MČR mladých jezdců a seniorů 2019 - Martinice: Mistry Jihočeši, Portychová, Fenclová, Opatrný

Ve dnech 25. - 28. července se v resortu Equitana Martinice koná mistrovství České republiky v parkurovém skákání mladých jezdců a seniorů. Stavitelem parkurů je Chorvat Eduard Petrovič.

Rozpis | Facebook

 

Tisková zpráva

Aleš Opatrný je poosmé parkurovým mistrem ČR, Marek Klus skončil druhý

Skvělá sportovní podívaná až do úplného konce. To bylo mistrovství České republiky v parkurovém skákání 2019 v Martinicích u Březnice. Šťastný konec to byl hlavně pro Aleše Opatrného, i když Marek Klus bojoval jako lev a také ani jednou nechyboval.

Prvním, kdo měl medaili z parkurového mistrovství České republiky 2019 jednotlivců jistou, byl Vladimír Tretera na Gangsterovi V/H Noddevelt. Nedělní třetí kolo překonal stejně jako to sobotní čistě a zapisoval tak pouze čtyři trestné body za páteční chybu. Ostatní jezdci, kteří vstupovali do vrcholné části mistrovské soutěže s jednou chybou, inkasovali znovu. Sergej Motygin s Dylanem a Rudolf Doležal s Quattro Centem šli do závěrečného parkuru jen s jedním trestným bodem za překročení času v prvním kole. Jenže tentokrát se ani jeden z nich shození nevyhnul a s pěti body skončili na čtvrtém a pátém místě.

Roli favoritů potvrdili Marek Klus s Carebisem a Aleš Optrný s Forewerem. Ti ani napotřetí neinkasovali žádný trestný bod a následovalo tak rozeskakování o zlato. Marek Klus znovu předvedl precizní jízdu, jenže Aleš Opatrný dokonale využil jak pozice posledního startujícího, tak svých bohatých jezdeckých zkušeností a dokázal najít kratší cestu do cíle, aniž by se dotkl některé z překážek. Čas měl 36,79, tedy téměř o tři sekundy kratší než jeho hlavní soupeř.  Opatrný se tak stal již poosmé mistrem České republiky.

Do třetího kola mistrovství v kategorii žen vstupovaly bez penalizace dvě dvojice. Lucie Strnadlová s Carinou 6 i Iva Holíková s Luanou T však dovezly 12 trestných bdoů a skončily na devátém, resp. osmém místě. Naopak Vladislava Fenclová s Picobellou dojela třetí kolo čistě a se čtyřmi body za chybu v páteční první části zvítězila. Druhá se umístila Iva Eisermannová s Percy, jež nasbírala pět bodů za sobotní chybu a nedělní překročení času. O bronz se rozeskakovaly čtyři účastnice. Nakonec bronz ukořistila Alžběta Vojtková v sedle Zarthaga BR Z. Dojela rozeskakování čistě a v nejrychlejším čase.

Tři bezchybná kola znamenala v mistrovské soutěži jezdců do 25 let jasné prvenství pro Lindu Portychovou v sedle Falina. Jasno bylo i o stříbrné příčce, která patří Nicole Grünthalové s Carefulem Z, když dokončila jen se čtyřmi trestnými body za chybu v druhé části závodu. O bronz se rozeskakovaly tři dvojice s osmy trestnými body. Čistě šla Kateřina Kučerová s Anabel Van´t Kathof a čas 37,15 vypadal velmi slibně. Nina Kaločová s Schicki Micki udělala chybu. Kateřina Tomanová s Chacco Gold dovezla do cíle nulu, ale čas 38,01 vteřiny jí odsunul až za Kateřinu Kučerovou. Ta se tak radovala z bronzu.

Kompletní výsledky najdete na webu www.csi-martinice.cz, další podrobnosti pak na fanpage, k níž se můžete připojit prostřednictvím internetové adresy www.mistrovskemartinice.cz. Nezkrácený video záznam nedělních soutěží je ke zhlédnutí na stránkách internetové televize EquiTV.cz, hodinový sestřih odvysílá ve středu odpoledne a následně ještě ve třech reprízách Česká televize na programu ČT Sport.  

 

Výsledky

neděle:

3. kolo U25: 1. L. Portychová a Falino, 2. N. Grünthalová a Careful Z, 3. K. Kučerová a Anabel Vant Kathof

3. kolo ženy: 1. V. Fenclová a Picobella, 2. I. Eisermannová a Percy, 3. A. Vojtková a Zarthago BR Z

3. kolo jednotlivci: 1. A. Opatrný a Forewer, 2. M. Klus a Carebis, 3. V. Tretera a Gangster V/H Noddevelt


sobota:

2. kolo U25: 3 bezchybné dvojice - L. Portychová, M. Škanderová, N. Soukupová

2. kolo ženy: 3 bezchybné dvojice - I. Holíková, L. Strnadlová, I. Holíková

2. kolo jednotlivci: 3 bezchybné dvojice - A. Opatrný, M. Klus, A. Opatrný

2. kolo družstva: 1. Jižní Čechy (0 tr. b.), 2. Severní Morava 2 (4 tr. b.), 3. Severní Morava 1 (4 tr. b.)


pátek:

1. kolo U25: 6 bezchybných dvojic - L. Portychová, M. Škanderová, N. Soukupová, N. Grünthalová, K. Tomanová, V. Poláchová

1. kolo ženy: 22 bezchybných dvojic

1. kolo jednotlivci: 8 bezchybných dvojic - N. Bielíková, M. Hentšel, A. Opatrný, M. Klus, J. Štětina, A. Opatrný, L. Arient, J. Chýle

1. kolo družstva: 3 bezchybná družstva - Severní Morava 2, Severní Morava 1, 3. Jižní Čechy

 

 

Tisková zpráva

Opatrný pojede po třech letech o mistrovský titul v parkurovém skákání

V pátek 25. července vypukne v Martinicích u Březnice boj o tituly mistrů České republiky v parkurovém skákání pro rok 2019. Vypsané jsou kategorie družstev, jezdců do 25 let, žen a jednotlivců. Podle soupisek účastníku se dá očekávat špičkový sport.

Tříkolový parkurový šampionát pro seniory, mladé jezdce ve věku do 25 let a ženy hostí po dvou letech jezdecký areál v Martinicích na Příbramsku. Vedle individuálních soutěží, jež se pojedou všechny na tři kola, je připravená také dvoukolová soutěž družstev.

Jezdci do 25 let zahájí své klání v pátek na překážkách s výškou do 135 centimetrů. V druhém a třetím kole jim připraví chorvatský stavitel Eduard Petrovič kurzy s překážkami o pět centimetrů vyššími. Jako obhájkyně zlata z roku 2018 nastoupí Kateřina Kučerová s klisnou Anabel Van´t Kathof. Právě s ní získala titul před rokem na kolbišti v nedalekých Zduchovicích. V roli obhájkyně to nebude mít jednoduché. Do Martinic se chystá prakticky kompletní špička jezdců v této věkové kategorii. Konkurovat jí bude kompletní nejvýše postavená pětice túry U25 v rámci Českého skokového poháru: Natálie Ulčová, Miroslava Škanderová, Nina Kaločová, Jiří Tměj a Nicola Grünthalová, která se před pár dny blýskla druhou příčkou ve Velké ceně Olomouce. Dalšími startujícími budou třeba Václav Staněk, Tina Šalková, Kateřina Málková nebo Linda Portychová.

Také v ženské soutěži nebude chybět mistryně republiky 2018, kterou je Iva Holíková. Ta si splnila kvalifikaci se třemi koňmi: s Normanem, s nímž vyhrála šampionát loni, a dále s Luanou T a s Celanem-S, jehož sedlal ještě před několika týdny Jan Štětina. V přehledu startujících je více než padesát dvojic, které nastoupí do pátečního prvního kola s obtížností S**, tedy s překážkami do 135 centimetrů. Představí se také loňská bronzová medailistka Lucie Strnadlová. Tu doplní vedle dalších Tereza Mücková, Hana Pokorná, Natálie Roučková, Šárka Pospíšilová, Veronika Turečková nebo Vladislava Humplíková, která si na martinickém kolbišti dojela pro zlato v kategorii žen před třemi lety. Jak bude soutěž postupovat, budou se také zvyšovat překážky, a ženy budou uzavírat třetím kolem o výšce do 140 centimetrů.

Nejvyšší obtížnost bude připravená pro účastníky kategorie jednotlivců, jež je otevřená ženám i mužům, kteří početně výrazně převažují. Letos se našla pouze jedna žena, Nikola Bielíková, jež nastoupí do třech kol od 145 do 150 centimetrů. Mezi jednatřiceti dvojicemi těžko tipovat favorita. I když jedno jméno vyniká. Po třech letech se do šampionátu vrací Aleš Opatrný. Ten je se sedmi mistrovskými tituly ze soutěže jednotlivců nejúspěšnějších účastníkem mistrovství České republiky v tomto století. V Martinicích bude startovat s Forewerem a Sangris Boyem. Naopak vítězka posledních dvou ročníků Zuzana Zelinková bude chybět.

Řada dalších přihlášených jezdců je v posledních týdnech ve výborné formě. Například Jakub Štěrba s Warnessem nebo Rudolf Doležal s Quattro Centem. Ke stálicím na parkurech nejvyšší obtížnosti pak patří lídr Českého skokového poháru Jan Štětina, který má v přihlášce Benita-S a Cabareta-S. Jan Chýle bude závodit se svou jedničkou hřebcem Cool Paradise, o medaile pojede také Marek Klus s Carebisem, Vladimír Tretera a Gangster VH Noodevelt, Jiří Hruška s Oridou M nebo vítěz finále Českého skokového poháru 2018 Ondřej Pospíšil s Einfachem. Šampionát si nenechá ujít ani vicemistr roku 2018 Sergej Motygin s valachem Dylanem.

O medailistech ve všech individuálních soutěžích bude rozhodnuto v neděli 28. července. Dekorování soutěže družstev, kterou loni ovládli Středočeši, proběhne v sobotu.

Mistrovství České republiky 2019 v parkurovém skákání jezdců do 25 let, žen a jednotlivců se koná v Martinicích u Březnice od 25. do 28. července. Podrobnosti k této akci najdete nejen na webu www.csi-martinice.cz, ale také na nové fanpage, k níž se můžete připojit prostřednictvím internetové adresy www.mistrovskemartinice.cz.  

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.