Partner Pferd 2011 - čtyři světová finále pod jednou střechou

Na 14. ročník veletrhu Partner Pferd do Lipska přijeli ti nejlepší zástupci čtyř disciplín, aby při finále Světového poháru v parkuru, drezuře, spřežení a voltiži porovnali své síly. Během pěti programem nabitých dní se v lipských výstavních halách předvedlo 81 finalistů z 31 zemí na 139 koních!

1. 5. 20.35 HOD: Infarktové finále skokového SP pro Ahlmanna
Do prvního nedělního kola nastupovala ve vedení německá dvojka Kutscher – Ahlmann, na třetím místě ztrácel jediný bod G. Schröder. Neděle však téměř vše obrátila naruby. V prvním kole Gerco Schröder chyboval dvakrát, Delphi Novozélanďanky Katie McVean rovněž shodila a chybě se ve velmi náročném parkuru nedokázal vyhnout ani Christian Ahlmann. Marco Kutscher tedy do závěrečného kola nastupoval s pohodlným náskokem 4 tr. bodů na svého dlouholetého přítele Christiana a třetí byl se ztrátou dalších dvou bodů olympijský vítěz Eric Lamaze. Poslední finálové kolo však rozhodně neznamenalo procházku. Dvojitá nula z obou kol se totiž ze všech 19 dvojic povedla jen dvěma – Beezie Madden na šikovné třičtvrtěsestře Corneta Obolenskyho, klisně Coral Reef Via Volo a poté Jeroenu Dubbeldamovi s BMC Van Grunsvens Simonem. Oba však byli z prvních dvou kol zatíženi tr. body a tak s 12 resp. 11 tr. body skončili ex equo čtvrtá resp. třetí. Eric Lamaze rovněž neudržel čisté konto a měl jednu chybu, stejně jako Katie Mc Vean, která navíc přidala i penalizaci bodem za čas a posunula se na ex quo šesté místo. Pevné nervy však prokázal Christian Ahlmann – dokázal Taloubeta Z dovést do cíle bez chyby, i přes kritickou situaci před trojskokem, kde musel nakonec přidat jeden cvalový skok a hodně ztratil tempo. Dokončil tedy celkově se 4 tr. body a nemohl být hůře než druhý. Navíc se mohlo schylovat k rozeskakování dvou Němců. Poslední startující Marco Kutscher si však vybral smůlu – Cash byl po třech náročných soutěžích v předchozích dnech zjevně unavený, a přestože nastoupil s absolutní nulou, po shození jedničky mu  spadly ještě dvě překážky, což ho odsunulo až na ex equo čtvrté místo, stejně jako v loňském roce tedy druhé nedělní kolo neprostál. Druhou příčku při své historicky první účasti vybojoval Hickstead pod Ericem Lamazem (10 tr. bodů) a třetí Jeroen Dubbeldam na Simonovi (11 tr. bodů).

1. 5. 17.33 HOD: Přidáno zpravodajství Kateřiny Hanušové - voltiž, spřežení, páteční a sobotní soutěže.

Smůla pro Lukáše Kloudu

V pátečním kole voltižního finále SP měl smůlu Lukáš Klouda, který měl nešťastný pád. O to lépe se mu vydařilo sobotní kolo, které zacvičil skvěle na píseň Cest la vie Karla Gotta a nadchl nejen publikum, ale i rozhodčí, kteří jeho sestavu viděli jako druhou nejlepší, těsně za vítězem celé soutěže, Patricem Looserem. Tím se Klouda ze šestého místa posunul na konečné čtvrté.

Boyd Exell potřetí vítězem finále SP

Hattrick pro Australana žijícího ve Velké Británii zajistilo druhé kolo, kde se mu podařila čistá jízda, na rozdíl od prvního, které zajel s chybou, ale přesto nejrychleji. Dvě čistá i velmi rychlá kola a tím více než zaslouženou druhou příčku vybojoval ve finále SP čtyřspřeží Maďar József Dobrovitz, se třetím se musel spokojit Nizozemec Ijsbrand Chardon, který v prvním kole chyboval třikrát a ve druhém jednou. Mistr světa Boyd Exell slaví triumf ve finále SP potřetí za sebou.

Úspěšný Campbel

Bývalý hřebec stáje Mustang, osmiletý hannoverský Campbel, dosáhl vynikajícího úspěchu při CSI rámujícím lipské finále SP. V páteční soutěži Wernesgrüner Preis dokázal porazit 48 renomovaných konkurentů a vybojovat v sedle s Marcusem Ehningem prvenství.

