Global Champions Prague Playoffs 2019: Pražským lvům uniklo finále o jedno místo, Maher vítězem Super Grand Prix, Shangai Swans zvítězili v GCL Super Cupu

Parkurová show Global Champions Prague PlayOffs a vyvrcholení celoročních sérií Global Champions League a Longines Global Champions Tour se v listopadu 2019 opět vrátilo do pražské O2 areny. Velkolepé finále se v české metropoli odehrálo o pár týdnů dříve než loni – od 21. do 24. listopadu. 

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

Neděle

Napínavé až do posledního jezdce bylo finále GCL Super Cupu 2019. Druhé kolo ukázalo, jak týmová soutěž, v níž se počítají všechny výsledky, může zamíchat pořadím. Pro vítězství si nakonec docválali Shangai Swans: Fredricson, Schwizer a Deusser.

Na startu finále druhého ročníku Super Cupu Global Champions League se sešlo celkem šest tříčlenných týmů. Na jezdce čekala celkem dvě kola, s překážkami vysokými do 160 centimetrů. Tři z těchto týmů již měli zkušenost z loňského finále, a zrovna to byly nejlepší tři týmy roku 2018. Vedle obhájců vítězství týmu Madrid in Motion se podruhé do finále kvalifikovalo loni druhé družstvo Valkenswaard United a třetí nejlepší tým roku 2018, Paris Panthers.

V prvním kole se skvěle předvedl hned první celek na startu. Jezdci týmu Cannes Stars, Jane Richard Philips, Maurice Tebbel a Abdel Saïd, dokončili všichni bezchybně, pouze poslední zmíněný překročil stanovený čas a přinesl týmu 1 trestný bod. To se zdálo jako ideální výchozí pozice do druhého kola. Naopak méně se vydařilo první kolo obhájcům vítězství. Tým Madrid in Motion, ve složení Mark McAuley, Maikel van der Vleuten a Eduardo Alvarez Aznar, zapsal celkem 16 trestných bodů, což znamenalo nejhorší výkon prvního kola.

Druhé kolo však výrazně zamíchalo pořadím. Tým Cannes Stars nakonec po šesti chybách v druhém kole ani nepronikl mezi trojici nejlepších. Naopak obhájcům Madrid in Motion se druhé kolo vydařilo a z šesté pozice po prvním kole nakonec vystoupali až na místo třetí. Jezdci Mark McAuley, Maikel van der Vleuten a Eduardo Alvarez Aznar zapsali celkem 24 trestných bodů. Na druhém místě skončil celek, který v prvním kole inkasoval taktéž dvojciferný výsledek trestných bodů. Pouze dvě shození v druhém kole však vynesly týmu Monaco Aces, ve složení Laura Kraut, Jos Verlooy a Julien Epaillard, druhé místo.

Pro první příčku si nakonec dojel tým Shangai Swans, a to s celkovým součtem 12 trestných bodů. Jediné čtyři trestné body zapsal v prvním kole na konto týmu Peder Fredricson s valachem H&M Christian K. V kole druhém pak dvakrát chyboval Pius Schwizer s desetiletým valachem Cortney Cox. Nejlepším jezdcem týmu a jedním z mála dvakrát bezchybných byl Daniel Deusser, který sedlal klisnu Jasmin vd Bisschop.

 

Sobota

Super Grand Prix - Senzační sezonu má za sebou Brit Ben Maher. V letošním roce nasbíral nejvíce bodů v Longines Global Champions Tour a kvalifikoval se také do pražské Super Grand Prix. V té si v sedle svého valacha Explosion dojel i pro vítězství v Super Grand Prix.

Jedním z vrcholů galashow světového parkuru Global Champions Prague PlayOffs 2019 byla dvoukolová Super Grand Prix, v níž se představilo 18 vítězů jednotlivých Velkých cen.

V prvním kole se podařilo celkem čtyřem dvojicím absolvovat parkur bez trestných bodů. Nejrychlejší z nich byl Ben Maher s desetiletým valachem Explosion W, který tak měl výhodu, že startoval v druhém kole až jako poslední. Pořadí z prvního kola totiž hrálo roli pro startovní pozici v kole druhém.

Společně s ním si nulu v prvním kole připsali Julien Epaillard s hřebcem Virtuose Champeix, Daniel Deusser s hřebcem Scuderia 1918 Tobago Z a také Dani G. Waldman s Casperem 213. Smolný bod za čas inkasoval Darragh Kenny s hřebcem Balou du Reventon.

Ben Maher nakonec velmi těžil právě z poslední startovní pozice v druhém kole, když znal výsledky svých soupeřů. V případě rovnosti bodů rozhodoval čas druhého kola.

Ben Maher však věděl, že nemusí až tolik spěchat. Nikomu z bezchybných z prvního kola se totiž nepodařilo na jízdu bez trestných bodů navázat. Potřeboval tak zajet bezchybně. A to se mu podařilo. Do té doby vedoucího Ira Darragha Kennyho odsunul na druhé místo.

I on s hřebcem Balou de Reventon ani jednou nechyboval, v obou částech soutěže však inkasoval po jednom trestném bodu za čas. Nejlepší trio uzavřel Martin Fuchs. Tento švýcarský zástupce s valachem Clooney 51 v prvním kole chyboval, to druhé dokončil bezchybně a v suverénně nejlepším čase.

 

V úvodní soutěži na výšce 135 cm se dokonce 16 dvojic kvalifikovalo do rozeskakování, v němž byla mezi čistými nejrychlejší Rakušanka Josefina Goess-Saurau s Cassijem 2, ale hned na skvělou druhou příčku se rychlým časem probojovala Tereza Svobodová s Britanií. V tomto případě pomyslně reprezentovala české barvy i klisna – je totiž chovu plemene český teplokrevník. Třetí příčka patřila Američance Isabelle Russekoff s Diamantem Des Biez. V rozeskakování se přestavilo ještě pět českých dvojic, nejlepší z nich, Nicola Bielíková na G-Star SL skončila osmá. Všechny hodně mrzela smolná chyba Quimera pod Ondřejem Zvárou, který dokončil v úplně nejrychlejším čase, ale takto to stačilo až na desátou příčku.

V honebním skákání na výšce 145 cm potěšili jezdci diváky neohroženým riskováním, které však nepostrádalo kulturu ani styl a zajistilo nádherné vytvoření atmosféry před první pětihvězdovou soutěží dne. Hladce probíhajícím a velmi rychlým parkurem si vítězství zasloužila Nizozemka Elise van de Mheen s Verdiho synem Ferdinandem B a bohužel tak sebrala vedení Ondřeji Zvárovi s Chaccolanem (Chacco Blue), který nakonec po páteční druhé příčce bral v sobotu třetí místo, když se před něj v druhé polovině startovního pole dostal ještě další Nizozemec Vincent Dings v sedle Daylighta po Ustinov. Pátá příčkou potěšil Aleš Opatrný s Dukatem VTH (Tangelo) a bezchybným výkonem se velmi pozitivně prezentoval také nakonec třináctý Jan Štětina se Zentem-S, který musel na start jako úplně první v soutěži.

 

 

Pátek

Po pátečním semifinále už se nikdo moc neodvažuje tipovat výsledek dvoukolového nedělního finále GCL Super Cupu. Mezi šest postupujících do nedělního vyvrcholení se totiž překvapivě nedostal tým nastoupivší s papírově nejlepšími dvojicemi – London Knights ve složení Ben Maher – Explosion W, tedy vůdčí dvojice celé letošní i loňské GCT, dále mistři Evropy Martin Fuchs s Clooneym a člen vítězného belgického týmu na ME Olivier Philippaerts s H&M Extra. Právě poslední zmíněný se dopustil dvou nečekaných chyb a zatlačil tak na nervy svých týmových kolegů. Martin Fuchs v obratech opět viditelně bojoval s jezditelností svého Clooneyho 51 a nakonec se jim nepovedla nejobtížnější pasáž soutěže, dvojskok z velmi úzkých skoků následující na čtyři cvalové po triplebaru. Clooney se nevrátil dostatečně do rovnováhy a z blízkého odskoku na prvku B nevytáhl zadní nohy nad bariéru. Týmu už pak nepomohla ani nula Bena Mahera – 12 trestných bodů na postup nestačilo. A v jednom jediném případě nestačilo na postup ani 8 trestných bodů, s nimiž dokončilo celkem 6 týmů – a tohoto černého Petra si vybral vinou pomalejšího času tým Prague Lions. Pouze jeden tým dokázal zajet lépe než se 2 chybami, dokončil se 4 trestnými body a byl jím tým Paris Panthers ve složení Darragh Kenny (Romeo 88), Nayel Nassar (Lucifer V) a Gregory Wathelet (MJT Nevados S), kde náhodně chyboval pouze poslední zmíněný, mimochodem další dvojice z letošního zlatého týmu na ME. Do finále postoupili ještě lonští vítězové Madrid in Motion, dále Valkenswaard United, Shanghai Swans, Monaco Aces a Cannes Stars.

V pátek před první soutěží CSI5* se začala řešit otázka nedostatečně pevného povrchu v hale. Soutěž byla změněna na dvoufázové skákání s celkem pouze 12 překážkami a několik jezdců nenastoupilo na start, jiní vzdali po dokončení první fáze. Zvítězil s velkým náskokem Egypťan Abdel Said na devítiletém Arpege du Ru po Apache d’Adriers, před Simonem Delestrem v sedle stejně starého Qopilota Baotilly Z (Qlassic Bois Margot) a Jéromem Guerym se zkušeným třináctiletýmGarfieldem de Tiji (Quasimodo Z). Po soutěži byl mírně zkrácen show program a pořadatelé bleskurychle upravili pískovou směs přidáním dalších komponent, aby povrch odpovídal standardu špičkových mezinárodních parkurů. Vzhledem k dvojnásob častým pauzám na úpravu v průběhu soutěže byl povrch pro všechny účastníky večerního semifinále dostatečně pevný a pružný.

