Seznamte se: Joe Clee

Joe Clee začal jezdit na farmě svých rodičů v Anglii. Jeho velkým vzorem je John Whitaker, díky kterému se začal věnovat koním naplno. S klisnou Diablesse de Muze posbíral spoustu umístění ve Světovém poháru a stal se členem britského družstva. Joe žije nyní v Belgii, je ženatý a má tři děti.

Joe začal jezdit jako malý kluk na farmě svých rodičů v Anglii. Jezdectví začal brát vážně, když se rodina přestěhovala do Yorkshire. Zde se svoji sestrou docházeli do stejného pony klubu jako děti Johna Whitakera - velkého Joeho vzoru, díky kterému se začal věnovat ježdění naplno. "Jako děti jsme měli se sestrou několik poníků, ale účastnili jsme se jen místních závodů. Nebyli jsme bohatá rodina, takže jsme jezdili na závody malým autem Bedford TK, zatímco ostatní jezdili velkými kamiony a s drahými poníky," vzpomíná Joe na své začátky.

Koním se začal naplno věnovat v 16 letech, kdy odešel pracovat do stáje poblíž Oxfordu a zůstal zde dva roky. Jeho cesta dále pokračovala do Brendon Stud. Zde začal mít úspěchy na kolbištích. V roce 2002 vyhrál prestižní národní závody Foxhunter Final. Po tomto vítězství si uvědomil, že jeho další posun v kariéře nepůjde bez značné finanční podpory. Následně začal pracovat pro Erica Berkhofa, což jej dovedlo k seznámení s belgickým parkurovým jezdcem Stephanem Conterem. Joe strávil rok prací v Belgii s Conterem. V roce 2007 dostal příležitost trénovat mladé koně pro Ludwiga Criela a jeho ženu Jasmine. "Byla to pro mě skvělá příležitost, protože Criel chtěl pro sport něco udělat, a tak jsme mohli růst spolu. Byla to práce, která mě vyhovovala. Prvního koně, kterého jsme koupili, byla klisna Diablesse," říká Clee.

Nyní dvanáctiletá klisna Diablesse de Muze je Joeho životní kůň. S ní se dostal na přední pozice, když v roce 2013 dokončil na šestém místě Světový pohár v Mechelenu, v roce 2014 pak na druhém místě v závodech SP Zürich, šestém místě v SP Bordeaux a devátém místě v Grand prix LGCT v Antverpách. Po těchto výkonech byl vybrán do britského družstva.

Joe žije v Belgii se svoji holandskou manželkou a třemi dětmi. Jeho švagrem je německý parkurový jezdec Daniel Deusser.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.