Jezdeckou sezonu 2013 zahájila spřežení v Hradištku u Sadské

První únorový víkend se uskutečnily vůbec první oficiální jezdecké závody pořádané pod hlavičkou ČJF v roce 2013. O úvodní mítink se postarala koňská spřežení, kterých se sjelo do Hradištka u Sadské rovných čtyřicet.

Aktualizace 4. 2. 7:30 HOD: Nesvačilové ovládli v Hradištku soutěž čtyřspřeží

Závody spřežení v Hradištku u Sadské otevřely v sobotu 2. února jezdeckou sezonu 2013. Stejně jako v předešlých letech se nesly v duchu kvalitního startovního pole a bouřlivé divácké atmosféry. Ve čtyřech oficiálních soutěžích se představilo celkem 35 účastníků, přičemž nejobsazenější byla kategorie jednospřeží, v níž startem projelo 15 kočárů. Vrcholem se pak stala soutěž čtyřspřeží, kterou ovládl Jiří Nesvačil reprezentující JK Moravský Krumlov.

S odstupem pouhých 4 bodů za obě kola závodu se na druhé pozici umístil jeho syn Radek Nesvačil, jenž startoval se starokladrubskými vraníky ze Slatiňan. Třetí Petr Vlašic na něj ztrácel více jak 30 bodů.

V již zmíněné kategorii jednospřeží se favoritům příliš nedařilo. Nejlépe umístěný vozataj v žebříčku Top Driver Awards 2012 obsadil až 8. příčku. Nepovedlo se mu především první kolo, kdy skončil devátý. Nejlépe nedopadla ani účastnice loňského mistrovství světa Alena Brixová. I když v druhém kole předvedla třetí nejlepší jízdu, po sečtení výsledků z obou částí na ní zbylo jen 5. místo. Zklamaný byl pravděpodobně i Michal Kořínek. Ten úvodní kolo vyhrál, ale ve druhém dvakrát chyboval a musel se tak spokojit až s pomyslným bronzem. Druhá pozice patřila Liborovi Kurkovi a na vítězství dosáhl Pavel Drbohlav z JK Pamela Bylany.

Mezi deseti účastníky soutěže dvojspřeží nenašel přemožitele Zdeněk Jirásek z JK Robousy, druhý byl Jaroslav Pavel a třetí nejlepší výsledek předvedl stejně jako o několik desítek minut později se čtyřspřežím Petr Vlašic. Ten startoval v této kategorii i s jeho dalšími dvěma koňmi. S nimi byl v prvním kole dokonce nejúspěšnější, ale v druhém kole přišlo zaváhání v maratonové překážce, které ho díky 20 trestným bodům stálo prvenství. Diváci mohli sledovat také soutěž dvojspřeží pony. V ní dle očekávání zvítězila s výrazným náskokem Mgr. Monika Pospíšilová z Jezdeckého klubu Boharyně.

Zkrácený záznam průběhu závodů odvysílá Česká televize na programu ČT sport v pátek 8. února od 16.45 hodin. Připraveny jsou ještě dvě reprízy a pořad bude k vidění i prostřednictvím internetového vysílání ČT.

Původní článek:

Vůbec poprvé se pořadatelé rozhodli zařadit tvz. hobby soutěž pro vozataje či koně bez licencí ČJF. Těch se přihlásilo sedm a právě jejich výkony v 10.00 hodin dopoledne zahájí sportovní program. „Jelikož jejich počet není vysoký, rozhodli jsme se toto neoficiální klání spojit pro všechny kategorie,“ upozornil hlavní organizátor akce Jaroslav Jandl. Oficiální soutěže budou již tradičně rozdělené podle počtu zapřažených koní. „Nejobsazenější bude kategorie jednospřeží, jichž odstartuje šestnáct, dvojspřeží bude sedm, po nich budou následovat čtyři dvojspřeží pony a nakonec se diváci mohou těšit na šest čtyřspřeží,“ prozradil Jaroslav Jandl.