Pátek: Dva Němci ve vedení SP

Po čtvrtečním domácím úspěchu v prvním kole skokového finále SP, kdy se na prvních třech místech umístili M. Kutscher, M. Ehning a Ch. Ahlmann (všichni GER) pokračovalo ve velmi podobném rytmu i druhé kolo prestižní soutěže. Do rozeskakování se z této trojky probojovali Kutscher a Ahlmann, Marcus Ehning měl se Sabrinou překvapivě dvě chyby. Zklamal i Checkmate Meredith M.-Beerbaum, který zastavil na bazénku ve velmi náročné řadě tvořené dvojskokem (triplebar – oxer), kolmým skokem s bazénkem na krátké tři cvalové a oxerem na pět cvalových skoků na oblouku. Zde měla chybu i vynikající Carlina Piuse Schwizera. Uprostřed kurzu se chybě nevyhnula Silvana světové jedničky K. Stauta, Gotha L. Beerbaumovi shodila předposlední skok, Quinterovi La Silla (R.-G. Bengtsson) zase smolně spadla poslední překážka. Dvě velmi pozitivní překvapení zajistili Katie McVean (NZL) s Delphi, které se vydařil i čtvrteční parkur, a která zajela páteční kolo jen s bodem za čas a to pro ni nakonec znamenalo čtvrtou příčku v celkovém pořadí! Další skvělý výkon předvedl Pablo Barrios (VEN) s Quick Starem, který se probojoval do rozeskakování sedmi dvojic, stejně jako dva již zmínění domácí. Trojici doplnili zkušení Gerco Schöder s New Orleansem, olympijští vítězové Eric Lamaze s Hicksteadem, McLain Ward s výtečně skákajícím Antaresem F a Španěl Sergio Alvarez Moya s Action Breakerem. Poslední zmíněný jel na jistotu, ale čistě, což znamenalo 4. příčku, před zcela nejrychlejším McLain Wardem, který měl chybu na posledním skoku. Zvítězil favorizovaný Lamaze s Hicsteadem, před CH. Ahlmannem na Taloubetovi Z. Marco Kutscher, kterému na celkové vedení stačilo 4. místo příliš zariskoval v obratu na dvojskok a Cash se nevyhnul chybě. Přesto se Kutscher ujal společného vedení s Ahlmannem, protože po přepočtu výsledků obou dní na tr. body zůstala na kontě obou jezdců nula. Z třetí pozice nastoupí do nedělního dvoukolového klání Gerco Schröder (1 tr. bod), čtvrtá je Katie McVean (4 tr. body) a pátý Eric Lamaze (6 tr. bodů), který se o lepší výsledek ochudil chybou a tím i horším umístěním ve čtvrtečním 1. kole.

Sobota: Irská hymna ve Velké ceně

Velká cena Lipska – Sparkassen Cup vypsaná na 155 cm stála na maximálních mírách, přičemž mnohé kolmé skoky dosahovaly 160 cm. Stavitel Frank Rothenberger jezdce opět nešetřil ani technicky, v úvodu stála pasáž kolmý skok – triplebar – kolmý skok, přičemž široký triplebar byl  podložený bazénkem  bylo možné ho na oblouku najíždět na dlouhých šest či krátkých sedm cvalových a po něm Kdo se vypořádal s tímto chytákem, musel na závěr absolvovat řadu tvořenou oxerem a čtyřmi dlouhými cvalovými ke dvojskoku z kolmáků, který byl naopak velmi krátký a po něm na oblouku čekal oxer na delších šest cvalových. Tato pasáž si vyžádala největší počet chyb i v řadách zkušených dvojic a diváci nakonec sledovali rozeskakování pouhých sedmi dvojic z 50 startujících a dokonce i bez domácího reprezentanta. V úvodu nasadil velmi vysokou laťku McLain Ward s Rotschildem a zdálo se, že ho těžko někdo dohoní. Nakonec se to podařilo Denisovi Lynchovi s All Inklusivem NRW a v samém závěru ještě jeho irskému krajanovi Billymu Twomeymu s Romanovem, který obsadil druhou příčku. Denis Lynch si tak zajistil alespoň malou náplast na čtvrteční pád a vyloučení při první kole finále SP.

