Global Champions Tour 2019 - Londýn: Prague Lions devátí. GP pro Mahera

Účastníci prestižní série Global Champions se nezastaví ani v průběhu prvního srpnového víkendu. Od 2. do 4. srpna se v centru Londýna v parku obklopujícím Royal Hospital Chelsea pojede už čtrnácté kolo. Tým Prague Lions budou zastupovat belgičtí jezdci Niels Bruynseels, Wilm Vermeir a Němec  Marc Kutscher. 

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

GCT Grand Prix

Britský jezdec Ben Maher v sobotu zaznamenal na domácím kolbišti v Londýně vítězství v Grand Prix Longines Global Champions Tour. Vyprodané ochozy dočasně vybudované arény v areálu Royal Hospital Chelsea mu bouřlivě aplaudovaly ve stoje.

Diváci v areálu londýnské Royal Hospital Chelsea viděli v Grand Prix Longines Global Champions Tour nezvykle vysoký počet bezchybných výkonů. Po čisté jízdě postoupilo do rozeskakování hned dvanáct dvojic a další tři inkasovaly pouze jeden trestný bod za čas. Téměř půlka startovního pole tak na překážkách nechybovala.

V rozeskakování dovedli své koně do cíle bez penalizace pouze čtyři jezdci. K radosti fanoušků týmu Prague Lions mezi nimi byl i Niels Bruynseels na desetiletém hřebci Jenson van't Meulenhof. Z této čtveřice však byl nejpomalejší a skončil tak těsně pod stupni vítězů. Na ty vystoupali dva Irové – druhý skončil Shane Sweetnam v sedle valacha Alejandro, třetí pak Darragh Kenny s teprve devítiletým koňským svěřencem Classic Dream.

O sekundu a půl rychlejší než irské duo však byl britský jezdec Ben Maher s fenomenálním desetiletým valachem Explosion W. „Nejlepší vítězství je vyhrát doma,“ konstatoval Ben Maher. „Jezdit na pravděpodobně nejlepším koni na světě je neuvěřitelný pocit. Explosion a já jsme letos zahájili sezonu trochu pomaleji, ale dnes jsem s ním jel na maximální riziko a vyšlo to. Cítil se neuvěřitelně – v jiné lize – a zasloužil si toto vítězství,“ dodal.

Ben Maher se stal již čtrnáctým účastníkem Super Grand Prix Longines Global Champions Tour, která se pojede při listopadové galashow světového parkuru Prague Playoffs v O2 areně. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický jezdec Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Dani G. Waldman a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži si vybojoval vítězství německý reprezentant Christian Ahlmann a v Chantilly si vstupenky do soutěže zajistil Ir Darragh Kenny. Třináctým účastníkem je Ludger Beerbaum, který dojel ve Velké ceně Berlína na druhém místě, ale svůj postup mu přenechala Dani G. Waldmanová. Ta vyhrála v sezoně už podruhé, a tak postupová pozice automaticky přecházela na dalšího jezdce v pořadí.

Kompletní výsledky z Londýna najdete na webu www.gcglobalchampions.com.

Global Champions pokračuje od 9. do 11. srpna v nizozemském Valkenswaardu. V letošní sezoně se uskuteční před finálovým mítinkem celkem osmnáct kol Global Champions. Sérii uzavře stejně jako v loňském roce již zmíněná pražská galashow světového parkuru Prague PlayOffs. Ta se koná v libeňské O2 areně od 21. do 24. listopadu. Informace o předprodeji vstupenek najdete na adrese www.pragueplayoffs.com.

 

Výsledky

Global Champions League – Londýn: 1. London Knights, 2. Valkenswaard United, 3. New York Empire, 4. St Tropez Pirates, 5. Miami Celtics, 6. Paris Panthers, 7. Scandinavian Vikings, 8. Hamburg Giants, 9. Prague Lions, 10. Berlin Eagles, 11. Madrid in Motion, 12. Shanghai Swans, 13. Monaco Aces, 14. Doha Falcons, 15. Chantilly Pegasus, 16. Cannes Stars.

Průběžné pořadí po 14. závodě GCL: 1. London Knights 258, 2. Miami Celtics 252, 3. St Tropez Pirates 247, 4. Shanghai Swans 241, 5. Berlin Eagles 235, 6. Madrid in Motion 223, 7. Monaco Aces 220, 8. Scandinavian Vikings 205, 9. Valkenswaard United 198, 10. Prague Lions 193, 11. Paris Panthers 191, 12. New York Empire 181, 13. Hamburg Giants 174, 14. Cannes Stars 141, 15. Chantilly Pegasus 134, 16. Doha Falcons 132.

 

 

2. kolo GCL

Niels Bruynseels a Marco Kutscher vybojovali za Prague Lions ve čtrnáctém kole parkurové série Global Champions League deváté místo. Domácí London Knights suverénně zvítězili, když ani jednou nechybovali. Valkenswaard United byli k prvenství blízko.

