O nás bez nás aneb Otevřený dopis k pokutě za nerespektování podmínek smlouvy

Po přečtení článku v Jezdectví „Pokuta pro voltižéry“ mi nezbývá nic jiného, než na tento článek reagovat. Zhruba začátkem ledna jsem byla náhodně dotazována k zápisu z VV ČJF, ve kterém se píše o pokutě udělené některým voltižním členům startujících na WEG v Kentucky. Píši náhodně, protože zápisy z VV si pravidelně nečtu a jelikož pár dní před konáním VV se konalo slavnostní předávání odměn za reprezentaci na WEG, všichni na Strahově se tvářili velmi přátelsky a nikdo, ani manažerka voltiže nás na žádné problémy neupozornila, nenapadlo mě tedy, přečíst si zápis, ve kterém se dovím o trestu. V danou chvíli jsem se ještě rozhodla vyčkat, ale článek v Jezdectví mě přesvědčil o tom, že je třeba reakce.

Nejdříve musím říct, že nejsmutnější na celé věci je, že se naprosto bez problémů rozhodlo o nás, bez nás. Především se nás na nic nikdo neptal, dokonce ani na to, jestli jsme logo na dečce měli či neměli, ačkoliv lepší příležitost zeptat se nás zástupci federace neměli, než právě na zmiňovaném předávání odměn, kde jsme byli všichni účastníci z Kentucky pěkně pohromadě. O jiných účastnících WEG opravdu nevím, ale vypadá to, že informace o nás od „cizích“ byly určitě přesvědčivější. Závodníci nedostali žádný prostor na vysvětlení, svoji obhajobu, či omluvu.
Každopádně se všichni zástupci federace na předávání odměn tvářili, že je vše v pořádku.

Je s podivem, že až do této chvíle nikdo nekontroloval, jestli naši závodníci mají či nemají logo na dečkách – např. při našich startech na ME. Nezbývá, než si myslet, že problém nastal především po té, co závodníci získali od federace odměny. To je mi líto.

Jak se píše v Jezdectví, že nás p. Lomský na komisi v Praze o všech podmínkách s použitím loga informoval, tak to je omyl. Pan Lomský nám bohužel na některé naše dotazy k danému problému, týkající se hlavně specifikace voltižní disciplíny nedokázal v danou dobu odpovědět, protože  ještě přesně nevěděl, jak to vše bude.
Problémy s logem nastaly již před ME juniorů. Nepřišly nám objednaná trička s vysvětlením,že nebyly a šičky měly v té době bohužel dovolenou. Abychom se vyvarovali těchto problémů, poprosila jsem p. Lomského (emailem 10. 8.), aby nám logo Czech teamu poslal, že máme přímo v Drásově firmu na vyšívání a necháme si logo dle potřeby vyšít. Přijde mi navíc nelogické posílat do Prahy a zpět tričko, potom dečku, potom druhou apod. Odpověď zněla, že to nemůže, protože vyšít logo může jen f. Dance and Jump.
Asi přesně nechápu, koho vlastně logo Czech teamu je? ČJF nebo DJ? Nedoslala jsem na tuto otázku odpověď. V danou chvíli jsme se ještě snažili, abychom logo měli úplně všude, třeba i na tričkách. Ovšem, protože jsme si ohledně výjezdu do Kentucky zajišťovali vše sami, tedy i oblečení, vyšívání loga jsme vzdali, protože posíláním věcí do Prahy a zpět by bylo pro nás naprosto časově nerealizovatelné.
Každopádně na jedné asi ze tří  deček logo našité máme (více nášivek jsme  do té doby nedostali) a možná právě tady vznikla naše chyba, že jsme si neuvědomili, že má být na všech dečkách. Ale zrovna toto byla jedna z hlavních otázek. Máme sponzory, které musíme, u voltiže kde jinde, než na dečce mít, tak jak potom vše řešit? Logické se mi zdá, alespoň je střídat, ale před odletem do Kentucky jsme řešili velké množství dalších závažných problémů, se kterými nám opět ani pan Lomský nepomohl.
Loga se obecně našívají na dečku z venkovní, tedy pravé strany, protože závodíme pouze na levou ruku, tedy na fotce v Jezdectví nemůže být vidět žádné logo. Dečky jsme prali, měnili několikrát denně. Ze cvičení nemáme fotky, protože v našem počtu lidí v týmu,  nešlo zvládnou vše. Informaci o tom, že Petr Eim veze nějaké nášivky s logem, jsme se dozvěděli až po odjeté povinné sestavě.

