Písaříková a Švarc oslavili v Brně hned dvě paravoltižní zlata

Seriál domácích šampionátů v jezdeckých disciplínách završilo o víkendu už tradičně mistrovství České republiky v paravoltiži. A v Brně byly opět k vidění obdivuhodné výkony.

Paravoltiž je gymnastika a akrobacie na neosedlaném koni vedeném lonžérem na kruhu, je však přizpůsobena sportovcům se zdravotním postižením.

Šampionátu se zúčastnil rekordní počet 42 jezdců. „Účast byla velká, jsme rádi, že se podařilo potvrdit její stoupající trend. Je to důkaz, že se paravoltiž dostává čím dál víc do povědomí lidí,“ pochvaluje si Jana Sklenaříková z voltižní komise České jezdecké federace. „Nejedná se o nějaký rapidní nárůst oddílů, ale roste počet cvičenců v jednotlivých oddílech,“ upřesňuje.

A zvyšuje se také sportovní úroveň šampionátu. „Výkonnost se po sportovní stránce posouvá stále dál. Cvičenci si stále častěji berou inspiraci z klasické voltiže, která se také vyvíjí,“ všímá si Sklenaříková. „Těší nás, že i soutěže skupin a dvojic začínají mít velkou prestiž, přitom je velice náročné sestavit skupinu z cvičenců napříč handicapy tak, aby mohli spolupracovat a zajet dobrý výsledek.“

Přestože roste i sportovní rivalita mezi účastníky, daří se v paravoltiži udržovat na závodech velmi dobrou atmosféru. „Ta u nás byla vždy velice přátelská, přející a soudržná. I proto bychom chtěli rivalitu udržovat v rozumných mezích. Aby se dbalo spíš na kvalitu provedení sestavy než na náročnost a aby se některé cviky i kvůli bezpečnosti nedovolovaly,“ doplňuje Sklenaříková, jež působí také jako trenérka v jezdeckém klubu Epona Brno.

A kdo se na šampionátu ověnčil tituly? V kategorii MH zvítězil mezi muži Štěpán Švarc z TJ Orion Praha, jenž se jako jediný v hodnocení přehoupl přes sedm bodů (7,32), ženám pak vládla Hana Šimečková z TJJ Lucky Drásov, jež získala 6,90 bodu.

Ve smíšené kategorii LH se radovala Eliška Čejková z JK Počin, která obdržela 7,11 bodu. Rovněž kategorie TH1 a TH2 byly smíšené a zlato slavily Veronika Písaříková (7,41), resp. Pavla Tetaurová (6,42), obě z Orionu. Písaříková a Švarc pak společně vyhráli i kategorii dvojic (8,63), a stejně jako před rokem si tak připsali hned dva mistrovské tituly.

„Mám z nich velkou radost a moc si jich vážím. Vyhrát zlato ve dvojicích bylo hodně těžké a bylo to pro nás trochu překvapení, protože jsem myslel, že Klára Kotolová a Vendula Klíčníková budou přece jen lepší než my,“ prozradil Štěpán Švarc.

V soutěži ZO zvítězila Veronika Marečková, jež překročila hranici osmi bodů (8,02), závod skupin se stal kořistí družstva Epony Brno.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.