V pátek dopoledne se díky Sáře Vingrálkové hrála i česká hymna – jezdkyně v sedle Oscara Des Fontaines vyhrála úvodní soutěž CSI2*. A Čechům se dařilo i v následujícím dvoufázovém skákání, kde byl druhý Ondřej Zvára s Chaccolanem, třetí Sára Vingrálková s Kas-Sini DC a šestý Ondřej Pospíšil s Einfachem.

 

GCL semifinále - Vrcholnou páteční soutěží v O2 areně bylo semifinále GCL Super Cupu. V napínavé zkoušce se událo mnoho překvapení. Nejlepší družstvo sezony London Knights nepostoupilo. Pražským lvům chyběla k postupu vteřina. A právě čas hrál v soutěži velkou roli.

Páteční semifinále Global Champions League Super Cupu v rámci galashow světového parkuru Prague PlayOffs v O2 areně rozhodovalo o složení šestičlenného startovního pole pro nedělní finále. Z dvanácti týmů tak postupovala dál pouze polovina.

Tým Prague Lions nastupoval hned z druhé startovní pozice. Velkou naději týmu udělal první startující Niels Bruynseels, který s klisnou Gancia de Muze nechyboval. Nula se však týmu nepodařila udržet, byť nikdo z týmu nechyboval na nejproblematičtějším místě. Nejvíce chyb bylo vidět na dvojskoku složeného ze dvou kolmých skoků, který následoval ihned po triplebaru.

Druhý jezdec Pražských lvů Marco Kutscher s desetiletým Casallvano chyboval bohužel hned na prvním skoku. Jedno shození pak přidal i Marc Houtzager s jedenáctiletou klisnou Sterrehof´s Dante. Tato dvojice shodila bariéru na triplebaru. Pražští lvi si tak připsali na konto osm trestných bodů.

Na tento výsledek nakonec dosáhlo ještě dalších pět týmů. Velkou roli tak hrál čas, který bohužel mluvil v neprospěch právě Pražských lvů. Jejich součet časů byl z šestice týmů s osmi trestnými body nejhorší. O pouhou vteřinu a dvě setiny tak skončili na sedmé, tedy první nepostupové pozici.

Suverénně si s celou sezonou pohrávali jezdci týmu London Knights, kteří si připsali do žebříčku nejvíce bodů. Tentokrát se jim však nedařilo a s 12 trestnými body skončil tým až osmý. Stejně tak formu neudrželo družstvo Miami Celtics, které vyhrálo čtvrteční čtvrtfinále. V semifinále jim patřila až devátá příčka.

Naopak nejlepší výkon podali členi týmu Paris Panthers. Darragh Kenny s desetiletým Romeem 88 a Nayel Nassar s Luciferem V nechybovali, jediné shození připsal týmu Gregory Wathelet s jedenáctiletým hřebcem MJT Nevados S. Dalších pět postupujících týmů mělo na kontě shodě osm trestných bodů. Do finále vedle Paris Panthers nastoupí Valkenswaard United, Shangai Swans, Monaco Aces, Cannes Stars a také obhájci vítězství Madrid in Motion.

 

Soutěž do 150 cm - Ve čtvrtek druhý, v pátek první. To jsou výkony egyptského reprezentanta Abdela Saïda v soutěžích CSI5* při Prague PlayOffs 2019. V páteční individuální zkoušce hodnocené jako dvoufázové skákání byl jediný, kdo dokončil druhou fázi pod dvacet vteřin.

Egyptský zástupce Abdel Saïd sedlal v páteční skokové zkoušce CSI5* BMW CarTec Group při Global Champions Prague PlayOffs 2019 devítiletou klisnu Arpege du Ru. Jejich čas 19,81 vteřin se nepodařilo nikomu překonat, a tak si Abdel Saïd zajistil vítězství.

Z druhé pozice se nakonec radoval Francouz Simon Delestre, který s devítiletým valachem Qopilot Batilly Z potřeboval k překonání druhé fáze 20,34 vteřin.

Elitní trio uzavřeli zástupci z Belgie, a to Jérome Guery s třináctiletým Garfieldem de Tiji Des Templiers. I tato dvojice si přivezla do Prahy dobrou formu. Po čtvrtečním čtvrtém místě tentokrát dostáhli ještě o příčku výše.

 

Soutěž do 145 cm - Dlouhou dobu se i v druhé páteční soutěži CSI2* držely na nejvyšších příčkách české dvojice. Vítězství však nakonec získal o 21 setin Philipp Schober a odsunul tak Ondřeje Zváru na druhé místo. Skvělou formu potvrdila třetí příčkou Sára Vingrálková.

Český jezdec Ondřej Zvára předvedl s Chaccolanem v soutěži CSI2* Tattinger s výškou překážek 140 centimetrů rychlou a bezchybnou jízdu. Dlouho se zdálo, že jejich čas 30,69 vteřin se nepodaří dalším účastníkům překonat, nakonec však skončil druhý. Předposlední jezdec na startu totiž nakonec docílil o 21 setin sekundy lepšího času. Jednalo se o německého jezdce Philippa Schobera, který se tak s patnáctiletým Zandigem T S radoval z vítězství.

Do O2 areny si skvělou formu přivezla mladá česká zástupkyně Sára Vingrálková. Po výhře s Oscarem Des Fontaines v úvodní páteční soutěži získala tentokrát s valachem Kas-Sini DC pěkné třetí místo.

Češi se v této soutěži každopádně neztratili, když jsme měli v dekorované osmičce přesně polovinu českých reprezentantů. Šestou pozici získal Ondřej Pospíšil s Einfachem a na osmou pozici dosáhl Rudolf Doležal s devítiletým Quattro Centem.

 

Soutěž do 130 cm - Česká reprezentantka Sára Vingrálková se prezentovala výborně v soutěži CSI2* při Prague PlayOffs. V sedle hřebce Oscar Des Fontaines se postarala o senzační úvod pátečního dne, když předvedla nejlepší jízdu a zajistila první české letošní vítězství.

Úvod druhého soutěžního dne Prague PlayOffs 2019 byl ve znamení dvoufázového skákání CSI2* s výškou překážek 130 centimetrů. Skvělý výkon korunovaný českou hymnou předvedla Sára Vingrálková v sedle sedmnáctiletého hřebce Oscar Des Fontaines. Jejich vítězný čas 28,80 vteřiny v druhé fázi byl dlouhou dobu suverénně nejrychlejší.

Až v závěru soutěže ohrozil českou dvojici Slovák Juraj Poláš s desetiletým valachem Diky Toy van de Castershoeve. Jezdec nakonec ztratil na českou vítězku 10 setin vteřiny a skončil druhý.

Třetí příčku obsadila rakouská jezdkyně Josefina Goess-Saurau s desetiletým valachem Cassujo 2. Jejich čas se zastavil na hodnotě 29,37 vteřiny.

Sára Vingrálková však nebyla jedinou českou zástupkyní na dekorování. Výborné čtvrté místo získal Jan Štětina se Zentem S, Sofie Najmanová s Lexusem 79 obsadila šestou příčku. Do elitní desítky pronikly ještě osmá Valentýna Kuková s klisnou Spotlight Z a desátá Michaela Refková s Grace Federicou.

 

Čtvrtek

GCL čtvrtfinále: Nadšení panovalo v pražské O2 areně, když se Pražským lvům při GC Prague PlayOffs 2019 podařilo postoupit do semifinále. Ve čtvrtfinále obsadili sedmou pozici. Se soutěží se nejlépe vypořádali jezdci týmu Miami Celtics, když pouze jednou chybovali.

Tým Prague Lions měl ve čtvrtečním čtvrtfinále Global Champions League Super Cupu desátou startovní pozici. Cíl byl jasný – probojovat se v konkurenci dvanácti celků mezi osm postupujících do pátečního semifinále.

Výborně to Pražským lvům rozehrál Niel Bruynseels s třináctiletou klisnou Ganzia de Muze, když absolvoval parkur bez trestných bodů. Druhý jezdec týmu Gerco Schröder však s valachem Glock´s Cognac Champblanc zkomplikoval situaci, když inkasoval 12 trestných bodů. Pokud chtěl mít tým ihned po svém dojetí jistotu semifinále, musel Marc Houtzager nejen nechybovat, ale dokončit i v poměrně rychlém čase. Jezdec předvedl velice zdařilou jízdu a jeho výkon s valachem Sterrehof´s Calimero posunul celý tým do pátečního semifinále. Pražští lvi se do něj probojovali nakonec ze sedmé pozice.

Nejlepší výkon podali ve čtvrtfinále jezdci týmu Miami Celtics, kteří byli zároveň z této dvanáctky družstev i nejvíce úspěšný tým v celoročním bodování. Michael Duffy s hřebcem Mullaghdrin Touch The Stars nechyboval, stejně jako William Whitaker s valachem RMF Cadeau de Muze. Jedinou chybu připsal týmu Shane Breen s jedenáctiletým valachem Ipswich van de Wolfsakker. V soutěži jsme se tak nedočkali bezchybného výkonu celého týmu, pro Miami Celtics však i jedna chyba znamenala nejlepší výkon čtvrtfinále.

Druhé místo získal tým Cannes Stars s jezdci Jane Richard Philips, Maurice Tebbel a Abdel Saïd, kteří nasbírali pět trestných bodů. Další tři družstva pak měla shodně 8 trestných bodů, nejlepší čas znamenal třetí pozici pro Chantilly Pegasus. Ze čtvrtfinále vedle již čtyř zmíněných celků dále postupují Paris Panthers, Scandinavian Vikings, Monaco Aces a Valkenswaard United.

