Voltižní MČR v rámci mistrovství Vyšehradské čtyřky

Mistrovství Vyšehradské čtyřky (V4), které se uskutečnilo 26. až 29. srpna 2010 v Popradu (SK), bylo nejen setkáním nejlepších voltižních jezdců, ale i oslavou této nejmladší jezdecké disciplíny. Pro závodníky z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska to byly zároveň národní šampionát, což činí z těchto závodů  výjimečnou akci. Specifikem závodů bylo, že každá ze zúčastněných zemí měla vypsány svoje soutěže a tak to byl  čtyřdenní maraton pro závodníky, rozhodčí a hlavně organizátory.

Tlumačovští voltižéři (foto L. Hablovičová)

Krásný westernový ranč Biela voda, ve kterém se mistrovství konalo, je nově vybudovaný a nachází se asi 20 km od Popradu v pěkném podtatranském prostředí v centru Slovenského ráje. Zázemí pro koně bylo perfektně připraveno. Veterinární prohlídkou prošli všichni čeští koně bez problémů, jen byl vyloučen jeden slovenský kůň.

Pro ČR začaly závody hned ve čtvrtek startem juniorských skupin povinnými sestavami.  V pátek se začínalo už v 8,00 hodin povinnými sestavami seniorských skupin, ČR zastupoval v této kategorii pouze JK Hřebčín Albertovec. Po polední přestávce pokračovalo první kolo juniorských skupin, které předvedly své volné sestavy.


V sobotu ráno se uzavíralo první kolo jednotlivců, tentokrát volnými sestavami. Následně  začalo druhé, finálové kolo juniorských skupin, které obsahovalo pouze volnou sestavu. Do finále postoupily všechny české juniorské skupiny. Po skupinách se představili soutěžící v kategorii dvojic „ Pas-de-deux“, ČR měla zastoupení pouze jednu soutěžní dvojici z oddílu TJ Slovan Frenštát p. Radhoštěm.

Volné odpolední chvíle tumačovští využili k velkolepé oslavě 20. narozenin hřebce CATALIN VI-33, voltižního matadora. Bylo to poděkování celých zástupů závodníků, kteří na něm začínali, vyrůstali a nakonec reprezentovali, včetně současného Mistra světa Petra Eima. „Catalina si šetříme, opečováváme a doufáme, že mu jeho pevné zdraví vydrží co nejdéle, aby s námi mohl stále jezdit na závody, které si vždy užívá a očividně na nich omládne. Naše poděkování patří také Hřebčinci Tlumačov a jeho řediteli MVDr. A. Černockému, který nám umožňuje tak skvělého koně využívat,“ sdělili nám tlumačovští voltižéři.   

Večer proběhla v hotelu Satel v Popradu slavnostní „Vaulting party“ pro všechny zúčastněné. Po krátkém kulturním programu byl vyhlášen slovenský voltižní pohár a pak se pokračovalo volnou zábavou.

Nedělní ráno bylo ve znamení finále, na soutěžících i koních byla už po třech dnech znát únava. V 8,00 hod odstartovalo druhé kolo jednotliveců, to znamená, že junioři předvedli svoje povinné sestavy a senioři technické sestavy. Po jednotlivcích následovaly finálové volné jízdy dvou zúčastněných seniorských skupin JK Hřebčín Albertovec a JK SOUP Šala (SK).  Odpolední program patřil finálovým volným jízdám jednotlivců.  Po skončení závodů bylo zahájeno slavnostní vyhlášení výsledků dle kategorií a byli dekorováni historicky první vítězové celé V4 – nejlepší z každé kategorie.

Výsledky MČR:
Skupiny Junior
1.    JK Hřebčín Albertovec – kůň Aquaris – lonžér Ladislav Menšík
2.    JK PZOO Chomutov – kůň Chris – lonžér Jana Jílková
3.    TJ Slovan Frenštát – kůň Cedr – lonžér Adéla Svobodová

Ženy Junior
1.    Michaela Hanová – Paegas – lonžér Pavlína Schillerová (TJ voltiž Tlumačov)
2.    Barbora Komárková – Aquaris - lonžér Andrea Videnková (JK Hřebčín Albertovec)
3.    Martina Vajdová – Aquaris - lonžér Andrea Videnková (JK Hřebčín Albertovec)

Muži Junior
1.    Marek Hablovič – Paegas – lonžér Pavlína Schillerová (TJ voltiž Tlumačov)
2.    Denis Balaštík – Catalin IV-33 – lonžér Kateřina Králová (TJ voltiž Tlumačov)

Ženy Senior
1.    Jana Sklenaříková – Capitano – lonžér Petra Cinerová (TJJ Lucky Drásov)
2.    Veronika Krátká – Celtic – lonžér Ján Tribula – (D´Chaveaux)
3.    Margita Urbanová - Catalin IV-33 – lonžér Kateřina Králová (TJ voltiž Tlumačov)

Muži Senior
1.    Petr Eim - Catalin IV-33 – lonžér Kateřina Králová (TJ voltiž Tlumačov) –                      Vítěz VISEGRAD VAULTING CHAMPIONSCHIPS V4
2.    Lukáš Klouda - Capitano – lonžér Petra Cinerová (TJJ Lucky Drásov)
3.    Josef Zelinka - Catalin IV-33 – lonžér Kateřina Králová (TJ Orion Praha)

Všechny výsledky celého klání V4 i jednotlivých republik najdete na adrese http://voltiz.sk/vysledky/2010-08-26/ .

„Byla to skvělá příprava na Světové jezdecké hry, které se uskuteční na začátku října v Kentucky v USA. Těchto závodů se i díky podpoře hejtmana  Zlínského kraje MVDr. S. Mišáka zúčastním,“ řekl nám vítěz VISEGRAD VAULTING CHAMPIONSCHIPS V4 Petr Eim z TJ voltiž Tlumačov.  
Po počátečních trochu skeptických obavách, zda je taková obrovská akce vůbec životaschopná, se ukázalo, že to byl výborný nápad. Konečně se mohli i méně zkušení a začínající závodníci, kteří nejsou v reprezentaci, zúčastnit takového mezinárodního klání. Mohli vidět ty nejlepší závodníky z okolních zemí a čerpat zde inspiraci k dalšímu výkonnostnímu růstu. Na mnohých byla motivace vidět již na těchto závodech, kdy se vyhecovali a podali své životní výkony. Vše se povedlo dokonale zkoordinovat a všichni zúčastnění odjížděli domů sice unaveni, ale spokojeni.  
Chtěli bychom velmi poděkovat za podporu Zlínského kraje, ZO ČJF a ČSOB pojišťovny, díky které jsme se mohli této velkolepé akce zúčastnit.

Text: P. Schillerová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.