SP čtyřspřeží ve Stuttgartu: Exell par exellance

V sobotu 20. listopadu pokračoval v německém Stuttgartu mj. i Světový halový pohár čtyřspřeží, ve kterém exceloval Australan Boyd Exell. Ten předvedl famózní jízdu a postoupil do finálové části. V ní na jeho bezchybnou jízdu nestačil ani jeden ze dvou taktéž postoupivších Holanďanů (Koos de Ronde, IJsbrand Chardon).

spřežení

B. Exell nastoupil do závodu s novým maratonovým kočárem, který byl speciálně navrhnut pro halový pohár. Pokud jste sledovali přímý přenos díky internetu, tak jste mohli vidět, že jeho jízdy byly vždy o třídu lepší, než všech ostatních závodníků, o čemž svědčí i časy z jednotlivých kol (pozn. autora: ve finále o 10 vteřin rychlejší než soupeři). Potvrdil tak, že se právem stal loňským vítězem celého halového poháru FEI WORLD CUP DRIVING.

Sobotní závod zahajoval německý reprezentant a velký talent Michael Brauchle, kterému je teprve 20 let a do budoucna je velkým příslibem pro německé čtyřspřeží. Ve Stuttgartu startoval na divokou kartu. Jeho jízda byla oproti pátečnímu zahajovacímu kolu o mnohem lepší, v celkovém hodnocení obsadil 6. místo, za ním se umístil již jen Theo Timmeman (NED), jenž chyboval ve své jízdě hned 3x a i jeho čas byl nejpomalejší ze všech.

Na 5. místě skončil Zoltan Lazar (HUN), který se jízdu od jízdy zlepšoval. Nutno poznamenat, že jeho čtyřspřeží prodělalo oproti 1. kolu v Hannoveru změnu, došlo k výměně dvou koní. Čtvrté místo zaujal další maďarský reprezentant Jozsef Dobrovitz. Ten zajel čistou a rychlou jízdu, ale na postup do finále to bohužel nestačilo, takže po 2. místě v Hannoveru musel být poněkud zklamán.

První tři jezdci postoupili do finálového kola. Třetí příčku v něm vybojoval IJsbrand Chardon (NED): ,,Moji koně byli hodně ježděni drezurně pod sedlem, což je pro spřežení velmi přínosné. Mým cílem bylo se probojovat do závěrečného kola, což se povedlo. Čtyřka šla dobře, nyní už jen zlepšit rychlost. Ta sice byla už i tak dost vysoká, ale B. Exell byl tentokrát nepřekonatelný.“

Druhý skončil Koos de Ronde. Ten, však obdržel za 2. kolo SP ve Stuttgartu nejvíce bodů, jelikož vítěz B. Exell startoval na divokou kartu, a tak do Světového poháru nemohl neobdržet žádné body. První body do pořadí si ovšem bude moci připsat již nadcházející víkend ve švédském Stockholmu, kde se pojede 3. kolo. ,,Jako přísedícího jsem si vzal svého bratra, který také jezdí se čtyřspřežím. Ten mě naštěstí upozornil na písmeno D maratonové překážky, málem jsem na něj totiž zapomněl. S výkonem koní jsem byl moc spokojený,“ prozradil Koos de Ronde.

Jak již bylo řečeno, vítězem 2. kola se stal ,,nepřekonatelný“ Boyd Exell: ,,Můj nový maratonový kočár je velmi dobrý, drží skvěle stopu a koně se v něm snadněji točí,“ pochvaloval si po závodu…


Výsledky 2. kola ve Stuttgartu:
1. Boyd Exell (AUS) 204,09 b.
2. Koos de Ronde (NED) 221,59 b.
3. IJsbrand Chardon (NED) 224,08 b.
4. Jozsef Dobrovitz (HUN) 118,56 b.
5. Zoltan Lazar (HUN) 122,41 b.
6. Michael Brauchle (GER) 126,17 b.
7. Theo Timmerman (NED) 138,93 b.

Průběžné výsledky poháru po dvou kolech:
1. Koos DE RONDE (NED) 15 b.
1. Jozsef DOBROVITZ (HUN) 15 b.
3. IJsbrand CHARDON (NED) 14 b.
4. Zoltan LAZAR (HUN) 6 b.
5. Tomas ERIKSSON (SWE) 2 b.
5. Theo TIMMERMAN (NED) 2 b.

Autor textu: Vladimír (Mikeš) Štursa, zdroj: www.hoefnet.com

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.