 

Soutěž 145/150 cm: Izraelská jezdkyně Dani G. Waldman, kterou mnoho lidí zná díky jejímu barevnému účesu, si připsala při Prague PlayOffs 2019 první vítězství. S desetiletou klisnou Jativiou ujela zbytku startovního pole v zahajovací soutěži CSI5* hodnocené na čas.

Vítězný čas zahajovací soutěže Prague PlayOffs 2019 se zastavil na hodnotě 51,99 vteřiny a znamenal nakonec pro Dani G. Waldman s klisnou Jativiou téměř dvouvteřinový náskok.

Naopak na dalších dekorovaných příčkách již o pořadí rozhodovaly pouhé desetiny vteřiny, neboť rozdíl mezi druhým a pátým nejlepším časem byl pouhých 22 setin sekundy. Na druhé místo nakonec dosáhl Egypťan Abdel Saïd s devítiletou klisnou Arpege du Ru. Elitní trio uzavřel Španěl Eduardo Alvarez Aznar, který se na parkuru představil s osmiletým Legendem.

Třináct dvojic dokončilo toto zahajovací skákání 145/150 centimetrů při CSI5* beztrestných bodů. Pro mnoho dvojic však bylo největší překážkou stihnout stanovený čas. Právě trestných bodů pouze za čas bylo poměrně mnoho.

 

 

 

Aktualizace 21. 11.: Cesta k vítězství v týmové soutěži GCL Super Cup začíná čtvrtečním čtvrtfinále. Čeští fanoušci se mohou těšit i na tým Pražských lvů, který nastoupí z desáté startovní pozice. O postup budou bojovat Niels Bruynseels, Gerco Schröder a Marc Houtzager.

Ve čtvrtfinále coby hlavní soutěži čtvrtečního zahajovacího dne odstartuje celkem 12 týmů. Jedná se o ta družstva, která v celoročním bodování Global Champions League skončila na páté až šestnácté příčce.

Pražským lvům patří v tomto čtvrtfinále desátá startovní pozice. Jako první z týmu se na kolbiště podívá Niels Bruynseels s třináctiletou klisnou Gancia de Muze. Následovat ho bude Gerco Schröder s šestnáctiletým valachem Glock´s Cognac Champblans. Třetím členem týmu je Marc Houtzager se svým dvanáctiletým valachem Sterrehof´s Calimero.

Zcela prvním týmem v soutěži bude trojice jezdců týmu Doha Falcons, za které se představí Jur Vrieling, Michael Whitaker a Mike Kawai. Ti si z celoročního bodování odnesli až poslední postupovou šestnáctou příčku. Po nich vstoupí do arény tým Chantilly Pegasus, jmenovitě Francois Jr Mathy, Constant van Paesschen a Roger Yves Bost. Následovat je budou Cannes Stars ve složení Jane Richard Philips, Maurice Tebbel a Abdel Said. První čtveřici týmů uzavře družstvo Hamburg Giants s trojicí jezdců Simon Delestre, Titouan Schumacher a Bart Bles.

Pátý celek tvoří Daniel Bluman, Spencer Smith a Scott Brash, zástupci New York Empire. První polovinu startovního pole uzavřou jezdci týmu Valkenswaard United, kteří nastoupí ve složení Marcus Ehning, Alberto Zorzi a Cian 0´Connor.

Sedmý tým na startovní pozici Monaco Aces bude reprezentovat Laura Kraut, Jos Verlooy a Julien Epaillard. Dále budou ve čtvrtfinále bojovat Paris Panthers s jezdci Darragh Kenny, Nayel Nassar a Gregory Wathelet. Po nich ještě před desátými Pražskými lvi diváci uvidí Scandinavian Vikings, za něž odstartují Evelina Tovek, Christian Ahlmann a Leopold van Asten. Jedenáctá příčka pak patří ve startovní listině týmu Berlin Eagles, jehož zástupci jsou Malin Baryard-Johnsson, Christian Kukuk a Philipp Weishaupt.

Jako poslední se o co nejlepší výkon ve čtvrtfinále pokusí Miami Celtics. Nastoupí ve složení Jessica Springsteen, Wiliam Whitaker a Shane Breen. Tento tým si v celoročním bodování odnesl páté místo a jen těsně mu unikla přímá kvalifikace do semifinále.

Předem kvalifikovaní do pátečního semifinále jsou čtyři nejlepší týmy z bodování. Jsou jimi London Knights, St Tropez Pirates, Madrid in Motion a Shangai Swans. Tato čtveřice týmů se v pátečním semifinále postaví na start společně s nejlepšími osmi týmy ze čtvrtfinále.

 

Aktualizace 20. 11.: Druhý ročník GC Prague PlayOffs startuje v pražské O2 areně ve čtvrtek 21. listopadu. Jedním z nejdůležitějších členů organizačního týmu je sportovní ředitel série Global Champions Marco Danese, který nechybí při přípravách na tento významný mítink.

Sportovní ředitel Global Champions Marco Danese prozradil, jaký dojem v něm zanechal první ročník GC Prague PlayOffs, a s jakými zlepšeními přišel organizační tým letos.

„Loňský ročník byl impozantní. Pro celý jezdecký svět to byla naprosto unikátní akce. Poprvé byla zvolena úplně jiná cesta organizace halových závodů a byl to ohromný úspěch,“ nešetří chválou na Global Champions PlayOffs 2018 Marco Danese a dodává: „Samozřejmě jsme se také poučili a přišli s novými zlepšeními. Ty největší jsou tak trochu za scénou. Máme nové vnitřní opracoviště v této aréně, což je obrovský posun, co se týká kvality závodů a přípravy koní.“

Změnami prošly i stáje a jejich velikost a upořádání. „Ustájení je skvěle zorganizované, pracovali jsme na tom opravdu hodně, hlavně s důrazem na spokojenost koní,“ pokračuje Danese ve výčtu zlepšení a nezapomněl zmínit také novou grafiku pro televizní přenosy.

V loňském roce by poprvé použit formát soutěže týmů Global Champions Super Cupu, kdy se družstva probojovávají postupně vyřazovacím systémem od čtvrtfinále až do finále pro šest nejlepších celků. Ten zůstává pro letošní rok zachován. „Pro publikum a fanoušky byl loni tento formát velkým překvapením, protože je to samozřejmě kompletně nový typ soutěže. Nová byla i kombinace sportu a show, to také není obvyklé na jiných závodech a sklidilo to úspěch. Reakce jezdců nás trošku překvapila. Bylo vidět, že jezdci jsou pod tlakem, samozřejmě to bylo jednak kvůli důležitosti celé soutěže a o vysokých výhrách, ale také i z pocitu zodpovědnosti z celé družstvo. Výsledkem byl mnohem větší tlak. Viděli jsme chyby, které normálně tito profesionálové nedělají. Byl to zajímavý psychologický jev,“ řekl k formátu soutěže Marco Danese.

Nový bude i vzhled parkuru. V každém kole je snaha, aby v jejich designu bylo použito něco typického z daného města nebo země. Největší pozornost v Praze budí překážka s vojáky hradní stráže, kde jsou použity zcela realistické figury na obou stranách skoku. „Máme několik nových překážek, což je důležité pro návštěvníky i koně,“ pokračuje Danese s tím, že takovou překážku s uniformovanými postavami koně nikdy neviděli. „Uvidíme, jak budou koně reagovat, je to pro ně něco nového. Barvy by neměly dělat problém, ale velikost těch postav je vážně realistická, a to může být problém. Je to cizí. Asi nebudou vyděšení, ale překvapení být mohou,“ popisuje Marco Danese, jaká by mohla být reakce čtyřnohých sportovců. Pro snadnější adaptaci se koně budou moci s překážkou vizuálně seznámit před začátkem soutěží.

 

 

Aktualizace 16. 11.: V blízkosti pražské O2 areny již vyrostly dočasné stáje pro koně, kteří se za pár dní zúčastní galashow světového parkuru Prague PlayOffs 2019. Připraveno je také 1100 tun speciálního pískového povrchu promíchaného se 17 tunami geotextilie s vláknem.

Přesně 35 velkých návěsů dopravilo na přípravnou plochu před libeňskou O2 arenou 1.100 tun křemičitého písku a 17.000 kilogramů geotextilie s vláknem.

Tým pracovníků pod vedením Karstena Kocha nachystal z pečlivě vybraných „ingrediencí“ dokonalou směs pro povrch, na němž budou nejlepší parkuroví jezdci a koně předvádět již za několik málo dnů skvělé sportovní výkony při druhém ročníku Global Champions Prague PlayOffs.

Vedle největší české multifunkční haly již vyrostly také dočasné stáje pro koňské atlety. Jak to tam vypadalo necelých šest dní před akcí, na to se můžete podívat v připravené fotogalerii.

 

Aktualizace 15. 11.: Kompletní seznam jezdců najdete zde.

Aktualizace 17. 10.: Anna Kellnerová: Budu v O2 areně od rána do večera. Pro tým i fanoušky

Je to již druhý jezdecký sen, který se letos Anně Kellnerové kvůli zranění rozplynul. Před kamerami říct, že nebude moci během listopadové Prague PlayOffs závodit bylo hodně emotivní. Pozitivní však je, že bude mít více času pro fanoušky v O2 areně.

Česká parkurová jezdkyně Anna Kellnerová oznámila, že komplikace po zlomenině stehenní kosti, kterou utrpěla na květnových závodech Global Champions v Madridu, jí nedovolí start na blížícím se Prague PlayOffs. 

