
Dortmundská senzace jménem Angelina

Tříhvězdové dortmundské CSI Signal Iduna Cup patří k největším halovým závodům sezony a také sem přijela řada známých jmen. Kevin Staut k tomu podotkl: „Zdejší tříhvězdové CSI se všemi těmi jmény se obtížností blíží pětihvězdovému.“ Hlavní soutěží byla již tradičně Velká cena Německé spolkové republiky, zároveň finále Kärcher Masters League. V rozeskakování se sešlo devět dvojic, nechyběla jména známá z OH a dalších šampionátů – Henrik von Eckermann, Marc Houtzager či Albert Zoer. Výkon Larse Nieberga s Leonií W (Larenco), nedávno druhých při Euroclassics v Brémách, stačil až na třetí příčku, těsně za dalším olympionikem Kevinem Stautem v sedle devítileté francouzské klisny Quismy des Vaux (Dollar de la Pierre), kterou před měsícem převzal od Vanessy Borgmann. Těm všem totiž vypálila rybník osmnáctiletá Angelina Herröder skvělým a rychlým výkonem v sedle třináctiletého oldenburského valacha Pico’s Boye (Pik Labionics). Byl to prozatím bezkonkurenčně největší životní úspěch této nadějné jezdkyně, která na sebe přitáhla pozornost již jako třináctiletá, když překonala dosavadní věkový rekord Christiana Ahlmanna v zisku zlatého výkonnostního odznaku – jemu se podařilo nasbírat deset vítězství v soutěžích 140 cm a vyšších „až“ ve 14 letech. Německý A-kádr se zde vůbec nesetkal s úspěchem, Marco Kutscher (Cash), Ludger Beerbaum (Zinedine), Christian Ahlmann (Codex One), Carsten-Otto Nagel (Cazaro) ani Marcus Ehning (Sabrina) nepostoupili ze základního kola. O to větší úspěch v takto renomované konkurenci ukořistila Angelina Herröder.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.