Skokem do zahraničí III.

Zahraniční trilogii Skokem do zahraničí zakončíme souhrnem krátkých novinek. Opět to bude většinou z parkurových kolbišť a opět z pera Katky Hanušové.

Velkou cenu Concordia na CSN Verden vyhrála Mylene Diederichsmeier s Konni (Kolibri) před H. Wulschnerem na Clavio 8 (Coriano) a Rafaelem Edenem v sedle Kataleis Victorie.

V souvislosti s plánováním cesty na finále SP do Kuala Lumpur se na veřejnost vyneslo, že žádný z jezdců umístěných v loňském finále SP v Las Vegas zatím nedostal slíbenou finanční dotaci. Peníze byly ještě ve finálovou neděli na zabezpečeném účtu, ale v pondělí už tam jaksi chyběly... Marco Kutscher při rozhovoru v Münsteru zmínil velké finanční náklady, s jakými loni do USA cestovali. Let do Kuala Lumpur jistě nebude levnější, a tak mohou jezdci jen doufat, že to s dotacemi nedopadne stejně.

Jak je známo, v Itálii se podařilo naklonovat koně – hřebeček je klonem dvojnásobného vítěze mistrovství světa v distančních jízdách, který je sám valach a tak nemůže šířit svůj genetický potenciál dále. Do databanky mražených buněk na klonování již přibyly vzorky další tří legendárních valachů: Calvara V, E.T. FRH a Rustyho – uvidí se, jak se tato metoda v budoucnu uplatní a jak významné budou klony špičkových koní ve sportu a chovu.

CSN Gahlen, první německé závody sezony s tímto statusem, patří mezi velmi oblíbené i v reprezentační špičce. V nedělních dvou hlavní soutěžích dominoval stejný jezdec: Christian Ahlmann. S valachem Perry Lee (Pythagoras Z) porazil ve Velké ceně Gahlenu J. Heyera na Provocateur (Paramo K) a D. Lynche s Lancelotem 200 (Lancer III). S Catwalkem 7 (Caretino) získal první příčku ve finále střední túry, před O. Lemmerem na Carpaccio 5 (Contender) a N. Lochthowem s Contrastem 5 (Carte D’Or). Devítiletého Perry Leeho má Ahlmann ve stáji teprve tři měsíce, ale už se o něm mluví jako o „bombě“.

K 1. lednu 2006 vedl světový skokový žebříček FEI stále Marcus Ehning s malým náskokem před Rodrigem Pessoou. Větší odstup má momentálně třetí Ludger Beerbaum, který si ovšem za měsíc polepšil o tři příčky. Čtvrtá je Meredith M.-Beerbaum, na pátou příčku povýšila Jessica Kürten.

Drezurní žebříček FEI vede stabilně Anky van Grunven před svým žákem Edwardem Galem. Žebříček se nezměnil ani na dalších třech postech, které stále drží Jan Brink, Isabell Werth a Hubertus Schmidt.

Bodový žebříček kvalifikací na finále Světového poháru v západoevropské lize vede po 7 z 15 etap Beat Mändli (56 b.) před M. Ehningem (48) a G. Schröderem (46), kteří již mají účast v Kuala Lumpur jistou.

Cenné body do drezurního Světového poháru získala Anja Plönzke, když ve Frankfurtu dosáhla výsledku 74,675 % a porazila Ellen Schulten-Baumer s Donathou S (74,625 %). Třetí místo získal Holanďan Laurens van Lieren s Hexagon´s Ollright. „Hostitelka\" Ann Kathrin Linsenhoff obsadila s Wahajamou-Unicef 4. místo.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.