„Dneska nemám na sobě jezdecké sako, ale týmovou bundu, protože v této bundě strávím víkend při listopadové Prague PlayOffs. – Je to pro mě složitá zpráva na komunikování, protože jsem rekonvalescenci dala opravdu všechno, spolupracovala jsem s lékaři a postupovala přesně podle jejich doporučení, a doufala jsem, že to dopadne dobře. Bohužel to nedopadlo, nemohu jezdit. Můj zdravotní stav není natolik dobrý, abych mohla závodit, mám silné bolesti,“ uvedla před novináři Anna Kellnerová se slzami v očích. Prozradila však, že se letos stane ambasadorem této významné akce. 

Anna Kellnerová se zapojí aktivně do příprav a věnovat se bude moci podstatně více divákům a fanouškům jezdectví. Pro ně budou připraveny soutěže, díky nimž se někteří podívají v doprovodu Anny na prohlídku parkuru nebo do zákulisí O2 areny, kam se běžný návštěvník nemá šanci dostat. 

Jak složité bylo rozhodnutí, že se letos pražské galashow světového parkuru nezúčastní a co všechno bude obnášet její nová role, to prozradila při rozhovoru se zástupci médií přímo v O2 areně, kde již za měsíc vše vypukne. 

 

V září jste říkala, že začínáte skákat, jak to potom pokračovalo, zhoršil se tedy váš stav?
Postupovala jsem přesně podle doporučení lékařů. Dostala jsem od nich svolení začít jezdit i skákat. Jezdila jsem velmi omezeně, jen jednoho koně denně, i když běžně jsem zvyklá za den sedět na pěti až osmi koních. Bohužel se bolest nohy začala stupňovat, a po kontrole lékaři vytáhli ještě dva šrouby, které vadily. Mohla jsem znova začít zkoušet jezdit, jenže za pár dní v sedle bolest opět přišla. Po intenzivnějších kontrolách se přišlo na to, že ta noha ještě nemůže snést váhu v sedle, i když původně se jevila, že je v pořádku.

 

Co vám dokáže zlepšit náladu v takovou chvíli, která pro vás není jednoduchá?
Každý den jezdím do stáje, takže mám možnost být s koňmi denně. Jsem ráda, že tuto možnost mám. Soustředím se také na školu a na přípravy Prague PlayOffs, jak to udělat, abychom divákům mohli nabídnout co nejvíc zážitků, aby si to užili.

 

Pokud jde o běžný pohyb, chůzi a podobně, tak to necítíte?
Většinou ne, ale když strávím chůzí celý den, tak to cítím. Běžná chůze je už naštěstí bez bolesti.

 

Asi to pro vás bude hodně těžké, až to vypukne, a vy budete v hale bez koní. Jste na to připravená?
Musím tady být hlavně pro náš tým Prague Lions. S kolegy bylo úžasné závodit na začátku roku, a když jsem se zranila, tak hrozně makali a předvedli úžasné výsledky. Takže já tady budu pro ně a nemohu je svým smutkem ovlivňovat. Musím být pozitivní, protože to bude koňský svátek.

 

Máte vymyšlené, jak budete tým podporovat?
Plánujeme velkou večeři, abychom vytvořili trochu týmového ducha. Budu docházet do stájí, počítám s podporou v zóně „Kiss and cry“, když budou skákat, budu fungovat tak, jako vždy, když někdo jiný startoval z týmu, jen tentokrát na sobě nebudu mít rajtky.

 

Jak vzdálené nebo blízké je to, že si znovu alespoň tréninkově sednete na koně?
Nemělo by to být dlouho, ale rozhodli jsme se dát té noze čas, aby zmizel stres ze sedla. Protože pokaždé, když si sednu do sedla, cítím to. Aby se to skutečně pořádně zahojilo, rozhodli jsme se, že tomu dáme několik týdnů, než přijde další hlubší kontrola. Po kontrole se uvidí, jak budeme postupovat dál. 

 

Takže naplno to bude asi až příští rok?
Ano, naplno až příští rok. Tím, že Prague PlayOffs už pro mě nejsou aktuální závody, dáme té noze více času. Teď už není co uspěchat.

 

Říkala jste, že vám vyndali dva šrouby. To není úplně jednoduché se pak vrátit do sedla. Jak to dlouho trvalo?
Čekala jsem na vyndání stehů i na to, až se noha vrátí do normálního fungování. Až když mi to doktoři povolili, tak jsem začala jezdit. Je to operace a zásah, na začátku to bolí, ale člověk si zvykne.

 

Ohledně vašeho jezdeckého snu, je toto zranění největší rána, jaká vás potkala?
Ano, tento rok byly vlastně dvě. Když jsem se zranila, okamžitě jsem věděla, že padá možnost účasti na olympiádě. Protože bodování do olympijského žebříčku je možné jen do konce roku 2019. Hned jsem se však upnula na Prague PlayOffs, protože výhledově jsem se měla přibližně po třech a půl měsících vrátit do sedla. Veškerou energii jsem tedy věnovala Prague PlayOffs a pak přišly tyto komplikace. Ale musím říct, že jsem ráda, že chodím, že mohu normálně fungovat, a že se do sedla jednou vrátím. 

 

Říkala jste, že dáte noze klid. Ale jste zvyklá být hodně aktivní, nějaké fyzické aktivity dělat můžete?
Můžu. Když jsem dostala od lékařů povolení chodit, začala jsem navštěvovat fitness. Nemohu ještě běhat, ale mohu jezdit na kole nebo posilovat svaly, které ochably. Tomu jsem věnovala čas. Po kontrole za čtyři týdny na tom začnu pracovat ještě víc. 

 

K čemu se upínáte teď? Nejprve to byla olympiáda, pak akce Prague PlayOffs. Máte nyní nějaký konkrétní cíl?
To, že dáme rekonvalescenci víc času, je právě z důvodu, že příští rok chci nastoupit opět za tým Prague Lions. Ideálně od začátku roku. Cíl mám, a není malý. Chtěla bych se dostat do Super Grand Prix. Ale jsem na to mladá a ještě nezkušená, protože jsem začala jezdit hodně pozdě. To je takový výhled na příští sezonu, že o to budu bojovat. 

 

Říkala jste, že v O2 areně budete podporovat Pražské lvy. Zbyde vám čas i na podporu českých jezdců, kteří budou startovat v rámci soutěžní kategorie CSI2*?
Myslím, že určitě. Budu v O2 areně od rána do večera. Minulý rok jsem se musela věnovat své přípravě, ale tentokrát budu mít možnost být na místě během všech soutěží, na to se těším. I na to, že se s nimi uvidím, loni to bylo časově velmi náročné.

 

Na koho z českých jezdců se těšíte nejvíc?
Na Aleše Opatrného, spolu jsme jezdili několik let ve stejné stáji. Ale je tam hodně lidí, s nimiž jsem se dlouhou dobu neviděla, takže se těším celkově na českou komunitu. Že budu mít možnost si se všema popovídat a fandit jim. 

 

V průběhu rozhodování jste jistě byla v kontaktu s trenérkou Jessicou Kürten. Kdy jste jí řekla, že ježdění ještě nejde?
My jsme to řešily spolu od samého začátku. Řešily jsme nejen, kdy se vrátím do sedla, ale i vše kolem úrazu, vše, s čím jsem musela pracovat. Má za sebou také nějaká zranění a zkušenosti, takže mi radila, na co si mám dát pozor. Jezdila za mnou, aby se podívala, jak sedím v sedle, třeba abych předešla zlozvykům kvůli té noze. To rozhodnutí, že to nepůjde, přišlo skutečně před pár dny. Čekali jsme do poslední chvíle, jestli se něco nezmění. Jestli třeba nebude možnost alespoň zkusit trénink a na základě toho by Jessica Kürten rozhodla, zda jsem připravená na Prague PlayOffs. Minulý týden jsem jí ale řekla, že ta bolest se vrací a není možné jí vydržet.

 

Je tedy již jasnější sestava Prague Lions pro PlayOffs? 
Já jsem mimo hru, tím pádem se pro pražský mítink bude škrtat jen jeden jezdec. S tím ale ještě musíme počkat. Všichni jezdci mají nastavený závodní plán tak, aby se připravili na Prahu, protože nikdy nevíte, co se stane. Zranění může přijít vždy. Takže se připravují všichni, protože pro tým je to největší událost roku. Máme v plánu těsně před zahájením Prague PlayOffs tuto informaci zveřejnit. Jak říkala Jessica Kürten, jistě pojede Niels Bruynseels, který je kvalifikovaný do Super Grand Prix a má k dispozici několik koní. Pokud se něco nestane, s Nielsem se může počítat. Pokud si dobře pamatuji, zmiňovala i Marca Houtzagera. Pak tedy budou jmenovaní ještě ti poslední dva jezdci.

 

Váhala jste, zda zveřejnit informaci, že nemůžete závodit, takto dlouho dopředu? Nebo jste přesvědčená, že program v O2 areně je pro fanoušky natolik atraktivní, že i přes vaši neúčast přiláká velké množství diváků?
Ten program je skutečně hodně bohatý. Kdybych byla dítě, nepřála bych si nic jiného než tam být. Pamatuji si, že když jsem byla malá a jednou za rok byla v O2 areně show s koňmi, bylo to to jediné, co jsem si přála vidět. Spojení špičkového parkurového sportu, koňské show a nákupní zóny, to je podle mě jedinečná příležitost. Věřím, že přijdou opět tisíce diváků. Žádná větší koňská akce se v Česku nekoná. 

