Otevřený dopis Radě ČJF

Vážení členové Rady ČJF, obracíme se na Vás jménem komise pony a většiny členské základny pony sportu jako na zástupce jezdecké veřejnosti, kteří hájí zájmy jednotlivých oblastí ČJF a zájmových skupin schválených disciplín jezdeckého sportu České republiky včetně PONY.

Na svém jednání dne 14.9.2005. Rada ČJF schválila od 1.1.2006 pro MČR v kategorii mladších dětí (8 – 12 let) pouze jednu výškovou kategorii pony – do 148 cm.

Na první pohled se může zdát, že se vlastně nic neděje, ale víte, co toto rozhodnutí obnáší v praxi? Vzrůstem nejmenší děti, pro které je pony kolem 145 cm ještě příliš velký, budou mít nerovné šance. Nebo budou někteří nuceni nerozumnými ambiciózními rodiči a trenéry jezdit větší koně. Nebo budeme snižovat STP, aby na metrových skocích bylo pro ně bezpečno. Proč to všechno? Jaký byl důvod tohoto nešťastného rozhodnutí? Proč bylo schváleno narychlo a bez jediného slova s odbornou komisí? (Neumíme si představit, že by se něco podobného stalo např. ve skocích či jiné „klasické“, tj. tradiční disciplíně.)

Většina dětí ve věku 8 – 12 let úspěšně zvládá poníka menšího, který odpovídá jeho psychickým a především fyzickým schopnostem. Poníka o velikosti, která podporuje správné jezdecké návyky dítěte. Hlavně tuto skutečnost bychom měli mít my, dospělí, na mysli, abychom naše děti, naše budoucí naděje svým rozhodnutím nepřipravili o radost a motivaci z jezdeckého sportu již v začátku. Ponysport je přípravka k dalšímu jezdeckému rozvoji dětí a mládeže. Jak je vidět na úspěších jeho odchovanců, přípravka kvalitní, užitečná a důležitá. Je to začátek všeho jezdeckého snažení, proto potřebuje podporu k dalšímu rozvoji.

Vše podstatné bylo řečeno ve vyjádření komise pony zaslaném na sekretariát ČJF (uveřejněném již dříve rovněž na www.equichannel.cz), v němž jsou důvody nesouhlasu s rozhodnutím rady a rovněž návrh na nové STP v roce 2006. Rovněž bylo na sekreteriát ČJF doručeno množství nesouhlasných dopisů od aktivní jezdecké veřejnosti.

Proto Vás, Vážení členové Rady, prosíme ještě jednou o chvilku času na prostudování problematiky rozdělení pony do výškových kategorií pro mladší děti (8 – 12 let) na MČR pony. Prosíme Vás zvláště o uvážené znovuprojednání věci. Jedná se o děti, jejich pony, jejich Mistrovství. A o těchto věcech rozhodujeme my, dospělí.

Děkujeme za pochopení.
komise pony ČJF

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.