Voltižní MČR ve Frenštátě

Voltižní národní šampionát se uskutečnil ve dnech 29.-30. 9. ve Frenštátě pod Radhoštěm (okres Nový Jičín). Potkali jste zde například letošní finalisty mistrovství Evopy a světa, ale také nadějné budoucí reprezentanty a hlavně krásné voltižní koně.

Aktualizace 1. 10. 20:30 HOD: Vložena tisková zpráva.

Frenštát hostil nejlepší voltižéry České republiky

Ve dnech 29. – 30. září se v jezdecké hale Tělovýchovné jednoty Slovan Frenštát pod Radhoštěm uskutečnilo mistrovství České republiky ve voltiži. Vypsáno bylo sedm mistrovských soutěží, avšak ta mužská se nakonec nejela v kategorii seniorů, nýbrž juniorů. Mezi ženami seniorkami se nejvíce dařilo Janě Bartoňkové z TJJ Lucky Drásov.
Její oddílový kolega Lukáš Klouda letos mistrovský titul obhajovat nemohl, jelikož nesplnil sportovně technické podmínky pro účast na mistrovství České republiky, v nichž je uvedeno, že soutěže se mohou zúčastnit pouze voltižéři, kteří mají ve výkonnostní kartě potvrzen start nejméně na třech národních závodech v sezoně 2012. Lukáš Klouda ovšem závodil výhradně na mezinárodní scéně v zahraničí, a tak se musí spokojit jen se sedmým místem z mistrovství světa konaného během druhé poloviny srpna ve francouzském Le Mans. Tam startoval i další výborný voltižér Josef Zelinka, přičemž dokončil na jedenácté pozici. Ani on se nakonec do Frenštátu nevypravil, a ačkoliv zbyli ještě tři nahlášení účastníci do této soutěže, věkově všichni spadali mezi juniory. Česká republika tak v roce 2012 žádného seniorského mistra ve voltiži mít nebude. V mladší věkové kategorii zvítězil Marek Hablovič z TJ Voltiž Tlumačov, druhý skončil Denis Balaštík z JK Avazero a třetí pro změnu Jan Hablovič.

Jak již bylo uvedeno, nejlepší ženou se stala Jana Bartoňková, která cvičila na koni Landar vedeném lonžérkou Petrou Cinerovou. Stříbro vybojovala Nelly Mikesková na koni Dan 13 z TJ Volitiž Tlumačov a bronz získala její stájová kolegyně Margita Urbanová na Paegasovi 1. Zlatá medaile České jezdecké federace zůstala ve Frenštátu zásluhou juniorky Elišky Kociánové na koni Laudatio vedeném Ondřejem Svobodou. S těsnými odstupy dokončily na dalších dvou příčkách Michaela Nanová z TJ Voltiž Tlumačov a Veronika Nováková z Jezdeckého klubu Hřebčín Albertovec. Albertovští také s přehledem obhájili prvenství z loňského roku mezi skupinami. Členové TJJ Lucky Drásov na ně ztráceli bezmála jeden bod, zatímco zástupce TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm dělilo od stříbra necelých pět setin.

V soutěži dvojic diváci mohli sledovat tři soutěžící. Dvě dvojice tvořily cvičenci TJJ Lucky Drásov, ale ani jedna z nich nestačila na Kateřinu Jandovou a Elišku Kociánovou z pořádajícího oddílu. Důkazem toho, že voltiž má dobré základy nejen na Moravě, ale i v Čechách, je vítězství Lenky Novákové reprezentující JK PZOO Chomutov v soutěži dětí. Za ní skončily mj. Kristýna Kupcová z JK Hřebčín Albertovec a Tereza Czyžová z TJ Slovan Frenštát.

Členové frenštátského oddílu se mohli radovat i z triumfu v mistrovské soutěži družstev jednotlivců. V té o 11 tisícin bodu předstihli své soupeře z Tlumačova. Bronz v tomto případě zamířil do Albertovce. V rámci mistrovství byli vyhlášeni nejúspěšnější koně, z nichž nejlepší průměrnou známku získal Unikát z Hřebčína Albertovec.

„Na průběh mistrovství máme jen samé dobré ohlasy a vše probíhalo až na drobné výjimky hladce. Nadšeni jsme byli také z divácké účasti, jelikož bylo oba dva dny na tribuně plno a jednalo se určitě o jednu z nejlepších návštěvností při národních voltižních závodech za poslední dobu,“ uvedla Adéla Svobodová z pořádající TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm. Půlhodinový sestřih toho nejlepšího odvysílá ze záznamu Česká televize na programu ČT sport v pátek 5. října od 21.30 hodin a následně ještě ve třech reprízách. Po premiéře bude pořad umístěn na internetové vysílání.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.