 

Aktualizace 11. 10.: Portychová sledovala Prague Playoffs 2018 v televizi. Letos se představí v sedle

Parkurová mistryně republiky v kategorii jezdců do 25 let Linda Portychová zažívá svou dosud nejúspěšnější sezonu. Mistrovským titulem si navíc zajistila účast na Global Champions Prague Playoffs v O2 areně. Co to pro ni znamená a jak se připravuje?

Osmnáctiletá Linda Portychová se zařadila mezi několik českých jezdců, kteří vítězstvím na republikovém šampionátu získali speciální cenu v podobě účasti na prestižní události Global Champions Prague Playoffs v O2 areně, jejíž pořadatelem je Czech Equestrian Team.

Úřadující mistryně republiky v kategorii U25, tedy jezdců do 25 let, si užívá svou zatím nejúspěšnější sportovní sezonu a start při galashow světového parkuru v největší české multifunkční hale vnímá jako příležitost k získání cenných zkušeností. „Je to pro mě šance podívat se mezi špičkové jezdce. Je to pro mě úplně něco nového. Nečekala jsem, že budu moci zažít Global Champions Prague Playoffs ze sedla a budu doufat, že v O2 areně neudělám ostudu,“ uvedla Linda Portychová.

Loňského ročníku se Linda neúčastnila kvůli nemoci ani jako divák, ale vše alespoň pozorně sledovala z tepla domova díky živým televizním přenosům. Dle jejích slov se jedná o událost, která se jen tak nevidí. Letos stojí před rozhodnutím, jaké koňské svěřence si do Prahy přiveze. „Popravdě jsem se ještě definitivně nerozhodla, s jakými koňmi se této akce zúčastním, tudíž není zatím ani jasné, v jakých soutěžích konkrétně budu startovat. Mým aktuálním úkolem je udržet všechny své svěřence i nadále v dobré kondici tak, aby byli připraveni na případné starty. Určitě plánujeme ještě nějaké přípravné halové závody, aby si koně zvykli na jinou atmosféru než panuje na venkovních kolbištích.“

Ve hře o účast na těchto prestižních závodech v O2 areně je hned pět klisen. „Mám dvě jedenáctileté klisny, s nimiž počítám vždy do těch nejvyšších parkurů, je to Davina M a La Mirage, dále jezdím devítiletou klisnu Falino, s níž jsem vyhrála mistrovství České republiky, sedmiletou Juliett – ta byla úspěšná například při Českém skokovém poháru ve Frenštátu pod Radhoštěm, a osmiletou Flower, která se u nás v hořovické stáji narodila známé klisně Crazy Love od mého trenéra Aleše Opatrného.“

Mít v tréninku pět koní je fyzicky i časově velmi náročné. Vedle toho musí navíc Linda Portychová zvládat studium na České zemědělské univerzitě, kam po prázdninách nově nastoupila. Koním by se každopádně chtěla věnovat
i do budoucna a ráda by se prosadila na mezinárodní úrovni. „Chtěla bych být úspěšná i na zahraničních závodech a neustále jezdecky růst. Prosadit se v parkurové reprezentaci není snadné a závisí to také hodně na kvalitě koní.  Já mám naštěstí podmínky velmi dobré, tak uvidíme, jak se bude dál dařit,“ říká Linda. „Jak to bude potom, až dokončím studia, to už jsme sice doma probírali několikrát, ale k závěru jsem ještě nedošla. Určitě tíhnu  ke koním, ti jsou pro mě srdcová záležitost,“ dodává.

Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v O2 areně od 21. do 24. listopadu. Pozvání k účasti v soutěžích úrovně CSI2* mají od pořádajícího Czech Equestrian Teamu zdarma zajištěné mistři České republiky 2019 v kategoriích mladší a starší junioři, jezdci do 25 let, ženy a senioři. Jsou jimi Natálie Kovářová, Sára Finsterle, Linda Portychová, Vladislava Fenclová a Aleš Opatrný. Poslední „zlatou jízdenku“ získal na konci září vítěz finále Českého skokového poháru 2019 Rudolf Doležal.

Na účastníky finále mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců v nizozemském Zuidwolde, jimiž se stali Štěpán Filip a František Stružinský, čekají dvě volné vstupenky na celé GC Prague Playoffs. Dvě vstupenky dostanou i letošní vítězové finále Czech Junior Cupu (skupina A i B), který je součástí Českého skokového poháru. Jedná se o Johanu Lauru Šebestovou a Lindu Portychovou.

 

Aktualizace 5. 10.: Rudolf Doležal: Do O2 areny se těším na své velké jezdecké vzory 

Třikrát za osmnáctiletou historii domácí parkurové extraligy se kvalifikoval do finále pro čtyři nejlepší jezdce se střídáním koní a pokaždé ho vyhrál. Vítězstvím v Českém skokovém poháru Rudolf Doležal navíc získal možnost startovat v O2 areně.

Rudolf Doležal se zařadil mezi nejúspěšnější parkurové jezdce v historii Českého skokového poháru, který se letos konal již poosmnácté. Třikrát se dokázal kvalifikovat do velkého finále, během něhož si čtyři nejúspěšnější jezdci z kvalifikační části seriálu střídají své koňské svěřence. Na seznámení s koňmi soupeřů má každý pouze tři minuty, během nichž si smí skočit jeden kolmý skok a jeden oxer. Jezdci tak musí prokázat velkou schopnost se v krátkém čase přizpůsobit koni a zvládnout s ním zajet parkur co nejlépe.

Zkraje letošního roku to přitom nevypadalo, že by Rudolf Doležal měl atakovat nejvyšší příčky domácí parkurové extraligy. „První dvě kola Českého skokového poháru se koně v podstatě rozcvičovali po zimě. Nechal jsem jim dostatečně dlouhou pauzu, takže v Hořovicích a Brně jsem byl v klidu. Pak přišlo třetí místo v Ostravě a druhé
v Hradištku, kde Quattro Cento výrazně zabodoval. Díky tomu jsem si začal uvědomovat, že se to začíná roztáčet,
a že by finále mohlo být reálné. Pro mě byl samozřejmě vrcholem červnový Světový pohár v Olomouci a následně v červenci mistrovství České republiky, proto jsem Quattro Centa na skokový pohár do Litomyšle ani nebral
a pokračoval jsem až ve Zduchovicích, kde jsme se v žebříčku dostali mezi elitní čtyřku. To už jsem bral vážněji, že bych mohl o účast ve finále víc zabojovat. Ale pořád bylo tehdy přede mnou ještě mistrovství České republiky, které pro mě bylo stěžejní. I tam se nám naštěstí dařilo – vybojovali jsme páté místo. I přes vytížení Quattra se dařilo dál sbírat pohárové body v Opavě a ve Frenštátu, proto jsem s ním ani poslední Velkou cenu v Martinicích nešel. Quattra jsem tam dovezl s tím, že když to klapne, tak půjde finále, ale když by mě někdo náhodou v posledním kole předjel, prostě by to nebylo. Určitě jsem tedy pro účast ve finále neudělal maximum, protože jsem nechtěl, aby šel Quattro v sobotu Velkou cenu a v neděli ještě čtyři parkury. Nechal jsem to trochu osudu,“ shrnul Rudolf Doležal průběh sezony 2019.

Do finále Českého skokového poháru teoreticky mohl nastoupit s Electric Lady, s níž také bodoval, ale rozhodl se vzít svoji stájovou jedničku. „Přemýšlel jsem tak, že účast ve finále byla Quattrova zásluha. Je to dobrý, bezproblémový kůň a měl jsem v hlavě dřívější model mistrovství světa, kam si jezdci brali ty nejlepší koně. Tak i já jsem chtěl do střídání koní přivézt svého nejlepšího koně, aby to mělo tu správnou sportovní úroveň,“ zdůvodňuje své rozhodnutí. Na rozdíl od Českého skokového poháru si jezdci při mistrovství světa od roku 2018 své koně
ve finále nestřídají. Rudolf Doležal v tom vidí logické důvody: „Jednak měli koně na mistrovství světa v nohách již pět kol, a pak měli ještě absolvovat finále se čtyřmi jezdci, což je samozřejmě velmi náročné. U nás to tak není, je to rozprostřené do celé sezony, díky čemuž to koně úplně v pohodě prostojí. Pak si trochu myslím, že to ovlivnila i série Global Champions. Spousta koní je dnes vedena jinou cestou. Určitě šlo o to, aby koně nebyli tolik přetížení,
ale pokud vím, žádného z těch, co absolvovali střídání, to žádným závažným způsobem nepoznamenalo. Účastnili se toho takoví špičkoví koně jako Cumano nebo Casall, oba jsou otcové řady kvalitních koní.“

Někteří kvalifikovaní jezdci ještě těsně před finále zvažují společně s majiteli koní, zda finále Českého skokového poháru absolvovat. Ovlivnit jejich rozhodnutí může sestava jezdců, případně i ostatních koní. „Já jsem už v sobotu věděl, že by měl jít do finále Guus a Abdulah. Ty koně jsem dostatečně znal, takže jsem obavy neměl. Jen jsem si říkal, aby to na Abdulaha nebylo už fyzicky náročné, ale byl dobře namenežovaný od Jana Chýleho. V Martinicích si skočil jen jeden cvičný parkur v úvodu, a pak už jen do neděle odpočíval. Já jsem s ním jel poslední čtvrté kolo
a ten kůň byl v absolutní fyzické pohodě. Myslím, že proběhlo spousta zbytečných řečí o tom, jaký je Abdulah,
ale lidi mají tendenci vše dramatizovat. Realita je pak jinde.“

