Mistrovství Evropy ve všestrannosti v Pardubicích je za dveřmi

Jezdecký vrchol letošního roku v tuzemsku se blíží. Už ve čtvrtek 29. července bude na Dostihovém závodišti v Pardubicích zahájeno mistrovství Evropy mladých jezdců a závody CIC3* a CCI2* ve všestrannosti. Vítězové budou známi v neděli 1. srpna.

ME

Mistrovství Evropy ve všestrannosti v Pardubicích – dorazí i poslední dvě šampionky

Jednotlivé národní federace už upřesnily konečné nominace. Evropského šampionátu, který se na pardubickém závodišti koná potřetí v historii, se zúčastní reprezentanti z patnácti zemí (Rakousko, Belgie, Česko, Francie, Německo, Velká Británie, Maďarsko, Irsko, Itálie, Nizozemí, Polsko, Rusko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko). Šestnáctým zúčastněným státem bude Dánsko, které však bude mít své zástupce pouze v soutěži CIC3*. Původně přihlášené Bělorusko svou účast odvolalo.
V individuální soutěži mistrovství Evropy mladých jezdců se představí 65 startujících. V soutěži družstev bude o medaile bojovat čtrnáct tymů. Rakousko bude zastoupeno pouze v individuální soutěži.
Do soutěže CIC3* je přihlášeno patnáct dvojic. Dánka Mia Hastrup bude startovat se dvěma koňmi. Jediným českým reprezentantem bude zkušený Petr Veselovský s Monarchou. Loňské prvenství bude obhajovat někdejší mistr Evropy mladých jezdců Harald Ambros z Rakouska s koněm O-Felitz.
Nejméně přihlášených je do soutěže CCI2*. Představit by se v ní mělo pět dvojic. Česko bude zastupovat Lubomír Vrtek s Davosem a také na poslední chvíli nahlášený Petr Pejřil.
Upřesnění nominace pro evropský šampionát mladých jezdců nic nezměnilo na kvalitě startovního pole. V Pardubicích se představí deset ze třinácti nejlepších závodníků z loňského šampionátu, který se konal v belgickém Waregemu.
Na startu budou evropské šampionky v kategorii mladých jezdců z posledních dvou let. Vloni zvítězila Laura Collett z Velké Británie (mj. také juniorská mistryně Evropy z let 2006 a 2007) a předloni její krajanka Emily Llewellyn, která před rokem skončila třetí. Obě byly v minulém roce i členkami vítězného družstva stejně jako Emily Parker, která do Pardubic přijede také.
Scházet nebudou ani vloni stříbrný Astier Nicolas z Francie, pátá Sonja Buck z Německa, šestá Franziska Roth rovněž z Německa, sedmý Bobby Bary z Nizozemí, osmý Christoffer Forsberg ze Švédska, devátý Hannes Melin také ze Švédska, jedenáctý Brian Morrison z Irska a třináctý Miloslav Příhoda, jenž bude největší českou nadějí.
Příhoda bude startovat s Gombou 1. Domácí barvy budou hájit ještě další tři jezdci a koně: Jiří Machovec – Alnaki, Sabina Erbeková - Johanka 2, Barbora Žáčková – Frey. Vedoucí ekipy je Daniela Diringerová a veterinářem MVDr. Petr Přikryl.
Jednotlivé ekipy se už sjíždějí na Dostihové závodiště v Pardubicích. V sobotu jako první dorazili Belgičané, v neděli je následovali Španělé a Irové. Většina výprav si jako příjezdový den vybrala dnešek.
Ve středu 28. července se uskuteční první inspekce koní, prohlídka tratí a slavnostní zahájení. Závodit se začne ve čtvrtek 29. července. Drezura na pískovém kolbišti bude zahájena v 8.00 a pokračovat bude ještě v pátek 30. července rovněž od 8.00 hodin. V sobotu 31. července od 9.00 hodin se bude konat kros na dostihové dráze. Šampionát vyvrcholí v neděli 1. srpna. Dopoledne se uskuteční druhá prohlídka koní a po ní bude následovat parkur na pískovém kolbišti. Účastníci evropského šampionátu se v něm představí krátce po poledni.
Na čtvrteční a páteční drezuru mají diváci vstup zdarma. V sobotu a v neděli je jednotné vstupné 50 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma.