Sobota: Adelinde Cornelissen potvrdila papírové předpoklady

Patnáct nejlepších dvojic z Grand Prix se postavilo na start drezurního finále SP, tedy Grand Prix kür.  Poprvé hodnotilo sedm rozhodčích a navíc za nimi hlídali ještě tři supervizoři, přesto se diváci ani jezdci velké shody nedočkali. V první části (10 dvojic) podal s náskokem nejlépe hodnocený (možná až nadhodnocený) výkon Edward Gal s nervní Sisther de Jeu, za ním se umístil Patrick Kittel s Watermill Scandicem, od něhož se po úspěchu v Göteborgu čekalo více. V nejlepší pětce domácí zahajovala Helen Langenhanenberg na krásném Damon Hill NRW, který je ovšem nováčkem v nejvyšší kategorii a drobné chyby ho odsunuly až za v tuto chvíli vedoucí dvojici. Zato dánská princezna Nathalie zu Sayn-Wittgenstein na Digbym potvrdila své dobré (2.) umístění z GP a podala výkon těsně přes 80 %. V zápětí ji sice překonala favoritka Adelinde Cornelissen s Jerich Parzivalem, který byl hodnocen přes 84 %, rozhodně však jejich výkon nepatřil k nejlepším, jaké kdy podali – téměř celou úlohu byl mohutný ryzák napnutý, často se dostával za otěž nebo otevíral hubu. Přesto nakonec stačil na vítězství, protože výkon Ully Salzegeber, jejíž Herzruf’s Erbe absolvoval první halovou GP sezonu, nebyl tak přesvědčivý jako při zimních vítězstvích a stačil jen na 3. příčku. Smůlu si vybrala poslední startující Isabell Werth, jejíž sedmnáctiletý Satchmo skvěle začal, dokonce předvedl i dvě velmi slušné piafy, ale krátce po prvním nacválání zavadil o hrazení obdélníku, vyděsil se a Isabell se dostala mírně za hudbu, což ji donutilo ke spěchu, jenž se podepsal hlavně na kvalitě piruet a také závěrečné piafy – alespoň tak znělo hodnocení hlavní rozhodčí Kathariny Wüst (GER), která ji na rozdíl od svých kolegů viděla až na 11. místě, u ostatních byla většinou na 3. příčce. To Isabell posunulo až na konečné páté místo, za čtvrtého Edwarda Gala.

Aktualizace 1. 5. 6:50 HOD:

Po včerejšku vám můžeme představit vítěze voltižního finále. Mezi muži obhájil své kvality Švýcar Patrick Looser, jemuž na záda dýchal Francouz Nicolas Andreani. Bronz pro Německo vybojoval Viktor Brüsewitz. A to nejlepší nakonec: Jediný český zástupce ve všech čtyřech lipských finále získal, Lukáš Klouda, získal ve své kategorii skvělé čtvrté místo s výsledkem 7,510!

Ženy ovládly Němky v čele se Simone Wiegele a druhou Antje Hill. Vmísila se mezi ně Italka Anna Cavallaro, před bramborovou Piou Engelberty.

Aktualizace 28. 4. 9:57 HOD: Přinášíme exkluzivní fotografie Marcuse Ehninga v sedle La Campa a Campbela, které v České republice jezdil pro Stáj Mustang David Fialka. 


Campbel.



Campbel.

La Campo.

Aktualizace 27. 4. 10:10 HOD: Lipské výstavní haly se již od včerejška plní koňmi, jezdci, ošetřovateli, prodejními stánky a v tuto chvíli i prvními návštěvníky.

To ovšem pro zkušeného pořadetele a zakladatele veletrhu Partner Pferd, Volkera Wulffa není důvod k nervozitě. "Na celé události, tedy spojení veletrhu Partner Pferd se čtyřmi finále FEI Světových pohárů společně pracujeme už od roku 2009 tak, aby se jednalo o nezapomenutelnou událost. Doufáme, že se zde budou všichni zúčastnění cítit dobře."
Ode dneška je na programu 50 soutěží a to zdaleka není vše, co tato velkolepá událost svým návštěvníkům nabízí.

22. 4. 11:00

Poprvé do Lipska zamíří i Kanaďan Eric Lamaze s Hicksteadem a vítězný olympijský trojlístek doplní Švéd Rolf-Goeran Bengtsson a Američanka Beezie Madden. Chybět nebude ani úřadující mistr Evropy v parkurovém skákání a aktuální světová jednička - Francouz Kevin Staut. O přední příčky budou však bojovat i další zvučná jména jako Marcus Ehning či Meredith Michaels-Beerbaum, což napovídá opravdu nervydrásající podívanou.

Hvězdami se bude blýskat i drezurní finále Světového poháru. Nikoho jistě nepřekvapí účast Edwarda Gala, prezentovat se bude v sedle poloviční setry úchvatného Totilase, dvanáctileté "Sis", tedy Sisther de Jeu. Konkurovat mu bude Isabell Werth, Ulla Salzberger či Adelinde Cornelissen.

Finále spřežení by snad ani nemohlo proběhnout bez nejúspěšnějšího jezdce čtyřspřeží roku 2010, Australana žijícího v Anglii - Boyda Exella. V Lipsku se setká se svým obvyklým soupeřem, čtyřnásobným světovým šampionem Ijsbrandem Chardonem či s nováčkem ve Světovém poháru, Christianem Plückerem.

Mezi voltižéry jistě zazáří světový šampion Patric Looser a na záda mu budou dýchat světová vicemistryně Antje Hill či bronzová Simone Wiegele. Voltižní finále je navíc jediné s českou účastí. Naše barvy bude hájit Lukáš Klouda.



Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.