I když řada parkurových fanoušků považovala Rudolfa Doležala za favorita, on se osobně tak necítil. „Do letošního finále jsem šel úplně stejně jako do těch předchozích. Celé je to hodně o náhodě. Jak foukne vítr, někdy se bariéra vykulí, někdy zůstane. V životě jsem seděl na obrovském množství koní, a tak jsem se jednoduše snažil ke každému z finálových koní rychle najít cestu, přizpůsobit se mu a dát mu prostor předvést to, co umí. Mým favoritem byla Lucie Strnadlová, protože bezvadně jezdí, má super cit, talent i zkušenost. Mohla se stát podobná situace jako na mistrovství světa v Cáchách v roce 1986, kdy se do finále probojovali tři absolutně špičkoví jezdci a s nimi ne tolik známá Kanaďanka. Ona to tehdy vyhrála s nulou. Ostatní si vždy na některém z koní tzv. vylámali zuby, ale ona dojela se všemi čtyřmi koňmi bezchybně. A tohle jsem si přesně říkal, že bych se vůbec nedivil, kdyby se opakovala podobná situace, když se zase po letech do finále Českého skokového poháru probojovala žena, a navíc kvalitní jezdkyně.“

Nakonec to byl právě Rudolf Doležal, který jako jediný se všemi koňmi dokázal absolvovat parkur bez jediného trestného bodu a mohl se tak radovat z pohárového hattricku. Letošní výhra byla okořeněna navíc ziskem „zlaté jízdenky“ do pražské O2 areny. Od Czech Equestrian Teamu dostal, stejně jako parkuroví mistři České republiky v různých věkových kategoriích, možnost startovat v soutěžích CSI2* při listopadové Global Champions Prague Playoffs. „Tuhle informaci jsem zaslechl dopoledne před finálovým závodem, ale zase jsem ji úplně vypustil z hlavy. O to víc mě pak při dekorování potěšilo, když mi tuto cenu předávali. Tam jsem si to teprve opravdu uvědomil
a moc mě to potěšilo. – Zároveň jsem si v duchu říkal: ‚Quattro, ty ještě letos nepůjdeš na odpočinek.‘ Původní plán totiž byl, že až skončí Český skokový pohár, tak Quattro bude mít už pro letošek volno, aby mohl sbírat síly na další sezonu. Znamená to tedy, že si Quattro po finále venkovní sezony chvíli odpočine, ale pak se začne připravovat na O2 arénu. Přijde mi vhodné si na takovou událost vzít toho nejlepšího koně.“

Příprava do O2 areny samozřejmě bude o trochu jiná než na běžné závody pod širým nebem. „Mám v plánu s ním čtrnáct dní před Prague Playoffs vyjet na tréninkové halové závody do Kreuthu, kde je prostředí podobné jako
v O2 aréně v tom, že jsou všude kolem kolbiště velké tribuny,“ prozrazuje Doležal. Zároveň si však uvědomuje, že v Praze bude prostředí ještě výrazně jiné. Bude tam obrovská divácká kulisa, speciální překážky, které jinde k vidění nejsou, ale také specifické osvětlení. To vše může koně vyvést z koncentrace a připravit se na to dokonale není možné. Rudolf Doležal si však nemyslí, že by s něčím konkrétním měl mít Quattro Cento výraznější problémy.
„Ono to může být samozřejmě od všeho kousek. V takovém prostředí, jako je O2 arena, Quattro ještě nezávodil
a jedná se o hodně specifickou arénu. Diváci sedí hodně blízko kolbiště, je tam specifické osvětlení, designové skoky, samozřejmě ho může cokoliv z toho zaskočit, ale já si myslím, že se první den rozkouká, a pak už by to pro něj neměl být problém. – Doposud skočil vždycky všechno, ale to nic neznamená, nelze to s jistotou předpovědět, to ani Ben Maher loni nečekal, že by se něco podobného mohlo odehrát,“ připomíná zastavení a následné vyloučení šampiona Longines Global Champions Tour Bena Mahera v sedle fenomenálního valacha Explosiona W.

Nejen na něj se do pražské O2 areny velmi těší. „Global Champions sleduji většinou ze záznamu v televizi, nebo si pouštím jednotlivé koně ze stránek Global Champions a jsem do toho hodně ponořený. Jsem opravdu šťastný, že jsem dostal takovou příležitost a budu moci být přímo součástí takového mítinku. Mezi mé velké vzory patří Marcus Ehning, ten se do Super Grand Prix v Praze dostal vlastně až teď z New Yorku, ale také třeba člen našeho týmu Prague Lions Marc Houtzager, který je vynikající stylový jezdec a drží se už opravdu mnoho let v holandském
A-kádru. K němu já vzhlížím. Mezi mé velké vzory patří i další člen Pražských lvů Niels Bruynseels.“

Skutečnost, že série Global Champions již podruhé vyvrcholí v Praze, považuje Rudolf Doležal za obrovský přínos pro jezdecký sport v České republice. „Myslím, že máme neskutečné štěstí, že se v naší malé zemi konají závody takového rámce. Kdyby Anna Kellnerová nezačala jezdit, pravděpodobně by nás to ani nepotkalo. Já si myslím,
že jí můžeme všichni poděkovat, že se nebála do tak velkého sportu jít, a tím to vlastně všechno začalo. Navíc
O2 arena je opravdu hodně specifická, naprosto jiná než ostatní kola Global Champions Tour, a to dělá tento závod opravdu jedinečným,“ dodává Rudolf Doležal.

Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v libeňské O2 areně od 21. do 24. listopadu. Pozvání k účasti v soutěžích úrovně CSI2* mají od pořádajícího Czech Equestrian Teamu zdarma zajištěné mistři České republiky 2019 v kategoriích mladší a starší junioři, jezdci do 25 let, ženy a senioři. Jsou jimi Natálie Kovářová, Sára Finsterle, Linda Portychová, Vladislava Fenclová a Aleš Opatrný. Poslední „zlatou jízdenku“ získal na konci září vítěz finále Českého skokového poháru 2019 Rudolf Doležal. Na účastníky finále mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců v nizozemském Zuidwolde, jimiž se stali Štěpán Filip a František Stružinský, čekají dvě volné vstupenky na celé GC Prague Playoffs. Dvě vstupenky dostanou i letošní vítězové finále Czech Junior Cupu (skupina A i B), který je součástí Českého skokového poháru. Jedná se o Johanu Lauru Šebestovou a Lindu Portychovou.

 

Aktualizace 28. 9.: Známá česká jezdkyně Barbora Tomanová se vrací do závodního sedla a míří vysoko. Představí se rovnou při největší parkurové události Global Champions Prague Playoffs, kde bude reprezentovat Českou republiku v sedle špičkového koně zapůjčeného z Anglie. 

Jedním z českých jmen, která najdou diváci na startovních listinách soutěží CSI2* při Global Champions Prague Playoffs 2019, je Barbora Tomanová. Úspěšná parkurová reprezentantka se v posledních dvou sezonách věnuje hlavně trenérské činnosti. V O2 areně se však vrátí do sedla jako soutěžící. Navíc bude prezentovat špičkového koňského svěřence, který jí byl zapůjčen právě pro tuto výjimečnou příležitost.

„Oslovili mě zástupci Victory Teamu Prague, kde působím jako trenérka, zda bych chtěla během Global Champions Playoffs představit v Praze Gentlemana. S tím jsem samozřejmě s radostí souhlasila,“ popisuje vznik hvězdné dvojice jezdkyně.

Třináctiletý belgický valach Gentleman VH Veldhof byl koupen ze stáje Michaela Whitakera, s nímž závodil na nejvyšší světové úrovni. Absolvovali spolu řadu vrcholných soutěží při CSI5* a CSIO5*. Od sezony 2019 jej sedlá Ir David Simpson, který s ním byl nominovaný do irské národní reprezentace a účastnil se úspěšně mimo jiné Poháru národů v Gijonu.

„Gentleman je ustájený v Anglii, také tam trénuje. Ale právě na Global Champions Prague PlayOffs jsem ho od zástupců Victory Teamu Prague dostala k dispozici já. Ještě v říjnu bude závodit s Davidem Simpsonem při Světovém poháru v Helsinkách, odkud by měl rovnou přijet do Chuchle Areny Praha. Budeme mít necelé tři týdny, abychom se poznali,“ říká Barbora Tomanová a dodává: „Doufám, že se kvalitně připravíme. Zvládnout se to dá, i přesto, že je to velmi krátký čas. Kůň bude rozeskákaný a v plné formě. Všichni ovšem víme, že tento sport je o dvojici, takže musím využít všechny své zkušenosti, abychom se sehráli. Určitě bych s ním chtěla před akcí stihnout alespoň jedny halové závody v zahraničí, buď v rakouském Ebreichsdorfu, nebo ve slovenském Šamoríně, protože jinak se kůň chová doma v tréninku a jinak na závodech. Musím vědět, jak reaguje na kolbišti a navázat vzájemnou důvěru.“

Galashow světového parkuru GC Playoffs proběhne v pražské O2 areně ve dnech 21. až 24. listopadu a vedle pětihvězdových soutěží v rámci Global Champions, se bude konat i kategorie CSI2*, při níž dostane šanci představit se široké veřejnosti více českých jezdců.

„Za možnost startovat v O2 areně jsem rodině Vítkových a celému Victory Teamu Prague moc vděčná. Je to největší parkurová událost nejen v České republice, ale i v celosvětovém měřítku. Jsem ráda, že se vrátím do sedla právě na takto významných závodech. Loni jsem vše sledovala jako divák a mrzelo mě, že nemohu závodit. Být to o rok dříve, měla bych k dispozici hned několik koní. O to víc mě těší, že letos můžu startovat,“ uzavírá Barbora Tomanová.

 

 

Aktualizace 19. 9.: Jedním z českých jezdců, kteří budou startovat od 21. do 24. listopadu při galashow světového parkuru GC Prague Playoffs, je úřadující mistr České republiky Aleš Opatrný. Pozvánky do O2 areny získal dokonce dvě. O využití té druhé měl hned jasno.