 

ME

Mistrovství Evropy ve všestrannosti v Pardubicích – postavení na světovém žebříčku
Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se potřetí v historii uskuteční mistrovství Evropy ve všestrannosti. Po čtyřech letech se do zdejšího areálu vrací evropský šampionát mladých jezdců. Bude se konat od čtvrtka 29. července do neděle 1. srpna. Přestože se jedná o klání mladých jezdců ve věku od 16 do 21 let, ve startovním poli se objeví řada už ostřílených a úspěšných závodníků. Tři z nich patří do elitní stovky světového žebříčku v této jezdecké disciplíně. A další se představí v soutěži CIC3*, který bude součástí programu.

Mistrovství Evropy mladých jezdců
Z jezdců, kteří se představí v mistrovství Evropy, se nejvyšším postavením ve světovém žebříčku všestrannosti pyšní Christoffer Forsberg. Devatenáctiletý švédský reprezentant figuruje aktuálně na 62. místě.
Forsberg už má na svém kontě několik medailí z evropských šampionátů. Dvě získal v juniorské kategorii. V roce 2005  vybojoval individuální bronz ve francouzském Saumuru, o dva roky později získal stříbro v družstvech ve švýcarském Avenches. Vloni při mistrovství Evropy mladých jezdců v belgickém Waregemu byl členem bronzového družstva Švédska. V individuální soutěži skončil osmý stejně jako o rok dříve v německém Kreuthu.
Většinu svých úspěchů vybojoval v sedle Grafmana. Tento kůň patří mezi veterány ve všestrannosti. Je pouze o rok mladší než jeho jezdec, letos mu je už úctyhodných 18 let!
Forsberg se představil v Pardubicích i při mezinárodních závodech v loňském roce. V soutěži CIC3* skončil pátý s Grafmanem, v soutěži CIC1* obsadil druhé místo s Leharem A.
V letošním roce vybojoval už několik medailových umístění. V polovině dubna v soutěži CIC2* v německém Bredeneeku skončil druhý s Grafmanem. V květnu v polském Bialem Boru vyhrál CIC1* (Piece of Hope) a umístil se na třetím místě v CIC2* (Lefuria). Na konci června v polské Strzegomi vybojoval bronz v CIC3* s Grafmanem.
Do elitní stovky světového žebříčku patří i dvě nadějné jednadvacetileté britské reprezentantky – Emily Llewellyn a Laura Collett.
Emily Llewellyn aktuálně figuruje na 72. místě. Také ona už má doma řadu medailí z evropských šampionátů. V roce 2006 v irském Necarne Castle byla členkou stříbrného juniorského družstva a v individuální soutěži skončila pátá. O rok později ve švýcarském Avenches znovu v juniorské kategorii vybojovala bronz v soutěži jednotlivců a zlato s družstvem. Ještě úspěšnější byla v roce 2008 při ME mladých jezdců v německém Kreuthu, kde získalo zlato v individuální i týmové soutěži. Vloni v belgickém Waregemu si zopakovalo první místo s družstvem a skončila třetí v závodu jednotlivců.
V letošním roce se mj. na konci dubna představila v prestižní čtyřhvězdičkové soutěži v britském Badmintonu. Obsadila 15. místo s koněm Society Spice, s nímž bude startovat v Pardubicích. V závěru května skončila druhá v CCI2* v britském Houghton Hallu s koněm Balloo IV.
Druhá z výtečných britských reprezentantek Laura Collett je v současné době 82. ve světovém žebříčku všestrannosti. Za svou kolegyní se svou sbírkou medailí z evropských šampionátů nikterak nezaostává. V roce 2006 v irském Necarne Castle se stala juniorskou mistryní Evropy v soutěži jednotlivců a s družstvem vybojovala stříbro. O rok později ve švýcarském Avenches obhájila titul a druhý přidala v soutěži družstev. Stejně úspěšná byla i vloni při ME mladých jezdců v belgickém Waregemu. Vyhrála individuální soutěž a byla členkou vítězného družstva.
Letos si na své konto připsala tři medailová umístění. Na začátku dubna skončila třetí v CIC2* v britském Burnham Marketu s koněm Fernhill Cristal, s nímž se představí i v Pardubicích. V polovině června v britském Burgie byla druhá v CCI1* s Minimee a Noble Bestmanem.
Z kvarteta českých reprezentantů je na světovém žebříčku nejvýše Miloslav Příhoda. Patří mu 116. místo. Z jezdců přihlášených do mistrovství Evropy je tak pátý nejlépe postavený.

