Spřežení se přesune do Rakouska

Po mezinárodních závodech v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem a po národních závodech v Semicích, kde se jela kvalifikace na ZP a 1. kolo Středoevropského poháru spřežení, se naši reprezentační vozatajci přesunou do rakouského Altenfeldenu, kde se budou  od 17. do 20. června odehrávat jedny z největších evropských mezinárodních závodů. CAI-A Altenfelden je zařazen do série světových závodů FEI TOP DRIVER AWARDS, ze které na konci roku vychází žebříček světových vítězů jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží a zároveň je i kvalifikací na zimní halový pohár FEI WORLD CUP DRIVING. CAI-A Altenfelden bude pro naše jezdce spřežení jednou z kvalifikací na MS jednospřeží a na Dunajsko-alpský pohár v Národním hřebčíně Topolčianky pro dvojspřeží.

Budeme zvědavi, zda se tam Jiřímu Nesvačilovi sen. opět podaří uspět a v zimně ho budeme moci vídat ve světovém halovém poháru jako v sezoně 2009/2010. Po malém rozhovoru s ním snad můžeme prozradit, že o to bude letos opět usilovat. V plánu má ještě účast na CAI-A Nebanice, CAIO Aachen a CAI-A Donaueschingen, všechny tři závody jsou kvalifikací na zimní halový pohár. Nezbývá nic jiného, než mu držet palce a popřát trochu toho sportovního štěstí. Do Altenfeldenu se sjede na 105 spřežení. Z toho je 42 jednospřeží, 30 dvojspřeží a 23 čtyřspřeží, zbytek soutěžících jsou pony 1, 2, 4.

Na startovní listině se objeví jak jména méně známých závodníků, tak i např. mistrů světa nebo předních jezdců spřežení. V jednospřeží bude v Rakousku překvapivě startovat Werner Urlich (SUI), který si bude chtít splnit kvalifikaci na MS jednospřeží do italského Pratoni del Vivaro. Pokud by dokázal zvítězit na MS, tak by se prvním jezdcem v historii spřežení, který vyhrál MS ve všech kategoriích. Ve dvojspřeží dominoval v roce 1991 ve Zwettlu (AUT) a ve čtyřspřeží na Světových jezdeckých hrách v Římě (ITA) v roce 1998. Dalšími favority budou: z Polska Bartolomiej Kwiatek (CAI-A Kladruby nad Labem 4. místo, CAI-A Conty – FRA – 1.místo,CAI-A Dillenburg – GER – 5. místo), dánští reprezentanti Henrik Hopper a Linn Stoekken Nielsen, Susanne Leibetseder z Rakouska, Arja Mikkonen, Ben Simonsen (oba z Finska) a Cristiano Cividi z Itálie, který zvítězil na CAN Pratoni del Vivaro (ITA). To se uskutečnilo jako malé předkolo MS. Českou republiku bude v jednospřeží reprezentovat: Jan Exnar, Jan Minarčík, Ladislav Jirgala, MVDr.Pavel Jadrníček, Jan Jelínek, Kateřina Neumanová a Libor Kurka.

 

Spřežení

Vloni se Janu Exnarovi moc v rakouském Altenfeldenu nedařilo, snad to bude letos o mnoho lepší. Slibné 5. místo z CAI-A Kladruby nad Labem tomu napovídá.

Spřežení

Jiří Nesvačil sen. bude v Altenfeldenu bojovat o první body do zimního halového poháru FEI WORLD CUP DRIVING, do kterého postoupí 10 nejlepších jezdců z celého světa.

 

Ve dvojspřeží povedou boj o vítězství např.: Johann Wolfmayr, Georg Moser (Mistr světa z amerického Gladstone 1993) – oba z Rakouska, Reihard Burggraf (Německo). Za české barvy budou bojovat: Erik Zuvač, Jiří jun. a Radek Nesvačilovi, Jaroslav Kohout, Martin Gösll a Jaroslav Juráň.

V královské disciplíně čtyřspřeží se objeví např.: Rainer Duen (vítěz z CAI-A Kladruby nad Labem) – Německo, Courdy Thibault (FRA), Thomas Eriksson (dvojnásobný Mistr světa ve čtyřspřeží ze Stockholmu 1990 a z Wolfsburgu 2000). V této soutěži budeme mít dva reprezentanty, a to Petra Vozába a Jiřího Nesvačila sen., který se bude snažit navázat na výborné celkové 2. místo z loňského roku.


Text Vladimír Štursa
Foto R. Němcová a M.Kučerová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.