Osminásobný mistr České republiky v parkurovém skákání Aleš Opatrný právě prožívá zlomovou sportovní sezonu, jejíž vrchol proběhne v druhé půlce listopadu při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. Letos má již za sebou celou řadu dílčích úspěchů, ale také sportovní zklamání v podobě neúspěšné týmové olympijské kvalifikace. K polovině roku 2019 se váže také jedno důležité rozhodnutí, po konci aktivní sportovní kariéry jeho koňského svěřence VDL Fakira ukončil své angažmá v Czech Equestrian Teamu. „Od Czech Equestrian Teamu jsem dostal nabídku, že by mi pronajali koně od Paula Schockemöhleho, ale bylo tam stěžejní to, že bych za ním musel dvakrát týdně dojíždět do Německa. Po dlouhém váhání jsem se rozhodl, že tuto možnost nevyužiji,“ prozradil Aleš Opatrný.

„Na ukončení spolupráce jsme se oboustranně dohodli při společné schůzce s vedením Czech Equestrian Teamu a jako takový dárek jsem dostal příležitost startovat při listopadové Global Champions Prague Playoffs. Jsem moc rád, že jsem se mohl s Czech Equestrian Teamem pokusit o kvalifikaci na olympijské hry a následně se dvě sezony účastnit série Global Champions. Bez nich bych se určitě nikdy nepodíval do Mexika, Miami, Paříže, Šanghaje či Dohy. Objel jsem spoustu závodů a nasbíral mnoho zkušeností. Za to ještě jednou zpětně mnohokrát děkuji,“ říká česká parkurová jednička.

Aleš Opatrný sice dostal od Czech Equestrian Teamu možnost startu na této prestižní události jako dárek na rozloučenou, ale později další „zlatou jízdenku“ získal díky vítězství na republikovém šampionátu. „Hned po mistrovství mi bylo vzkázáno, že druhý startovní tiket mohu použít pro koho chci. Věnuji ho samozřejmě přítelkyni Natálce Roučkové, aby na Prague Playoffs mohla také startovat. Udělalo mi to velkou radost,“ říká Opatrný. Natálie Roučková startovala i v loňském roce, a tak i letos bude Aleš v pražské O2 areně současně v roli jezdce i trenéra. To pro něj však není žádná novinka. „Za ty roky jsem si na to už zvykl. V roli trenéra, partnera i jezdce jsem opravdu na závodech často a myslím si, že nám to funguje úplně bez problémů.“

Po loňské zkušenosti už Aleš Opatrný ví, do čeho jde. Zejména před loňským Prague Playoffs zažíval velkou mediální pozornost, kdy dával jeden rozhovor za druhým. „Bylo to opravdu bláznivé období. Před loňskou Prahou jsem měl třeba i tři rozhovory denně nebo různá natáčení. Ale ukázalo se, že dokážu takové věci zvládnout, a jakmile sednu na koně, zvládnu se ihned zase soustředit na sport.“

Podle Opatrného je pražské finále série Global Champions diametrálně rozdílné od ostatních, byť mezinárodních mítinků u nás. „Přípravy i průběh loňského Prague Playoffs se nedají srovnat s žádnými jinými mezinárodními závody na české půdě, jednalo se o absolutně jiný level, mediální pozornosti bylo daleko víc. Jde o závody na té nejvyšší úrovni, které se netýkají jen České republiky, ale mají celosvětový význam.“

Aleš se bude letos oproti loňsku účastnit soutěží kategorie CSI2*. Parkury budou pro něj jistě snadnější oproti úrovni CSI5*, ale do O2 areny dorazí s méně zkušenými koňmi, než byl VDL Fakir. „Aktuálně mám dva mladé koně, proto mi to pro letošní rok sedí, oba se na této úrovni teprve rozkoukávají. Novinkou pro ně bude zejména tak náročné prostředí, jako je O2 arena. Hala je opravdu obrovská, mají tam jiná světla, než když vyrazíme například do Wiener Neustadtu nebo Magna Raciny, takže jsem rád, že se Prague Playoffs s nimi mohu účastnit a získat tam s nimi potřebné zkušenosti.“ A o jaké koně jde konkrétně? „Určitě do Prahy počítám s Forewerem a jako druhého vezmu nejpravděpodobněji Sangris Boye. Do startu ovšem zbývají ještě dva měsíce, takže se plány určitě mohou změnit.“

Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v O2 areně od 21. do 24. listopadu. Pozvání k účasti v soutěžích úrovně CSI2* mají od pořádajícího Czech Equestrian Teamu zdarma zajištěné mistři České republiky 2019 v kategoriích mladší a starší junioři, jezdci do 25 let, ženy a senioři. Jsou jimi Natálie Kovářová, Sára Finsterle, Linda Portychová, Vladislava Fenclová a Aleš Opatrný. Poslední „zlatou jízdenku“ získá vítěz finále Českého skokového poháru 2019, jenž bude znám 22. září. Na účastníky finále mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců v nizozemském Zuidwolde, jimiž se stali Štěpán Filip a František Stružinský, čekají dvě volné vstupenky na celé GC Prague Playoffs. Dvě vstupenky dostanou i letošní vítězové finále Czech Junior Cupu (skupina A i B), který je součástí Českého skokového poháru

 

Aktualizace 3. 9.: Český jezdecký tým Prague Lions má před sebou poslední tři závody základní části letošního seriálu Global Champions a vyhlíží galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs 2019, která se uskuteční od 21. do 24. listopadu v O2 areně.

“Loňská premiéra Global Champions Prague Playoffs byla mimořádně úspěšná, setkali jsme se s mimořádně pozitivními ohlasy jak zahraničí, tak v České republice. Velmi nás to těší a pro organizaci letošního ročníku je to velký závazek,” řekl předseda organizačního výboru Jan Andrlík k Prague Playoffs.

Loňskou galashow světového parkuru navštívilo v O2 areně 32 tisíc diváků a další dva miliony sledovaly program prostřednictvím televizních obrazovek a internetových přenosů. “Pro diváky v O2 areně máme připraven nový formát. Opracoviště, kde se koně připravují bezprostředně před závodem, je oproti minulému roku přemístěno do nově postavené haly O2 universum a bude zpřístupněno divákům.  Zde budou mít diváci také možnost navštívit shopping village, ve které bude připraveno mnoho prodejen s jezdeckými potřebami a ostatním zbožím, ale i program zajišťující dobrou náladu pro naše nejmenší, děti. Také jsme oproti loňskému roku ještě více zatraktivnili doprovodný program, abychom návštěvníkům nabídli jednak velkolepou artistickou a audiovizuální show v režii Michala Cabana a také jedinečnou koňskou show. V letošním roce půjde o vůbec největší koňskou show v České republice a jsem přesvědčen, že fanoušci do O2 areny dorazí v hojném počtu a užijí si ji,” dodal Andrlík.

 

Prague Lions: třetí v Šanghaji a Super Grand Prix pro Bruynseelse

Největším lákadlem Global Champions Prague Playoffs 2019 pro české diváky bude zcela jistě místní tým Prague Lions, který pod vedením manažerky týmu Jessiky Kürten nechybí mezi šestnácti účastníky prestižního seriálu Global Champions League. V mezinárodní sestavě, kterou tvoří česká jezdkyně Anna Kellnerová, Belgičané Niels Bruynseels a Wilm Vermeir, Nizozemci Gerco Schröder a Marc Houtzager a Němec Marco Kutscher, si Prague Lions zapsali letos jedno umístění na stupních pro nejlepší - v Šanghaji vybojovala dvojice Niels Bruynseels a Marc Houtzager třetí pozici. Několikrát jezdci českého týmu atakovali přední umístění - skončili čtvrtí v Cannes a v Paříži, pátí v Miami a v Monaku a šestá pozice jim patřila v Cascais a v Berlíně. Kromě pozitivních výsledků ale musel tým čelit i nepříjemnosti - na květnových závodech v Madridu se po pádu zranila Anna Kellnerová a po operaci nohy tři měsíce v sedle absentovala. “Je skvělé mít Annu zpět v sedle po 3,5 měsících zotavování z jejího pádu. Tým Prague Lions ji značně postrádal, ale ukázal skvělého týmového ducha v průběhu sezóny, kdy dosahoval velmi solidních výsledků,“ řekla manažerka týmu Jessica Kürten.

Jezdcům Prague Lions se dařilo i v individuálních soutěžích - a v rámci Prague Playoffs bude mít zastoupení také v Longines Global Champions Tour Super Grand Prix. Místenku do něj vybojoval Niels Bruynseels v Cannes, kde si na konto připsal první triumf v Longines Global Champions Tour v kariéře. „Kvalifikovat se do Longines Global Champions Tour Super Grand Prix je dalším krokem v mé kariéře. Jedná se o skvělou show, kde bude o výhru bojovat spousta skvělých jezdců,“ řekl belgický jezdec.

 

Program: Čtvrtfinále už ve čtvrtek, atraktivní koňská show denně

Global Champions Prague Playoffs 2019, jehož organizátorem je Czech Equestrian Team, odstartuje ve čtvrtek 21. listopadu, kdy je naplánováno čtvrtfinále Super Cupu, tzn. playoff týmové soutěže Global Champions League. Nastoupí proti sobě 12 týmů, které se v průběhu sezony umístily v kvalifikačních kolech na 5. až 16. místě.  V této fázi čeká úvodní start pravděpodobně také na Prague Lions, kteří jsou momentálně v celkovém hodnocení dvanáctí. “Chceme, aby nás všichni fanoušci přišli podpořit do O2 areny. Čtvrtek 21. listopadu pro nás bude klíčovým dnem a my se těšíme na tuto výzvu s oporou svých fanoušků!” je přesvědčena manažerka týmu Jessica Kürtenová.

