Rozhovor s fotografkou spřežení Romanou Němcovou

Pro dnešní rubriku spřežení jsme si připravili rozhovor s fotografkou Romanou Němcovou, kterou asi každý větší příznivec vozatajství zná. Když ne podle vidění, tak alespoň jako autorku fotek, které jí vycházejí nejen v časopise Jezdectví.

Proč právě spřežení?
U koní se pohybuji od osmi let, moje první velké seznámení se spřežením bylo v Zámecké stáji v Jihlavě u pana Nepraše, kam jsem chodila ke koním. V té době tam pracoval Jiří Nesvačil ml., který mě se spřežením seznámil. Později to byl i jeho bratr Radek Nesvačil.

Jak dlouho se ve spřežení pohybuješ?
Tak to vím úplně přesně, na svých prvních závodech v Semicích jsem byla jako ošetřovatel právě s Jirkou Nesvačilem ml. v roce 2003.

Prozradíš nám nejveselejší historku ze závodů spřežení?
Historek je z každých závodů spousta, napadá mě jich tolik, že bych o tom mohla napsat knihu. :) V přítomnosti lidí, se kterými na závody jezdím, ale i všech ostatních, co se kolem spřežení pohybují, se člověk nikdy nenudí.

Nejhezčí závody v ČR?
Nechtěla bych nikomu křivdit, protože v ČR je dost pěkných závodů. Strašně ráda mám mezinárodní závody v Nebanicích, ale i spoustu menších závodů, jako jsou Semice nebo Bolehošť.

Nejhezčí závody v cizině?
Závodů v cizině jsem nenavštívila mnoho, takže nemůžu tak úplně hodnotit. Krásné závody byly ve švýcarském Niederwilu. Od prostředí, přes organizaci závodů až po velice pěkně propracované překážky.

Jaký moment ve spřežení ti utkvěl v paměti?
Těch momentů je mnoho. Například neuvěřitelná atmosféra diváků při závodech na MS v Maďarsku. Ať to bylo při čtyřkách nebo při dvojspřeží. Dále rovněž vítězství českého družstva ve Francii na DAP, i když jsem tam bohužel nebyla přítomna. Na takový výsledek se jen tak nezapomene.

Jak hodnotíš české spřežení?
Určitě máme v Česku několik velice dobrých jezdců, kteří mají opakovaně výborné výsledky jak v Čechách, tak v zahraničí. Pak jsou jezdci, kteří sami začínají nebo začínají pracovat s novými, mladými koňmi. Bylo by dobře, kdyby dobrých začátečníků bylo více.

Jak se spřežení za tu dobu, co se v něm pohybuješ, změnilo?
Spřežení se určitě změnilo jak v pravidlech, tak v obtížnosti. Ostatně jako vše morálně zastaralé, se mění vzhled i funkčnost postrojů, kočárů atd. Tento sport se určitě z pozice jezdce bere s větší vážností než dříve.

Jsi de facto známa fotografka spřežení, jak dlouho se focení věnuješ a fotíš i něco jiného kromě kočárů?
Focení se věnuji od roku 2005, kdy jsem si pořídila svojí první zrcadlovku, v té době ještě na film. Kromě spřežení fotím strašně ráda obecně koně, všechna zvířata a přírodu. Fotila jsem i pár svateb, ale po zkušenostech zůstanu převážně raději u těch, co mi do toho nemluví. :)

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.