Global Champions Tour 2019 - Berlín: Prague Lions šestí. GP pro Dani G. Waldman

Světová parkurová špička se letos představila fanouškům seriálu Global Champions už potřinácté. Od 26. do 28. července se závodilo  na kolbišti, které vyrostlo v západoberlínském areálu Sommergarten. Prague Lions zastupovalo trio jezdců.

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

GCT Grand Prix

Podruhé se letos podařilo zvítězit Dani G. Waldman v parkurové Longines Global Champions Tour. Poprvé to bylo v Šanghaji ještě pod jménem Danielle Goldstein. V Berlíně tak zajistila „zlatou jízdenku“ do Super Grand Prix v Praze pro Ludgera Beerbauma.

V Grand Prix Longines Global Champions Tour v Berlíně postoupilo díky bezchybné jízdě do rozeskakování šest dvojic. Jen dvě dokázaly bezchybný výkon zopakovat a obě dvě svým způsobem vyhrály. Izraelka Dani G. Waldman, kterou si většina parkurových příznivců pamatuje ještě pod jménem Danielle Goldstein zvítězila v sedle třináctiletého hřebce Lizziemary díky rychlejšímu času 39,46 sekundy. Německý reprezentant Ludger Beerbaum na jedenáctiletém valachovi Cool Feeling na ni ztrácel 35 setin vteřiny. Jenže pro Waldmanovou to byla letos již druhá výhra v rámci série LGCT, a tak „zlatou jízdenku“ do Super Grand Prix při listopadové galashow světového parkuru Prague PlayOffs získal tentokrát druhý umístěný.

Velmi blízko k prvenství měl i další Němec Christian Ahlmann. Ten s desetiletým hřebcem Take A Chance On Me Z absolvoval rozeskakování v nejrychlejším čase 38,56, ale jednou chyboval a skončil tak třetí.

Ve vedení je po třinácti kolech Longines Global Champions Tour stále Pieter Devos z Belgie. Aktuálně má 249 bodů. Daniel Deusser na něj ztrácí sedmnáct bodů a dalších osm Brit Ben Maher. Přes dvě stovky bodů má nově i čtvrtý Kevin Staut z Francie.

 

2. kolo GCL

Parkurový tým Pražských lvů obsadil v třináctém kole prestižní série Global Champions League šesté místo. V sobotní části dvoukolového klání v Berlíně si lehce pohoršili po chybě Marca Kutschera, v průběžném pořadí GCL však stále drží desáté místo.

Do vrcholu týmové Global Champions League v Berlíně nastupoval celek Prague Lions ze čtvrté pozice, když si v pátek připsal čtyři trestné body za chybu Marka Kutchera s desetiletým hřebcem Charcem. Přestože v sobotu sedlal o rok staršího hřebce Chades Of Blue, nakonec s ním také jednou chyboval. Jeho kolegové Gerco Schröder s valachem Davino Q i Niels Bruynseels s desetiletým Delux van T & L dokončili v pátek, resp. v sobotu bez penalizace, a tak konečné skóre týmu bylo osm trestných bodů.

To by stále mohlo stačit na stupně vítězů, neboť stejný počet bodů měla i další čtyři družstva, ta však měla o něco lepší součet časů za sobotní starty. Od druhého místa, jež obsadili Berlin Eagles, dělily Pražské lvy necelé čtyři vteřiny. Třetí se umístili St Tropez Pirates, čtvrtí London Knights a pátí New York Empire. Z prvenství se radovali Hamburg Giants díky dvěma bezchybným sobotním jízdám. Bart Bles s jedenáctiletým hřebcem Israel v.d.Dennehoeve zapisoval v pátek i v sobotu nulu, Titouan Schumacher na dvanáctiletém koni Atome Z chyboval první soutěžní den.

Vedoucí pozici po třinácti kolech Global Champions League stále drží Miami Celtics, kteří o jeden bod zvýšili náskok na Shanghai Swans. Ti nyní mají 231 bodů, zatímco lídři o čtyři více. Shodně 228 bodů nasbírali doposud London Knights a St Tropez Pirates. Prague Lions jsou se 180 body desátí a jen bod ztrácí na Paris Panthers.

 

1. kolo GCL

V pátek 26. července začalo v Berlíně další kolo prestižní parkurové série Global Champions 2019. V úvodní části týmové soutěže GCL obsadilo družstvo Prague Lions velmi slibnou čtvrtou příčku, když si připsalo pouze čtyři trestné body za jednu chybu.

