Profil jezdce - Lukáš Klouda

"Není čas ztrácet čas," říká Lukáš Klouda, jeden z našich nejlepších voltižních jezdců. Věděli jste, že je však úspěšný i v parkuru? Není divu, že veškerý svůj volný čas věnuje koním, ale pokud mu nějaká chvilku přeci jenom vyzbyde, zajímá se o auta a rád by vyrazil na Dakar... Tak neztrácejte čas a přečtěte si celý Lukášův profil! :o)

Jméno a příjmení: Lukáš Klouda 
Datum narození: 26. 10. 1984
Místo bydliště (město): Drásov
Jezdecký klub: TJJ LUCKY Drásov
Disciplína: voltiž, skoky
Trenér: sám svým trenérem, moje sestra Petra

Můj první kontakt s koňmi:
Určitě již v ranném věku, ale nepamatuji si to... Nejbarvitější z prvních zážitků mám, když jsem se slzami v očích běhal stále dokola ke koni pod pohružkou, že když nenaskočím, tak na koně nepůjdu. Asi jsem nakonec naskočil, ale nevím to jistě... ;o)

V kolika jsem začal jezdit závodně:
Voltiž asi v devíti letech.

Proč se věnuji právě této disciplíně:
Pokud se jedná o voltiž, tak proto, že v žádné jiné disciplíně nepoznáte tolik opravdových přátel a fajn lidí z celého světa... Věnovat se pouze skákání by bylo v mnoha ohledech (kromě toho finančního) snažší, ale nebylo by to prostě ono...

Kolik času týdně s koňmi strávím:
Mimo školu a jiné pracovní povinnosti všechen.

Koho a proč uznávám z jezdeckého sportu:
Z voltižního světa je to Kai Vorberg, protože jsem měl konečně možnost poznat a pochopit, co opravdu stojí za všemi jeho tituly. Jinak se mi v souvislosti s touto otázkou vybaví spousta osobností z nejrůznějších odvětví koňského sportu, ale jako vzor vytrvalosti a odhodlání je to bezpochyby pan Váňa se všemi jeho vzestupy i pády. Většina lidí se ráda lituje a odvolává na své problémy, ale pan Váňa jen mlčky dře a jde za svým cílem, i když už byl několikrát splněn...

Můj „životní“ kůň:
Voltiž: Duke 2. O málokterém koni bych si troufl říct, že ho voltiž opravdu baví, ale u Duka si tím jsem jistý. Závodit už společně bohužel nemůžeme, ale to, jak si užíval závody nebo exhibice bylo naprosto evidentní a nezapomenutelné.
Parkur: Vokara. Naučila mě skákat a závodit v sedle a ve svých 22 letech stále učí i další členy naší rodiny. Co dodat.

Nezapomenutelný zážitek s koňmi (veselý/smutný/oba dva):
Takovým zážitkem byla právě exhibice s Dukem při zahajovacím ceremoniálu na mistrovství světa 2008, které jsme pořádali v Brně. Duke musel cválat okolo pódia 6x8 metrů, Petra běhat po pódiu a snažit se lonžovat a já měl cvičit. To vše potmě, bez zkoušek, s fosforeskujícími světly na těle. Náš strach, jestli to zvládneme a nepřerazíme se vejpůl byl ten tam, když Duke „nasadil“ a s absolutní jistotou mě provedl nezapomenutelným představením... Na druhou stranu ten nejsmutnější byl, když Duka na tom samém mistrovství bez mrknutí oka hlavní rozhodčí vyloučil a moje naděje na „životní jízdu“ byly ty tam...

Lukáš se sice věnuje parkuru i voltiži, ale při parkuru "to prostě není ono".

Jezdecké úspěchy, kterých si cením:
Voltiž: titul MČR v kategorii skupin i jednotlivců. 6. místo na WEG Jerez kategorie skupin a 8. místo na WEG Aachen kategorie muži senior.
Skoky: 2. místo MJM muži senior.

Na koních mám nejradši:
Jak umí vrátit zpět to, co jim člověk dá. A navíc krásu, pohyb a volnost, kterou člověku dávají.

Co si o mně nejspíš myslí můj kůň: :o)
No občas by mě chtěl asi „zabít“ stejně jako já jeho, ale ani jeden to samozřejmě nemyslíme vážně... ;o)

Můj nejhorší pád z koně:
Po hlavě, po zádech, ve voltiži se to tak nedá brát... Ne jednou jsem ale musel skočit z koně i s holkou v náručí - a jednou to bylo opravdu s hrůzou v očích, to když jsem si ji přehnul přes koleno víc než zdrávo. Ještě, že jsou voltižačky takové ohebné... :o)

Kromě ježdění na koních mě baví:
Auta. Chtěl bych jednou vyrazit na Dakar... Jinak přítelkyně, pes, kamarádi, lyže...

Můj sen, kterého bych chtěl dosáhnout:
O tom se prý nemá mluvit. Ještě před měsícem bych toho napovídal spoustu, ale teď už si to nechám pro sebe...

Tři slova, která mě charakterizují:
Nejlíp, když se zeptáte lidí okolo mě. No ale kdo ví, co by tu pak stálo... Asi upřímný, nápomocný, pozitivní... Negativa neexistují. :o)

Moje zlozvyky a nešvary: :o)
Rád odkládám věci „napotom“ a často neodepisuji na nejrůznější elektronické zprávy... (Mohu potvrdit, ale zas tak zlé to není! :o) pozn. red.)

Moje oblíbené – jídlo, pití, hudba, film, televizní pořad, značka oblečení, auto:
Ryby/pizza, koktejly (Long island ice tea), Robbie Williams / Michael Jackson, vše od Redley Scotta / Batman-Temný rytíř / Sin city, dokumenty na Čt a Discovery, teď už žádná specifická, cokoliv co padne na tělo i do oka, auta by zabrala celou stránku, tak jen stručně. Klasika je Mustang a Jeep.

Životní motto:
Není čas ztrácet čas...

Lukáš Klouda na koních obdivuje jejich krásu, pohyb a také volnost, kterou člověku dávají.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.