Další věcí k zamyšlení týkající se „pokuty“ je, jak se vypočítala výše pokuty?  50% z nějakých odměn? Opět se nabízí pouze spekulace o tom, že bylo zapotřebí dostat odměněné peníze na federaci zpět a to jakkoliv, protože jinak by pokutu nemohli odečíst z rozpočtu voltižní disciplíny, ale žádaná by byla po odměněných.
Výsledkem je, že se tak můžou pohádat především členové voltižní komise, která samozřejmě odmítá toto snížení rozpočtu.
A tak jsme znovu u toho, že peníze odevzdá Jana Sklenaříková s Lukášem Kloudou? Tady bych ale chtěla zdůraznit, jestli si někdo uvědomuje, koho vlastně trestají? Dva závodníky-studenty, kteří několik let patří mezi nejlepší reprezentanty České federace, kteří by tento sport, který nevydělává peníze, nemohli dělat bez podpory svých rodičů, oddílu a sponzorů, kteří jako jediní závodníci při pořádání MS v Brně nejen závodili, ale především pracovali!! A to reprezentují ČJF vždy velmi svědomitě, s velmi vzorným chováním a vždy na výjezdech odvádí práci navíc, nejen závodí.
Bez přestávky 18 let lonžuji na té nejvyšší úrovni. Vím, že si závodníci sami, z vlastní iniciativy našívali loga federace, vlajku ČR, aby alespoň bylo vidět, odkud jsme. Za těch18 let, kdy jsem byla osobně mimo jiné u 6. místa na WEG Haag, 8.místa na WEG Aachen (nejlepší výsledek právě Lukáše z celé české výpravy) , jsem ještě nikdy nebyla u toho, že by někdo ze závodníků, natož lonžérů dostal kdy nějakou odměnu!
Další paradoxem je, že se do pokuty započítala částka vedoucího výpravy, který peníze dostal na částečné pokrytí svých nákladů na WEG! Pravděpodobně by měli pokutu udělit mně, která jsem koně lonžovala, ale já jsem žádnou odměnu nedostala.

A tak si říkám, nezůstaneme raději u tohoto „NEODMĚŇOVÁNÍ“? Jsem přesvědčená, že bychom čtyři měsíce po návratu z MS žádný problém neřešili….

Po setkání na Strahově, kde se neustále opakovalo, že problémy většinou vzniknou špatnou komunikací, což se prý musí změnit, jsem si myslela a věřila tomu, že je vše na lepší cestě.
Ovšem tento problém mě vrátil zpátky na zem. Jak je vidět, komunikace není žádná.

Nezbývá, než na závěr říct, že se můžu takto za celou výpravu omluvit za pochybení, které na MS v Kentucky z naší strany vzniklo, které ovšem nebylo záměrné, spíše vyplynulo z chaosu, který s tímto výjezdem byl spojen. K tomuto chaosu přispěl i zaměstnanec ČJF. Je tedy zřejmé, že k pochybení nedošlo pouze z naší strany.
Často při reprezentačních výjezdech pracujeme nad rámec svých povinností. Na MS v Kentucky jsme odletěli nejen proto, že jsme sehnali potřebnou finanční částku, ale že jsme se nevzdali a do poslední chvíle bojovali se všemi problémy, které jsme se snažili sami vyřešit.  

Věřím, že po přečtení těchto řádků a dopisů od závodníků, které zaslali na VV a Radu bude toto rozhodnutí zrušeno a peníze v rozpočtu voltižní disciplíny zůstanou a já můžu slíbit, že i v roce 2011 se budeme opět s voltižními jezdci snažit hrdě reprezentovat ČR a ČJF…

MVDr. Petra Cinerová

 

Vyjádření (otevřený dopis) k „pokutě“ v rámci reprezentačního výjezdu KENTUCKY 2010

Vážený pane Prezidente, Rado, Voltižní komise,

s Vaším dovolením bych se rád vyjádřil k situaci, která nastala následně po předání ocenění za reprezentaci v rámci světových jezdeckých her Kentucky 2010.

Gesto, které federace učinila, nás velice potěšilo a také jsme si ho patřičně vážili. Tak či tak jsme valnou část ihned vrátili do společného rozpočtu, který je i přesto stále děravý po tak náročné výpravě. O to více nás zaskočilo sdělení, které jsme se bohužel dozvěděli pouze zprostředkovaně, navíc z úst osoby, která s tím neměla vůbec nic společného a náhodně tuto informaci objevila.

Nyní tedy, abych se dostal k samotnému vyjádření ohledně věci správného či nesprávného reprezentování či dodržení nebo nedodržení smluv.

Nejdříve bych se chtěl pozastavit nad tím, jak je možné udělit jakýkoliv trest bez možnosti se hájit? O tom, že vůbec bylo o něčem takovém rozhodnuto, jsme se dozvěděli pouze zprostředkovaně, několik týdnů po usnesení a navíc bez jakéhokoliv předvolání k podání vysvětlení či výzvy na obhajobu svého, dle Vás špatného chování.

V žádném případě zde nechci zlehčovat jakékoliv dohody či ujednání v rámci ČJF.