Pouze dva celky nezaznamenaly v pátečním úvodu Global Champions League v Berlíně žádnou chybu a do sobotního druhého kola soutěže postupují bez penalizace. Z pozice lídra nastoupí London Knights, kteří měli o něco lepší součet časů než domácí jezdci Christian Kukuk a Ludger Beerbaum startující za Berlin Eagles.

Svižné jízdy předváděli zástupci Hamburg Giants – Nizozemec Bart Bles a Francouz Tituan Schumacher. Jenže druhý jmenovaný se svým dvanáctiletým valachem Atome Z jednou chyboval a skončili až třetí. Vysoké tempo nasadili také jezdci Prague Lions. Nizozemec Gerco Schrörder s jedenáctiletým valachem Davino Q dokončil s nulou na bodovém kontě. Marco Kutscher na desetiletém hřebci Charco byl jedním z nejrychlejších, ale jednou chyboval. Díky jeho rychlé jízdě však Pražští lvi pokračují ze čtvrté pozice. Stejné bodové skóre totiž mají i St Tropez Pirates, New York Empire a Miami Celtics, ale byli pomalejší.

Sobotní vyvrcholení soutěže může konečným pořadím ještě hodně zamíchat, neboť hned šest dalších týmů zapsalo osm bodů, a od poslední medailové pozice je tudíž dělí jediná chyba. Od 11.30 hodin tak diváky čeká velmi napínavá sportovní podívaná.

Neméně zajímavá bude Longines Global Champions Tour Grand Prix Berlína, jež naváže na ligovou soutěž od 15.10 hodin. Nejúspěšnější účastník získá maximální bodový příděl do hodnocení jednotlivců, ale otevře si také cestu do Super Grand Prix během listopadové galashow světového parkuru Prague Playoffs v pražské O2 areně.

Aktuálně známe dvanáct jmen pro tuto speciální soutěž. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický jezdec Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Danielle Goldsteinová a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži si pro vítězství dojel německý reprezentant Christian Ahlmann, a prozatím posledním postupujícím je Ir Darragh Kenny, jenž vyhrál v Chantilly. Kdo bude číslem třináct, se dozvíme během sobotního odpoledne.

 

Pozvánka

Belgický reprezentant Niels Bruynseels, Nizozemec Gerco Schröder a domácí jezdec Marco Kutscher byli vybráni ze sestavy Prague Lions pro třinácté zastavení na okruhu Global Champions, které se bude konat během posledního červencového víkendu v Berlíně.

Kurzy nejvyšší obtížnosti tentokrát bude připravovat německé stavitelské eso Frank Rothenberger. První jeho parkur okusí jezdci v pátek 26. července ve 13.30 hodin, kdy je na programu zahajovací stopětačtyřicítka. Druhou páteční soutěží bude úvodní kolo týmové soutěže Global Champions League. Její překážky budou dosahovat 155 centimetrů a na start se postaví všech šestnáct družstev včetně Pražských lvů. Ještě o pět centimetrů vyšší bude druhý parkur ligového klání, který absolvují účastníci v sobotu od 11.30 hodin.

Vítězové připíší do tabulky svému týmu 30 bodů. Nejvíce jich prozatím nasbírali zástupci Miami Celtics, kteří vedou žebříček s 221 body. O pouhé tři body za nimi jsou Shanghai Swans a na třetím místě se drží s odstupem dalších devíti bodů London Knights. Pražští lvi jsou po dvanácti závodech na desáté příčce.

Dalším vrcholem berlínského mítinku bude Grand Prix, jež odstartuje v sobotu od 15.10 hodin. Nejúspěšnější účastník nejen, že získá maximální bodový příděl do hodnocení jednotlivců, ale otevře si také cestu do Prahy. Prvenství v Grand Prix v rámci Longines Global Champions Tour totiž zaručuje startovní pozici v Super Grand Prix, jež se bude konat při Prague PlayOffs koncem listopadu v pražské O2 areně.

Známe již dvanáct jmen pro tuto speciální soutěž. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický jezdec Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Danielle Goldsteinová a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži si pro vítězství dojel německý reprezentant Christian Ahlmann a prozatím posledním postupujícím je Ir Darragh Kenny, jenž vyhrál v Chantilly. Kdo bude číslem třináct, se dozvíme během sobotního odpoledne.

Velkou cenou ovšem program v Berlíně nekončí. V neděli 28. července budou připraveny ještě dvě soutěže až do 150 centimetrů.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.