Prague Lions reprezentovali při čtrnáctém kole Global Champions League v Londýně Niels Bruynseels a Marco Kutscher. Bruynseels nechyboval jak s desetiletým valachem Delux van T & L v pátek, tak se stejně starým hřebcem Jenson van't Meulenhof v sobotu. Marco Kutscher v sedle jedenáctileté klisny Chades of Blue v pátek zapisoval sedm bodů za zastavení a překročení času, druhý den přidal ještě čtyři body za jednu chybu. V součtu jedenáct trestných bodů znamenalo devátý řádek výsledkové listiny.

Jediným bezchybným týmem byli domácí London Knights. Olivier Philippaerts startoval oba dva dny na desetiletém hřebci H&M Extra, Ben Maher sedlal valacha Explosion W. Oba potvrdili své kvality a s čistým štítem si dojeli suverénně pro vítězství. Druzí skončili Valkenswaard United, a to kvůli chybě Marcuse Ehninga s třináctiletou klisnou Cristy. Jejich jízda byla velmi rychlá a nebýt poboření jedné z překážek, mohli by se s týmovými kolegy Bertramem Allenem a Albertem Zorzim radovat z prvenství, neboť součet sobotních časů měli Allen s Ehningem menší. To si ostatně mohou říkat i zástupci New York Empire, i ti totiž byli rychlejší než Londýnští rytíři, ale měli na svém kontě jednu chybu. A protože byli pomalejší než Valkenswaard United, byli na stupních vítězů až jako třetí.

London Knights se díky triumfu na domácím kolbišti posunuli s 258 body do čela průběžného bodování. Šest bodů na ně ztrácí Miami Celtics, dalších pět pak St Tropez Pirates. Prague Lions jsou desátí se 193 body.

 

1. kolo GCL

Hned čtyři týmy dokázaly v páteční zahajovací část čtrnáctého kola Global Champions League v Londýně překonat bez penalizace. Jeden má čtyři body, jeden pět a jeden sedm – tím sedmým se sedmi body jsou Pražští lvi Bruynseels a Kutscher.

Za celek Prague Lions nastoupili v pátek 2. srpna do čtrnáctého kola Global Champions League v Londýně Niels Bruynseels s desetiletým valachem Delux van T & L a Marco Kutscher v sedle jedenáctileté klisně Chades of Blue. Ani jedna z těchto dvojic nepobořila žádnou z překážek vysokých až 160 centimetrů, ale Kutschera klisna odmítla napoprvé překonat mohutný oxer s číslem šest, pod nímž byl bazének s vodou (tzv. liverpool). To znamenalo čtyři trestné body za neposlušnost a další tři následovaly za překročení časového limitu. Sedm bodů tak Pražské lvy zařadilo na sedmý řádek průběžné výsledkové listiny.

Pět bodů mají šestí Hamburg Giants, čtyři body zapisovali New York Empire a s nulou postupují do sobotního druhého kola soutěže Miami Celtics, St Tropez Pirates, Valkenswaard United a nejrychlejší London Knights.

 

Pozvánka

Parkury bude tentokrát připravovat irský stavitel Alan Wade a jeho první těžká prověrka přijde v pátek, kdy se od 17.30 hodin pojede první kolo soutěže družstev. Překážky budou dosahovat výšky do 155 centimetrů stejně jako u druhé části ligového klání. Ta přijde na řadu v sobotu ve 14.30 hodin.

Účast si nenechá ujít všech šestnáct družstev. Ta se řadí na základě obdržených bodů do žebříčku, jehož pořadí je důležité pro vrchol sezony Global Champions Prague PlayOffs, jež se bude konat koncem listopadu v pražské O2 areně. V čele bodování jsou po třinácti soutěžích členové Miami Celtics s 235 body, jen čtyři body na ně pak ztrácejí druzí Shanghai Swans. Třetí místo patří družstvu London Knights. Pražští lvi jsou na deváté příčce.

Neméně napínavá pak bude i další vrcholná soutěž Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů, která je nedílnou součástí každého zastavení na okruhu Global Champions. V Londýně proběhne v sobotu 3. července od 17.45 hodin. Na základě umístění ve Velké ceně dostávají jezdci body do individuálního žebříčku Global Champions Tour. Navíc vítěz každé Velké ceny získá postupovou pozici do speciální soutěže Super Grand Prix, jež se pojede také v Praze při galashow světového parkuru Prague PlayOffs.

Už třináct špičkových jezdců má účast v Super Grand Prix jistou. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický jezdec Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Dani G. Waldmanová a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži si vybojoval vítězství německý reprezentant Christian Ahlmann a v Chantilly si vstupenky do soutěže zajistil Ir Darragh Kenny. Třináctým účastníkem je Ludger Beerbaum, který dojel ve Velké ceně Berlína na druhém místě, ale svůj postup mu přenechala Dani G. Waldmanová. Ta vyhrála v sezoně už podruhé, a tak postupová pozice automaticky přecházela na dalšího jezdce v pořadí.

Účastníky londýnského mítinku Global Champions čekají mimo dvou vrcholů i rámcové soutěže, v pátek je to zahajovací stopětačtyřicítka, v neděli pak mohou vybírat ze dvou parkurů až do 155 centimetrů.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.