Nejvýše postavení jezdci ve světovém žebříčku:
62         FORSBERG Christoffer        Švédsko  
72        LLEWELLYN Emily            Velká Británie
82         COLLETT Laura            Velká Británie
114        ROTH Franziska            Německo
116        PŘÍHODA Miloslav            Česko
131         BUCK Sonja                Německo
169         MCEWEN Tom            Velká Británie
170         MELIN Hannes            Švédsko
176         LÜDEKE Franca             Německo
200         FRY Rosie                Velká Británie
204         VUILLEMIN Jennifer            Francie
240         MORRISON Brian            Irsko
247         BARY Bobby                Nizozemí
249         VOGG Felix                 Švýcarsko
275         NICOLAS Astier            Francie
286         ATTINGER Patrizia            Švýcarsko
291         BAKONYI Noémi            Maďarsko
343         SVENNERSTAL Ludwig        Švédsko
346         DOBRETSBERGER Charlotte    Rakousko
358         LUCIANI Mattia            Itálie
366         BENITEZ VALLE Esteban        Španělsko
375         BORISOV Alexandr            Rusko
383         ERBEKOVÁ Sabina            Česko
398         FÜLLGRAEBE Freya            Německo
399         CECCATELLI Giulia            Itálie
427         ANDERSEN Frida            Švédsko  
462         VALTEAU Edouard            Francie
491         LÜDI  Ilona                Švýcarsko
1578    ŽÁČKOVÁ Barbora            Česko  
1579        MACHOVEC Jiří            Česko  


CIC3*
Nejvyšším postavením ve světovém žebříčku všestrannosti z jezdců, kteří jsou přihlášeni do soutěže CIC3*, se pyšní Harald Ambros. Aktuálně mu patří 53. místo.
třicetiletý rakouský reprezentant je dvojnásobným šampionem své země v letech 2003 a 2005. V roce 2001 získal titul mistra Evropy mladých jezdců s koněm Miss Haila. Dvakrát se představil na olympijských hrách. V roce 2004 v Aténách se svým nejoblíbenějším koněm Miss Ferrari skončil devatenáctý. Předloni v Hongkongu s Quickem olympijskou soutěž nedokončil. V loňském roce s Quickem obsadilo desáté místo při mistrovství Evropy ve francouzském Fontainebleau.
Ambros je pravidelným účastníkem mezinárodních závodů v Pardubicích. V roce 2007 s Quickem vyhrál soutěž CICO*** a vloni s O-Felitzem zvítězil CIC3*. S tímto koněm bude startovat i letos.
Druhou nejvýše postavenou jezdkyní ve světovém žebříčku ze soutěže CIC3* je německá reprezentantka Janet Wiesner. Momentálně jí patří 184. příčka. Jejím dosavadním největším úspěchem je zisk titulu mistryně světa šestiletých koní, který vybojovala s koněm Horstfeldes Libero v roce 2005 ve francouzském Lion d´Angers. Do Pardubic jezdí v posledních letech pravidelně. Vloni startovala ve tříhvězdičkové soutěži. Skončila čtvrtá s koněm Horstfeldes Libero a šestá s Golden Joyem, s nímž bude startovat i letos.
Příjemné vzpomínky na Pardubice má i Italka Evelina Bartoli, které ve světovém žebříčku všestrannosti patří 186. příčka. V roce 2006 zde startovala při mistrovství Evropy mladých jezdců. V individuální soutěži skončila čtvrtá a byla členkou vítězného italského družstva.
Jediným českým reprezentantem v soutěži CIC3* bude zkušený Petr Veselovský s Monarchou. V aktuálním světovém žebříčku figuruje na 1047. místě.

Nejvýše postavení jezdci ve světovém žebříčku:
53         AMBROS Harald        Rakousko  
184        WIESNER Janet        Německo  
186        BERTOLI Evelina          Itálie
303        HASTRUP Irene Mia        Dánsko
307        TAPKEN Ina              Německo  
1047    VESELOVSKÝ Petr          Česko


CCI2*
Mezi jezdci, přihlášenými do soutěže CCI2*, je na světovém žebříčku všestrannosti nejvýše postaven Maďar László Egyed. Patří mu 271. místo. Český reprezentant Lubomír Vrtek figuruje na 567. příčce.

 

ME

Mistrovství Evropy ve všestrannosti v Pardubicích – pohled do historie
Dostihové závodiště v Pardubicích bude potřetí v historii hostit mistrovství Evropy ve všestrannosti. Letos ve zdejším areálu budou o cenné kovy bojovat mladí jezdci. Šampionát se uskuteční od čtvrtka 29. července do neděle 1. srpna.
Poprvé se mistrovství starého kontinentu na pardubickém závodišti konalo v roce 2003. Tehdy se zde rozhodovalo o šampionech mezi juniory. O tři roky později k Taxisovu příkopu vrátil evropský šampionát. O medaile zápolili mladí jezdci. Stejná kategorie se v Pardubicích představí i letos.