Můj osobní názor je takový, že jsem ať již já osobně, ale tak také zbytek mého týmu, všichni jsme udělali maximum pro úspěšné zvládnutí výjezdu, který do té doby nikdo z nás nezažil a při jehož organizaci nám byl, ať již kdokoliv, pouze minimálně nápomocen. Dle mého názoru, právě v důsledku nutnosti zařídit si vše sami, jsme velice záhy, po problémech spjatých s vůbec samotným získáním loga Czech team, přestali řešit „detaily“ a soustředili se především na to, abychom byli všichni společně s koněm schopni se do Kentucky dopravit bez problémů, které by mohli znamenat nenaložení koně do letadla, problémy v karanténě a následné nevpuštění na závodiště nebo jiné další problémy při vstupu na závodiště a do samotného závodu. Ani nemluvím o tom, kolik starostí nám přinášelo udržet jak koně, tak závodníky v co možná nejlepší kondici a zejména se během cestování vyvarovat jakémukoliv zranění nebo jinému narušení zdraví.

Opravdu Vás mohu ujistit, že získávání informací, zajišťování nezbytných náležitostí a současná aktivní příprava pro podání co nejlepších možných výsledků byly mnohdy až nečekaně náročné a daly by se možná srovnat s organizací větších závodů, ne pouze účasti na nich...

Osobně cítím, že jsem pro dobrou reprezentaci učinil maximum a stejně tak zbytek mého týmu a nemyslím si, že na tom něco mění užíváni či neužíváni loga, jež stejně nebylo nikterak záměrné. Po peripetiích spojených s vyšíváním loga na dečky či oblečení jsme se jednoduše dál touto záležitostí nezabývali, neboť pro úspěšný start na této akci bylo zapotřebí splnit množství podstatně významnějších náležitostí. Kromě toho, reprezentačních výjezdů se účastním již více než deset let a za tuto dobu se pro mě neoddělitelnou součástí dobrého jména mého a federačního stalo logo ČJF a česká vlajka. Oba dva tyto artikly jsme využívali v plné míře a velice hrdě jsme se k tomu, že reprezentujeme Českou republiku a Českou jezdeckou federaci, hlásili. V souvislosti s tím mě napadá, že jsem byl osobně na federaci, ještě od pana Lomského, vyzvednout právě upomínkové předměty a vše, čím bychom se mohli lépe prezentovat. Předpokládám tedy, že právě tehdy byl čas, kdy jsme měli obdržet případné nutné dovybavení, které jsme jinak mohli postrádat. Pokud se tak mělo stát, do našich rukou se nic s logem Czech team nedostalo.

Dále bych ale také chtěl podotknout, že ani vše výše zmíněné neznamenalo, že bychom logo Czech team opravdu nepoužili. Onu jedinou nášivku, která nám zbyla z ME juniorů jsme bez přemýšlení našili na jeden ze závodních obalů a střídavě jsme ji využívali společně se zbylými dvěma. Sám jsem se snažil najít fotku, na které bychom Vám dokázali, že jsme logo Czech team také využívali, bohužel však, fotek a tím spíš kvalitních, tolik nemáme a nelze tedy jednoznačně prokázat, kdy přesně jsme dečku právě tímto obalem povlékli. (Rád bych také podotknul, že foto, které se nyní objevilo v jezdectví, je z vnitřní strany, kde zcela bez pochyby žádné logo ani být nemohlo.) Nicméně mohu se Vám zaručit svým čestným slovem, že minimálně při jednom startu, jsme logo Czech team použili a to stejně hrdě, jako českou vlajku, logo ČJF nebo logo sponzorů, kteří tento neopakovatelný výjezd podpořili.

Mrzí mě, že nám nebyl dán prostor se k tomuto problému vyjádřit, zejména dříve, než-li došlo k zveřejnění i v jezdeckých magazínech.

Děkuji za Váš čas a jsem s pozdravem,

Lukáš Klouda

 

Reakce na nerespektování podmínek smlouvy

Souhlasím se vším, co napsal Lukáš Klouda v dopise. Abych zbytečně neopakovala, co již je napsáno.
Každopádně mojí snahou bylo získat logo Czech team v elektronické podobě v křivkách, abychom mohli toto logo použít jak na dečku pod madla, tak i na propagační bulletin, který jsem já osobně s pomocí designera vytvářela. U žádné jiné firmy, kde jsme také logo žádali, jsme nenarazili na problém, že by nám logo neposlali. Ve chvíli dokončování všech organizačních věcí již bohužel nebyly síly na řešení, kdo by byl ochoten nám logo poskytnout na takovou akci, kam jsme se chystali. Takže jsme disponovali pouze s jednou nášivkou na dečce, kterou jsme bohužel i z důvody zašpinění obalu nemohli použít na WEG na všechny sestavy. Vím, že chyba byla jak na naší straně, tak i na straně druhé a negativní odpověď na žádost vyšít si logo sami na vlastní náklady nás velmi mrzela.

Jana Sklenaříková

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.