Seznam se: Thomas Frühmann

Rakouský parkurový jezdec Thomas Frühmann se narodil do rodiny vídeňského psychiatra, ale podporován matkou začal jezdit ve Wiener Reitinstitut Barmherzigengasse. Otec chtěl, aby z něj byl doktor, ale on již od deseti let věděl, že jeho prací budou koně.

Trénovat začal v 17 letech v Mnichově u Ottokara Pohlmanna, účastníka olympijské všestrannosti z roku 1960. První větší úspěch zaznamenal Frühmann v roce 1977, kdy se stal rakouským šampionem a v průběhu dalších let své vítězství osmkrát zopakoval.

V roce 1978 se přesunul do stájí George Ahlmanna (otce Christiana Ahlmanna). V roce 1980 společně s rakouským týmem získal na světovém šampionátu v Rotterdamu bronzovou medaili. Od roku 1981 pak pracoval pro hřebčín Römersee a od roku 1984 ve stájích Alwina Schockemöhle.

Rok 1990 byl pro něj úspěšný. Po účasti ve finále Světového poháru v Dortmundu vyhrál Grand Prix v Cáchách, což se mu povedlo jako prvnímu Rakušanovi. V roce 1991 vyhrál již po třetí Německé skokové derby (předtím ho vyhrál v roce 1988 a 1990).

Nejúspěšnější se pro něj stal rok 1992. S koněm Genius vyhrál finále Světového poháru v Del Mar a na olympijských hrách v Barceloně získal stříbrnou týmovou medaili.

Po úspěšných letech ve stájích Shockemöhle se v roce 1995 vrátil domů do Rakouska a závodil pouze na národních závodech. Na mezinárodní závody se vrátil až v roce 2004 s westfálským valachem The Sixth Sense, který byl v roce 2006 zvolený světovou chovatelskou organizací nejlepším skokovým koněm světa. Společně dvojice slavila mnoho vítězství v Grand Prix a kvalifikacích Světového poháru.

Thomas Frühmann má tři děti a nyní žije se svojí třetí ženou v Niederneukrichenu.

V září 2016 oznámil, že se rozloučí ve svých 65 letech se svojí kariérou při Global Champions Tour ve Vídni.

Významné úspěchy

  • Stříbrná týmová medaile z olympijských her v Barceloně 1992
  • 9x rakouský parkurový šampion
  • Vítěz finále Světového poháru 1992
  • 32 vítězství na mezinárodních závodech
  • Vítěz CHIO Cáchy
  • 3x vítěz Hamburského derby
  • 3x vítěz Audi Grand Prix ve Vídni
  • Vítěz Riders Tour 2006

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.