Dokončení transformace "občanských sdružení" na "zapsané spolky"

Česká jezdecká federace připomíná všem subjektům  Povinnost dokončit transformaci "občanských sdružení" na "zapsané spolky" do konce roku 2016 dle "Nového občanského zákoníku".

S přicházejícím pololetím roku 2016 bychom rádi všem našim subjektům připomněli povinnost provést kompletní transformaci právní formy z "občanských sdružení" (o.s.) na "zapsané spolky" (z.s.). O povinnosti jsme již informovali na konci roku 2015, kdy do konce toho roku měla mít všechna občanská sdružení změněný název obsahujující zkratku z.s. ve svém názvu. Mnoho subjektů již v závěru loňského roku provedlo celou transformaci na zapsaný spolek, nicméně během registračního období bylo prodlužováno členství mnoha subjektům, kteří změnu v roce 2015 neučinili.

Celá změna vychází z § 3041 odst. 2 NOZ: Občanská sdružení k 1.1.2014 přecházejí na spolky (§ 3045 odst. 1 NOZ) a spolky musí do tří let svoje stanovy NOZ přizpůsobit (§ 3041 odst. 2). Revidované stanovy je nutné i do stejné lhůty, tedy do 1.1.2017, i doručit místně příslušnému rejstříkovému soudu a to v souladu s novým zákonem č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob.

Nedokončená transformace na zapsaný spolek může mít za následek zrušení subjektu na základě soudního rozhodnutí pro nesplnění zákonné povinnosti, proto všechny subjekty žádáme, aby do konce roku transformaci dokončili. Změna se týká výhradně subjektů s právní formou "Občanské sdružení", netýká se subjektů registrovaných v ČJF na základě živnostenského listu (Fyzická osoba podnikající), případně jiných právních forem jako je Společnost s ručením omezeným (s.r.o.), Akciová společnost (a.s) a další.

Celý článek najdete zde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.