Pardubické závodiště za sebou má letošní premiéru

První letošní závody všestrannosti přilákaly do Pardubic ojedinělé množství startujících. Zkušení jezdci na tři uplynulé dny přivezli do domova Velké pardubické i několik svých koní a počet startů v devíti různě obtížných soutěžích se tak vyšplhal na 240. Hvězdou pardubických závodů byl olympionik Miloslav Příhoda, který do Pardubic přivezl hned čtyři koně. 

Závody se sice konaly bez přítomnosti diváků, ti ale mohli vše sledovat online na Jezdectvi.tv, kde bude možné si třídenní maraton přehrát i z archivu. Záštitu nad závody všestrannosti převzal ministr obrany Lubomír Metnar.

Všestrannost je olympijskou disciplínou už od počátku 20. století a v minulosti se jí čeští všestrannostní jezdci účastnili. Kvalifikaci pro olympiádu v Tokiu má zmiňovaný Miloslav Příhoda, který na Pardubickou všestrannost zval mladé koně od 5 do 7 let. „Byly to jejich první military závody předtím, než se snad otevřou hranice a budou moct vyrazit na mezinárodní závody do zahraničí. Máme i několik umístění, tak to mě těší. Je vidět, že koně jsou v pořádku a jsou připraveni do sezony,“ řekl po závodech Miloslav Příhoda. „Pardubické závodiště má velkou devizu v dostihové dráze, která je výborně připravená. Před třemi roky to v Pardubicích prošlo revitalizací, vznikly tu nové skoky, teď jsme si mohli poprvé vyzkoušet novou vodu. Má to tu obrovský potenciál.“

Miloslav Příhoda startoval ve třech soutěžích. Nejvíce se mu dařilo v Ceně společnosti ADW FEED a.s. stupně L*, kde zvítězil v sedle Wakata s výborným výsledkem 29,10 trestného bodu a současně se svým druhým koněm Alantino obsadil místo třetí. Mezi něj se vklínila Anna Havlová s Dexterem 5, která na Příhodu ztrácela pouhých 0,47 trestného bodu.

V nejvyšší soutěži Cena města Pardubice stupně S** Příhoda s Eldorádem vybojovali páté místo. První příčka v této soutěži patří Šárce Douchové a Cofi 1, které předvedly velmi dobrou drezurní zkoušku a jak parkur, tak i terénní zkoušky absolvovaly bez trestných bodů. S náskokem necelého bodu porazily Roberta Pokorného s Quantos Mer. Třetí byla Šárka Votavová se Zylo, čtvrtý Petr Myška a Oboras Shut It Out.

Třetí soutěží byla Cena firmy VOBO spol. s r.o. stupně ZL, kde se představilo třiapadesát startovních dvojic. Už úvodní drezura naznačila vysokou kvalitu. Jana Höcková s Lowen absolvovala drezurní zkoušku s výsledkem 27,11 trestného bodu a i přes jednu chybu na parkuru vedení udržela. Naopak čistý parkur měl Miroslav Daranský s Fedor 1, horší výsledek v drezuře mu ale určil druhé místo. Třetí se umístila Šárka Douchová s Gálie 2 před čtvrtým Miloslavem Příhodou s Kurierem a pátým Miroslavem Trundou s Lotus Palita.

Nejmenší soutěže červnové Pardubické všestrannosti byly závody pony, a to Cena Go Agency st. L a Cena Alavis st. ZL. Obou se účastnilo 15, res. 14 závodníků. Cena Alavis byla jednoznačnou záležitostí děvčat, z nichž „zlatou“ stužku si odvezla Kristýna Přikrylová s Goldenbay Magic Moon. Na první příčce se usadili už po úvodních drezurách po bezchybném parkuru i terénní zkoušce zvítězili s výsledkem 31,43 trestného bodu. V druhé soutěži pony, v Ceně Go Agency první místo vybojovala Nela Havelková s Kopretinkou s výsledkem 31,61 trestného bodu.

První část soutěže skončila už v sobotu, kdy závěrečné crossy absolvovali účastníci soutěží Z a ZK, resp. Hobby Z a Hobby ZK.

V Ceně Jezdectví stupně Z hned 27 dvojic ze 38 startujících absolvovalo parkur bez chyb, povedené byly i terénní zkoušky. O vítězích tedy rozhodovaly především drezury. S výborným výsledkem v drezuře 22,67 trestného bodu soutěž vyhrála Gabriela Adamcová s Carbon 2 a to sama před sebou. Se svým druhým koně Linzi totiž obsadila druhé místo se ztrátou 4,66 trestného bodu.

Cena MAURICIO stupně Hobby Z byla nejméně obsazenou částí závodů. Na stupně vítězů si pro cenu přišla pouze čtveřice jezdců. Zvítězila Nikola Žďárská s Dragonheart, která jako jediná zvládla parkur bez chyb.

Do Ceny Equestrians stupně ZK nastoupilo 28 soutěžních dvojic. Zvítězila Ema Štěpánková s Citadelou 5, a to náskokem 6 trestných bodů na druhou Lucii Knotovou.

Jen 0,31 trestného bodu dělilo první dvě místa v Ceně PREMIN stupně Hobby ZK. Anežka Lexová s Grifinem takovým rozdílem porazila Barboru Skopalovou a Nabawi.

 

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.