Jan Exnar. Foto Josef Malinovský

Na trati budou muset závodníci projet 13 překážek. Šířka branek vytvořených z kuželů bude 180 centimetrů, pouze u čtyřspřeží je průjezd mezi kužely stanoven na rovných 200 centimetrů. Jedna z překážek se nazývá jako „maratonová“ a je se shoditelnými prvky. V ní musí soutěžící projet hned několik povinných průjezdů v daném pořadí. „Všechny soutěže jsou dvoukolové na čas, přičemž shození míčku, shoditelného prvku nebo převrácení nebo shození jakékoli části maratonové překážky znamená penalizaci pěti sekundami. Je-li shozena nebo významně posunuta překážka, kterou ještě spřežení neprojelo, zazvoní se, zastaví čas a překážka bude opravena. V takovém případě je penalizace 5 sekund za shození a 5 sekund za opravu překážky. Opravený omyl v maratonové překážce je penalizován 20 sekundami,“ popisuje pravidla vozatajské soutěže Jaroslav Jandl.

V jednospřeží nebude chybět např. Jan Exnar, jenž je nejlépe umístěným Čechem v prestižním žebříčku Mezinárodní jezdecké federace – FEI TOP Driver Awards. V roce 2012 v něm obsadil 8. příčku. Do Hradištka dorazí i účastnice loňského mistrovství světa jednospřeží Alena Brixová. S párem koní se představí mj. Zdeněk Jirásek, Jaroslav Pavel či Radek Nesvačil, jehož přítomní uvidí i se čtyřspřežím starokladrubských varaníků ze Slatiňan. V této královské disciplíně spřežení se na start postaví i jeho otec Jiří Nesvačil, Zdeněk Jirásek, Tomáš Barták starší, Pavel Hybler nebo zmíněný pořadatel Jaroslav Jandl.

Stejně jako v loňském roce bude z průběhu závodů připravovat půlhodinový sestřih Česká televize na program ČT sport. „Kdo však zavítal na halové závody spřežení v minulosti, jistě dá za pravdu, že se jedná vždy o nepopsatelnou atmosféru, kterou opravdu stojí za to zažít na vlastní kůži,“ dodal Jaroslav Jandl. Vstupné pro dospělé je 70 Kč, pro děti je zdarma. Aktuální informace k závodům najdete na internetové adrese www.sprezeni-cjf.cz.
Jezdci v únoru zamíří do zahraničí i na slavnostní vyhodnocení loňské sezony
I když žádné jiné jezdecké akce na našem území v únoru naplánované nejsou, některým jezdcům a koním bude možné držet palce na zahraničních kolbištích. V sobotu 2. února se budou konat mezinárodní závody v Kathu (Jihoafrická republika). Zúčastní se jich také tři české jezdkyně: Lada Hrabalová, Tereza Kopecká a Silvie Lorenzová. Koně jim pro závod zapůjčí místní sportovní stáj. Start je naplánován již na druhou hodinu ranní, jelikož v tomto období místní denní teploty stoupají nad 30ºC. Proto se velká část závodu odjede v přijatelnějších podmínkách.

Ve dnech 8. – 10. února se koná v Bordeaux poslední kvalifikace Světového poháru ve voltiži, kde figuruje na seznamu účastníků i náš Josef Zelinka.

Skokový reprezentanti Aleš Opatrný a Natálie Roučková se chystají se svými koňskými svěřenci od 14. do 17. února na mezinárodní skokové závody CSI2* v rakouském Ebreichsdorfu. Natálie Roučková si s sebou bere koně Ahorn-T a Chemal, její stájový kolega a životní partner v jedné osobě bude startovat na koních Falco Union, Nobel, Obora´s Golden Sun a Zandiro. Aleš Opatrný má v plánu pokračovat ve sportovním zápolení i na přelomu února a března, kdy se vypraví na CSI2* do polského Lublinu.

V únoru se koná také řada jezdeckých plesů a galavečerů. V sobotu 2. 2. si v pražském Radiopaláci převezmou Výroční ceny České jezdecké federace Sportovec ČJF roku 2012, Vycházející jezdecká hvězda roku 2012 a předány budou i ceny za rozvoj jezdectví v České republice a cena „navzdory všemu“ pro jezdce se zdravotním či jiným handicapem. O týden později vyhodnotí nejlepší sportovce ve všech věkových kategorií vytrvalostní disciplína, jejíž zástupci připravují galavečer v pražském kongresovém hotelu Clarion. Disciplíny všestrannost a spřežení pravidelně vyhlašují své nejúspěšnější zástupce ve Spolkovém domě v Humpolci. Skokany a drezuristy čeká slavnostní večer v sobotu 2. března na Žofíně. Více na www.cjf.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.