Mistrovství Evropy juniorů ve všestrannosti v Pardubicích (7. až 10. srpna 2003)
Premiéry mistrovství Evropy na Dostihovém závodišti v Pardubicích se zúčastnilo 59 jezdců a koní z 15 zemí. V individuální soutěži si nejlépe vedla Němka Christine Seitz s výtečným koněm Amigo. S přehledem zvítězila a obhájila titul evropské juniorské šampionky z předchozího roku. Zlato v soutěži družstev, v níž startovalo 13 týmu, získali Italové. Byla mezi nimi i Evelina Bartoli (4. místo v závodě jednotlivců), která se letos v Pardubicích představí v soutěži CIC3*. Bez medaile překvapivě zůstalo Německo, které obhajovalo titul. Obsadilo čtvrté místo, když vsadilo na „nesprávnou“ sestavu. Vedení ekipy do týmu nezařadilo Leonii Dissmann, která v individuální soutěži vybojovala bronz.
Z českých reprezentantů dokončil soutěž pouze Richard Krobot. S koněm Try Walt obsadil 44. místo. Kateřina Janušová s Best Planem a Marcela Šedá s Clementain neprošli kondiční zkouškou před závěrečným parkurem. To znamenalo i konec nadějí pro domácí družstvo, jemuž po krosu patřilo vynikající osmé místo. Nakonec skončilo třinácté.

Jednotlivci
1. Christine Seitz - Amigo (Něm.)
2. Amelie Billard - Guel de Lesvaniel (Fr.)  
3. Leonie Dissmann – Santa´s Little Helper (Něm.)
4. Evelina Bertoli – Elektra (It.)
5. Annemiek Wieken – Flying (Niz.)
… 44. Richard Krobot – Try Walt, nedokončili Kateřina Janušová – Best Plan, Marcela Šedá – Clementain (vš. ČR)

Družstva
1. Itálie (Evelina Bertoli – Elektra, Filipo Tabarini – Arnoldo, Luca Bommino – Allegra, Martina Sgarzani – Faramon)
2. Francie (Amelie Billard - Guel de Lesvaniel, Martin Denisot – Edelweiss Moulinet, Clemence Dulcy – Bijou des Thiards, Donatien Schauly – Erion de Gerbal)
3. Belgie (Pieter De Cleene – Quimper, Wouter De Cleene – Spinalong Susie, Cassandre Malherbe – Garie Dlatuilerie, Vincent Martens – Treffer by Picobello)


Mistrovství Evropy mladých jezdců ve všestrannosti v Pardubicích (3. a 6. srpna 2006)
Po třech letech se do Pardubic vrátil evropský šampionát ve všestrannosti. Tentokrát se při něm rozdělovaly dvě sady medailí v kategorii mladých jezdců. Mistrovství se zúčastnilo 62 jezdců ze 16 zemí. Nejvíce se dařilo reprezentantům Velké Británie, kteří získali obě zlata.
Individuální soutěž vyhrála Amy Young s koněm Highville. Pro krosu byla těsně druhá za Italem Lucou Romanem s koněm Fute Vergoignan. V parkuru se však pořadí otočilo. Mladá Britka ho na rozdíl od svého soupeře zajela čistě a vybojovala zlato. Třetí skončila Němka Antje Deparade, jejíž mladší sestra Sabine se v Pardubicích při mistrovství Evropy mladých jezdců představí letos.
V soutěži družstev, v níž startovalo 10 týmů, zvítězila Velká Británie. Stříbro vybojovalo Švýcarsko, které v závěrečném parkuru předstihlo Německo a odsunulo ho na bronzovou příčku.
Mistrovství Evropy se konalo bez domácí účasti. Čeští jezdci nesplnili kvalifikační podmínky a nakonec nevyšel ani jejich start na divokou kartu.

Jednotlivci
1. Amy Young – Highville (Brit.)
2. Luca Roman – Fute Vergoignan (It.)
3. Antje Deparade – Komtess (Něm.)
4. Sam Watson – Horseware Bushman (Ir.)
5. Vincent Martens – Treffer by Picobello (Bel.)

Družstva
1. Velká Británie
(Amy Young – Highville, Gemma Tattersall – Jesters Quest, Lauren Shannon – Quitoxic,
Alice Dundson – Master Taldi)
2. Švýcarsko    
(Leslie-Ann Weiss – Carrabawn View, Stefan Bienz – Zappa IV, Lauriane Marro – Gamine de Charrieres, Jrina Giesswein – Irana IV)
3. Německo    
(Sabrina Mertens – Divolo, Sandra Auffarth – Carlos, Christiana Meyer – Allrounder Bo, Marie-Louisa Meyer – I´m No Angel)

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.