V pátek 22. listopadu bude opět hlavní soutěží Super Cup, přičemž do semifinále postoupí osm družstev ze čtvrtfinále a čtyři nejvíce bodující týmy z kvalifikací.

Vrcholem programu v sobotu 23. listopadu bude Super Grand Prix s dotací 1,26 milionu eur, kde budou závodit pouze postupující z jednotlivých Velkých cen, tzn. osmnáct nejlepších jezdců z letošní série Longines Global Champions Tour.  A Prague Lions v něm také nebudou chybět díky Nielsi Bruynseelsovi.

Vrcholem parkurového víkendu v Praze bude neděle 24. listopadu s finále Super Cupu, ve kterém nastoupí šest nejlepších týmů a pojede se o celkovou dotaci 6,4 milionu eur.

 

Doprovodný program: Bohatá show pro všechny

Mimořádně atraktivní součástí Global Champions Prague Playoffs 2019 bude doprovodný program. K vidění bude v průběhu Prague Playoffs 2019 každý den. Mezi hlavní hvězdy budou patřit Jeremy a Selyne Gonzalez, Guillaume Mauvais nebo Lisa Röckener. „Zábavný program pro Prague Playoffs připravujeme pro diváky každého věku. Bude to originální show, oslava mimořádných výkonů lidí i koní, která doplní sportovní klání. Kromě vystoupení jednotlivých umělců bude celá akce doprovázena velkým množstvím různých audiovizuálních uměleckých vstupů včetně velkolepého čtvrtečního zahájení s představením všech týmů nebo velmi energických zahajovacích a vyhlašovacích ceremoniálů hlavních soutěží. Páteční program je věnován zejména rodinám s dětmi, pro které máme připraveny slevy na vstupném,“ řekl Jan Andrlík. Režiséry celého programu jsou Michal Caban a Martin Zahálka.

 

Aktualizace 29.8.: V pražské O2 areně proběhne od 21. do 24. listopadu galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. Šanci okusit atmosféru této špičkové akce dostanou i letošní mistři ČR, mezi nimi také Vladislava Fenclová. Jak se těší mezi světová esa? 

Pořadatel Global Champions Playoffs připravil pro vybrané domácí jezdce jedinečnou možnost okusit atmosféru závodů, při kterých se v české metropoli představí během předposledního listopadového víkendu nejlepší sportovci a koně světa.

Volnou jízdenku do závodní kategorie CSI2*, jež bude v pražské O2 areně probíhat současně s CSI5* Global Champions Prague Playoffs, získala vedle dalších zlatých medailistů z letošních republikových mistrovství, také Vladislava Fenclová. Ta vybojovala v červenci v Martinicích titul v tříkolové soutěži žen.

„Mám z toho obrovskou radost, účast na Global Champions Prague Playoffs jsem zvažovala už před republikovým šampionátem. Jsem ráda, že to dopadlo takto, že můžu v O2 areně být. To, že se mi podařilo získat místo díky titulu z mistrovství, mě vážně potěšilo. Loni jsem formu pro takové závody ještě neměla,“ říká úřadující šampionka, která se loňské premiéry akce zúčastnila alespoň jako divák. „Samozřejmě jsem se byla podívat, byl to velký svátek, nejen pro fanoušky jezdeckého sportu, ale pro všechny,“ dodává.

Mítink se koná na konci listopadu, takže účast vyžaduje jiný typ přípravy koně, než na kterou je většina českých sportovců zvyklá. „Určitě přizpůsobíme podzimní část sezony těmto závodům, včetně přípravy v nějaké hale podobné O2 areně,“ vysvětluje jezdkyně s tím, že naštěstí její stájová jednička klisna Picobella nemá problém s netradičními barvami a motivy překážek ani s velkým množstvím diváků. „Picobella jezdí po halách od začátku kariéry a můj trenér Miroslav Půlpán pro nás připravil speciální program,“ popisuje, proč by specifické prostředí pražské haly nemělo její klisně dělat problémy. „Nikdy jsem ale v takové hale nezávodila, takže předem si jistá být nemůžu.“

Zkušeností má pětačtyřicetiletá jezdkyně mnoho. „Jezdit jsem začínala v devíti letech. Zhruba do osmnácti jsem sportovala ve stáji u manželů Šímových, pak jsem se rozhodla zkusit vybudovat vlastní stáj.“ Přibližně dvacet let působí v Povodí nedaleko Chebu, na statku, který koupila s manželem. Byl ve velmi špatném stavu, přesto tam postupně vybudovali zázemí pro dvacet koní, halu i pískovou jízdárnu. „Místo mělo atmosféru a také jsme měli možnost koupit okolní pozemky,“ uvádí, co rozhodlo ve prospěch Povodí. Díky poloze stájí v západních Čechách se Vladislava Fenclová pohybuje často po akcích v nedalekém Německu, kde získává cenné zkušenosti. Sérii Global Champions samozřejmě jako aktivní jezdec také sleduje.

„Je velká čest, že se takové závody konají zrovna v České republice. Byla jsem loni opravdu hrdá, že bylo Česko součástí tohoto projektu,“ uzavírá Vladislava Fenclová.

 

 

 

Premiéra soutěže Global Champions Prague Playoffs přilákala loni v prosinci do O2 areny  32 tisíc fanoušků, další dva miliony diváků sledovaly program prostřednictvím televizních obrazovek a internetových přenosů. Týmovou soutěž GCL Super Cup ovládli jezdci týmu Madrid in Motion,  na druhé příčce skončili Valkenswaard United a třetí Paris Panthers. Český tým Prague Lions skončil před branami semifinále. V soutěži jednotlivců, ve které se utkalo šestnáct nejlepších jezdců v rámci Longines Global Champions Tour, zvítězila Australanka Edwina Topsová-Alexanderová.

Nizozemský zakladatel série Global Champions Jan Tops pěl na organizaci akce a zázemí pro jezdce chválu. „Premiéra nového Global Champions Prague PlayOffs změnila pravidla hry v našem sportu a bylo fantastické slyšet pozitivní zpětnou vazbu od jezdců, sponzorů i fanoušků. Praha se stala milníkem v historii parkurového sportu i v rámci Global Champions,“ uznal Tops.

Galashow parkuru a vyvrcholení celoroční série se do O2 areny vrátí i v letošním roce, fanoušci se mohou těšit na výkony nejlepších jezdců a koní světa. „Přípravy jsou už nyní v plném proudu,“ říká předseda organizačního výboru Jan Andrlík z Czech Equestrian Teamu, který je organizátorem akce. „Na jednu stranu je to pro nás jednodušší, jelikož už máme velké zkušenosti z loňského ročníku a máme nastavené procesy a strukturu organizace, na druhou stranu to bude velká výzva – chceme, aby byl druhý ročník ještě lepší a pestřejší, hlavně z pohledu doprovodného programu a nákupních možností v O2 areně.”

 

Nová sezona

Rok 2019 přináší v rámci seriálu Global Champions několik novinek. Série se rozroste na rekordních dvacet zastávek. Do termínové listiny přibyly tři nová města: New York, Montreal a Stockholm. První zastávkou nejlepších parkurových jezdců je katarské Dauhá už koncem tohoto týdne (28. únor – 2. březen).

V seriálu se letos představí šestnáct týmů, tedy o tři méně než loni. Zvýšil se počet jezdců jednotlivých týmů na šest, což umožní více taktizovat při střídání jezdců a koní pro jednotlivé závody, kdy lze maximálně zohlednit jejich aktuální výkonnost. Stejně jako loni musí být součástí každého týmu jeden jezdec mladší 25 let.

V novém složení se představí český tým Prague Lions. K původní trojici Niels Bruynseels (Bel. - aktuálně nejvýše postavený týmový jezdec ve světovém žebříčku, na 14. místě.), Gerco Schröder (Niz.) a Anna Kellnerová (ČR) se připojí trojice Marc Houtzager (Niz.), Wilm Vermeir (Bel.) a Marco Kutscher (Něm.).

Asi nejvýraznější novou tváří pražských lvů je 43letý Němec Marco Kutscher – bronzový olympijský medailista z Atén 2004 a vítěz týmové soutěže v rámci mistrovství Evropy 2005. Pětatřicáté místo žebříčku Mezinárodní jezdecké federace patří Marcovi Houtzagerovi z Nizozemí. Mezi největší úspěchy tohoto zkušeného 48letého reprezentanta patří stříbrná medaile z olympijských her v Londýně 2012. Šestým v pražské sestavě je 39letý Belgičan Wilm Vermeir. Zvítězil již v několika pětihvězdičkových závodech a pravidelně se účastní prestižních Pohárů národů. „Toto složení Prague Lions by mělo vydržet nejméně do poloviny roku, kdy je tradičně přestupní období. Není vyloučeno, že by se od července do týmu vrátil český jezdec Aleš Opatrný, pro něhož je nyní hlavní prioritou příprava na týmovou olympijskou kvalifikaci,“ uvedl Andrlík.

 

Vstupenky od března

Vstupenky na prestižní vyvrcholení celoroční série, Global Champions Prague Playoffs budou v prodeji začátkem března. “Vnímáme zájem fanoušků o druhý ročník Prague PlayOffs, proto jsme se rozhodli začít prodej vstupenek zkraje letošní sezony,” řekl Andrlík. Prodej bude zajišťovat společnost Ticketportal.cz.

 

Informace 

Veškeré informace jsou k dispozici na webu Global Champions Prague PlayOffs: www.pragueplayoffs.com

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.